Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10 best gelezen blogs van 2023 – van Saskia’s treinreizen naar Italië tot onze podcastwandeling in Bologna

2023 was een jaar vol mooie reizen, naar favoriete bestemmingen en nieuwe plekken. Tijd om terug te blikken op dit heerlijke jaar, aan de hand van de tien best gelezen reisblogs van dit jaar. Zo kunnen zowel jullie als wij nog even terugkijken op de verhalen die dit jaar het meest bij alle Ciao tutti-lezers in de smaak vielen.

Maar eerst een grande grazie!

Saskia: ‘Voor ik terugkijk op alle mooie reizen van dit jaar, wil ik jullie als Ciao tutti-lezers eerst enorm bedanken voor de fijne reacties, tips, complimenten, verhalen en foto’s die ik mocht ontvangen. Het is altijd fijn om virtueel met jullie mee te reizen en te horen dat jullie zo genieten van alle tips en verhalen.

Voor nieuwe verhalen – en ook vaak voor het updaten van bestaande blogs, reisgidsen en stadswandelingen – legde ik dit jaar ruim tienduizend kilometer af per spoor, maar stapte ik ook samen met Carola op een Vespa in Puglia, liet ik mijn stappenteller af en toe op hol slaan (vooral in Rome en Bologna) en fietste ik door de olijfboomgaarden van de Valle d’Itria.

Ik vierde carnaval in Toscane en blies verjaardagskaarsjes uit in zowel Rome als Florence. Samen met Ciao tutti-lezers struinde ik tijdens drie geslaagde lezersreizen door Brescia, Bergamo en Bologna, waarbij we natuurlijk ook veel lekkers uit de lokale keuken proefden.

Ik sliep meestal in een appartement, maar ook een paar nachtjes in een prachtige trullo, in het paradijs in Siena en bij vrienden met een B&B in onder meer Florence, Pistoia, Parma en Solferino.’

Bijna vijfhonderd blogs over Italië

Samen met het fantastische Ciao tutti-team publiceerde Saskia dit jaar bijna vijfhonderd blogs over Italië. Van een verslag van de Alta Via 2 in de Dolomieten tot de erfenis van de familie Florio op Sicilië, van een ballonvaart in Valle d’Aosta tot de route van het televisieprogramma We zijn er Bijna! op Sardinië.

We tipten tientallen nieuwe (kook)boeken, series en films en schreven zelf ook twee nieuwe uitgaven: de Special Toscane met kinderen (een e-book met ruim honderd tips voor een familievakantie in Toscane) en de City Walk Romeins Nijmegen.

Daarnaast zorgde Saskia samen met Willemijn voor een update van de City Walks in onder meer Parma, Bologna, Napels, Pisa, Lucca en de Romeinse wijk Testaccio.

Voor het nieuwe jaar staat er al weer veel moois voor jullie klaar, zodat je ook dan weer elke dag even mee kunt reizen naar Italië. Op naar een mooi 2024, maar eerst een terugblik op de tien best gelezen blogs van dit jaar!

Met de trein naar Italië – via München naar Bologna (en verder)

Hoewel Saskia’s blog met tips voor een treinreis naar Italië pas half november verscheen, staat hij met stip boven aan het lijstje met best gelezen blogs van dit jaar. Misschien niet zo verwonderlijk, want tijdens elke reis per trein stroomde onze Instagram-inbox over van jullie vragen.

Saskia reisde afgelopen jaren een keer of tien met de trein naar Italië en besloot – mede aan de hand van jullie vragen (over hoe en waar je zo’n reis boekt, wat een treinreis kost, wat handige tips zijn en vooral hoe de reis per trein bevalt) – alle praktische tips op een rijtje te zetten, zodat je zelf ook een treinticket naar Italië kunt boeken.

De leukste culinaire musea in Italië

Gezamenlijk staan onze blogs over de leukste culinaire musea in Italië (die we onderverdeelden in drie edities, voor Noord-Italië, Midden-Italië en Zuid-Italië) op een tweede plek.

Jullie houden net als wij duidelijk van de culinaire historie waar de Italianen zo trots op zijn en die je in bijna elke regio kunt ontdekken in unieke musea waar de fascinatie voor de Italiaanse cultuur en de Italiaanse keuken perfect samenkomt.

Je leert meer over een aantal Italiaanse producten en delicatessen – van Parmezaanse kaas tot koffie, van brood en wijn tot vleeswaren en snoep. Er is echt voor iedere lekkerbek wel een passend museum te vinden op reis in Italië!

Kissing Points – voor een ‘verplichte’ kus op prachtige plekken in Italië

Ook de romantische Kissing Points – plekken waar je ‘verplicht’ je geliefde moet kussen – vielen duidelijk in de smaak. We kregen prachtige foto’s toegestuurd van vereeuwigde baci op de door ons getipte plekken!

Casa di Beau – een nieuw seizoen vanuit Toscane

In september en oktober was Casa di Beau weer op de buis, met dit keer het Castello di Cafaggio als decor. De blog die we schreven over dit schitterende kasteel in de Chianti en de activiteiten die Beau met zijn gasten ondernam – en die je via deze link kunt teruglezen – brak elke uitzending opnieuw een lezersrecord.

foto’s: Angelo Trani | Castello di Cafaggio

Leuk voor de fans: op 7 januari 2024 is er een eenmalige wintereditie van Casa di Beau, vanuit Madonna di Campiglio.

Verken de vallei vol trulli in Puglia op een Vespa

Dat velen van jullie net als wij graag op een Vespa stappen voor een mooie route, dat wisten we al. Een Vespatour in Puglia biedt nog net een beetje extra aantrekkingskracht, zo blijkt, want naar aanleiding van ons verhaal over onze Vespatour tussen de trulli mocht Mika van Drive the Vibe Puglia veel gasten verwelkomen.

Net als wij verkenden veel Ciao tutti-lezers een aantal van de fotogenieke dorpjes in de Valle d’Itria, zoals Locorotondo, Cisternino en Ceglie Messapica, en maakten ze samen met Doria en Antonio verschillende soorten pasta.

Ook in 2024 zal Mika deze Vespatours organiseren, dus mocht Puglia volgend jaar op je lijstje staan, neem dan gerust een kijkje op de website van Drive the Vibe.

Brescia – culturele hoofdstad van Italië

Brescia was in 2023 een van de culturele hoofdsteden van Italië, samen met Bergamo. We namen een kleine groep lezers mee op reis naar beide steden, maar jullie wisten Bergamo en Brescia ook zelf goed te vinden.

Voor Bergamo bestelden jullie massaal onze City Walk in de Città Alta, maar voor Brescia zochten jullie ook online veel informatie. Bijna alle nieuwe artikelen over de stad werden opvallend goed gelezen, van het artikel over Romeins Brescia en dat over het Museo di Santa Giulia, die Erwin schreef naar aanleiding van zijn bezoek in februari, tot het verhaal over de ‘Sixtijnse Kapel van Brescia’ dat Saskia schreef na de lezersreis.

Ook het verslag van het bezoek aan Agriturismo Al Rocol, waar we tijdens de lezersreis Franciacorta proefden en een kookworkshop volgden, is enorm veel gelezen. Leuk, want dit is echt een unieke plek in de buurt van het Iseomeer en zeker een bezoekje waard als je in de buurt bent!

Nieuwe verhalen over de Eeuwige Stad

Rome is nog steeds een van de populairste bestemmingen in Italië. Niet gek dus dat onze blogs over Rome altijd goed gelezen worden. Dit jaar springen er drie verhalen uit.

Allereerst het artikel over de opening van de Area Sacra aan het Largo di Torre Argentina. Ciao tutti’s Jesper nam ons mee naar dit heilige gebied in hartje Rome – waar volgens de overlevering Julius Caesar werd vermoord en waar de geschiedenis van het oude Rome zich voor je ontvouwt.

Bijna net zo goed gelezen door alle Romegangers: de blog over de mooiste catacomben van Rome en het artikel met de mooiste meesterwerken van Michelangelo in Rome.

Ook de blog over de Giardino di Ninfa, een sprookjesachtige tuin vol rozen en ruïnes even buiten Rome, werd veel gelezen. Het is een van de mooiste tuinen van Italië en dus zeker een bezoekje waard als je in het voor- of najaar in Rome en omstreken vertoeft.

Toscane – van de Crete Senesi tot San Miniato

Net als Rome is Toscane een geliefde vakantiebestemming voor Nederlanders en Vlamingen. De meeste blogs over Toscane worden vaak geraadpleegd, of we nu over Lucca of Siena schrijven of over een wandeling of roadtrip.

Deze drie nieuwe blogs die Saskia dit jaar schreef, zijn bijna even vaak gelezen – en gezien de foto’s die jullie stuurden, zijn de getipte plekken ook vaak bezocht:

*Lucignano – de parel van de Valdichiana

*10 stops voor een onvergetelijke tour door de Crete Senesi

*San Miniato – sfeervol Luilekkerland in hartje Toscane

Lazise en Limone sul Garda – twee kleurrijke pareltjes aan het Gardameer

Ook het Gardameer heeft qua aandacht van vakantiegangers uit het noorden geen klagen. Op Ciao tutti tippen we vooral plekken buiten de gebaande paden of duiken we dieper in de historie van bekendere plekken, zodat de charme van deze plaatsen nog meer gaat leven.

Willemijn kampeerde dit voorjaar aan het Gardameer en bezocht een aantal van de populaire plaatsjes aan het meer. Jullie genoten vooral van haar artikelen over Lazise en Limone sul Garda, vol historie, bijzondere tips en foto’s om bij weg te dromen.

Bologna – steeds meer in trek voor een stedentrip

Tot slot werden ook onze blogs over Bologna enorm vaak gelezen. We zien dat de stad steeds populairder is voor een korte trip. Niet gek als je weet dat een van de bijnamen van Bologna la grassa is, de vette, vanwege de heerlijke Bolognese keuken.

Eind dit jaar was Bologna vaak in het nieuws, vanwege de Torre Garisenda, een van de twee scheve torens van Bologna, die dreigde in te storten. De toren wordt nu gestut dus hopelijk is het ergste gevaar inmiddels geweken en blijft een van de symbolen van de stad fier overeind staan, zij het scheef.

Saskia maakte dit jaar slechts één podcast (genoeg ideeën, maar te weinig tijd – hopelijk volgen er in 2024 weer meer afleveringen), maar die werd wel ontzettend goed beluisterd. In deze podcast wandel je samen met Saskia door Bologna, met unieke verhalen, legendes, wetenswaardigheden en natuurlijk veel Bolognese muziek.

We zijn ook erg benieuwd naar jouw favoriete Ciao tutti-verhaal van dit jaar. Laat je ons in een reactie onder aan dit artikel weten van welke blog jij het meest hebt genoten? Grazie mille!

 Op naar nog meer moois in 2024!

Voor 2024 beloven we jullie alvast minimaal driehonderdzesenzestig mooie verhalen over Italië en de Italiaanse taal en cultuur, zodat je elke dag even weg kunt dromen bij je favoriete (vakantie)land. Op naar heel veel moois!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *