Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Chiesa del Santissimo Corpo di Cristo – de Sixtijnse Kapel van Brescia

De locals noemen deze kerk op de helling van de Colle Cidneo ook wel de Cappella Sistina di Brescia, de Sixtijnse Kapel van Brescia, vanwege de fresco’s van de hand van Fra Benedetto. Een terechte bijnaam, zo ontdek je als je hier binnenstapt!

Chiesa del Santissimo Corpo di Cristo

De officiële naam van de kerk luidt Chiesa del Santissimo Corpo di Cristo, de kerk van het Allerheiligste Lichaam van Christus.

De bouw van de kerk begon in 1467. Pas ongeveer honderd jaar later kreeg Benedetto da Marone van zijn medebroeders de opdracht de muren, het koor en de apsis van de kerk te beschilderen.

Ook moest hij het plafond beschilderen, maar dat moest eerst nog worden gebouwd. Da Marone vulde elk stukje stucwerk met kleurrijke figuren.

De fresco’s van Da Marone

Je bewondert onder meer de kruisafneming en de graflegging, het Laatste Oordeel en verschillende verhalen uit het Oude Testament, zoals Abraham die Isaak offert en de ontmoeting tussen Abraham en Melchisedek, de koning van Salem.

Ook zie je de vier evangelisten en scènes uit het leven van Christus, zoals het wassen van de voeten en het Laatste Avondmaal. Op het plafond staan de letters JHS centraal (de afkorting van Jesus Hominum Salvator, van de naam van Jezus in het Grieks), met rondom de twaalf apostelen.

Herken je Petrus met de sleutels, Jakobus de Mindere met het zwaard, Filippus met het kruis, Mattheüs met twee dikke Evangelieboeken, Andreas met het Griekse kruis, Johannes met de gifbeker, Bartholomeüs met het mes en Jakobus de Meerdere met de schelp?

Een helpende hand

Benedetto da Marone droeg zorg voor de meeste fresco’s in de kerk, maar de schilderingen aan de binnenkant van de voorgevel zijn van de hand van Lattanzio Gambara, een belangrijke schilder uit Brescia, die ook de frescocyclus in het middenschip van de Duomo van Parma maakte.

Zijn fresco’s vertellen onder meer over de geboorte van Jezus, de presentatie in de tempel, de doop van Jezus en Santa Giulia aan het kruis.

Het Laatste Avondmaal van Romanino

Op het hoofdaltaar prijkte ooit een werk van Girolamo da Romano, beter bekend als Romanino, dat helaas verloren is gegaan. In de refter (eetzaal) van het klooster kun je wel het Laatste Avondmaal zien van de hand van deze lokale schilder.

Het heeft wel wat weg van Da Vinci’s Laatste Avondmaal in Milaan, dat Romanino goed bestudeerde, maar het mist de verfijning die van Da Vinci’s creatie een meesterwerk heeft gemaakt.

Ook Benedetto da Marone schilderde een Laatste Avondmaal in het klooster; boven een van de deuren in de kloostergangen.

Ook dit Laatste Avondmaal is in het kloostercomplex te zien:

Praktische informatie

De Chiesa del Santissimo Corpo di Cristo maakt deel uit van een groot kloostercomplex aan de Via Giovanni Piamarta 9. Vanaf de Via dei Musei wacht een kleine klim, over de trappartij die naar de kerk leidt. Eenmaal boven wijzen bordjes je de weg naar de kerk.

De kerk is dagelijks geopend van 8.30 tot 18.30 uur. Via deze link kun je het interieur van de kerk in 3D bekijken.

Van de kerk naar het museum

Tijdens de zestiende eeuw herbergde de kerk ook het Mausoleo Martinengo, dat tegenwoordig te bewonderen is in het nonnenkoor van de Chiesa di Santa Giulia, die deel uitmaakt van het Museo di Santa Giulia.

Het grafmonument werd gemaakt voor de ridder Marcantonio Martinengo, die in 1526 overleed, en stond in eerste instantie tegen de linkerwand van het middenschip van de Chiesa del Santissimo Corpo di Cristo.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *