Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Verken de vallei vol trulli tijdens een Vespa-tour met Drive the Vibe Puglia

We verkenden de regio Puglia – van Lesina in het hoge noorden tot Santa Maria di Leuca in het diepe zuiden – al per auto (tijdens onder meer deze roadtrip), per fiets (tijdens deze fietstours in en om Monopoli) en te voet (bijvoorbeeld tijdens deze wandeling van Brindisi naar Matera).

Tijdens ons laatste bezoek stapten Saskia en Carola ook samen op een Vespa, voor twee tours met Mika van Drive the Vibe Puglia. Saskia: ‘Samen met Mika’s vriendin Isabella (van Belle Cose, waar we eerder over schreven in deze blog) maakten we een prachtige tocht langs trulli ‘in het wild’ en de bellissimi dorpjes Locorotondo en Cisternino.

We zoefden langs olijfboomgaarden, wijnranken, velden vol voorjaarsbloemen, stenen muurtjes en bomen vol bloesem. Een unieke ervaring, die zorgt voor een ultiem gevoel van vrijheid én een flinke glimlach onder je helm!

Verliefd op Puglia

Toen zijn vader Roel vijf jaar geleden naar Puglia verhuisde – waar hij samen met Yolanda Hartje Puglia opzette, waar Carola en ik logeerden – kwam Mika ook regelmatig naar het Italiaanse zuiden.

Hij viel meteen de eerste keer als een blok voor de charme van Puglia – en met name voor de sfeer in stadjes als Locorotondo, Ostuni en Ceglie Messapica.

Twee jaar geleden groeide die liefde uit tot een diepere relatie, toen Mika besloot Nederland te verruilen voor Puglia. Hij nam zijn Vespa mee en tijdens een van zijn vele verkenningstochten ontstond het idee om ook anderen al scooterend mee te laten genieten van de schoonheid van het Pugliese platteland.

Mika stippelde drie verschillende Vespa-tours uit in de Valle d’Itria, de vallei van de trulli, in het hart van Puglia: de City-tour, de Pasta-tour en de Wijn-tour.

Ze laten je stuk voor stuk kennismaken met de mooiste plekjes op het platteland, met de vrijheid om onderweg hier en daar af te stappen voor prachtige plaatjes van Puglia.

Op de Vespa naar Locorotondo en Cisternino

Tijdens de City-tour staat het bezoeken van de historische stadjes Locorotondo en Cisternino centraal. Tussen het Vespa-rijden door heb je natuurlijk ook tijd om door de kleurrijke straatjes van deze witte dorpjes te wandelen, winkels en/of kerken te bezoeken en foto’s te maken.

Daarnaast is er tijd voor een caffè, gelato en/of aperitivo, afhankelijk van het moment van de dag waarop je de tour boekt. Ook kun je als extraatje een luncharrangement in Locorotondo boeken, met uitgebreide antipasti (die in Puglia meer dan een hele maaltijd vormen) bij een van Mika’s favoriete restaurants.

Onze ervaring met de Drive the Vibe City-tour

Mika nam ons allereerst mee om de City-tour te rijden. Nu kennen we Puglia natuurlijk erg goed, maar Mika wist ons te verrassen met een prachtige route, met schitterende vergezichten over wijngaarden, olijfboomgaarden en trulli.

We stopten regelmatig bij prachtige fotokaders (zoals het uitzicht dat je van veraf op Locorotondo hebt, met de kenmerkende kathedraal die oprijst tussen de witte huizen) en kregen ook in de dorpjes zelf alle tijd om foto’s te maken (en dat betekent in ons geval altijd veel geduld hebben…).

In Cisternino hebben ze sinds ons laatste bezoek overal schommels met spreuken opgehangen. Mika wist ons langs de mooiste te leiden, met ook tal van fotogenieke hoekjes die we vorige keer gemist hebben.

Een klein verslag van onze City-tour in beeld:

Vespa-tour met pastaworkshop

De Pasta-tour van Drive the Vibe is inclusief een workshop pasta maken, die wordt gegeven door nonna Dora, op het platteland even buiten Ceglie Messapica.

Na het maken van de pasta schuif je aan voor de lunch, die uiteraard bestaat uit je zelfgemaakte pasta en andere lekkernijen uit Dora’s keuken. Ook is er genoeg tijd voor een bezoek aan een van de stadjes in de Valle d’Itria, voor een kopje koffie of aperitivo.

Onze ervaring met de Pasta-tour

Na de City-tour mochten we ook de Pasta-tour uittesten. Normaal gesproken maak je dan pasta en eet je je zelfgemaakte pastacreaties als lunch, maar wij kwamen pas aan het einde van de middag aan bij nonna Dora en haar man Antonio.

In de warme namiddagzon genoten we van een uitgebreide aperitivo met veel lekkers uit eigen tuin en zelfgemaakte Spritz.

Daarna moesten we de mouwen opstropen, een schort voorbinden en aan de slag met water en bloem om het deeg voor de pasta te kneden.

Vervolgens leerden Dora en Antonio ons vier verschillende soorten pasta maken, met natuurlijk ook de pastavariant die zo kenmerkend is voor Puglia: orecchiette.

Dankzij het geduld en de precisie waarmee Dora en Antonio alles uitlegden, konden we binnen de kortste keren de mooiste oortjes maken. Volgens Dora waren ze perfette, een compliment dat we graag in onze zak staken, naast de pasta, die we – aangezien we hem niet ter plekke opaten – mee mochten nemen.

We hebben natuurlijk al heel wat pastaworkshops gedaan, maar we zijn zelden zo warm onthaald als hier. De gastvrijheid van Dora en Antonio, die Mika en Isabella hebben ‘geadopteerd’ als kleinkinderen, geldt voor iedereen die Mika hier mee naartoe neemt.

We hebben er dankzij deze middag een hartelijke Italiaanse familie bij en denken elke keer als we thuis orecchiette maken aan dit prachtige Pugliese stel en hun kleurrijke tuin op het platteland.

Ook van deze ervaring delen we graag een klein maar fijn fotoverslag, zodat je kunt zien wat voor een fantastische mensen Mika heeft gevonden voor deze tour:

Op de Vespa naar een wijnboerderij voor een proeverij

Tijdens de Wijn-tour – die we nu niet zelf hebben gereden, maar waarvan Mika ons wel alle details heeft verklapt – maak je niet alleen een mooie tour op de scooter, maar bezoek je ook een wijnboerderij voor een rondleiding mét proeverij.

Zo leer je meer over de Pugliese druivensoorten (die hier in het noorden vaak nog niet zo bekend zijn) en de wijnen die ermee gemaakt worden.

Daarnaast is er ook genoeg tijd voor het bezoeken van een stadje, voor een caffè, ijsje en/of lunch. In overleg met Mika kun je bepalen waar je wil stoppen.

Fijne combi van scooter rijden en sightseeing

Sowieso kun je in overleg met Mika alle tours aanpassen naar wens. De drie genoemde tours bieden voor elk wat wils, maar Mika last graag een extra stop in mocht je een bijzonder verzoek hebben.

Hij biedt geen standaard groepstours met een vaste route en stops, maar zorgt voor een gemoedelijke sfeer zodat je het beste van Puglia kunt beleven, zowel qua Vespa-route als qua pleisterplaatsen onderweg.

Wil je graag met kinderen achterop op pad, een aanzoek plannen tijdens de tour, met vrienden een mooie route rijden of met z’n tweetjes Puglia eens ánders ervaren – het kan allemaal!’

Boek je eigen Vespa-tour in Puglia

Op de website van Drive the Vibe vind je alle tours, inclusief details en prijzen. Voor meer informatie, boekingen en speciale wensen kun je contact opnemen met Mika via drivethevibe@hotmail.com of via 0031-621338611.

Meegenieten kan alvast via Instagram en/of TikTok, al gaat er niets boven het beleven van de échte Vespa-vibe in dit prachtige stukje Italië. Buon viaggio!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *