Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bewonder de schatten van het Museo di Santa Giulia in Brescia

Net als het Capitolium en het Romeinse theater waar Erwin je in deze blog mee naartoe nam, staat het Museo di Santa Giulia in Brescia op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Tijd om het museum eens in detail te bekijken!

Corridoio Unesco – Werelderfgoed in Brescia

Erwin: ‘In dit bijzondere jaar, waarin Brescia samen met Bergamo culturele hoofdstad van Italië is, wordt dit op een bijzondere manier gevierd.

De smalle Vicolo Fontanone, die evenwijdig aan de Via dei Musei loopt en je van het Romeinse Brixia naar het Museo di Santa Giulia leidt, is dit jaar namelijk omgedoopt tot de Corridoio Unesco.

Het straatje is daarmee de perfecte verbindingsroute tussen het Santa Giulia-complex en het Romeinse theater met het Capitolium. Met een gecombineerd toegangsticket kun je dan alle drie de sites van Unesco in Brescia bezoeken.

Museum in het voormalige klooster van Santa Giulia

Het Museo di Santa Giulia is gevestigd in het voormalige klooster van Santa Giulia, dat werd gebouwd door koning Desiderius, in de Longobardische periode. In de tijd daarna werd het herhaaldelijk uitgebreid en gewijzigd. Onder het museum zijn diverse archeologische vondsten gedaan, waarbij vooral de schatten uit de Romeinse tijd uitstekend bewaard zijn gebleven.

Het museum strekt zich uit over verschillende gebouwen, met onder meer het voormalige klooster, de bijbehorende kerk en de kerk Santa Maria in Solario. De collectie van het museum is met ruim elfduizend objecten enorm omvangrijk.

Tijdens een bezoek aan het museum maak je als het ware een tijdreis door de geschiedenis van de stad en de provincie Brescia, van de bronstijd tot de negentiende eeuw. Tijdens ons bezoek beperken we ons tot het deel van het museum dat is gewijd aan de Romeinse periode.

Terug naar de Romeinse tijd

Dit deel van het museum is de afgelopen tijd volledig gemoderniseerd, gerenoveerd en voorzien van hedendaagse technologie om je als bezoeker een nog beter beeld te geven van de Romeinse periode in Brescia.

Het gehele museum is nu ook toegankelijk voor mindervaliden en voor slechtzienden zijn er speciale steunpunten voor tactiele verkenning. Een mooi voorbeeld hiervan is het bronzen borstbeeld van een vrouw van de Flavische familie, dat is gevonden bij de Vittoria Alata in 1826.

Het origineel is veilig tentoongesteld in een vitrine, samen met de vijf ander bustes van Romeinse keizers, maar er is een exacte kopie tentoongesteld die je kunt aanraken.

Het museum is na de renovatie niet slechts een aaneenschakeling van mooie vondsten. Dankzij moderne technieken en multimedia-installaties krijg je een compleet beeld van de stukken die hier tentoongesteld worden.

Kleurrijke muurschilderingen

Onder het Capitolium konden we al de kleurrijke resten van het republikeinse heiligdom bezoeken (zie deze blog), maar een deel van deze muurschilderingen is tentoongesteld in het Museo di Santa Giulia.

Doordat je als bezoeker heel dicht bij de fragmenten kunt komen, zijn de marmeren details in de muurschildering prachtig zichtbaar.

De topstukken van het Museo di Santa Giulia

Onder de vele topstukken van het museum vallen zeker de bronzen borstplaat van een ruiterstandbeeld, met daarop de strijd tussen de Romeinen en de barbaren en een klein beeldje van een gevangene van verguld brons. Verder zijn er tal van rijk gedecoreerde marmeren fragmenten en kapitelen te bewonderen.

Domus dell’Ortaglia

In de boomgaard van het klooster werden tussen 1967 en 1971 de resten gevonden van een Romeins huis. Deze Domus dell’Ortaglia maakte deel uit van een woongebied op de terrasvormige helling van de Colle Cidneo, uit de eerste tot vierde eeuw na Christus.

Na veel onderzoek en een lange restauratie is er een nieuw, modern gebouw over de opgraving geplaatst om het te beschermen tegen de elementen. Als bezoeker kun je nu boven de domus lopen, over de zwevende wandelpaden die zijn aangelegd. Zo kun je de prachtige fresco’s en mozaïekvloeren van dichtbij bewonderen.

De opgraving bestaat uit twee afzonderlijke domus, de Domus delle Fontane (huis van de fonteinen) en Domus di Dioniso (huis van Dionysus). Ze behoren tot de best bewaarde Romeinse huizen van Noord-Italië.

De kamers zijn voor een groot deel voorzien van zowel vloer- als muurverwarming. Omdat er echt schitterende mozaïeken en muurschilderingen aanwezig zijn, vermoedt men dat de twee woningen toebehoorden aan invloedrijke families.

Domus di Dioniso

De Domus di Dioniso uit de tweede eeuw na Christus ontleent zijn naam aan het prachtige mozaïek van de Griekse god Dionysus dat hier is gevonden.

Op de muren zijn kleurrijke fresco’s te zien, met verschillende taferelen: vissen, vogels, theatermaskers en zelfs een nijlpaard met een priester van Isis die een kandelaar opheft, een voorbeeld van de trends in het Rome van die tijd.

Domus delle Fontane

Dat de Romeinen meesters waren in waterwerken, blijkt wel uit de Domus delle Fontane. Deze woning beschikt over een uitgebreid netwerk van loden buizen die zorgen voor de wateraanvoer voor de fonteinen. De afvoer van het water was ook onder de vloer verwerkt en stroomde naar het publieke riool, de cloaca.

In deze domus zijn eveneens prachtige muurschilderingen en mozaïekvloeren met ruiten, bloemen en acanthusbladeren te bewonderen.

Romeinse mozaïeken en grafmonumenten

Na het bezoek aan de Domus dell’Ortaglia kun je nog een aantal andere prachtige mozaïeken bewonderen, die op andere locaties in de stad zijn gevonden.

Het laatste deel van de Romeinse museumcollectie is gewijd aan grafmonumenten, die vaak prachtig zijn gedecoreerd.

Il Coro delle Monache

Buiten de Romeinse afdeling zijn er nog veel meer bijzondere kunstwerken te bekijken in het Museo di Santa Giulia, waar je met gemak een halve dag rond kunt dwalen. Zo is er een uitgebreide collectie van de hoog-middeleeuwse periode met unieke Longobardische objecten, maar ook de Chiesa di San Salvatore met Il Coro delle Monache, een van de belangrijkste en best bewaarde getuigenissen van hoog-middeleeuwse religieuze architectuur.

De sterrenhemel van de Santa Maria in Solario

Een bezoek aan Museo di Santa Giulia is niet compleet zonder een bezoek te brengen aan de betoverende romaanse Chiesa di Santa Maria in Solario. Hier sta je oog in oog met het Croce di Desiderio en kun je heerlijk wegdromen onder de magische sterrenhemel met een betoverende kleur blauw.

Praktische informatie Museo di Santa Giulia

Het Museo di Santa Giulia ligt aan de Via dei Musei 81b. Het is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 18.00 uur (laatste toegang om 17.15 uur).

Een Biglietto Unesco (een kaartje voor zowel het Museo di Santa Giulia als het Parco Archeologico Brixia) kost € 15,- (voorjaar 2023) en is drie dagen geldig, zodat je in alle rust van deze historische plekken in Brescia kunt genieten. Mocht je je kaartje op zondag kopen, dan is het tot en met woensdag geldig, omdat maandag de wekelijkse sluitingsdag is.

Wil je het museum met een Nederlandstalige gids bezoeken? De Vlaamse An Beirens organiseert op zondag 16 juli 2023 om 15.00 uur een begeleid bezoek aan het Museo di Santa Giulia. Voor meer informatie kun je haar een e-mail sturen.

An mag in alle musea van Fondazione Brescia Musei officieel gidsen (in het Nederlands), dus stuur haar gerust een berichtje als je een rondleiding wil boeken.

Schuif aan bij Osteria del Savio

Ingeklemd tussen het Werelderfgoed is de fijne Osteria del Savio (Via Piamarta 1a) de perfecte plek om even bij te komen van alle indrukken van het Museo di Santa Giulia en te genieten van de Bresciaanse keuken.

Het gastvrije restaurant met open keuken is gevestigd in een oud pand, dat deels teruggaat tot de Romeinse tijd. Wij genoten hier van een heerlijke antipasto met lonzino, giardiniera di verdure en salame.

Als primo proefden we de klassieker uit Brescia, casoncelli burro e salvia, gevolgd door een overheerlijke salame alla nocciola als dolce.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *