Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bezoek de leukste culinaire musea in Zuid-Italië

In het zuiden van Italië geniet je niet alleen van prachtige steden als Napels, Lecce en Palermo of van uitgestrekte stranden en een smaragdblauwe zee, maar ook van allerlei culinaire hoogstandjes, van cannoli en pasticciotti tot sfogliatelle en orecchiette.

Ook is er in het zuiden een aantal bijzondere culinaire musea te vinden, waar je meer leert over een aantal Italiaanse producten en delicatessen. Er is voor iedere lekkerbek wel een passend museum te vinden op reis in Italië!

In deze blog tipten we al de leukste culinaire musea in het noorden van Italië, via deze link vind je onze favoriete culinaire musea in Midden-Italië.

Hieronder zetten we de culinaire musea in het zuiden van Italië voor je op een rijtje, in de regio’s Campanië, Basilicata, Calabrië, Puglia, Sicilië en Sardinië.

CAMPANIË

Museo della Pasta – Gragnano

Gragnano staat bekend als La Città della Pasta, de stad van de pasta. Je vindt er schitterende street art met pasta in de hoofdrol, heel veel pastafabriekjes én drie pastamusea, zo tipt Felicia van Salerno Travel.

foto’s: Salerno Travel

Allereerst het Museo della Pasta van de familie Cuomo. In de ruimtes van het historische pand waar voorheen de tarwe gelost en bewerkt werd, maak je nu een reis door de geschiedenis van pasta én die van de pastafamilie Cuomo.

Het Museo della Pasta ligt aan de Via Roma 27 in Gragnano. Je reserveert een bezoek via 0039-0810601402 of door een mail te sturen naar discoverpastacuomo@gmail.com.

foto’s: Museo della Pasta & Salerno Travel

Pastificio Somma – Gragnano

Pastificio Somma is een klein familiebedrijf, dat al in de vijftiende eeuw werd opgericht, in de periode dat de pastaproductie populair begon te worden.

Naast de winkelruimte is er ook een klein museum ingericht waar je een kijkje kunt nemen. Het museum is ingericht met gereedschappen die in het verleden bij de productie werden gebruikt. Ook zijn de originele tanks waar het graan in werd gewassen en een stukje van het oude stadsaquaduct te zien.

Je vindt Pastificio Somma aan het Piazza Guglielmo Marconi 22 (onder de boog) in Gragnano. Op de website vind je meer details voor een bezoek aan deze pastificio.

foto’s: Pastificio Somma & Salerno Travel

La Fabbrica della Pasta – Gragnano

Bij La Fabbrica della Pasta word je verwelkomd door schappen met honderden soorten pasta. Er is ook een museum waar eeuwenoude pastaschatten tentoon worden gesteld, van oude houten persen tot stellingen om de pasta te drogen.

Zeldzame afbeeldingen van Gragnano geven een uniek inkijkje in de geschiedenis van dit pastawalhalla onder de rook van Napels. Tijdens een bezoek vertellen de leden van de familie Moccia je alles over pasta, de historie en het productieproces.

La Fabbrica della Pasta is gratis te bezoeken. Een reservering is wel nodig. Hiervoor kun je bellen naar 0039-0818011487 of een e-mail sturen naar relazioniesterne@lafabbricadellapasta.it.

foto’s: La Fabbrica della Pasta & Salerno Travel

Museo della Bufala e della Mozzarella – Battipaglia

Sinds 2021 heeft Italië een heus museum voor mozzarella, in Battipaglia, het kloppend hart van het gebied dat bekend staat om de productie van buffelmozzarella.

Masseria La Morella en de vereniging Feudo Don Alfrè sloegen de handen ineen om in een zeventiende-eeuwse masseria een museum te creëren waarin je alles leert over het houden van buffels en het maken van buffelmozzarella.

Je bewondert er niet alleen meer dan vijfduizend historische foto’s, documenten en gebruiksvoorwerpen, maar bekijkt tijdens een rondleiding ook de buffelstallen, de kaasmakerij, de kaas- en boterkelder. Je kunt ook een workshop boeken waarbij je zelf kaas leert maken.

Het Museo della Bufala e della Mozzarella ligt aan de SP 8 40 in Battipaglia. Via deze link vind je alle details voor je bezoek en kun je ook meteen een rondleiding (met eventueel een workshop) reserveren.

foto’s: Museo della Bufala e della Mozzarella

Spazio Strega – Benevento

Spazio Strega is een klein museum dat is gewijd aan de geschiedenis van de Strega-likeur. Je ontdekt er een aantal geheimen en legendes achter deze zonnig gele likeur en krijgt een kijkje in het productieproces.

In de Sala delle Imitazioni vind je meer dan vierhonderd namaakflessen die over de hele wereld zijn opgedoken, van producenten die – tevergeefs – hebben geprobeerd het beroemde merk na te bootsen.

Er is ook een zaal gewijd aan de Premio Strega, waarin de geschiedenis van deze literaire prijs wordt verteld aan de hand van historische beelden. Hier kun je de covers van de winnende boeken bewonderen en het historische schoolbord zien, dat al meer dan zeventig jaar wordt gebruikt om de winnaar bekend te maken, tijdens de uitreiking in de Villa Giulia in Rome.

In de winkel, met zijn onweerstaanbare geur van kruiden, kun je de verschillende ingrediënten bekijken die worden gebruikt voor het maken van de likeur. Ook staat hier de historische houten ladekast, die het geheime recept en de oude verwerkingsgereedschappen bevat.

Je bezoekt ook de Antica Distilleria, met de historische distilleerketels die nog steeds in werking zijn, en daalt tot slot af in de kelder, waar de Strega-likeur gedurende ten minste zes maanden in eikenhouten vaten rijpt voor hij wordt gebotteld en klaar is voor een zonnige toost.

Spazio Strega ligt aan het Piazza Vittoria Colonna 8 in Benevento. Op de website van Spazio Strega vind je alle details voor je bezoek.

foto’s: Spazio Strega

Museo Vivente della Dieta Mediterranea – Pioppi

Het Italiaanse dorp Pioppi (in de provincie Salerno) is piepklein. Er wonen nog geen tweehonderd mensen. Men leeft er eenvoudig, maar juist daardoor ook lang en vooral gezond. De inwoners van Pioppi leven gemiddeld tien jaar langer, waarbij ze ook op hoge leeftijd nog zelfstandig wonen en genieten van de buitenlucht. Wat hun geheim is? Het mediterrane dieet!

De Amerikaanse onderzoeker Ancel Keys woonde veertig jaar in Pioppi en ontdekte dat de mensen hier ouder worden dan gemiddeld en minder hart- en vaatziekten hebben.

Volgens hem komt dat niet alleen door het traditionele menu op basis van lokale producten, met veel groenten en fruit, olijfolie, gezonde vis en heel weinig vlees, maar ook door het rustige leven en de sociale contacten in de kleine dorpsgemeenschap.

Dit mediterrane dieet staat sinds 2010 op de lijst van immaterieel Werelderfgoed van Unesco en in het Palazzo Vinciprova in Pioppi is een heus museum ingericht over Ancel Keys en het mediterrane dieet, het Museo Vivente della Dieta Mediterranea. De persoonlijke bibliotheek van de beroemde wetenschapper, die door zijn familie werd geschonken aan de gemeente Pollica, is daar ook te vinden.

In hetzelfde palazzo vind je ook het MUSea – Museo Vivo del Mare, dat samen met het Museo della Dieta Mediterranea het Ecomuseo della Dieta Mediterranea vormt.

Je vindt het Palazzo Vinciprova aan de Via Caracciolo 142 in Pioppi. In de zomer is een bezoek extra leuk, want dan vindt in Pioppi ook het Festival della Dieta Mediterranea plaats.

foto’s: Museo Vivente della Dieta Mediterranea

BASILICATA

Essenza Lucano – Pisticci

In Pisticci dompel je je onder in de wereld van Amaro Lucano, een kruidenlikeur die al sinds 1894 wordt geschonken. Het recept is geheim en bevat meer dan dertig verschillende kruiden die worden gedestilleerd tot een bitterzoet drankje.

Bij Essenza Lucano ontdek je vijf verschillende facetten van deze likeur, waaronder de historie en de herkomst van het merk. Je bezoekt ook de kruidentuin waar veel van de ingrediënten voor Lucano groeien en ontdekt de geschiedenis van de destilleerderij waar de likeur wordt gemaakt.

Bij het museum hoort ook een winkel, waar je een proeverij kunt boeken en natuurlijk een mooi souvenir kunt kopen. Proeven van een cocktail met Amaro Lucano kan bij Bar Essenza.

Je kunt ook een rondleiding boeken, al dan niet in combinatie met een bezoek aan het street art-kunstwerk Progetto Essenza van Antonio Poe.

Essenza Lucano ligt aan de Viale Cav. Pasquale Vena s.n in Pisticci Scalo (provincie Matera). Voor meer informatie en het reserveren van een rondleiding kun je contact opnemen via 0039-0835469207 of via info@essenzalucano.it.

foto’s: Essenza Lucano

CALABRIË

Museo della Liquirizia – Rossano

In Calabrië staat de oudste dropfabriek ter wereld, Amarelli. Iedereen die wel eens in Italië is geweest, kent de kleine kleurrijke blikjes drop die bij elke koffiebar en elke tabaccaio naast de kassa staan.

Bij de fabriek hoort ook een museum, waar je alle geheimen van drop ontrafelt, van de ingrediënten tot het productieproces. Natuurlijk ontbreekt ook de drie eeuwen oude historie van Amarelli niet, geïllustreerd door onder meer blikjes, boeken, foto’s en reclamemateriaal.

Je vindt het Museo della Liquirizia aan de SS 106, in Contrada Amarelli in Rossano. Via deze link vind je alle details voor een bezoek aan het dropmuseum.

foto’s: Amarelli

Museo del Cedro – Santa Maria del Cedro

In het Museo del Cedro ontdek je de historie van de cedro, de cedercitroen of cederappel, die ook wel sukadecitroen wordt genoemd. Deze cedri zijn een stuk groter dan de gewone citroenen en ze hebben een extra dikke schil.

Ook gaat het museum dieper in op de onlosmakelijke band tussen deze vrucht – een van de oudste citrusvruchten ter wereld – en de joodse cultuur.

Je vindt het Museo del Cedro in het Palazzo Marino aan de Via Imprese 52 in Santa Maria del Cedro. Je kunt een bezoek (met rondleiding en proeverij en eventueel ook een bezoek aan de citrusvelden) boeken via deze link, via 0039-098542598 of via museodelcedro@gmail.com.

Als je voor of na je bezoek meer wil weten over deze citrusvrucht, dan vind je op de website van La Via del Cedro nog veel meer tips.

foto’s: Museo del Cedro

Museo Nazionale del Bergamotto e del Cibo – Reggio Calabria

In Calabrië zie je op tal van plekken een citrusvrucht die wel wat weg heeft van limoen. Het is echter bergamot. Deze ronde tot peervormige vrucht groeit aan een boom en lijkt een kruising te zijn tussen een limoensoort en een zure sinaasappel.

Hij wordt vooral in de provincie Reggio Calabria gebruikt als ingrediënt voor de meest uiteenlopende producten, van culinaire lekkernijen als likeur, thee en taart tot snoepjes.

De vrucht zelf is namelijk – in onbewerkte vorm – niet eetbaar, maar na bewerking worden de schil, de bloemen en het vruchtvlees gebruikt in zoete lekkernijen als marmelade, koekjes, als scorze candite (gekonfijte vruchtenschil met suiker), om visgerechten mee te verrijken of gewoon als opfrissertje.

Ook wordt bergamot gebruikt om drankjes en cocktails wat extra pit te geven – niet alleen in en rond Calabrië, maar inmiddels ook over de grenzen van Italië en zelfs Europa heen. En laten we vooral ook niet vergeten dat de bergamot precies dát ingrediënt is waar de bekende Earl Grey-thee z’n unieke smaak aan te danken heeft, en waardoor het nu misschien wel de meest verspreide en geliefde theemelange ter wereld is.

In het Museo Nazionale del Bergamotto e del Cibo – dat is gevestigd in de Vecchio Mercato Coperto van Reggio Calabria – ontdek je alles over deze bijzondere Calabrese citrusvrucht.

Je vindt het museum aan de Via dei Filippini 50 in Reggio Calabria. Je kunt je bezoek reserveren via 0039-3881299103 of via museobergamotto@gmail.com.

foto: Museo Nazionale del Bergamotto e del Cibo

Museo della Cipolla Rossa di Tropea – Ricadi

In het treinstation van Ricadi vind je het Museo della Cipolla Rossa di Tropea, met een kleine expositie over ‘het rode goud van Calabrië’: de rode ui van Tropea. Je leert er meer over het verbouwen, oogsten en bewerken van deze befaamde cipolla rossa,

Museo del Peperoncino – Maierà

Marlou was vorig jaar in Diamante voor het Festival del Peperoncino, dat helemaal is gewijd aan het pittige rode pepertje, net als het Museo del Peperoncino in Maierà.

Het museum ligt aan het Piazza Francesco Vaccaro in Maierà en is alleen op afspraak te bezoeken. Reserveren kan via 0039-098581130 of via museodelpeperoncino.maiera@gmail.com.

foto’s Museo del Peperoncino

PUGLIA

Museo del Pane Forte – Altamura

In het noorden van Puglia vind je la città del pane, de stad van het brood. Deze bijnaam verwijst naar Altamura. Het brood van Altamura is dan ook niet zomaar brood, nee, het gaat om brood met een officieel DOP-keurmerk, dat ook nog eens behoort tot het Slow Food-presidium van Puglia – de hoogste eer die een Italiaans brood kan behalen. In deze blog lees je meer over dit unieke brood.

Altamura heeft ook een museum dat is gewijd aan dit bijzondere brood, het Museo del Pane Forte, dat de naam draagt van zijn oprichter, Vito Forte, die in 1956 op elfjarige leeftijd aan de slag ging in de bakkerij die bij het museum hoort.

In het museum maak je een reis door de tijd, op zoek naar het authentieke recept van het brood van Altamura, dat van generatie op generatie werd doorgegeven.

Het Museo del Pane Forte ligt aan de Via Onorato Candiota 2 in Altamura. Op de website van het museum vind je alle details voor een bezoek.

foto’s: Museo del Pane Forte

Museo del Confetto – Andria

De familie Mucci produceert al sinds 1894 zogenaamde confetti: amandelen met een heerlijk zoet suikerlaagje (alhoewel er talloze varianten bestaan met andere of meer ingrediënten), die in verschillende kleuren te koop zijn. Het is bij uitstek ook het cadeautje dat op Italiaanse huwelijken aan gasten wordt meegegeven.

Het pand, midden in het oude centrum van Andria, is al sinds eind negentiende eeuw de plek waar de familie Mucci confetti, maar ook chocolade en allerlei snoepjes maakt.

De beroemdste creaties van de familie zijn de tenerelli, confetti met een zacht hart van Pugliese amandelen en hazelnoten uit Piemonte, omhuld door een dubbele laag pure chocolade.

Naast de snoepwinkel vind je in de voormalige fabrieksruimte het Museo del Confetto, met antieke machines, snoepvormpjes, documenten en andere voorwerpen die getuigen van het zoete verleden van de Mucci’s.

Het Museo del Confetto ligt aan de Via Museo del Confetto 12 in Andria. Een bezoek is natuurlijk inclusief een beetje snoepen!

foto’s: Museo del Confetto

Museo dell’Olio di Oliva – Fasano

Masseria di Sant’Angelo de’ Graecis, is sinds 1798 in handen van de familie Colucci-Amati, die in de oude frantoio (waar vroeger de olijven werden geperst) het kleine maar interessante Museo dell’Olio d’Oliva heeft ingericht, met oude machines en gebruiksvoorwerpen die de geschiedenis van de olijfolieproductie in deze streek illustreren.

Je vindt het Museo dell’Olio di Oliva in Contrada Sant’Angelo 5 in Fasano. De masseria heeft nog altijd circa zestig hectare aan olijfboomgaarden en maakt elk jaar opnieuw heerlijke olijfolie, die je vaak ook mag proeven.

SICILIË

Museo dell’Acciuga e delle Arti Marinare – Aspra

In Aspra, een klein kustplaatsje vlak bij Bagheria, ten oosten van Palermo, maak je in het Museo dell’Acciuga e delle Arti Marinare kennis met de Siciliaanse visserscultuur.

In dit voor het Middellandse Zeegebied unieke museum voel je de liefde van de broers Girolamo en Michelangelo Balistreri, die het leven van ansjovisvissers en alles wat daarmee verbonden is wilden vastleggen.

Je bewondert er veel vissersinstrumenten, documenten, oude foto’s, modellen van vissersboten die de broers op het hele eiland verzamelden en hier samenbrachten.

Met dank aan Fish Shop – A Putia ri Pisci Salati kun je ook proeven van de vangst van de familie Balistreri én van andere Siciliaanse delicatessen.

Je vindt het Museo dell’Acciuga e delle Arti Marinare aan de Via Cotogni 1 (Piazza Verdone) in Aspra. Op de website van het Museo dell’Acciuga vind je alle details voor je bezoek.

foto’s: Museo dell’Acciuga e delle Arti Marinare

Museo del Sale – Trapani

Het Museo del Sale, het museum van het zout, ligt midden in de zoutpannen bij Trapani. Het museum is gevestigd in een van de kenmerkende windmolens die worden gebruikt om het water van het ene ‘bad’ naar het andere te pompen en geeft een prima kijkje in de keuken van de zoutwerkers.

Je ziet bijvoorbeeld aan de hand van portretten welke taken er allemaal vervuld moesten worden. Zo was er naast de grote baas (u patruni) een molenaar (u mulinaru), de zoutmeter, die tevens onderopzichter was (u curatulu), de zoutwerker (u salinaru), die al generaties lang in de zoutpannen werkte en daardoor als geen ander het water kon controleren en de zoutgraad kon bepalen, de zoutdragers (u staciuneri), die niet alleen het zout verzamelden en wegbrachten, maar ook zorgden voor het onderhoud van de zoutpannen, en ten slotte de waterdrager (l’acqualoru), die alle zoutwerkers regelmatig van fris drinkwater voorzag.

Je vindt het Siciliaanse Museo del Sale aan de Via Chiusa in Nubia, even buiten Trapani. Via de website van het Museo del Sale vind je alle details voor je bezoek.

Museo del Caffè Morettino – Palermo

De Fabbrica Museale del Caffè Morettino, in het hart van de historische wijk San Lorenzo ai Colli in Palermo, was het eerste museum van een koffiebranderij op Italiaanse bodem. Je bewondert er een mooie koffiecollectie, van instrumenten voor het bewerken van koffiebonen tot koffiemachines en -kopjes.

Met deze uitgebreide verzameling deelt de familie Morettino haar passie voor koffie, met aan het einde een koffieproeverij waarbij je onder meer van de speciale Morettino-melanges mag proeven.

Je vindt het Museo del Caffè Morettino aan de Via Enzo Biagi 3-5 in Palermo. Het museum is van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur geopend. Een bezoek moet je wel reserveren via 0039-0916883736 of info@morettino.com.

foto’s: Museo del Caffè Morettino

Museo del Cioccolato – Modica

Modica staat bekend om haar bijzondere chocolade, die nog wordt gemaakt volgens het recept van de oude Azteken. Voor het maken van chocolade wordt hier niets anders gebruikt dan cacao en suiker.

In het Museo del Cioccolato dompel je je onder in de wereld van chocolade. Niet alleen leer je meer over de ontstaansgeschiedenis van de speciale chocolade van Modica, maar je bewondert er ook een aantal Italiaanse monumenten en zelfs de gehele laars gemaakt van chocolade.

De collectie bestaat daarnaast onder meer uit oude instrumenten waarmee chocolade werd gemaakt, kleurrijke chocoladeverpakkingen en historische documenten – dat alles vermengd met een van de lekkerste profumi op aarde…

Je vindt het Museo del Cioccolato aan de Corso Umberto I 149 in Modica. Proeven doe je daarna bij Caffè dell’Arte (aan de Corso Umberto I 114).

foto’s: Museo del Cioccolato

Marzipan – Museo della Mandorla – Favara

Marzipan is een klein maar fijn museum, dat helemaal is gewijd aan de grote trots van Agrigento en omgeving: la mandorla, de amandel.

Je leert alles over de amandel en wat men er hier allemaal voor lekkers van maakt. Wist je bijvoorbeeld dat er alleen op Sicilië al ongeveer driehonderd verschillende soorten amandelen groeien?

Aan de wanden hangen prachtige oude foto’s van het pellen van de amandelen, dat in familieverband gebeurde. Je zou zo plaats willen nemen tussen die families in zwart-wit, om een handje mee te helpen.

Ook maak je kennis met de traditie van het paaslam. Favara staat namelijk bekend als ‘de hoofdstad van het paaslammetje’. De marsepeinen lammetjes worden hier in allerlei soorten en maten gemaakt, allemaal even vakkundig en vooral allemaal even nauwkeurig vormgegeven.

Vanaf het dakterras heb je een prachtig uitzicht over de daken en koepels van Favara. In de bij het museum behorende latteria schuif je aan voor een glas amandelmelk en vers gebakken amandelkoekjes.

Je vindt Marzipan aan de Via Vittorio Emanuele 96-100 in Favara. Via de website van Marzipan vind je meer informatie over openingstijden en evenementen.

Museo della Mandorla – Avola

Avola ken je wellicht wel van de Nero d’Avola, de donkerrode Siciliaanse wijn, maar rondom dit plaatsje vind je ook prachtige amandelbomen.

Het kleine museum is gevestigd in de oude masseria van de familie Rametta. In de vroegere palmento (waar druiven en olijven werden verwerkt tot wijn en olijfolie) bewonder je nu foto’s van het amandel plukken en andere fases in het proces van amandel tot onder meer amandelpasta.

Buiten bewonder je – in het seizoen – de amandelbloesem en ontdek je verschillende fruitsoorten die op Sicilië worden verbouwd.

Het Museo della Mandorla ligt aan de Viale La Pira in Avola. Je kunt een bezoek aan het museum ook combineren met een proeverij van lekkernijen op basis van amandel.

Museo del Cappero – Pantelleria

Vulkaaneiland Pantelleria ligt op nog geen zeventig kilometer van de kust van Tunesië en is onder meer bekend om de kappertjes die er groeien.

Dankzij de vulkanische grond, de droge warmte die is te danken aan de vaak stralende zon en de zeebries biedt het eiland een ideale voedingsbodem voor kappertjesstruiken, die welig tieren tussen rotsen en stenen.

Er wordt dan ook elk jaar zo’n vijftienhonderd ton kappertjes geoogst op Pantelleria, hetgeen het eiland de bijnaam Isola dei Capperi, ‘kappertjeseiland’, heeft opgeleverd.

Niet gek dus dat je er ook het Museo del Cappero vindt, een museum dat volledig is gewijd aan kappertjes. Je leert er alles over deze bijzondere bloemen, allereerst dat kappertjes geen groente of fruit zijn maar de niet geopende bloemknoppen van de kappertjesstruik, die vrij stekelig is.

De bloei begint tussen mei en september, afhankelijk van het weer en de plek van de planten. In die periode worden dus ook de kappertjes geoogst, meestal net voor de dag begint. Dan zijn de bloemknoppen namelijk nog mooi gesloten.

Na het plukken – hetgeen dankzij de geringe hoogte van de struiken geen pretje is – worden de kappertjes ingelegd in zeezout, waaraan ze hun unieke smaak danken die veel gerechten nét even een beetje meer smaak geeft. De Pantellerianen eten overigens ook de augurkvormige vruchten van de kappertjesstruik, die cucunci heten.

Het Museo del Cappero ligt aan de Via Stufe di Khazzèn 14 op Pantelleria. Alle details voor een bezoek vind je op de website van het museum.

foto’s: Museo del Cappero

SARDINIË

Museo del Pane – Orgosolo

Sardinië staat bekend om pane carasau, krokant en flinterdun brood dat ook wel carta da musica wordt genoemd, omdat het zo dun is als een vel bladmuziek.

Hoe dunner, hoe beter – dat is een deel van het geheim. Het brooddeeg wordt zo plat mogelijk gerold en in een hete oven geschoven. Soms worden er stenen opgelegd om het deeg plat te houden. Als het deeg toch opzwelt, wordt het doorgeprikt.

Het werd traditioneel gegeten door herders. Het is lang houdbaar, dus het was perfect voor als de herders maanden op pad moesten met hun kuddes. Tegenwoordig kun je het overal op Sardinië krijgen, maar het lekkerste is natuurlijk de huisgemaakte pane carasau uit de steenoven.

foto’s: Andrea Margelli

In het Museo del Pane in Orgosolo – een dorp dat bekend staat om de vele kleurrijke muurschilderingen – leer je meer over dit bijzondere Sardijnse brood en andere broodsoorten van het eiland.

Je bewondert authentiek bakgerei en bekijkt een video waarin het bakproces volledig wordt uitgelegd door drie dames in originele klederdracht. Ook is er een aantal kamers te zien uit circa 1800, zodat je kunt zien hoe de mensen hier toen woonden.

Soms worden er ook proeverijen georganiseerd, waarbij je niet alleen kunt proeven van het Sardijnse brood, maar ook van verse kaas gemaakt door de herders die in de heuvels rondom Orgosolo hun schapen hoeden.

Het Museo del Pane ligt aan de Corso Repubblica in Orgosolo. Via deze link vind je meer informatie voor je bezoek.

Museo dell’Olivo e dell’Olio – Tuili

Sandra Sanna van Travel Designer Sardinia tipt het Museo dell’Olivo e dell’Olio in het dorpje Tuili. Sandra: ‘In het historisch centrum worden bijzondere woningen afgewisseld met hofboerderijen, die vrijwel allemaal worden gekenmerkt door portalen uit de laat-negentiende eeuw.

Twee elegante neo-klassieke gebouwen vallen op: Villa Pitzalis en Villa Asquer. In deze laatste villa kun je het Museo dell’Olivo e dell’Olio bezoeken, waar historische afbeeldingen, verhalen en werktuigen te zien zijn die gebruikt werden voor het onderhouden van de olijfbomen, de oogst van de olijven en het maken van olijfolie.

Ook het Museo degli Strumenti Musicali huist in deze villa, met een collectie Sardijnse muziekinstrumenten, waaronder de launeddas (een speciale Sardijnse fluit).’

Het Museo dell’Olivo e dell’Olio ligt aan het Piazza San Pietro in Tuili. Via deze link vind je meer informatie voor je bezoek.

foto: Monumenti Aperti

Ken je nog een leuk culinair museum dat we niet hebben genoemd? Suggesties en aanvullingen zijn altijd welkom!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *