Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek de Romeinse wereld aan de Waal met de Ciao tutti City Walk Nijmegen

Wist je dat Noviomagus met ongeveer vijfduizend inwoners ooit de grootste stad van Romeins Nederland was?

Hoewel er  waarschijnlijk al enkele jaren voor Christus een Romeinse legerbasis in dit gebied gevestigd was, ontstond de eerste  echte Romeinse nederzetting waarschijnlijk rond 70 na Christus, na de Bataafse opstand, op de plek van het huidige Nijmegen-West.

foto cover: Jeroen Savelkouls Fotografie

Bestel de City Walk Nijmegen

Nieuwe markt van Trajanus

Het initiatief voor deze nieuwe stad kwam van keizer Trajanus. Er verrezen onder meer een badhuis en twee tempels, gewijd aan Mercurius en Fortuna. Het was een belangrijk handelsknooppunt, vandaar dat de stad rond 100 na Christus van Trajanus marktrechten kreeg.

Deze gebeurtenis zorgde niet alleen voor een enorme groei van de stad, maar ook voor de naam: Noviomagus betekent namelijk letterlijk ‘nieuwe markt’.

Ontdek Romeinse sporen in Nijmegen

Trajanus staat je nog altijd trots op te wachten als je via de Waalbrug de stad binnenrijdt, op het naar hem vernoemde plein. Mede dankzij hem kunnen we nog altijd Romeinse sporen vinden in de moderne stad.

Tijdens deze City Walk volgen we die Romeinse sporen, maar duiken we ook in latere Italiaanse invloeden die in Nijmegen te vinden zijn. In een route van circa tien kilometer lang, nemen we je mee naar interessante musea en kerken, kijken we het Romeinse gezicht van Nederland in de ogen en tippen we culinaire adresjes voor onderweg of aan het einde van de route.

Ook delen we suggesties voor Romeinse uitstapjes in de omgeving van Nijmegen. Ga je mee op pad in deze Romeinse stad aan de Waal?

Treed in de Romeinse voetsporen in Nijmegen

Bestel de City Walk Nijmegen

Deze Ciao tutti City Walk is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de City Walk te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, tablet en smartphone) raadplegen. In de City Walk vind je ook een link naar de route in Google Maps.

Nog meer stadswandelingen in Nederland en Italië

Zin in nog meer stadswandelingen? Check dan onze complete collectie City Walks. Je kunt met ons door onder andere Rome, Turijn, Verona, Bologna, Bolzano, Venetië, Florence, Padova, Lecce en Napels wandelen. Andiamo?!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Wat leuk om mijn “adoptiestad” Nijmegen op ciao tutti te vinden, Nijmegen is inderdaad een hele mooie stad met veel te ontdekken!

  2. Wat een inspiratie elke keer! Nijmegen ga ik nu bovenaan zetten! Dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *