Download gratis de Ciao tutti app

Op de fiets door de eeuwenoude olijfboomgaarden rondom Monopoli

Eeuwenoude masseria’s, grotkerken, tuinen en olijfboomgaarden waarvan de historie soms wel duizend jaar teruggaat. Samen met Apulia Experiences verken je deze plekken op de fiets, met af en toe een fijne tussenstop om te proeven van lokale lekkernijen en de olijfolie die hier wordt gemaakt.

Apulia Experiences is een tak van Apulia – La Finestra sul Mare, de souvenirwinkel van Antonella Minelli, haar man Gianni en haar zus Paola in Monopoli. De naam zegt het al: de vensters van deze gezellige winkel kijken uit over de haven en zee van Monopoli, een sfeervol stadje aan de kust van Puglia, tussen Bari en Brindisi.

Naast de mooiste souvenirs en de lekkerste streekproducten bieden ze ook een aantal fietstours en excursies aan langs de mooiste plekken in en om Monopoli. Stuk voor stuk de moeite van het volgen waard. Stap op de pedalen en ga mee!

Het verborgen Monopoli – de pelgrimsroute

Met deze nieuwste fietstocht treed je in de voetsporen van de pelgrims; een fascinerende tour die je mee terug in de tijd neemt.

Je start in de oude haven van Monopoli om van daaruit de Romeinse Via Traiana te volgen, die eeuwenlang door legers en pelgrims is afgelegd. De eerste stop is een crypte met prachtige muurschilderingen, een ondergrondse oliemolen en een eeuwenoude olijfboomgaard.

Daarna stap je weer op de pedalen voor een bezoek aan een grotkerk, die naast de overblijfselen van de oorspronkelijke Via Traiana ligt. Om bij de ondergrondse kerk te komen, volg je eerst nog een pad dat een enorme olijfboomgaard doorkruist, waar de bomen wortelen in de bedding van een zogenaamde lama, een drooggelegde rivier.

De laatste stop is het grootste rotsdorp in de omgeving. Compleet met huizen, stallen, een ondergrondse oliemolen en een crypte uit de elfde eeuw met opnieuw prachtige fresco’s. Je keert huiswaarts met een schat aan historische kennis.
Deze tour duurt vier uur en is het hele jaar door te boeken.

De prijs bedraagt € 50,- per persoon (minimaal vier personen). De tour is in totaal twintig kilometer lang en kan het hele jaar door worden geboekt.

Bike Oil Tour – op verkenningstocht door olijfboomgaarden

Deze fietstocht prikkelt al je zintuigen: hij voert je namelijk door het hart van de olijfolieproductie op het platteland van Monopoli! Daarbij leer je alles over de cultivators van het gebied, de verschillende oogstmethoden en wat er allemaal komt kijken bij de productie van extra vergine olijfolie.

Je start in het oude centrum van Monopoli en maakt stops bij monumentale olijfboomgaarden, waarvan twee met een moderne olijfmolen en een met een traditionele molen uit de dertiende eeuw. Met veel passie legt de gids je de verschillen tussen moderne en traditionele technieken voor olijfolieproductie uit.

Een van de olijfboomgaarden die je bezoekt, is een familiebedrijf dat wordt gerund door drie zussen. Hier maak je onder andere kennis met extra vergine olijfolie afkomstig uit de oogst van de Cima di Mola-bomen. Aan deze eeuwenoude bomen groeien nog altijd olijven van zeer goede kwaliteit.

Een proeverij en analyse van verschillende soorten extra vergine olijfolie zullen niet ontbreken. Zo keer je als een ware kenner huiswaarts, na een fascinerende reis door de tijd én de wereld van de lokale olijventeelt!

De duur van deze tour is vier à vijf uur. De prijs bedraagt € 60,- per persoon (minimaal vier personen). De tour is in totaal twintig kilometer lang en kan het hele jaar door worden geboekt.

Bike Tour dei Millenari – langs indrukwekkende masseria’s

Stap op de pedalen voor een tocht langs masseria’s met ondergrondse kerkjes en eeuwenoude olijfboomgaarden. Heel bijzonder, want deze zijn alleen onder begeleiding van je gids toegankelijk.

Naast de masseria’s bezoek je ook ondergrondse kerkjes met prachtige fresco’s die teruggaan tot de middeleeuwen. Ook bezoek je een fascinerende olijfoliemolen uit de dertiende eeuw.

Tijdens deze excursie deelt je gids een aantal lokale lekkernijen uit, wat maakt dat je de omgeving niet alleen al fietsend maar ook al proevend verkent!

De duur van deze tour is vier à vijf uur. De prijs bedraagt € 50,- per persoon (minimaal twee personen). De tour is in totaal drieëntwintig kilometer lang en kan in alle seizoenen worden geboekt.

Bike & Taste Tour – op de pedalen om te proeven van Puglia

Bij deze fietstour begin je meteen met een hoogtepunt. Ongeveer vierhonderd meter boven zeeniveau, op de heuveltoppen van Monopoli, staan de mountainbikes op je te wachten. Die kun je eerst nog even rustig laten staan om het panoramische uitzicht te bewonderen.

Een paar kilometer verderop stop je bij een kaasboerderij om vers van het mes de lokale kaas te proeven. Daarna stap je weer op de pedalen voor een mooi vervolg van je fietstocht.

Na een paar keer klimmen en dalen is het tijd om het pittoreske kerkje San Michele in Frangesto te bezoeken. Dit kerkje is het laatst bewaard gebleven stukje architectuur uit de elfde eeuw dat in de omgeving van Monopoli te vinden is.

De excursie gaat verder door uitgestrekte vlaktes vol olijf- en fruitboomgaarden. Onderweg bezoek je de paradijselijke botanische tuin Lama degli Ulivi, met meer dan tweeduizend verschillende bloemen en planten.

De tour wordt afgesloten met een bezoek aan een boerderij die gespecialiseerd is in het kweken van biologische tomaten en komkommers. Na een rondleiding mag je de tomaten zelf proeven, geserveerd met extra vergine olijfolie op knapperige bruschetta’s.

De duur van deze fietstour is vier uur. De prijs bedraagt € 70,- per persoon (minimaal vier personen). De route is vijfentwintig kilometer lang en kan van april tot en met oktober worden gefietst.

Verken het platteland van Monopoli met de auto

Ga je liever met de auto op pad? Geen probleem!  Apulia – La Finestra sul Mare biedt ook verschillende tochten met comfortabele transfers per auto aan, zoals een olijfolietour, wijntour of een tour naar de Valle d’Itria. We lichten hieronder twee tours uit.

Tijdens de historische route duik je in de geschiedenis van het platteland rond Monopoli. Masseria’s spelen hierin een prominente rol. De meeste van deze boerenforten werden rond de zestiende eeuw gebouwd van steen bedekt met kalkpleister.

Een masseria was als een dorp op het platteland, bestaande uit een familiewoning, verblijven voor de arbeiders en dieren, oliemolens en vaak ook een kerk. De muren rond het erf dienden ter bescherming tegen vijanden van buitenaf.

Verder terug in de tijd gaan de natuurlijke grotwoningen. Na de neergang van het Romeinse Rijk was het niet langer veilig om in het centrum van de stad te wonen. Veel inwoners trokken daarom naar schuilplekken op het platteland: natuurlijke grotten langs de oevers van droogstaande rivieren (lama).

Hier hakten ze grotten uit en maakten deze tot complete dorpen met dieren, oliemolens en prachtig beschilderde grotkerken. Tijdens de cultuurtocht per auto stop je bij een aantal van deze plekken, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

Deze autotour is in alle seizoenen te boeken. De tour duurt drie uur en is te boeken voor minimaal twee personen. Voor een offerte neem je contact op met Apulia Experiences.

De wondere wereld van de trulli

Een andere autotocht leidt naar de voor dit deel van Puglia zo typerende trulli. Je start met een bezoek aan de Grotta del Trullo in Putignano: een grot van slechts twee meter diep in de vorm van een bel, die alleen toegankelijk is via een trullo. De grot werd ontdekt in 1931 en verbergt een wereld vol stalactieten en stalagmieten.

Na dit bezoek is het tijd om Alberobello te bewonderen, het dorp vol trulli dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Je kijkt je ogen uit naar deze lappendeken van trulli met hun typische kegelvormige daken.

De tour omvat ook een bezoek aan de Trullo Sovrano, de enige trullo met twee verdiepingen, en aan de kerk Santi Medici Cosma e Damiano. Uiteraard is er tussendoor ook tijd om souvenirs te shoppen in Alberobello.

Deze vier uur durende trulli-tour vindt het hele jaar door plaats. Ook hier neem je voor een offerte contact op met Apulia Experiences.

Op pad met Apulia Experiences

Je kunt het hele jaar door (fiets)excursies boeken. Alle fietstochten eindigen met een proeverij van streekwijnen en lokale delicatessen in de souvenirwinkel. Op verzoek stellen ze ook graag een arrangement op maat voor je samen.

Boeken doe je via de website of door contact op te nemen met Antonella, Gianni en Paola via e-mail, Facebook of Instagram.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *