Download gratis de Ciao tutti app!

Fietsen, touren & proeven in Puglia – op pad rondom Monopoli & Alberobello

Niets is fijner dan alvast je wensenlijstje met bestemmingen in Italië voor te bereiden. Als we straks weer op reis mogen, zijn de bijzondere plekken tussen Monopoli en Alberobello een aanrader.

Eeuwenoude masseria’s, grotkerken, tuinen en olijfboomgaarden waarvan de historie soms wel duizend jaar teruggaat. Samen met Apulia Experiences verken je deze plekken op de fiets én met de boot.

Apulia Experiences is een tak van Apulia – La Finestra sul Mare, de souvenirwinkel van Antonella Minelli, haar man Gianni en haar zus Paola in Monopoli. De naam zegt het al: de vensters van deze gezellige winkel kijken uit over de haven en zee van Monopoli, een sfeervol stadje aan de kust van Puglia, tussen Bari en Brindisi.

Naast de mooiste souvenirs en de lekkerste streekproducten bieden ze ook een aantal fietstours en excursies langs de mooiste plekken in en om Monopoli. Stuk voor stuk de moeite van het volgen waard. Stap op de pedalen en ga mee!

Op verkenningstocht langs olijfboomgaarden
De nieuwste fietstocht prikkelt al je zintuigen: hij voert je namelijk door het hart van de olijfolieproductie op het platteland van Monopoli! Daarbij leer je alles over de cultivators van het gebied, de verschillende oogstmethoden en wat er allemaal komt kijken bij de productie van extra vergine olijfolie.

Je start in het oude centrum van Monopoli en maakt stops bij monumentale olijfboomgaarden waarvan twee met een moderne olijfmolen en een met traditionele molen uit de dertiende eeuw. Met veel passie legt de gids je de verschillen tussen moderne en traditionele technieken voor olieproductie uit.

Ook leer je over de toepassing van olijfolie in het dagelijks leven in Puglia. Een proeverij en analyse van verschillende soorten extra vergine olijfolie zullen niet ontbreken, waardoor je als een ware kenner huiswaarts keert.

De duur van deze tour is vier à vijf uur. De prijs bedraagt € 50,- per persoon (minimaal twee personen). De tour is in totaal 23 kilometer lang en kan in november en december worden geboekt.

Op de pedalen langs indrukwekkende masseria’s
De tweede fietstocht voert je langs omheinde boerderijen – masseria’s – met ondergrondse kerkjes en eeuwenoude olijfboomgaarden. De eerste stop is bij Porto Ghiacciolo, een van de meest charmante stranden langs de kustlijn van Monopoli.

Na een fotomoment rijd je het verkeersluwe binnenland in om verschillende boerderijen aan te doen. Heel bijzonder, want deze zijn alleen onder begeleiding van je gids toegankelijk. Naast de masseria’s bezoek je ook ondergrondse kerkjes met prachtige fresco’s die teruggaan tot de middeleeuwen. Ook bezoek je een fascinerende olijfoliemolen uit de dertiende eeuw.

Tijdens deze excursie deelt je gids een aantal lokale lekkernijen uit, wat maakt dat je de omgeving niet alleen al fietsend maar ook al proevend verkent!

De duur van deze tour is vier à vijf uur. De prijs bedraagt € 50,- per persoon (minimaal twee personen). De tour is in totaal 23 kilometer lang en kan in alle seizoenen worden geboekt.

Op de pedalen om te proeven van Puglia
De derde fietstocht die je kunt maken, begint meteen met een hoogtepunt. Ongeveer vierhonderd meter boven zeeniveau, op de heuveltoppen van Monopoli, staan de mountainbikes op je te wachten. Die kun je eerst nog even rustig laten staan om het panoramische uitzicht te bewonderen.

Een paar kilometer verderop stop je bij een kaasboerderij om vers van het mes de lokale kaas te proeven. Daarna stap je weer op de pedalen voor een mooi vervolg van je fietstocht.

Na een paar keer klimmen en dalen is het tijd om het pittoreske kerkje San Michele in Frangesto te bezoeken. Dit kerkje is het laatst bewaard gebleven stukje architectuur uit de elfde eeuw dat in de omgeving van Monopoli te vinden is.

De excursie gaat verder door uitgestrekte vlaktes vol olijf- en fruitboomgaarden. Onderweg bezoek je de paradijselijke botanische tuin Lama degli Ulivi, met meer dan tweeduizend verschillende bloemen en planten.

De tour wordt afgesloten met een bezoek aan een boerderij die gespecialiseerd is in het kweken van biologische tomaten en komkommers. Na een rondleiding mag je de tomaten zelf proeven, geserveerd met extra vergine olijfolie op knapperige bruschetta’s.

De duur van deze fietstour is vier uur. De prijs bedraagt € 65,- per persoon (minimaal vier personen). De route is vijfentwintig kilometer lang en kan van april tot en met oktober worden gefietst.

Al fietsend én varend langs de kust van Monopoli
De vierde tocht onderneem je niet alleen per fiets, maar ook per boot! Je start in het historische centrum van Monopoli en rijdt samen met je gids zuidwaarts, over de Romeinse Via Traiana.

Tijdens de fietstocht verken je een aantal middeleeuwse rotsdorpen met grotkerken die beroemd zijn om hun prachtige muurschilderingen. Ook breng je een bezoek aan het Parco Archeologico di Egnazia, waar je de overblijfselen van het bronzen tijdperk en de Griekse en Romeinse tijd kunt bewonderen.

Daarna is het tijd om naar het vissersdorpje Savelletri te fietsen. Hier ligt in de haven een boot te wachten om je terug te varen naar Monopoli. Een mooie manier om rustig bij te komen van de fietstocht én Monopoli vanaf het water te bekijken met een glas wijn in je hand. Zo heb je een prachtig uitzicht op verschillende baaien, de oude stadsmuren met zijn kasteel en de gozzi – typische vissersbootjes – in de haven.

Deze tour duurt zes uur en is te boeken van mei tot en met september. De fietsroute is twintig kilometer lang. De kosten bedragen € 130,- per persoon (minimaal vier, maximaal tien personen).

Het beste van Alberobello en Monopoli
De vijfde fietstocht start in Alberobello, de stad van de trulli. Je bezoekt onder meer Trullo Sovrano, waar je leert over de landbouwcultuur in de omgeving, en de trulli-kerk Santi Medici Cosma e Damiano. Na een korte pauze met een heerlijke caffè stap je op de fiets voor een tocht over smalle weggetjes die langs de vele trulli op het platteland rondom Alberobello leiden.

Je vervolgt je weg richting Monopoli door de zogenaamde Murgia-heuvels, met uitzichten over korenvelden, wijn- en fruitboomgaarden. Ongeveer halverwege is het tijd voor een lunch met lokale specialiteiten in een masseria, waar je ook kunt zien hoe de lokale pasta, orecchiette, en mozzarella worden gemaakt.

Een aantal kilometers verderop breng je een bezoek aan het kerkje San Michele in Frangesto, een zeldzaam stukje architectuur uit de elfde eeuw, met een mooi uitzicht over eeuwenoude olijfbomen.

Het laatste deel van de tocht leidt je in een rustig tempo via een van de oudste masseria’s in de omgeving terug naar de kust van Monopoli.

Deze dagtour duurt zeven uur en is te boeken van maart tot en met juni en van september tot en met november. De fietsroute is dertig kilometer lang. De kosten bedragen € 120,- per persoon, inclusief transfer (minimaal vier personen).

Het waterpad
De laatste fietstour van Apulia – La Finestra sul Mare volgt het grootste aquaduct van Europa, dat al meer dan een eeuw water van Campanië naar Santa Maria di Leuca, in het zuiden van Puglia, voert. De tour start in het hart van de Valle d’Itria, bij Pineta Ulmo op het platteland van Ceglie Messapica, en eindigt na vijftien kilometer vlak bij Locorotondo.

Je fietst grotendeels over een verhoogd stuk dat prachtige panoramische uitzichten op de omringende natuur garandeert. De route wordt gemarkeerd door vijf kanaalbruggen die fungeren als waterscheiding tussen olijfgaarden, wijngaarden en bossen. Ook kom je onderweg vele trulli tegen, die zo kenmerkend voor de Valle d’Itria zijn.

Het ‘waterpad’ eindigt vijf kilometer voor Locorotondo. Voordat je in dit mooie dorpje met zijn karakteristieke cummerse (hoge huizen) arriveert, kun je I Giardini di Pomona bezoeken; een bijzondere boomgaard met meer dan vijfhonderd verschillende soorten vijgenbomen.

Deze tour duurt vijf uur en is het hele jaar door te boeken. De fietsroute is vijftien kilometer lang. De kosten bedragen € 60,- per persoon, inclusief transfer (minimaal drie personen).

Oude tijden her(be)leven
Ga je liever met de auto op pad? Geen probleem!  Apulia – La Finestra sul Mare biedt ook verschillende tochten met comfortabele transfers per auto aan, zoals een olijfolietour, wijntour of een tour naar Valle d’Itria. Wij lichten er hieronder twee uit, maar hier bekijk je ze allemaal.

Tijdens de historische route duik je in de geschiedenis van het platteland rond Monopoli. Masseria’s spelen hierin een prominente rol. De meeste van deze boerenforten werden rond de zestiende eeuw gebouwd van steen bedekt met kalkpleister.

Een masseria was als een dorp op het platteland, bestaande uit een familiewoning, verblijven voor de arbeiders en dieren, oliemolens en vaak ook een kerk. De muren rond het erf dienden ter bescherming tegen vijanden van buitenaf.

Verder terug in de tijd gaan de natuurlijke grotwoningen. Na de neergang van het Romeinse Rijk was het niet langer veilig om in het centrum van de stad te wonen. Veel inwoners trokken daarom naar schuilplekken op het platteland: natuurlijke grotten langs de oevers van droogstaande rivieren (lama).

Hier hakten ze grotten uit en maakten deze tot complete dorpen met dieren, oliemolens en prachtig beschilderde grotkerken. Tijdens de cultuurtocht per auto stop je bij een aantal van deze plekken, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

Deze autotour is in alle seizoenen te boeken. De tour duurt drie uur en kost € 40,- per persoon (minimaal twee personen).

De wondere wereld van de trulli
De tweede autotocht leidt naar de voor dit deel van Puglia zo typerende trulli. Je start met een bezoek aan de Grotta del Trullo in Putignano: een grot van slechts twee meter diep in de vorm van een bel, die alleen toegankelijk is via een trullo. De grot werd ontdekt in 1931 en verbergt een wereld vol stalactieten en stalagmieten.

Na dit bezoek is het tijd om Alberobello te bewonderen, het dorp vol trulli dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Je kijkt je ogen uit naar deze lappendeken van trulli met hun typische kegelvormige daken.

De tour omvat ook een bezoek aan de Trullo Sovrano, de enige trullo met twee verdiepingen, en aan de kerk Santi Medici Cosma e Damiano. Uiteraard is er tussendoor ook tijd om souvenirs te shoppen in Alberobello.

Deze vier uur durende trulli-tour vindt het hele jaar door plaats. De prijs bedraagt vanaf € 65,- per persoon (minimaal twee personen).

Op pad met Apulia Experience
Je kunt het hele jaar door (fiets)excursies boeken. Alle fietstochten eindigen met een proeverij van streekwijnen en lokale delicatessen in de souvenirwinkel. Op verzoek stellen ze ook graag een arrangement op maat voor je samen. Boeken doe je via de website of door contact op te nemen met Antonella, Gianni en Paola via e-mail, Facebook of Instagram.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *