Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op de fiets door de eeuwenoude olijfboomgaarden rondom Monopoli

Eeuwenoude masseria’s, grotkerken en olijfboomgaarden waarvan de historie soms wel duizend jaar teruggaat. Samen met Apulia Experiences verken je deze plekken op de fiets, met af en toe een fijne tussenstop om te proeven van lokale lekkernijen en de olijfolie die hier wordt gemaakt.

Apulia Experiences is een tak van Apulia – La Finestra sul Mare, de souvenirwinkel van Antonella Minelli, haar man Gianni en haar zus Paola in het historisch centrum van Monopoli. De naam zegt het al: de vensters van deze gezellige winkel kijken uit over de haven en zee van Monopoli, een sfeervol stadje aan de kust van Puglia, tussen Bari en Brindisi.

Naast de mooiste souvenirs en de lekkerste streekproducten bieden ze ook een aantal tours aan langs de mooiste plekken in en om Monopoli. Stuk voor stuk de moeite van het volgen waard, zoals we je in deze blog laten zien.

Bike Tour dei Millenari – langs indrukwekkende masseria’s

Stap op de pedalen voor een tocht langs een aantal eeuwenoude olijfbomen, masseria’s en ondergrondse kerkjes met prachtige fresco’s uit de middeleeuwen. Ook bezoek je een fascinerende olijfoliemolen uit de dertiende eeuw. Heel bijzonder, want deze zijn alleen onder begeleiding van je gids toegankelijk.

Tijdens de tweede stop bezoek je zelfs een heus olijfoliemuseum, waar je de oude olijfpers nog kunt zien die tot aan het begin van de negentiende eeuw werd gebruikt.

Vervolgens fiets je samen met de gids naar de grootste versterkte masseria van Monopoli en omstreken, met een moderne frantoio, olijfpers. Onderweg waan je je bijna alleen op de wereld, tussen meer dan tweeduizend olijfbomen waarvan de meeste meer dan honderd jaar oud zijn.

Tijdens deze tour krijg je een uniek kijkje in de wereld van olijfolie, van traditionele technieken tot moderne werkwijzen. Natuurlijk mag je ook proeven van het groene goud van Puglia!

Details van de Bike Tour dei Millenari

De Bike Tour dei Millenari is in totaal circa drieëntwintig kilometer lang en vindt in alle seizoenen plaats, met vertrek op dinsdag- en vrijdagochtend om 9.30 uur vanaf het Piazza Garibaldi in Monopoli. De route is voor iedereen goed te fietsen en neemt ongeveer vier à vijf uur in beslag.

Voor deze tour betaal je € 70,- per persoon. Dat is inclusief huur van de mountainbike en accessoires (helm, regenjas), een gids die in het Italiaans en/of Engels uitleg geeft, toegangstickets voor de bezienswaardigheden op de route, water, een snack en een proeverij van Pugliese producten (zoals olijfolie, wijn, likeur en jam).

Het geheime Monopoli – de pelgrimsroute

Tijdens deze fietstocht treed je in de voetsporen van de pelgrims; een fascinerende tour die je mee terug in de tijd neemt.

Je start in de oude haven van Monopoli om van daaruit de Romeinse Via Traiana te volgen, die eeuwenlang door legers en pelgrims is afgelegd. De eerste stop is een crypte met prachtige muurschilderingen, een ondergrondse oliemolen en een eeuwenoude olijfboomgaard.

Daarna stap je weer op de pedalen voor een bezoek aan een grotkerk, die naast de overblijfselen van de oorspronkelijke Via Traiana ligt. Om bij de ondergrondse kerk te komen, volg je eerst nog een pad dat een enorme olijfboomgaard doorkruist, waar de bomen wortelen in de bedding van een zogenaamde lama, een drooggelegde rivier.

De laatste stop is het grootste rotsdorp in de omgeving. Compleet met huizen, stallen, een ondergrondse oliemolen en een crypte uit de elfde eeuw met opnieuw prachtige fresco’s. Je keert huiswaarts met een schat aan historische kennis.

Details fietstour Het geheime Monopoli

Fietstour Het geheime Monopoli is in totaal circa twintig kilometer lang en vindt het hele jaar door plaats, met vertrek op maandagochtend om 9.30 uur vanaf het Piazza Garibaldi in Monopoli. Ongeveer vier uur later ben je weer terug in Monopoli. De route is voor iedereen goed te fietsen.

Je betaalt € 60,- per persoon. Dat is inclusief huur van de mountainbike en accessoires (helm, regenjas), een gids die in het Italiaans en/of Engels uitleg geeft, toegangstickets voor de bezienswaardigheden op de route, water, een snack en een proeverij van Pugliese producten (zoals olijfolie, wijn, likeur en jam).

Verken het platteland van Monopoli

Ga je liever met de auto op pad? Geen probleem! Apulia Experiences biedt ook een tocht naar de Valle d’Itria met comfortabele transfers per auto of minibus aan, waarbij je de omgeving van de stops te voet verkent.

Tijdens deze tour duik je in de geschiedenis van het platteland rond Monopoli. Masseria’s spelen hierin een prominente rol. De meeste van deze boerenforten werden rond de zestiende eeuw gebouwd van steen bedekt met kalkpleister.

Een masseria was als een dorp op het platteland, bestaande uit een familiewoning, verblijven voor de arbeiders en dieren, oliemolens en vaak ook een kerk. De muren rond het erf dienden ter bescherming tegen vijanden van buitenaf.

Verder terug in de tijd gaan de natuurlijke grotwoningen. Na de neergang van het Romeinse Rijk was het niet langer veilig om in het centrum van de stad te wonen. Veel inwoners trokken daarom naar schuilplekken op het platteland: natuurlijke grotten langs de oevers van droogstaande rivieren (lama).

Hier hakten ze grotten uit en maakten deze tot complete dorpen met dieren, oliemolens en prachtig beschilderde grotkerken. Tijdens de tour stop je bij een aantal van deze plekken, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Je gaat vervolgens te voet met de gids op verkenning.

Details van deze tour

Deze tour is in alle seizoenen te boeken, voor minimaal twee personen. Je bent ongeveer drie uur op pad. De tour kost € 85,- per persoon (inclusief vervoer per auto of minibusje, een gids die met je op pad gaat in het Italiaans en/of Engels uitleg geeft, toegangstickets voor de bezienswaardigheden op de route, water, een snack en een proeverij van Pugliese producten (zoals olijfolie, wijn, likeur en jam). Alle details vind je via deze link.

Ontdek het historisch centrum van Monopoli

Monopoli is zo’n stadje dat je hart al snel weet te veroveren. Het ligt aan zee, waardoor er vaak volop bedrijvigheid van de vissers is. Met haar kathedraal en kerken, pleintjes, smalle steegjes en rijke historie is het een heerlijke plek om al wandelend te verkennen. Met de verhalen van een bevlogen gids ontdek je nog nét dat beetje meer.

De achttiende-eeuwse kathedraal in barokstijl is het belangrijkste monument van Monopoli. De kerk is gewijd aan de Madonna della Madia, een icoon uit de Byzantijnse tijd, dat volgens de legende in de nacht van 16 december 1117 per vlot in de haven van de stad arriveerde.

Naast deze kathedraal heeft Monopoli nog veel meer historisch en cultureel erfgoed waar de gids je mee naartoe neemt. Zo huisvest de Chiesa San Domenico de standbeelden van de bekende familie De’ Medici, heeft de Santa Teresa een koepeltoren met prachtig uitzicht over het historisch centrum, is er de Santa Maria del Suffragio met een barok altaar én niet te vergeten de Santa Maria degli Amalfitani met een elfde-eeuwse graftombe.

De zestiende-eeuwse stadsmuren, die grenzen aan het Castello Carlo V, en de verschillende palazzi geven Monopoli bovendien een geheel eigen sfeer, waardoor je dit stadje na de wandeling gegarandeerd in je hart sluit.

Deze wandeling met gids duurt circa twee uur en is het hele jaar door te boeken. Je betaalt € 100,- voor een groep van maximaal vier personen (grotere groepen kunnen het beste even contact opnemen voor een offerte).

De prijs is inclusief gids die met je op pad gaat in het Italiaans en/of Engels uitleg geeft en een proeverij van Pugliese producten (zoals olijfolie, wijn, likeur en jam).

Op pad met Apulia Experiences

Je kunt het hele jaar door (fiets)excursies boeken. Alle fietstochten eindigen met een proeverij van streekwijnen en lokale delicatessen in de souvenirwinkel. Op verzoek stellen ze ook graag een arrangement op maat voor je samen.

Boeken doe je via de website of door contact op te nemen met Antonella, Gianni en Paola via e-mail, Facebook of Instagram.

Kookworkshop in een masseria in de buurt van Monopoli

Focaccia, panzerotti, parmigiana, zucchina alla poverella maar ook orecchiette al sugo, braciole, polpette en melanzane ripiene... Puglia kent de lekkerste streekgerechten, die je kunt leren bereiden tijdens een kookworkshop in een masseria op het platteland van Monopoli.

Afhankelijk van het seizoen en het aanbod van de moestuin en de markt maak je samen met de familie van de masseria een heerlijk menu. De orecchiette mogen nooit ontbreken; je leert de geheime kneepjes om deze oortjespasta ook thuis te kunnen maken. Na afloop ga je uiteraard samen aan tafel om te proeven van alle lekkers dat je hebt bereid.

Je kunt deze kookworkshop het hele jaar door boeken. Je betaalt € 90,- per persoon, inclusief een bezoek aan de masseria, de kookworkshop en aansluitend lunch of diner (inclusief drankjes). De prijs is exclusief een transfer van € 40,- (tot maximaal vier personen). In totaal ben je ongeveer vijf uur op pad.

De appartementen van Apulia – La Finestra sul Mare

Naast een kleurrijke souvenirwinkel, fietstours, rondleidingen en kookworkshops biedt Apulia – La Finestra sul Mare ook fijne appartementen in Monopoli, mét dakterras of balkon met uitzicht op de zee. Via deze link ontdek je alle details.

Natuurlijk krijg je als je in een van deze appartementen verblijft, korting op de tours en activiteiten die we in deze blog hebben gedeeld. Zo leer je je tijdelijke thuisstad immers nóg beter kennen!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *