Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bezoek de leukste culinaire musea in Noord-Italië

Als Italiëliefhebbers zijn we niet alleen dol op het land, de schitterende bezienswaardigheden (van grote musea tot kleine kerkjes), de mensen en de taal, maar ook en vooral op de Italiaanse keuken.

Je mag ons ’s nachts wakker maken voor een bord spaghetti aglio, olio e peperoncino of een Italiaanse gelato. We ontbijten met cappuccino en een cornetto aan de bar en vullen onze koffer op de weg terug naar huis met pasta, olijfolie, kaas en ander lekkers.

In de vele culinaire musea die er in Italië te vinden zijn, komt onze fascinatie voor de Italiaanse cultuur en de Italiaanse keuken perfect samen. Je leert meer over een aantal Italiaanse producten en delicatessen – van Parmezaanse kaas tot koffie, van brood en wijn tot vleeswaren en snoep. Er is voor iedere lekkerbek wel een passend museum te vinden op reis in Italië!

De leukste culinaire musea in het noorden van Italië

Hieronder tippen we de leukste culinaire musea in het noorden van Italië, in de regio’s Piemonte, Ligurië, Lombardije, Trentino Alto-Adige, Friuli-Venezia Giulia en Veneto.

Morgen delen we ook de leukste culinaire musea in Midden-Italië en later deze maand ook die in het zuiden van Italië, dus stay tuned!

PIEMONTE

WiMu Museo del Vino – Barolo

In het imposante Castello Falletti in Barolo vind je het WiMu Museo del Vino, het wijnmuseum. Precies op deze plek werd een van de eerste Barolo-wijnen gemaakt, een traditie die in het museum mooi wordt geïllustreerd.

Tijdens een unieke ontdekkingstocht naar de Barolo (waarbij je natuurlijk ook mag proeven) krijg je een goede indruk van de geschiedenis van de wijn en word je ingewijd in enkele geheimen van de wijnproductie.

Het WiMu Museo del Vino ligt aan het Piazza Falletti 1 in Barolo. Via de website van het wijnmuseum vind je meer informatie voor je bezoek.

foto’s: WiMu Museo del Vino

Ook leuk is het Museo dei Cavatappi, eveneens in Barolo, met een verbazingwekkende verzameling bizarre kurkentrekkers.

Voor wie nog niet genoeg heeft van de wijnmusea: vlak bij La Morra vind je het wijnlandgoed van Renato Ratti, met een klein museum. Een voormalige abdij biedt nu onderdak aan heilige wijnstukken, van persen en vaten tot statuten voor de verbouw en verkoop van wijn.

Museo del Tartufo – Alba

Alba, de hoofdstad van de Langhe, Unesco’s stad van de gastronomie en het thuis van de grote Fiera del Tartufo Bianco, krijgt een nieuw Museo del Tartufo. Daarvoor wordt de Galleria dei Ricordi van de familie Ponzi op dit moment verbouwd. We zullen dit artikel uiteraard updaten zodra het truffelmuseum de deuren opent.

Museo della Grappa – Altavilla Monferrato

Zorg dat je hebt ontbeten als je een bezoek brengt aan het Museo della Grappa van de familie Mazzetti, want alleen al van de geur die er in de opslagruimtes van deze distilleerder hangt kun je je licht in het hoofd gaan voelen…

Na een tour door het museum, waarbij de fijne kneepjes van het vak uit de doeken worden gedaan, mag je ook proeven van simpele, jonge varianten en van smaakvolle en oudere grappa’s.

Je vindt het Museo della Grappa in Località Cittadella 1 in Altavilla Monferrato. Laat voor de zekerheid van tevoren even per telefoon (0039-0142926185) of e-mail weten dat je langskomt.

foto’s: Museo della Grappa

Museo Lavazza – Turijn

Lavazza is nu een van de grootste koffiemerken ter wereld, maar toen oprichter Luigi Lavazza in 1885 naar Turijn kwam, had nog nooit iemand van hem gehoord. Hij was een boerenzoon uit een klein dorpje midden in Piemonte.

Het leven was hard op het platteland: hagelstormen hadden de oogst vernietigd en Luigi besloot zijn geluk in de grote stad te beproeven. Het briefje dat hij naar zijn vader schreef, waarin hij vertelt dat hij in Turijn een lening van vijftig lira (destijds de prijs van een maatpak) heeft afgesloten en op zoek gaat naar werk, is nog steeds te lezen bij de ingang van het Museo Lavazza.

Tien jaar later opende Luigi Lavazza in het centrum van Turijn een kleine kruidenierswinkel, die zowel als winkel en als productievestiging diende, zoals in die tijd normaal was. De koffie kocht hij onbewerkt in en vervolgens roosterde en mengde hij die naar de wensen van de individuele klanten. Extra leuk: je kunt deze allereerste Lavazza-winkel nog steeds bezoeken en er een kopje koffie drinken.

Uiteraard wordt dit stukje geschiedenis uitgebreid uiteengezet in het Lavazza Museum, maar er is meer, veel meer. Bij binnenkomst krijg je een espressokopje dat je om je nek kunt hangen en waarmee je in verschillende delen van het museum interactieve installaties kunt activeren: van een fotoalbum van de Lavazza-familie tot een uitleg over het werk van de fijnproevers die de verschillende blends samenstellen.

Je kunt een foto maken van jezelf in een uitvergroot kopje of in een van Lavazza’s beroemde advertentiecampagnes. De foto’s worden vervolgens opgeslagen in jouw kopje en kun je bij het verlaten van het museum per mail toegestuurd krijgen, als een mooi aandenken aan je museumbezoek.

Je vindt het Museo Lavazza aan de Via Bologna 32 in Turijn. Op de website van het Museo Lavazza vind je openingstijden, ticketprijzen en andere praktische informatie voor je bezoek. In deze blog lees je meer over ons bezoek aan het Museo Lavazza.

Museo Carpano – Turijn

Martini is tegenwoordig wellicht de bekendste vermout, maar Punt e Mes van Carpano, een wat bitterder variant, is in Turijn ook alomtegenwoordig – mede dankzij de kunstige reclameposters.

Je ontdekt meer over dit historische vermoutmerk in het Museo Carpano, op de eerste verdieping van Eataly, dat is gevestigd in de vroegere Carpano-fabriek. Waar ooit het archief vol documenten en de ruimte waar de kruiden verwerkt werden te vinden waren, worden nu in een klein maar fijn museum de belangrijke momenten uit de geschiedenis van de vermout verteld.

Het Museo Carpano is te vinden aan de Via Ermanno Fenoglietti 14 in Turijn, in Eataly Lingotto.

Casa Martini – Pessione

Tegenwoordig is Martini de beroemdste vermout-producent. Deze naam is bijna synoniem geworden voor een glaasje vermout. Meer over Martini leer je in Casa Martini, met een van de meest interessante en complete wijncollecties ter wereld.

Na een reis door de geschiedenis van het maken van wijn – met onder meer oude terracotta wijnkruiken van de Etrusken en Romeinen – kun je ook de kelders van de eerste Martini & Rossi-fabrieken bezoeken.

In de Galleria Mondo Martini wordt het verhaal van Martini verteld, van het prille begin in 1863 – met aan het roer Alessandro Martini en Luigi Rossi – tot het heden, met onder anderen George Clooney als Martini-ambassadeur.

Tal van flessen Martini uit de gehele periode van de productie staan opgesteld in vitrines en aan de wanden hangen zwart-witfoto’s van de fabriek in de beginjaren en antieke reclameposters.

Je vindt Casa Martini aan het Piazza Luigi Rossi 2 in Pessione. Op deze website vind je alle details voor een bezoek aan Casa Martini.

MeBo Museum – Biella

Dankzij de hechte vriendschap tussen Franco Thedy en Andrea Bonino, die respectievelijk aan het hoofd staan van Birra Menabrea en van Botalla Formaggi, is er een mooi museum ontstaan, dat het verhaal vertelt achter beide merken, dat tevens het verhaal van Biella en omstreken is.

In het Museo della Birra ontdek je de geschiedenis van de oudste bierbrouwerij van Italië die nog altijd bestaat: Menabrea. Je bewondert er oude machines, documenten, foto’s, etiketten en bierpullen, vanaf 1846 tot nu.

In het Museo del Formaggio dompel je je onder in het proces van kaasmaken. Je ontdekt bijvoorbeeld waarom de meeste kazen in ronde vormen worden gemaakt en hoe lang kaas moet rijpen.

foto’s: MeBo Museum

Je vindt het MeBo Museum aan de Via Eriberto Ramella Germanin 2/A in Biella. Op de website van het museum vind je alle details voor je bezoek.

LIGURIË

Museo dell’Olivo Carlo Carli – Imperia

In dit olijfoliemuseum wordt in de eerste plaats de geschiedenis van de olijfolie verteld, maar daarmee ook automatisch de geschiedenis van de familie Carli en van de regio Ligurië.

Je ontdekt hoe olijfolie door de tijd heen werd gebruikt. In de keuken natuurlijk, maar ook als ingrediënt voor cosmetica bijvoorbeeld (dat deden de oude Grieken al en kun jij uitproberen met de Carli-cosmeticalijn), hoe olijfolie geproduceerd werd (en wordt: gluur zeker even naar binnen bij de fabriek op het terrein) en hoe de olie verpakt werd.

Je kijkt je ogen uit, want er is een ongelofelijk grote variatie in vazen, flessen en blikken in alle groottes, kleuren en materialen. Het bewaren van olijfolie gebeurde lange tijd onder de grond, vanwege de constantere – en lagere – temperatuur.

Dit gebeurde in enorme aardewerken potten, waarvan alleen de rand die boven de grond uitstak, beschilderd werd. Het meest praktisch (goed, goedkoop en uitermate geschikt) bleek het blik waar de olijfolie in het industriële tijdperk in verpakt werd en waarin het nog steeds vaak wordt bewaard.

In de tijd waarin heel veel Italianen emigreerden naar Noord Amerika, moesten de herinneringen aan Italië natuurlijk gekoesterd worden. Vanuit de havens van Oneglia en Porto Maurizio (die later werden samengevoegd tot Imperia) werd een gigantische hoeveelheid olijfolie naar de Verenigde Staten verscheept. De olijfolieblikken die het vloeibare goud naar het nieuwe thuisland van duizenden Italianen moest brengen, moesten de olie in eerste instantie beschermen tegen licht, lucht, vocht en hitte.

Maar het blik had nog een andere functie. Niet alleen de inhoud deed namelijk herinneren aan het vaderland. Op de rechthoekige twee literblikken (in die tijd de meest gangbare verpakking) paste ook een mooi plaatje.

Zo stonden op keukentafels in New York, Boston en Philadelphia blikken olijfolie met afbeeldingen van het Colosseum, de koepel van de Duomo van Florence en de Rialtobrug, met portretten van Dante, Garibaldi en Il Duce, met Norma, Tosca en Aïda, met de paus en Santa Lucia, met Mona Lisa of Rafaëls engeltjes.

Ook de reis die de olijfolie moest afleggen werd afgebeeld. Zo waren er blikken met het schip Duilio, het eerste grote stoomschip dat veel Italianen naar hun nieuwe thuisland bracht. Een logische relatie tussen de olijfolie en de afbeelding hoefde er niet per se te zijn. Het ging meer om een soort ansichtkaarten uit het thuisland, die tegenwoordig prachtige museumstukken zijn geworden…

Je vindt het Museo dell’Olivo Carlo Carli aan de Via Garessio 13 in Imperia. Op deze website vind je meer informatie voor je bezoek. Na je bezoek aan het museum kun je in de gigantische winkel aan de andere kant van het parkeerterrein van het museum olijfolie inslaan voor thuis.

LOMBARDIJE

Galleria Campari – Sesto San Giovanni

Campari werd voor het eerst geschonken in 1860, in het Caffè dell’Amicizia, het ‘café van de vriendschap’, in Novara, dat eigendom was van Gaspare Campari. Campari wilde naast de bekende drankjes ook een eigen brouwsel schenken, maar hoewel hij er bijna dag en nacht aan werkte, slaagde hij er maar niet in iets lekkers te maken.

Tot hij die ene avond het zoveelste proefslokje nam en zo verrast was, dat hij spontaan het hele glas leegdronk. Hij vervolmaakte het recept nog iets voordat hij het officieel aan de gasten ging schenken, onder de naam bitter all’uso di Olanda – omdat Nederlandse likeuren in zijn café zo populair waren.

Campari’s recept wordt nog altijd gebruikt, maar inmiddels vindt de productie niet meer achter de toog plaats en heeft het drankje de naam van zijn bedenker gekregen. In 1904 werd vlak bij Milaan de Campari-fabriek geopend, in 2010 opende Galleria Campari de deuren, een soort museum over de identiteit van het iconische drankje.

Veel kunstenaars hebben namelijk bijgedragen aan de bekendheid van Campari, door kunstwerken, romans, maar ook door stijlvolle reclamespots en advertenties. In Galleria Campari zijn veel van deze Campari-kunstwerkjes verzameld, die je na reservering kunt bewonderen.

Je vindt Galleria Campari aan de Viale Antionio Gransci 161 in Sesto San Giovanni, even buiten Milaan. Op de website van Galleria Campari vind je meer informatie.

foto’s: Galleria Campari

Museo Collezione Branca – Milaan

Fernet komt in Italië vaak na de maaltijd op tafel, zeker na een diner met veel gangen. De bekendste wordt gemaakt door de Fratelli Branca in Milaan, die het recept voor deze likeur in 1845 zouden hebben ontwikkeld. Bernardino Branca mengde een groot aantal kruiden en specerijen die hij liet rijpen in eikenhouten vaten.

Bij de Fratelli Branca Distellerie kun je een museum bezoeken dat aan deze likeur is gewijd, met allerlei productiematerialen, reclameposters, foto’s en kalenders die de geschiedenis van het merk illustreren. Natuurlijk mag je ook de vaten bekijken waar de Fernet Branca en de Stravecchio in rijpen.

Het Museo Collezione Branca ligt aan de Via Resegone 2 in Milaan. Via deze website vind je alle details voor je bezoek.

foto’s: Museo Collezione Branca

Museo delle Scienze – Milaan

Inge van Milaan met Local tipt de kleine maar fijne permanente expositie #FoodPeople in het Museo delle Scienze (aan de Via San Vittorio 21 in Milaan), die helemaal is gewijd aan voeding en eten.

foto’s: Museo delle Scienze

La Limonaia del Castèl – Limone sul Garda

Langs het meer zie je veel limonaia’s, citroenkassen. Ondanks het milde klimaat kan het rondom het Gardameer namelijk toch flink koud worden in de winter. Daarom bouwde men in de achttiende eeuw veel van deze citroenkassen, waar de citroenboompjes beschut tegen weer en wind konden overwinteren.

Een aantal limonaia’s is nu een monument geworden. Bij La Limonaia del Castèl in Limone sul Garda, een van de mooiste kwekerijen, worden op een paar terrassen nog citroenen, sinaasappelen, mandarijnen en kumquats gekweekt.

In het citroenmuseum dat bij de kwekerij hoort, vind je informatie over de voormalige citroenteelt en wat je allemaal met citroenen kunt doen.

La Limonaia del Castèl ligt aan de Via Orti 9 in Limone sul Garda. Voor meer informatie bezoek je de speciale pagina van de Limonaia op de website van Visit Limone sul Garda.

Limonaia-del-Castel-Limone-sul-Garda (2)Limonaia-del-Castel-Limone-sul-Garda (7)

La Limonaia del Pra’ de la Fam – Tignale

Ook leuk om te bezoeken is La Limonaia del Pra’ de la Fam, in de haven van Tignale. Dit eco-museum is een uniek voorbeeld van een oude citroenkwekerij. La Limonaia del Pra’ de la Fam is geopend van begin april tot begin oktober. Meer informatie vind je op LimonaiaGarda.com.

La-Limonaia-Pra-de-la-Fam-Tignale-Garda

Museo del Latte e della Storia della Muggiasca – Bellano

In het MUU Museo del Latte e della Storia della Muggiasca ontdek je meer over de lokale verwerking van melk en over het leven op het platteland in het algemeen. In een voormalige melkfabriek is de vroegere opstelling bewaard gebleven, zodat je echt even terug in de tijd stapt.

Je vindt het Museo del Latte e della Storia aan de Via Roma 12 in Località Vendrogno, Bellano. Via de website van het museum vind je meer informatie voor je bezoek.

foto: MUU

Museo della Macchina per il Caffè – Binasco

Het MUMAC, of het Museo della Macchina per il Caffè, zoals de naam van het museum voluit luidt, opende de deuren ter ere van het honderdjarig bestaan van het Italiaanse Cimbali, een van de voornaamste producenten in Italië – en daarmee wereldwijd.

Het museum toont op bijna tweeduizend vierkante meter niet alleen honderd jaar koffieapparatengeschiedenis, maar biedt ook ruimte aan de hedendaagse koffiecultuur.

In het knalrode gebouw in de vorm van een gebogen lijn (een ontwerp van Paolo Balzanelli en Valerio Cometti) maak je als het ware een tijdreis langs maar liefst negentig koffiemachines en de prachtigste reclameposters.

In het archief bevinden zich ruim vijftienduizend documenten – een ongekend complete geschiedenis van een van de bekendste exportproducten van Italië.

Je vindt het MUMAC aan de Via Pablo Neruda 2 in Binasco (niet ver van Milaan). Meer informatie voor een bezoek vind je op de website van het MUMAC.

foto’s: MUMAC

Museo del Pane – Sant’Angelo Lodigiano

Het Castello Bolognini in Sant’Angelo Lodigiano herbergt drie bijzondere musea, waaronder het Museo del Pane, dat al sinds 1983 de deuren opent voor een uniek kijkje in de wereld van het brood.

Je ontdekt verschillende graansoorten, leert over de transformatie van graan naar brood, krijgt uitleg over allerlei broodbaktechnieken en maakt kennis met een verzameling van meer dan vijfhonderd verschillende soorten brood, uit alle regio’s van Italië maar ook uit andere landen.

Het Museo del Pane is gevestigd in het Castello Bolognini, aan het Piazza Morando Bolognini 2 in Sant’Angelo Lodigiano. Via deze website vind je meer informatie voor je bezoek.

foto’s: Museo del Pane

TRENTINO ALTO-ADIGE

Museo di Omkafè – Arco (Gardameer)

Bij Omkafè verwelkomt Lorenzo Martinelli, de kleinzoon van oprichter Ottorino Martinelli, je graag met een geurende kop koffie. Daarna kun je een kijkje nemen in het kleine museum van Omkafè, waar je meer leert over de geschiedenis van koffie en de ruwe en gebrande koffie kunt aanraken en ruiken. Ook is er een van de eerste koffiezetapparaten en espressomachines te zien.

Het proces van het branden gaat bij dit koffiebedrijf zeer zorgvuldig. De bonen worden eerst getest, dan in Italiaanse stijl langzaam gebrand in een heteluchtbrander, gekoeld, opnieuw getest en na zeven dagen rusten is de koffie klaar om verkocht te worden. In de winkel vind je heerlijke koffiemelanges om thuis de allerbeste koffie mee te zetten. Een heerlijk souvenir!

Omkafè ligt aan de Via Aldo Moro 7 in Arco. Op de website van Omkafè vind je meer details.

Museo della Frutticoltura – Lana

Met bijna negentienduizend hectare aan boomgaarden is Alto Adige de grootste fruitleverancier van Europa. Er worden alleen al zes miljard appels geplukt in dit stukje Italië, waarvan Lana het kloppend hart is.

Hier vind je dan ook het Museo della Frutticoltura, het museum van de fruitteelt, waar je met name de traditie van de appelteelt ontdekt.

In de middeleeuwse residentie Larchgut (die al in 1301 wordt genoemd in documenten) ontdek je alle aspecten van de appel-, druiven- en fruitteelt, van de pluk tot het transport, van verschillende soorten appels tot reclamemateriaal.

Je vindt het Museo della Frutticoltura aan de Passeggiata Brandis 4 in Lana. Op de website van het museum kun je alle details vinden voor een bezoek.

foto’s: Museo della Frutticoltura

FRIULI-VENEZIA GIULIA

Museo dell’Arte Cucinaria – Polcenigo

In het Museo dell’Arte Cucinaria wordt onder meer het verhaal verteld van Italiaanse koks van over de hele wereld, die hun vaderland verlieten om elders de unieke smaken van Italië op tafel te toveren.

Je vindt het Museo dell’Arte Cucinaria aan het Piazza del Plebiscito in Polcenigo. Meer informatie vind je via deze link.

VENETO

Museo del Vino – Bardolino

Bij wijnhuis Zeni, in de heuvels van het Bardolino-wijngebied, is wijn maken meer dan een passie. Zo kwam eigenaar Gaetano Zeni in 1991 op het idee om een Museo del Vino, een wijnmuseum, te openen.

Wil je graag weten hoe wijn precies wordt gemaakt? Breng dan zeker een bezoekje aan dit museum want hier worden heel wat geheimen van het wijn maken onthuld. Alle thema’s komen aan bod: van druiventeelt, rijping, oogst, verwerking, persing en productie tot botteling.

Zeer interessant zijn ook de secties over het ontstaan van de wijnbouw en de attributen van de vatenmaker. Bovendien vind je er een verzameling van herinneringen, historisch gereedschap en antieke voorwerpen die getuigen van een duizend jaar oude traditie.

Als afsluiting van het museumbezoek kun je een glas wijn proeven – en eventueel een paar flessen meenemen voor thuis.

Het Museo del Vino vind je aan de Via Costabella 9 in Bardolino. Meer informatie over openingstijden, toegangsprijzen etc. vind je op Museodelvino.it.

foto’s: Museo del Vino

Museo dell’Olio – Cisano

In Cisano, tussen Lazise en Bardolino, vind je een museum dat helemaal is gewijd aan het groene goud van het Gardameer, olijfolie. Dit museum was het eerste olijfoliemuseum van Italië en werd opgericht door de familie Turri, die sinds 1962 olijfolie produceert.

In het museum kom je alles te weten over de olijventeelt en de productie van olijfolie. Je ziet hier niet alleen oude werktuigen die van de achttiende tot begin twintigste eeuw werden gebruikt in de olijfolieproductie, je vindt er ook gereedschap, een eikenhouten pers, een olijfoliemolen aangedreven door een waterrad en andere bijzondere olijfpersen en handwerktuigen.

Je kunt het museum natuurlijk niet verlaten zonder olijfolie geproefd te hebben! Proef de fijne smaak van de extra vergine olijfolie met DOP-keurmerk en koop een mooie fles om thuis heerlijk na te genieten. Je kunt in de museumwinkel ook cosmeticaproducten kopen op basis van olijven en voorwerpen gemaakt van olijfhout.

Het Museo dell’Olio ligt aan de Via Peschiera 54 in Cisano. Meer informatie over openingstijden, toegangsprijzen etc. vind je op Museum.it.

foto’s: Museo dell’Olio

Museo della Grappa – Bassano del Grappa en Schiavon

Poli, de beroemde fabrikant van likeuren, beheert twee kleine musea over grappa, eentje in Bassano del Grappa en eentje in Schiavon.

Het museum in Bassano del Grappa huist in het Palazzo delle Teste, aan de Via Gamba 6, aan de overkant van de iconische Ponte Vecchio. Het museum in Schiavon ligt aan de Via Marconi 36, naast de Poli-distilleerderij.

In de musea bewonder je onder andere meer dan vijftienhonderd verschillende soorten grappaflesjes, afkomstig van meer dan driehonderd distilleerderijen. Ook kun je er meer dan twintig verschillende distillaten ruiken en vind je er in de bibliotheek bijna tweeduizend teksten over grappa en de kunst van het distilleren.

foto’s: Museo della Grappa

Museo del Caffè Dersut – Conegliano

In Conegliano, het kloppend hart van de proseccostreek, wordt ook koffie gebrand. Dersut beheert hier naast een eigen branderij ook een klein museum over koffie, met koffiemachines en andere benodigdheden voor een perfect kopje koffie.

Je maakt een reis door het koffieproces, van koffieboon tot espresso. Na een bezoek aan dit museum waardeer je koffie nog meer dan voorheen!

Je vindt het Museo del Caffè Dersut aan de Via T. Vecellio 2 in Conegliano. Een bezoek is alleen mogelijk na reservering.

met dank aan Visit Conegliano voor een aantal foto’s

Museo della Pasticceria Loison – Costabissara

De privéverzameling van Dario Loison, een telg van de Loison-familie (die je wellicht kent van hun panettone) is inmiddels uitgegroeid tot het Museo della Pasticceria Loison. Je bewondert er een uitgebreide collectie van bakkersbenodigdheden en -attributen. Voor de panettone is er uiteraard een speciale plek ingeruimd, met oude bakvormen en reclamemateriaal.

De bijbehorende Biblioteca del Gusto omvat meer dan tweeduizend culinaire titels, van kookboeken tot handboeken en verhalen.

Je vindt het museum aan de Strada Provinciale 46 6 in Costabissara. Op de website van het Museo della Pasticceria Loison vind je meer informatie voor je bezoek.

foto’s: Museo della Pasticceria Loison

We zijn benieuwd naar jouw favoriete culinaire museum in het noorden van Italië. Suggesties en aanvullingen op deze tiplijst zijn ook altijd welkom!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *