Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bezoek de leukste culinaire musea in Midden-Italië

Italië heeft heel veel kunstschatten, maar er zijn ook allerlei culinaire musea te vinden, waar je meer leert over een aantal Italiaanse producten en delicatessen – van Parmezaanse kaas tot koffie, van brood en wijn tot vleeswaren en snoep. Er is voor iedere lekkerbek wel een passend museum te vinden op reis in Italië!

In deze blog tipten we al de leukste culinaire musea in het noorden van Italië. Hieronder zetten we de leukste culinaire musea in Midden-Italië voor je op een rijtje, in de regio’s Emilia-Romagna, Toscane, Umbrië, Le Marche, Lazio en Abruzzo.

EMILIA-ROMAGNA

Musei del Cibo – Parma en omstreken

Rondom Parma vind je de Musei del Cibo, waaronder het Museo del Parmigiano Reggiano, het Museo della Pasta, het Museo del Pomodoro, het Museo del Prosciutto di Parma, het Museo del Culatello di Zibello, het Museo del Salame di Felino, het Museo del Fungo Porcino en het Museo del Vino.

Museo del Parmigiano Reggiano

Het Museo del Parmigiano Reggiano ligt in Soragna, in de heuvels ten noordwesten van Parma. Het is gevestigd in een oude, cirkelvormige kaasmakerij bij Castello Meli-Lupi, die dateert uit 1848.

Alle instrumenten en benodigdheden die men vroeger gebruikte om Parmezaanse kaas te maken, zijn nog aanwezig, zoals het zoutbad waarin de kazen lagen te rijpen.

Museo della Pasta

Het Museo della Pasta bevindt zich in Collecchio, even ten zuiden van Parma. Je bewondert er onder meer een reconstructie van een pastafabriek uit de eerste helft van de negentiende eeuw, met originele machines die prachtig gerestaureerd zijn.

Ook erg leuk zijn de vele kunstwerken en reclame-uitingen met pasta in de hoofdrol, van advertenties en folders tot postzegels en schilderijen.

Museo del Pomodoro

Het Museo del Pomodoro is eveneens te vinden in Collecchio. Je ontdekt verschillende soorten van deze ‘gouden appeltjes’, kunt ook hier een traditionele productielijn bekijken, met veertien machines uit een ver verleden, en in boeken, recepten, beelden, kaarten en andere hebbedingetjes met tomaten duiken.

Museo del Prosciutto di Parma

Langhirano is niet alleen het thuis van de producenten van Prosciutto di Parma, maar ook van het Museo del Prosciutto di Parma. In een oud vleeshuis ontdek je de historie van deze bijzondere ham, waarna je uiteraard mag proeven van deze delicate ham.

Museo del Culatello di Zibello

Nog zo’n bijzonder product uit de omgeving van Parma is de Culatello di Zibello. Ook deze delicatesse heeft een eigen museum, het Museo del Culatello di Zibello bij restaurant Antica Corte Pallavicina in Polesine Parmense.

Je volgt de reis van varken tot culatello, met name zoals de familie Spigaroli deze maakt, volgens een meer dan honderdvijftig jaar oude traditie. Overgrootvader Carlo was zelfs de vaste slager van niemand minder dan Giuseppe Verdi.

Het museumbezoek eindig in de zogenaamde Galleria dei Culatelli, waar alle ‘kontjes’ ophangen om te rijpen, met uiteraard een kleine proeverij in de aangrenzende hosteria.

Museo del Salame Felino

Minder bekend maar minstens zo bijzonder is de Salame Felino, met een eigen Museo del Salame Felino in de zeventiende-eeuwse cantina en keukens van het kasteel van Felino. Je leert meer over de tradities waarmee deze worst wordt omgeven en de verschillende productietechnieken van vroeger tot nu.

Museo del Fungo Porcino di Borgotaro

Geen vleesliefhebber? Dan is een bezoek aan het Museo del Fungo Porcino di Borgotaro in het voormalige treinstation van Borgotaro en in het Palazzo della Comunalia in Albareto een aanrader.

Het is een van de nieuwste Musei del Cibo, waarbij de traditie en historie van de fungo porcino centraal staat, met onder meer authentieke recepten, prenten, films en advertenties.

Museo del Vino

In de oude ijskelder van de Rocca van Sala Baganza huist nu het Museo del Vino, waar je meer ontdekt over de wijnbouw in deze streek. Je start in de tijd van de Romeinen en maakt vervolgens een tijdreis naar de moderne manier van wijn maken. In de bijbehorende enoteca kun je uiteraard ook proeven!

foto’s: Musei del Cibo

Meer informatie vind je op de overkoepelende website van de Musei del Cibo. Je kunt de verschillende musea natuurlijk apart bezoeken, maar wil je ze allemaal zien, dan krijg je met de Musei del Cibo Card toegang tot alle Musei del Cibo.

Museo Agorà Orsi Coppini – San Secondo Parmense

In het Museo Agorà Orsi Coppini speelt de olijfboom de hoofdrol. In een oude kaasmakerij, waar in de negentiende eeuw Parmezaanse kaas werd gemaakt, leer je nu alles over de olijfboom in dit stukje Italië. De familie Coppini leert je meer over de boom en met name ook over het proces van olijf tot olijfolie.

Je vindt het Museo Agorà Orsi Coppini aan de Strada al Grugno 3-4 in San Secondo Parmense. Op de website van Coppini Arte Olearia vind je meer details voor je bezoek.

foto’s: Museo Agorà Orsi Coppini

Museo Enogastronomico – Compiano

‘Ai nostri monti ritorneremo,’ zo klinkt het in Il Trovatore van Giuseppe Verdi, die naast een groots musicus ook een grote lekkerbek was. ‘We zullen terugkeren naar onze bergen,’ waarbij de bergen staan voor de Apennijnen in dit stukje van Emilia-Romagna, waar de regio Ligurië raakt.

Te midden van deze bergen verrijst het middeleeuwse dorpje Compiano, een typisch burchtdorpje waar de sfeer van weleer nog tastbaar is, zeker in het kasteel van Compiano, waar het Museo Enogastronomico te vinden is.

Je bewondert er gebruiksvoorwerpen uit de lokale keukens van het eind van de achttiende en het begin van de negentiende eeuw. De lokale lekkernijen spelen natuurlijk ook een rol, van de Parmigiano Reggiano tot funghi porcini, verse pasta vleeswaren en kastanjes. De collectie omvat daarnaast historisch reclamemateriaal (onder andere van Barilla) en historische documenten.

Je vindt het Museo Enogastronomico in het Castello di Compiano, aan de Via Marco Rossi Sidoli 15 in Compiano. Via deze link vind je alle details voor een bezoek.

foto’s: Museo Enogastronomico

Museo della Salumeria – Castelnuovo Rangone

Het MUSA – Museo della Salumeria is het eerste museum in Italië dat volledig is gewijd aan vleeswaren en de slagerskunst. Het is gelieerd aan Villani, een familiebedrijf waar al sinds 1886 op traditionele wijze vleeswaren worden geproduceerd.

Je ontdekt in het museum hoe vleeswaren worden gemaakt. Welke handelingen zijn er nodig, welke bewerkingen? Welk recept volgt men? Welke kruiden en andere ingrediënten zijn nodig?

Hoe moet een bepaalde worst gesneden worden? Welke tradities zijn ermee verbonden? En waarom is het gebied rondom Castelnuovo Rangone zo belangrijk voor het produceren van salumi?

Uiteraard wacht aan het einde van deze ontdekkingsreis een proeverij van verschillende soorten vleeswaren, vergezeld van een goed glas Lambrusco, zoals de Emiliaanse traditie voorschrijft.

Je vindt het Museo della Salumeria aan de Via Eugenio Zanasi 24 in Castelnuovo Rangone. Op de website van het Museo della Salumeria vind je meer informatie over openingstijden, hoe je kunt reserveren en andere praktische details voor je bezoek.

foto’s: Museo della Salumeria

Museo dell’Aceto Balsamico Tradizionale – Spilamberto

Modena is de stad van de aceto balsamico, dat ook wel ‘het zwarte goud’ wordt genoemd. Balsamico maken is een tijdrovend proces; de aceto balsamico rijpt in steeds kleinere houten vaten. Hoe langer hij rijpt, hoe stroperiger (en lekkerder) de balsamico wordt.

Dit ‘zwarte goud van Modena’ speelt de hoofdrol in het Museo dell’Aceto Balsamico Tradizionale, dat is gevestigd in de Villa Comunale Fabriani in Spilamberto.

Je vindt hier niet alleen de Acetaia Sociale, vol grote en kleine vaten op zolder, maar leert ook alles over het productieproces van de aceto balsamico.

Het Museo dell’Aceto Balsamico Tradizionale ligt aan de Via F. Roncati 28 in Spilamberto. Via de website van het museum vind je alle details voor een bezoek.

foto’s: Museo dell’Aceto Balsamico Tradizionale

Museo Giusti – Modena

Bij Acetaia Giusti kun je tijdens een rondleiding inclusief proeverij eveneens zien hoe het maken van aceto balsamico precies in zijn werk gaat.

In het interessante museum kun je bovendien in een authentieke entourage de geschiedenis van de aceto balsamico ervaren. Giuseppe Giusti startte namelijk al in 1605 met het produceren van aceto balsamico, in Modena. Hij was destijds niet de eerste, maar inmiddels is Acetaia Giusti wel de langst bestaande producent.

Het Museo Giusti ligt aan de Strada delle Quattro Ville 52 in Modena. Je kunt het museum dagelijks bezoeken op afspraak, inclusief rondleiding van een uur en een proeverij van aceto balsamico. Reserveren kan via deze link of via 0039-059840135 (telefoon) of 0039-3929258119 (WhatsApp).

foto’s: Musei Giusti

Piadina Experience – San Giovanni in Marignano

De piadina is een van de grootheden uit de keuken van Emilia-Romagna. Sinds juni 2022 is er dan ook een museum voor dit culinaire icoon: Piadina Experience.

Je maakt een multimediale reis om kennis te maken met de ingrediënten en de historie van dit platbrood, verteld door echte Romagnoli.

Zie het graan en andere ingrediënten samen dansen in de Sala della Maggia, wandel door de Tunnel Panoramico om een handje te helpen tijdens het productieproces en rust samen met het deeg uit in de Spa della Piadina.

foto’s: Piadina Experience

De Piadina Experience ligt aan de Via delle Robinie 99 in San Giovanni in Marignano. Alle details voor een bezoek aan de Piadina Experience vind je via deze link.

Desgewenst kun je ook echt met de handen in het deeg, tijdens Le Mani in Pasta, een kookworkshop waarbij je piadina’s en cassoncini leert maken.

Casa Artusi – Forlimpopoli

Casa Artusi is het eerste gastronomisch cultureel centrum dat is opgericht ter ere van Pellegrino Artusi. Artusi werd geboren op 4 augustus 1820, in Forlimpopoli. Als hij ruim negentig jaar later overlijdt, in Florence, laat hij een belangrijke culinaire erfenis na: het kookboek La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (‘De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten’). Lang na zijn dood is dat nog altijd het best gelezen kookboek in heel Italië!

Casa Artusi, dat zich bevindt in de voormalige Chiesa dei Servi, houdt Artusi’s erfgoed letterlijk en figuurlijk in ere, met een klein museum, bijzondere tentoonstellingen en kookworkshops. Er zijn ook een grote bibliotheek, een wijnkelder en een boekwinkel.

Je vindt de Fondazione Casa Artusi aan de Via Andrea Costa 27 in Forlimpopoli, waar ook de kookschool van Casa Artusi en een goed restaurant met op het menu gerechten uit Artusi’s oeuvre gevestigd zijn.

foto’s: Casa Artusi & Festa Artusiana

Museo Rosso Graspa – Levizzano Rangone

In het Castello di Levizzano, in de heuvels rondom Castelvetro di Modena, huist het Museo Rosso Graspa, dat is gewijd aan de rurale samenleving en aan wijn.

Aan de hand van foto’s, tekeningen en gebruiksvoorwerpen ontdek je de geschiedenis van dit stukje Italië, waar van oudsher druiven worden verbouwd.

Het Museo Rosso Graspa ligt aan de Via Celestino Cavedoni in Levizzano Rangone. De toegang tot het museum is gratis. Via de museumwebsite vind je meer details voor je bezoek.

foto’s: Museo Rosso Graspa

Museo del Gelato Carpigiani – Anzola dell’Emilia

Het Museo del Gelato Carpigiani, in de buurt van Bologna, is gevestigd in de fabriek van ijsmachinemaker Carpigiani. Het laat je kennismaken met de wereld van ijs, enerzijds door duizenden prachtige archieffoto’s, oude machines en reclameposters, anderzijds door workshops waarbij je zelf de kunst van het ijsmaken leert.

Museo del Gelato Carpigiani is van dinsdag tot en met zaterdag te bezoeken, maar je moet wel altijd van tevoren reserveren. Let daar dus goed op bij het plannen van je bezoek. Je vindt alle verschillende opties via deze link.

Geniet alvast van een virtueel voorproefje:

Gelato Museum Italy archive photoeen echtpaar in hun ijswinkel (Wenen, 1906)Gelato Museum Italy archive photo een gelateria met een Carpigiani-machine voor softijs (jaren zestig)

Gelato Museum Italy archive photoeen advertentie uit de jaren tachtigGelato Museum Italy archive photoeen Italiaanse advertentie uit de jaren zestigGelato Museum Italy archive photoeen Carpigiani-ijswagen bij de beurs van Bologna (1958)Gelato Museum Italy archive photoeen Carpigiani-ijsmachine in de jaren vijftig (Duitsland)Gelato Museum Italy archive photoeen Carpigiani-ijsmachine in Zuid-Afrika (eveneens jaren vijftig)Gelato Museum Italy archive photoeen ijscoman in Cannes (1926)

beeld: Museo del Gelato Carpigiani

Museo Penazzi della Caffettiera – Ferrara

Het Museo Penazzi della Caffettiera is een origineel museum, met koffiekannetjes en espressomachines die tussen 1900 en 1990 werden gebruikt om een lekker kopje koffie te zetten.

Sinds de opening in het najaar van 2018 zijn er meer dan tweehonderd koffieapparaten aan de verzameling toegevoegd. Leuk om even een kijkje te nemen als je in de buurt van Ferrara bent!

Het Museo Penazzi della Caffettiera ligt aan de Via Giuseppe Bongiovanni 32 in Ferrara. Via de Facebookpagina van het museum vind je meer informatie.

foto’s: Museo Penazzi della Caffettiera

Museo dell’Anguilla – Comacchio

Comacchio, een kustplaatsje in de buurt van Ferrara, is gebouwd op dertien eilanden die door bruggen met elkaar verbonden zijn. Het plaatsje mag trots zijn op een bijzondere delicatesse: paling. De paling die hier wordt gevangen heeft zelfs een Slow Food-keurmerk.

De vissen komen helemaal uit Midden-Amerika. Het kost ze twee tot drie jaar voor ze de oceaan zijn overgestoken en in het zoute water van Comacchio belanden, waar ze nog even mogen rondzwemmen voor ze uiteindelijk, voor ze terug kunnen keren naar open zee, worden gevangen.

Met respect voor het dier, want dat is natuurlijk wel waar het bij Slow Food ook om draait. Als je geïnteresseerd bent in de bijzondere palingvangst, neem je een kijkje bij de Manifattura dei Marinati met onder meer het Museo dell’Anguilla (het palingmuseum).

Je vindt het Museo dell’Anguilla aan de Via Mazzini 200 in Comacchio. Via deze link vind je meer details en via deze link eveneens (met bij deze laatste de optie om twee brochures in pdf te downloaden).

foto’s: Museo dell’Anguilla

Museo del Sale – Cervia

Ooit lag Cervia te midden van de zoutpannen. Nog altijd is de zoutwinning een belangrijke inkomstenbron voor dit stukje van de Adriatische kust. Je kunt er nog altijd het MuSa – Museo del Sale bezoeken, waar je alles over de zoute rijkdom van Cervia leert.

Sinds 2004 staat het zout van Cervia op de lijst van Slow Food-producten. Het is een zoeter soort zout dan elders, zo ontdek je in het museum.

Dankzij de Salina Camillone, de enige authentieke salina van Cervia en omstreken die nog altijd in functie is, krijg je een perfect beeld van hoe de zoutwinning hier in zijn werk ging.

Het museum wordt beheerd door de mannen die vroeger in de zoutpannen werkten, zodat ze je alles kunnen vertellen wat je maar wil weten over dit bijzondere werk.

Je vindt het MuSa – Museo del Sale aan de Via Nazario Sauro 24 (Magazzino del sale Torre) in Cervia. Voor een bezoek kun je de website van het Museo del Sale raadplegen, met alle details als openingstijden, rondleidingen en activiteiten.

foto’s: MuSa – Museo del Sale

TOSCANE

Museo del Tartufo – San Giovanni d’Asso

In de kelders van het veertiende-eeuwse Castello di San Giovanni leer je op meer dan tweehonderdvijftig vierkante meter meer over een van de kostbaarste lekkernijen van Toscane: de truffel.

Je begint je ontdekkingstocht met legendes over de truffel, zoals het verhaal dat truffels ontstonden door een blikseminslag of door hekserij. Daarna volgt de wetenschappelijke uitleg over het ontstaan van truffels, met daarna een interactieve test waarbij je niet alleen truffels kunt voelen en ruiken maar ook het zachte rennen van de hond moet kunnen onderscheiden van andere geluiden.

Het Museo del Tartufo ligt aan het Piazza Gramsci 1 in San Giovanni d’Asso (provincie Siena). Meer informatie vind je op de website van de Musei Senesi.

foto’s: Museo del Tartufo

Museo del Vino – Greve in Chianti

Falorni is een bekende naam in Greve in Chianti, met dank aan de macelleria en enoteca waar ook prinses Beatrix graag komt (en waarover je in deze blog meer leest).

Minder bekend is dat eigenaren Lorenzo e Stefano Bencistà Falorni ook de initiatiefnemers zijn van het Museo del Vino, een klein wijnmuseum, eveneens in Greve. In een voormalige cantina duik je in de geschiedenis van wijn in het algemeen en van Chianti in het bijzonder.

Het Museo del Vino ligt aan Viale Vittorio Veneto 55 in Greve in Chianti. Op het moment van schrijven is het museum tijdelijk gesloten, maar we hopen dat je er snel weer terecht kunt. Va de website van het Museo del Vino blijf je op de hoogte.

foto’s: Museo del Vino

Museo della Vite e del Vino – Rufina

Dit museum voor de wijnrank en de wijn heeft een unieke locatie: een van de wijnkelders van de Villa di Poggio Reale. Je leert er meer over de wijnbouw in de Val di Sieve, de verschillende druiven die hier worden geteeld en welke technieken de wijnmakers gebruiken.

Ook bewonder je er antieke wijnflessen van met de hand geblazen glas, oude foto’s en historische documenten en een laboratorium waar traditie en innovatie tot bijzondere nieuwe wijnen moeten gaan leiden.

Het Museo della Vite e del Vino bevindt zich in de Villa di Poggio Reale, aan de Viale Duca della Vittoria 125 in Rufina. Meer informatie vind je via deze link.

foto: Museo della Vita e del Vino

UMBRIË

Casa del Cioccolato Perugina – Perugia

In San Sisto, een frazione van Perugia, stap je binnen bij Casa del Cioccolato Perugina. Je voelt je hier een beetje als Sjakie in de chocoladefabriek, waarbij je met de geur van chocolade in je neus alles leert over deze lekkernij.

Ook volg je de geschiedenis van Perugina, dat vooral bekend is vanwege de Bacio, een chocolade-hazelnootkusje dat voorzien is van een spreuk. In deze blog lees je meer over deze bijzondere kus van chocolade.

Vanaf een uitkijkplatform werp je een blik op de productielijn van de Baci. Als je inspiratie zoekt om zelf iets lekkers met chocolade te maken, kun je bij de Scuola del Cioccolato ook chocoladeworkshops en -cursussen volgen.

Je vindt Casa del Cioccolato Perugina in de Perugina-fabriek aan de Viale San Sisto 207C, even buiten het centrum van Perugia. Een bezoek moet je van tevoren reserveren. Op de website van Casa del Cioccolato Perugina vind je alle details.

foto’s: Massimo Parisi & Casa del Cioccolato Perugina

La Casa dello Zafferano – Città della Pieve

Città della Pieve staat bekend om de productie van saffraan. In de middeleeuwen was dit een van de belangrijkste exportproducten. Het werd niet alleen gebruikt in de keukens van rijke families, maar ook in de ateliers van schilders, als natuurlijke kleurstof, en voor het kleuren van zijde en andere stoffen.

Bij La Casa dello Zafferano, gevestigd in de voormalige wijnkelders van een van de historische palazzi in Città della Pieve, duik je in de geschiedenis van het kostbare saffraan.

De productie in Città della Pieve gebeurt volledig biologisch, zonder enige bestrijdingsmiddelen. Ook het verwijderen van de meeldraden gebeurt nog op de authentieke manier: met de hand. Een ontzettend arbeidsintensieve klus, zeker als je weet dat er voor een kilo saffraan zo’n tweehonderdduizend bloemen nodig zijn!

Gelukkig heb je maar een paar rode draadjes nodig voor een prachtige goudgele kleur van bijvoorbeeld een smaakvolle cake of een pan risotto. Zo zet je in een handomdraai goud op tafel!

La Casa dello Zafferano ligt aan de Via Pietro Vannucci 31 in Città della Pieve. Je kunt er ook proeven van olijfolie, likeur en bier gemaakt met saffraan.

Als je nog meer wil weten van saffraan, organiseert La Casa dello Zafferano een bezoek aan een saffraanveld. In de zomer kun je bijvoorbeeld meehelpen met het planten van de bollen, in de herfst (oktober-november) kun je zien hoe er wordt geoogst.

Ook kun je kookworkshops volgen of aanschuiven voor een uitgebreide proeverij met saffraangerechten. Voor meer informatie en reserveringen neem je contact op via 0039-3473811394.

Museo del Vino & Museo dell’Olio – Torgiano

Wie Torgiano zegt, zegt wijn. De pareltjes van deze borgo zijn de Torgiano Rosso Riserva DOCG en de Torgiano DOC. Bovendien is Torgiano een van de Città dell’Olio.

Zoals je vaak ziet in Italië kleuren de heuvels hier alle tinten groen dankzij de vele wijnstokken en olijfbomen, hetgeen niet alleen mooie producten maar ook fantastische plaatjes oplevert.

Op het Piazza Baglioni staat het trotse Palazzo Graziani Baglioni, een van de bijzonderste gebouwen van Torgiano. Niet alleen vanwege de architectonische details en mooie stijlkamers, maar ook en vooral omdat hier het Museo del Vino is gevestigd, het museum van de wijn.

Het MUVIT – Museo del Vino omvat drie ruimtes waarin meer dan drieduizend objecten tentoongesteld worden die te maken hebben met de wijnbouw, van archeologische vondsten tot historische werktuigen, van schetsen uit de vijftiende eeuw tot foto’s die je meenemen op een bijzondere reis door de wereld van wijn.

foto’s: MUVIT – Museo del Vino

Bezoek ook het MOO – Museo dell’Olio, het museum van de olijfolie, in het gebouw waar tot een aantal decennia geleden nog olijven werden geperst. Je leert alles over de techniek van het plukken en persen, van de mythes die verweven zijn met de olijfboom en over de kracht van olijfolie. Via deze link vind je alle details voor een bezoek aan deze musea in Torgiano.

foto’s: MOO – Museo dell’Olio

Museo del Tartufo Urbani – Scheggino

Een bezoek aan het dorpje Scheggino is alleen al een must vanwege het Museo del Tartufo Urbani. Dit museum vertelt de geschiedenis van de familie Urbani, die ervoor gezorgd heeft dat de truffel – dé culinaire specialiteit van Scheggino – een van de symbolen van Umbrië is geworden. Lang geleden ontdekte deze familie de zwarte truffel in de omgeving van Scheggino. Het bedrijf Urbani Tartufi werd in 1850 opgericht en is een van de grootste exporteurs van zwarte truffel.

Elk jaar in maart wordt er groot feest gevierd tere ere van il diamante nero, ‘de zwarte diamant’. Er wordt dan een enorme truffelomelet met een diameter van ruim twee meter gemaakt.

Eind augustus vindt Il borgo gusto del sapori trota e tartufo plaats, een feest rondom truffel en trota (forel die in de rivier de Nera wordt gevangen).

Het Museo del Tartufo Urbani ligt aan het Piazza Carlo Urbani. Meer informatie voor je bezoek vind je op de website van het truffelmuseum.

foto’s: Museo del Tartufo Urbani

LE MARCHE

Museo del Tartufo – Acqualagna

Ook Acqualagna heeft een truffelmuseum. Acqualagna wordt wel ‘de hoofdstad van de truffel’ genoemd. Het ligt in het binnenland van Le Marche, met ideale groeicondities voor de truffel.

In het museum ontdek je alles wat er komt kijken bij het zoeken naar truffels, maar maak je ook kennis met ‘de Mozart van de truffels’, ontdek je verschillende soorten truffels en bewonder je de rol van de truffel in films en boeken.

Het Museo del Tartufo ligt aan het Piazza Mattei 1 in Acqualagna. Op de website van het Museo del Tartufo vind je de openingstijden en andere details voor je bezoek.

foto’s: Museo del Tartufo

Museo Internazionale dell’Etichetta del Vino – Cupramontana

In het voormalige Monastero di Santa Caterina in Cupramontana vind je een museum annex enoteca, Musei in Grotta. Sinds mei 2016 schittert in deze prachtig gerestaureerde ruimtes onder andere het Museo Internazionale dell’Etichetta del Vino, met de grootste verzameling wijnetiketten ter wereld.

In totaal heeft het museum zo’n honderdduizend etiketten in zijn bezit, afkomstig van wijnen van over de hele wereld. De allermooiste worden tentoongesteld in kleurrijke verzamelingen, gesorteerd op soort wijn, land en soort etiket. In deze blog geven we alvast een virtueel voorproefje.

Naast een indrukwekkende hoeveelheid wijnetiketten (en dan heeft men nog niet eens de hele collectie uitgestald) staan er in het museum ook een flinke hoeveelheid flessen wijn – met hier en daar meer dan museumwaardige etiketten. Als je wil proeven, kun je terecht in de bij de Musei in Grotta behorende enoteca, waar regelmatig proeverijen worden gehouden door wijnboeren uit de buurt.

Je vindt het Museo Internazionale dell’Etichetta del Vino aan de Via Giacomo Leopardi 58 in Cupramontana. Het museum is van begin mei tot en met eind september elke dag geopend van 10.30 tot 12.30 uur en van 16.30 tot 19.30 uur (op zondag alleen ’s middags).

Van oktober tot eind december kun je er alleen in de weekenden een kijkje nemen. Van januari tot eind april is het museum alleen op aanvraag geopend voor groepen (hiervoor bel je met 0039-3208038107, dat kan in het Nederlands).

LAZIO

Museo della Cucina – Rome

Tussen het Circus Maximus en de ruïnes van de keizerlijke palazzi op de Palatijn dompel je je onder in een wereld vol kookboeken, bakvormen en koperen pannen.

De voormalige privécollectie van Rossano Boscolo, die meer dan veertig jaar lang bijzondere kookboeken, botervlootjes, dekschalen en andere culinaria verzamelde, heeft inmiddels onderdak gevonden in een voormalig klooster.

Op de begane grond vind je het Museo della Cucina, waar je je vergaapt aan chocolademallen, taartvormen, botervlootjes, koperen pannen in alle soorten en maten.

Op de eerste verdieping wandel je langs vitrines vol authentieke kookboeken en is er een expositieruimte ingericht waarin je aan de hand van de belangrijkste kookboeken uit de collectie een reis maakt door de geschiedenis van de (Italiaanse) keuken.

Je vindt Garum – Biblioteca e Museo della Cucina aan de Via dei Cerchi 87 in Rome (bij Hotel Boscolo Circo Massimo). In deze blog lees je meer over ons bezoek aan het Museo della Cucina.

In principe zijn zowel de bibliotheek als het museum elke doordeweekse dag geopend, maar voor de zekerheid check je via info@museodellacucina.com of er iemand aanwezig is op het moment dat je een bezoek wil brengen, zodat je zeker weet dat je de kookboekencollectie in alle rust kunt bewonderen.

ABRUZZO

Museo dei Confetti Pelino – Sulmona

Sulmona is bekend om de bitterzoete Confetti di Sulmona. Confetti zijn gesuikerde amandelen, in het Nederlands ook wel aangeduid als bruidssuikers.

Volgens (katholieke) traditie zijn deze snoepjes onmisbaar bij bruiloften (in de witte variant) en geboortes (in roze of blauw). Ze staan symbool voor de bittere (de amandel) en zoete (de suikerlaag) tijden die je in het huwelijk of in het leven te wachten staan. In Italië kennen ze daarnaast nog een rode variant, die bij het afstuderen gegeven wordt.

Sinds 1783 is Confetti Pelino de voornaamste en meest bekende confetti-leverancier van Sulmona (ze leverden bijvoorbeeld ook bruidssuikers voor de royal wedding van Harry en Meghan), en in veel winkeltjes worden uitsluitend confetti van dat merk verkocht.

De confetti-winkeltjes zijn een bezienswaardigheid op zich en houden de oude traditie van de zusters, het verwerken van confetti tot kleurrijke bloemen en andere kunstwerkjes, in ere.

Meer over de traditie ontdek je in het Museo dei Confetti, dat de familie Pelino in 1988 opende, in de voormalige fabriek (die verhuisde naar een andere plek).

In een van de ruimtes van het museum is een laboratorium uit de achttiende eeuw nagebouwd, met machines die in die tijd werden gebruikt om confetti te maken.

Je vindt het Museo dei Confetti Pelino aan de Via Stazione Introdacqua 55 in Sulmona. Via de website van Confetti Pelino vind je alle details voor een bezoek.

foto’s: Museo dei Confetti

Museo dell’Olio – Loreto Aprutino

Het Museo dell’Olio is een van de Musei Civici in Loreto Aprutino. Het is gevestigd in een oude frantoio (olijvenpers) uit 1880, die werd gebouwd in opdracht van Raffaele Baldini Palladini, een van de olijfboeren in Loreto Aprutino.

Je ontdekt er de historie van de lokale olijfolie, de geheimen van de olijfolie naar recept van Baldini Palladini en de werkwijze van olijf tot olijfolie.

Je vindt het Museo dell’Olio aan de Via Cesare Battisti 28 in Loreto Aprutino. Via deze link vind je meer informatie.

foto’s: Museo dell’Olio

We zijn benieuwd wat jouw favoriete culinaire museum in Italië is. Suggesties en aanvullingen op deze tiplijst zijn ook altijd welkom.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *