Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Volg de route van We zijn er Bijna! op Sardinië

Vanaf dinsdag 15 augustus geniet je zes weken lang van het nieuwe seizoen van het populaire televisieprogramma We zijn er Bijna! De reis gaat dit keer naar de eilanden Corsica en Sardinië.

Martine van Os pakt voor de twaalfde keer haar koffers om verslag te doen van de kampeeravonturen van negenendertig Nederlanders op beide eilanden. Alle kampeerders ontmoeten elkaar op een camping bij Torre del Lago, aan de Toscaanse kust, om een dag later vanuit Livorno de oversteek naar Corsica te maken.

Na ongeveer twee weken wacht de overtocht naar Sardinië, waar de kampeerders drie weken lang een aantal prachtige plekken van het eiland aandoen. In deze blog nemen we je mee op de route die We zijn er Bijna! aflegt op Sardinië, als inspiratie voor een eigen roadtrip op dit betoverende eiland.

Santa Teresa – Arzachena

Na hun reis op Corsica worden de kampeerders op Sardinië verwelkomd door de prachtige kust bij Santa Teresa, vanwaar ze naar Cannigione di Arzachena rijden.

Ze maken een unieke reis terug in de tijd in het Parco Archeologico di Arzachena, met onder meer de Tomba dei Giganti di Li Lolghi, het ‘graf van de giganten’, en Necropolis Li Muri – de enige necropolis op heel Sardinië waar je de restanten van ronde graven kunt bewonderen.

In Arzachena bewonderen ze hopelijk ook de Scalinata di Santa Lucia, die dienst doet als canvas voor verschillende kunstenaars. Nu bewonder je er een werk van Aurora, maar in 2021 vormden de treden samen een levensboom en in 2019 was de trap een regenboog.

foto’s: Geeske Punt

Benieuwd naar alle moois in Arzachena? In deze blog vertellen we je er meer over en nemen we je ook mee naar het kleinste museum van Italië, dat eveneens in Arzachena te vinden is.

Costa Smeralda – Porto Cervo

Naast deze unieke opgravingen vind je in dit deel van Sardinië prachtige stranden. Niet voor niets staat de kustlijn hier bekend als Costa Smeralda.

Na een duik in zee en een uurtje in de zon mag je de Roccia dell’Orso niet missen, een bijzondere rotsformatie die met een beetje fantasie inderdaad wel wat weg heeft van een beer.

Ook de moeite waard is de Chiesa di Stella Maris in het sowieso schilderachtige Porto Cervo, het kloppend hart van de Costa Smeralda. In deze blog nemen we je mee naar dit magische stukje Sardinië.

Jeepexcursie in de Supramonte

Na de kust is het tijd voor de bergen. De deelnemers aan We zijn er Bijna! maken een avontuurlijke jeepexcursie door de onherbergzame bergstreek Supramonte en gaan lunchen bij de schaapherders.

De Supramonte staat bekend om de pinnettos: oude herdershutten opgetrokken uit steen en hout, waar je onder het wandelen heerlijk kunt pauzeren om te genieten van de lokale vleeswaren en kazen, zoals verse ricotta met honing, gegrild varkensvlees of schapenvlees ‘in cappotto’, gekookt met aardappels en ui, met erbij een lekker glas Cannonau.

Een andere mooie wandeling die je in de Supramonte kunt maken, leidt naar de Su Suercone: een kloof van tweehonderd meter diep en vierhonderd meter breed.

Tortoli – Arbatax

De kampeerkaravaan strijkt neer op een camping in de buurt van Arbatax, dat beroemd is vanwege de rode rotsen die prachtig afsteken tegen de blauwe tinten van de zee en de lucht.

Het is een uniek schouwspel, dat op elk moment van de dag mooie foto’s oplevert, maar vergeet ook de onderwaterwereld hier niet. Je kunt rondom de rotsen prachtig snorkelen.

Muravera – Cagliari

De volgende kampeerbestemming is Muravera, net ten noorden van de Costa Rei, de kust van de koning, met bijna tien kilometer aan zandstranden en een helderblauwe zee.

Het stukje tussen Castiadas en Muravera behoort tot de mooiste kustlijnen ter wereld, met als kroon op de kust de Costa Rei, met kilometerslange stranden waar de blauwe kleur van de zee één wordt met die van de hemel en glooiende baaien in lichte pasteltinten, die worden omarmd door groene landtongen.

Vanaf de camping maken de deelnemers aan We zijn er Bijna! een excursie naar Cagliari, de kleurrijke hoofdstad van Sardinië die ook wel la Città del Sole, de stad van de zon wordt genoemd.

Al onze tips voor een bezoek aan Cagliari vind je in dit artikel. Als je in deze buurt verblijft, mag je ook de muurschilderingen in San Sperate niet missen.

Su Nuraxi di Barumini – Cuglieri

Op weg naar de volgende pleisterplaats – Cuglieri – maken de deelnemers een stop bij de bekendste nuraghe van heel Sardinië.

In totaal zijn er ruim zevenduizend nuraghi te vinden op Sardinië. Sommige zijn beter bewaard gebleven dan andere, maar Su Nuraxi di Barumini is wel echt hét juweel van de resterende nuraghi. In deze blog lees je er meer over.

Tharros – Cabras

Het is sowieso een historische stop, want tijdens hun verblijf in Cuglieri bezoeken de deelnemers ook de ruïnes van het Romeinse Tharros en het Museo Civico Giovanni Marongiu in Cabras. In dit archeologisch museum bewonderen ze onder meer de Giganti di Mont’e Prama, mysterieuze beelden uit de tijd van de nuraghi. In de jaren zeventig werden er ongeveer vijfduizend stukken van de gigantische beelden opgegraven.

Cabras staat naast deze archeologische schatten vooral bekend om de bottarga, dat ook wel ‘het goud uit Cabras’ wordt genoemd.

Bosa

Niet in het programma maar een absolute must do als je net als de deelnemers aan We zijn er Bijna! in Cuglieri verblijft, is een dagje Bosa. Dit kleurrijke plaatsje is een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië, en absoluut een van onze favoriete plaatsjes op Sardinië. In dit artikel over Bosa vind je al onze tips.

Fertilia – Alghero – Grotte di Nettuno

De volgende kampeerplek ligt bij Fertilia, een plaats die herinnert aan de fascistische bouwstijl van Mussolini. Vanaf de camping gaan de deelnemers een dagje naar Alghero, dat ook wel bekend staat als ‘klein Barcelona’, vanwege de Spaanse invloeden die je nog overal terugziet.

Natuurlijk gaan ze ook per boot naar de Grotte di Nettuno, de grotten van Neptunus, een van de topattracties bij Alghero.

Vanuit de haven van Alghero vertrekken er boten voor een bezoek vanaf het water. Je kunt er ook met de auto heen en dan de zeshonderdvijftig treden afdalen. Let wel: de grotten kunnen alleen bezocht worden als er geen hoge golven zijn.

Basilica di Saccargia – Cannigione di Arzachena

De laatste etappe voert terug naar Cannigione di Arzachena. Op de weg erheen houdt de We zijn er Bijna!-karavaan nog halt bij de Basilica di Saccargia, een van de Pisaanse kerken op Sardinië (en meteen ook wel de mooiste!).

Na een afscheidsdiner is het tijd om in Olbia in te schepen voor de overtocht naar Livorno. Sardinië wordt langzaam kleiner als de boot richting de Toscaanse kust vaart, maar de herinneringen aan de rondreis over dit betoverende eiland zijn vast onvergetelijk!

Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië

Met bovenstaande tips kun je een mooie route op Sardinië uitstippelen. Nog meer moois van het eiland zien? Al onze tips voor Sardinië vind je via deze link.

Hier vind je al onze praktische tips voor je vakantie naar Sardinië. Check ook onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Sardinië

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

De rondreis van ACSI Kampeerreizen van We zijn er Bijna!

Boek je liever een georganiseerde reis? De kampeerders van We zijn er Bijna! volgden deze rondreis van ACSI Kampeerreizen. Ze waren in het voorjaar op pad – een prachtige periode als je Sardinië wil verkennen.

Ook het najaar is ideaal voor een mooie rondreis over het eiland, met als extraatje tal van festiviteiten die dan worden georganiseerd, zoals Autunno in Barbagia.

Wanneer is We zijn er Bijna! te zien?

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van We zijn er Bijna! is te zien op dinsdag 15 augustus 2023, om 21.20 uur bij MAX op NPO 1. Daarna volgen nog vijf afleveringen, waarbij we hopelijk veel van het schitterende Sardijnse decor zien.

De eerdere seizoenen van We zijn er Bijna! kun je via NPO Start nog altijd terugkijken. In 2018 ging de reis naar Midden- en Zuid-Italië (de route vind je via deze link); in 2014 naar Zuid-Italië en Sicilië (check hier de route) en in 2011 (tijdens de allereerste We zijn er Bijna!-reis) trok de kampeerkaravaan eveneens over Corsica en Sardinië (zie deze link voor de route).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

5 reacties

 1. Marleen Van Houten

  Ik ben meer geinteresseerd in de Corsicaanse route. Waar vind ik die?

 2. Marleen Van Houten

  Sorry, ik dacht op de site van Max te zijn. Jullie zijn Italofielen. Niks mis mee, maar ik houd nu eenmaal erg van Corsica.

 3. Geen probleem! Als je de link naar de volledige rondreis aanklikt (onder aan het artikel), vind je ook de route op Corsica.

 4. Ik hoop dat sardinië geen Barcelona wordt
  Vanaf mijn 12 de jaar ben ik al op sardinië
  Een eiland.wat moet blijven zoals het is
  De vele toeristen maken alles kapot

 5. Geef mij maar Sardinie. Daar zijn de mensen fantastisch. En gewoon weg de caraiben in Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *