Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Kissing Points – voor een ‘verplichte’ kus op prachtige plekken in Italië

Italië staat bol van de romantische bestemmingen, met steden als Rome, Verona en Venetië, maar ook met de Via dell’Amore bij de Cinque Terre en de Giardino dell’Amore op het Isola Bella in het Lago Maggiore.

Sinds kort kent het land van l’amore nog meer romantische plekken, met dank aan verschillende zogenaamde Kissing Points. Deze plekken worden aangeduid met een soort verkeersborden die duidelijk maken dat je elkaar hier moet zoenen. Soms staat er zelfs bij: obbligatorio baciarsi (elkaar kussen is verplicht)!

In deze blog lichten we een aantal van deze zoenzones uit, maar deel gerust ook de door jou ontdekte Italiaanse Kissing Points in de reacties.

Een kus aan de voet van de vuurtoren van Anacapri

Het Kissing Point van Anacapri staat bij het adembenemende Belvedere del Sognatore (uitkijkpunt van de dromer), waar je prachtig uitzicht hebt over de glinsterende Middellandse Zee.

Via een trap die is uitgehakt in de rotsen wandel je in de richting van de vuurtoren Punta Carena, waar je het ronde blauwe bord met een kussend stel en de woorden Anacapri– Tu si na cosa grande ziet.

Eronder prijkt voor de duidelijkheid nog een bordje met Zona Romantica – Obbligatorio Baciarsi.

foto: Comune di Anacapri

Leuk om te weten: deze vuurtoren is al sinds 1867 in werking. Na die van Genua is het de grootste en belangrijkste vuurtoren van heel Italië.

Zoenen met uitzicht op zee in Trentinara

Ook het dorpje Trentinara, in de Cilento, in het zuiden van de regio Campanië, doet mee aan dit romantische initiatief. Bij het uitkijkpunt waar je onder meer de Golf van Salerno, Capri en zelfs een stukje van de Amalfikust kunt zien, hangt een bord met de tekst Kiss… please met daaronder een afbeelding van twee geliefden die elkaar kussen.

Het zijn de Romeo en Julia van de Cilento: Saul, een struikrover, en Isabella, een adellijke dame, die elkaar de liefde verklaren ondanks de tegenwerpingen van hun beider families. Uiteindelijk springen ze samen van een klif, zodat niemand ze kan scheiden. Een tragisch einde van een grote liefde…

Volgens de overlevering veranderen beide geliefden in een rots, die bij de locals bekend staat als Petra ‘ncatenata en die qua vorm inderdaad wel wat weg heeft van twee geliefden die elkaar omarmen.

Ook de Via dell’Amore, de straat die van het centrale plein van het dorpje naar het uitkijkpunt loopt, is een perfect decor voor een zoen. Kies een van de tientallen keramieken tegeltjes uit met een mooie spreuk over de liefde en de liefde spat van je scherm!

Baciami a Sperlonga – vijf romantische plekken voor een kus

In de kustplaats Sperlonga, een van de mooiste dorpjes van de regio Lazio, vind je maar liefst vijf romantische zones: bij het Belvedere Monte Circeo, bij het Belvedere Grotta di Tiberio, bij het Belvedere del Ridosso, op het Piazza Fontana en bij de Torre Truglia.

Elk bord is voorzien van een zoenend stel en de hashtag baciamiasperlonga. Allemaal perfect voor een kus, maar dat geldt eerlijk gezegd voor heel veel plekjes in Sperlonga!

foto’s: Sperlonga Turismo

Gestolen kussen in het kustplaatsje Termoli

In Termoli, een kustplaatsje in de regio Molise, vind je meerdere romantische plekken voor een gestolen kus, allemaal aangeduid met een rond ‘verkeersbord’.

Ook een mooie plek voor een kus is het smalle steegje in de Borgo Vecchio, dat volgens de locals zelfs het smalste steegje van Italië is, met een breedte van slechts vierendertig centimeter.

Nu vinden meer plaatsen in Italië dat ze dat record verdienen (Città della Pieve in Umbrië en Civitella del Tronto in Abruzzo bijvoorbeeld) en wij hadden onze meetlat niet bij ons, dus of het klopt wat de inwoners van Termoli beweren weten we niet, maar smal is het en daardoor sta je als vanzelf bijna neus aan neus!

Een pakkerd op het Piazzetta del Bacio in Vieste

Vieste – een van de mooie kustplaatsjes van het schiereiland Gargano, in het noorden van Puglia, heeft zijn eigen Piazzetta del Bacio, het pleintje van de kus. Met uitzicht op de vuurtoren is dat inderdaad een romantische plek voor een zoen – net als de trap vol hartjes elders in Vieste!

Ook elders in Puglia zijn er Kissing Points, onder meer aan de boulevard van Mattinata (eveneens in de Gargano) en aan het strand van Torre dell’Orso (bij Lecce).

Een verplichte kus bij het Castello di Venere in Erice

Aan de voet van het Castello di Venere, het kasteel van Venus, de godin van de schoonheid, hebben geliefden niet alleen oog voor het prachtige panorama maar ook voor elkaar, als ze het advies van het groene bord opvolgen: obbligo di baciarsi.

Dat precies hier zo’n bord hangt, is niet gek. Erice zou volgens de overlevering namelijk ooit gesticht zijn ter ere van de godin van de vruchtbaarheid, de schoonheid en de liefde. In dit artikel delen we meer romantische plekjes in dit Siciliaanse plaatsje.

Een kus bij het kasteel van Sirmione

Ook aan het Gardameer vind je een verkeersbord met een zoenend koppel. In Sirmione zorgde kunstenaar Lillo Marciano ervoor dat je met uitzicht op zowel het kasteel van Sirmione als het meer je zoen kunt vereeuwigen onder het door hem ontworpen bord.

Een zoen aan de boulevard van Grado

Aan de boulevard van Grado, een kleine maar fijne kustplaats tussen Venetië en Trieste, kun je urenlang zoenen met uitzicht op zee. Hier prijkt een van de meest romantische Kissing Points-borden van heel Italië!

Andere perfecte plekken voor een kus

Italië kent nog veel meer perfecte plekken voor een kus. We zetten er een aantal voor je op een rijtje:

*op een bankje bij de verliefde lantaarnpalen in het Parco del Valentino in Turijn

 

*tijdens de Passeggiata dei Baci in de buurt van Portofino

*op het Piazza dell’Amor Perfetto – het plein van de perfecte liefde in Genua

*op een van de mooie plekjes van de Strada Romantica delle Langhe e del Roero in Piemonte

*in de Via del Bacio of de Via dell’Amore in Pienza (Toscane)

*bij het kussende standbeeld op de trappen van het Vittoriano in hartje Rome

 

*aan tafel bij Solo per Due – het kleinste restaurant ter wereld

*in de straatjes van Vico del Gargano – het dorpje van de liefde in Puglia

*bij het standbeeld Bacin d’Amor in Bassano del Grappa

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *