Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wandel met onze nieuwste podcast door Bologna!

In de nieuwste Ciao tutti-podcast neemt Saskia je mee op een heerlijke ontdekkingstocht in Bologna.

Wandel door de stad van piazza’s, pasta en portici

Bologna is de stad van grootse piazza’s, van verse pasta en van kilometers aan portici, van scheve torens en van mortadella. Bologna heeft niet voor niets de bijnaam la grassa, ‘de vette’. Die bijnaam dankt de stad met name aan de verse pasta, en dan vooral aan de gevulde variant, aan de tagliatelle al ragù, aan de mortadella, aan de lasagne… Bologna is met recht ‘de buik van Italië’.

Een tweede bijnaam van Bologna is la rossa, de rode. De oorsprong van deze naam is niet helemaal duidelijk. Is het vanwege de rode kleur van gevels en daken of vanwege de politieke overtuiging van de Bolognese bevolking?

Ten slotte kennen we Bologna nog als la dotta, de geleerde. Bologna is namelijk de oudste universiteitsstad ter wereld. Nog steeds herbergt de stad studenten met de meest uiteenlopende nationaliteiten. Naast klassieke faculteiten als rechten en psychologie kent Bologna zelfs een ijsuniversiteit…

Ontdek zowel de vette, de rode als de geleerde kant van Bologna tijdens een unieke wandeling door de stad, begeleid door Bolognese muziek!

 

Waar wandel je allemaal langs?

Natuurlijk kun je deze podcast altijd en overal luisteren, ook lekker thuis, onderweg naar je werk, tijdens het hardlopen of in bed. Maar mocht je echt met Saskia door Bologna willen wandelen, dan vind je hier in de juiste volgorde de plekken die je tijdens de podcast ontdekt.

De podcastwandeling start op het Piazza del Nettuno, aan de voet van Giambologna’s Neptunusfontein. Na een rondje over het plein – met bijzondere bezienswaardigheden en details – wandel je naar het Piazza Maggiore, met de Basilica di San Petronio.

Vervolgens ontdek je een van de bekendste portici van Bologna, het rijk gedecoreerde Palazzo dell’Archiginnasio en Lucio Dalla’s Piazza Grande.

Via de Strada del Jazz duik je de culinaire vierhoek in, een waar Luilekkerland waar Saskia haar favoriete adresjes tipt. Via de twee scheve torens in het hart van de stad voert de podcast je naar het Piazza Santo Stefano, misschien wel het mooiste plein van Bologna.

Vervolgens wachten het huis van Lucio Dalla, het voormalige getto en het beroemde raampje dat uitzicht biedt op een van Bologna’s grachten. Tot slot speur je naar street art in onder meer de Via Pratello en wandel je nog een stukje de stad uit, naar de Basilica di San Luca, onder de langste portico ter wereld. Andiamo?!

Op de klanken van muziek uit en over Bologna

In een podcast over Bologna mag muziek over en uit deze stad uiteraard niet ontbreken. Je hoort onder meer liedjes van Lucio Dalla, zoals Piazza Grande, Caruso, Le Rondini, Stella, Canzone en Dark Bologna.

Ook de klanken van Bologna van Francesco Guccini en Sotto i portici di Bologna van Cristian Grossilli zorgen voor een mooi muzikaal decor, net als Piazza Santo Stefano van Cesare Cremonini (een prachtige ode aan een nog prachtiger plein). Stuk voor stuk schitterende odes aan deze verrukkelijke, veelzijdige stad!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *