Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De bijnamen van Bologna: la grassa, la rossa, la dotta & la turrita

In deze blog brengen we een bezoek aan Bologna, een stad die in de loop der tijd maar liefst vier bijnamen heeft weten te verkrijgen. Elk van deze bijnamen karakteriseert deze letterlijk en figuurlijk heerlijke stad in Emilia-Romagna, al is de eerste bijnaam volgens ons de beste…

La grassa – de stad van het lekkere eten

Bologna wordt ook wel la grassa, de vette genoemd. Dit is misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende bijnaam.

Bologna staat namelijk bekend als de culinaire hoofdstad van Italië – en ook wel als ‘de buik van Italië’. Die bijnaam dankt de stad aan haar verse pasta, met name aan tagliatelle en tortellini, de ragù alla bolognese, de mortadella, de lasagne…

In deze blog nemen we je mee op een food tour in Bologna, met buonissimi delicatessen die stuk voor stuk tot het culinaire erfgoed van Bologna behoren.

La rossa – de rode stad

Een tweede bijnaam is la rossa, de rode. Van deze bijnaam is de oorsprong niet helemaal duidelijk. Wordt Bologna als la rossa aangeduid vanwege de rode kleur van de gevels en de daken, of vanwege de politieke overtuiging van een groot deel van de Bolognese bevolking? De meningen lopen uiteen…

La dotta – de geleerde stad

Bologna staat ook bekend als la dotta, de geleerde. Bologna is namelijk de oudste universiteitsstad ter wereld. Nog steeds herbergt de stad studenten met de meest uiteenlopende nationaliteiten, die de stad een heel eigen ritme geven.

Naast klassieke faculteiten als rechten en psychologie kent Bologna zelfs een ijsuniversiteit. In deze blog nemen we je mee naar een van de mooiste universiteitsgebouwen van de stad.

La turrita – de stad van de torens

Ten slotte staat Bologna bekend als la turrita, de getorende. De twee enorme scheve torens in het centrum vormen hét symbool van Bologna. De torens dateren uit de middeleeuwen.

De Torre degli Asinelli is met bijna honderd meter de hoogste van de twee. Wanneer je over een goede conditie beschikt, kun je boven op de toren genieten van een prachtig uitzicht over de stad en haar omgeving. De Torre dei Garisenda stond in de middeleeuwen reeds zo scheef dat men hem uit angst voor instortingsgevaar heeft gehalveerd.

In deze blog vertellen we jullie meer over deze twee scheve torens en delen we het prachtige uitzicht dat je van boven op de Torre degli Asinelli hebt.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

 1. Saskia van Meerwijk

  Beste allemaal,

  Mijn dochter en ik zijn 2 weken geleden 4 dagen in het heerlijke Bologna geweest. Daar hebben we oa de city walk van Ciao tutti gelopen en die was heel duidelijk, heel mooi en heel lekker, we hebben er een hele dag over gedaan! Over ons verblijf heeft mijn dochter een verslag geschreven op haar site, http://www.yokaserveert.nl
  Saluti a tutti,
  Saskia van Meerwijk

 2. Wat heerlijk om te lezen. Via Mo La gaat op ons lijstje, grazie mille!

 3. Bologna is ook eeuwen DE muziekstad van Europa geweest. Met name in de 18e eeuw was Padre Martini een soort google avant la lettre, hij kende zowat iedereen op muziekgebied en wisselde veel muziek uit. Vele grote namen bezochten Bologna. Mozart heeft er zijn eindexamen contrapunt (met herkansing) gedaan. Zijn examen is te zien in het prachtige museo musica ( Strada Maggiore 34).

 4. Grazie voor deze extra tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *