Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Torre degli Asinelli & Torre Garisenda – de twee scheve torens van Bologna

Pisa staat bekend om zijn torre pendente, scheve toren, maar wist je dat Bologna wel twee scheve torens telt!?

Stad vol torens

Een van de vier bijnamen van Bologna la turrita, oftewel de getorende. Ooit was Bologna namelijk wat Manhattan nu is: een bruisende verticale metropool. In de middeleeuwen stond de stad vol torens, in alle soorten en maten.

In die tijd telde Bologna meer dan tweehonderd torens. Net als in San Gimignano dienden deze torens ter verdediging en bescherming van de inwoners van een stad. Maar een toren was ook en vooral een statussymbool. Hoe machtiger en rijker een familie was, hoe hoger ook de toren die men liet bouwen.

Toren als statussymbool

Welvarende families gebruikten de torens om hun rijkdom te showen en andere families af te troeven. Dat aftroeven ging soms best ver. Als een toren hoger dreigde te worden dan die van de buren, kon het zo maar gebeuren dat de desbetreffende toren op mysterieuze wijze brand vatte of instortte.

Van de bijna tweehonderd torens die Bologna ooit telde, zijn er nu nog zo’n twintig over. De rest van de torens is in de loop der tijd verloren gegaan door oorlogen of natuurgeweld of gesloopt om plek te maken voor nieuwe gebouwen.

Torre degli Asinelli en Torre Garisenda

De bekendste twee overgebleven torens, de Torre degli Asinelli en de Torre Garisenda, staan op het Piazza di Porta Ravegnana, aan het einde van de Via Rizzoli. De torens dragen nog steeds de naam van de families die ze ooit hebben laten bouwen.

De Torre degli Asinelli is met 97,2 meter de hoogste van de twee. Deze toren staat 1,3 meter uit het lood. De andere, de Torre Garisenda, is reeds in de middeleeuwen voor een groot deel afgebroken. Toen stond de toren reeds zo scheef, dat men hem uit angst voor instortingsgevaar heeft gehalveerd.

Het restant van de toren meet nu 48,16 meter en staat maar liefst 3,22 meter uit het lood. Geen wonder dus dat men al eeuwen terug maatregelen moest nemen om de toren niet helemaal tegen de vlakte te laten gaan.

Sinds de herfst van 2023 dreigt de Torre Garisenda in te storten en is het gebied rondom de torens afgezet voor verkeer, in de hoop de toren te kunnen behouden. Helaas betekent dat ook dat je de Torre degli Asinelli nu niet kunt beklimmen.

Beklim de Torre degli Asinelli

Normaal gesproken is de Torre degli Asinelli geopend voor publiek (klik hier voor meer informatie; sinds najaar 2023 tot nader orde gesloten vanwege de instabiele buurtoren). Na bijna vijfhonderd treden kun je genieten van het uitzicht over de rode daken van Bologna.

Wanneer je nog studeert, kun je de toren trouwens maar beter niet beklimmen – althans als je waarde hecht aan het Italiaanse bijgeloof. Studenten die de vierhonderdachtennegentig treden hebben overwonnen, zullen volgens de Bolognesi gegarandeerd zakken voor hun examen.

Wie in Bologna studeert, zal dus tot een van de laatste dagen voor vertrek moeten wachten om de toren te beklimmen. Pas dan mag je op de stad neerkijken!

Logeren in de Torre Prendiparte

Ook bijzonder is de Torre Prendiparte, die je in het weekend niet alleen kunt bezoeken maar waarin ook een bed & breakfast is gevestigd. Dat is pas een unieke logeerlocatie!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Het uitzicht is geweldig, maar je moet inderdaad geen hoogtevrees hebben!!!
    Wat een helse tocht terug naar beneden, mijn maag draait nog om bij de gedachte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *