Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Giardino di Ninfa – een groene oase ten zuiden van Rome

Tuinarchitecte Marie-José verhuisde samen met haar man naar Trevinano, in het noorden van de regio Lazio.  Op Ciao tutti laat Marie-José ons meegenieten van haar bezoek aan de Giardini di Ninfa.

Giardino-La-Ninfa-Lazio-tuin

Marie-José: ‘Wanneer je zoals wij in Midden-Italië woont, is er binnen redelijke rijafstand ontzettend veel te bekijken. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar het dagelijkse leven slokt je soms zo op dat het er gewoonweg niet van komt. Maar áls je dan weg bent, wauw, wat een moois heeft dit land te bieden!

Giardino-La-Ninfa-Lazio-tuin-2

Wij kozen deze keer voor een bezoek aan de Giardini di Ninfa, een historische tuin te midden van de resten van een middeleeuws stadje, gelegen in de provincie Latina, een stukje ten zuiden van Rome. De toegang is strikt geregeld; de tuin is slechts beperkt open. Een bezoek kun je online reserveren. Het is echt de moeite waard, deze zeer romantische tuin in een haast volledig ecologisch evenwicht.

Giardino-La-Ninfa-Lazio-tuin-3 Giardino-La-Ninfa-Lazio-tuin-4

Stad van de waternimfen
Aan de voet van de uitlopers van het Lepini-gebergte lag ooit het fraaie welvarende stadje Ninfa, dat zijn naam dankt aan de waternimfen, de godinnen van alle bronnen.

Omdat het zo dicht bij zee ligt en tegelijkertijd beschutting heeft van twee grote heuvels, heerst er een bijzonder microklimaat dat ervoor zorgt dat de planten en bomen veel groter en ouder worden dan normaal. Het hele gebied is van nature al zeer vruchtbaar, maar alles wordt bovendien door meerdere waterbronnen gevoed. De naam Ninfa is dus meer dan goed gekozen voor deze unieke plek.

Giardino-La-Ninfa-Lazio-tuin-5

De tuin, die overduidelijk ten volle profiteert van deze bijzonder gunstige ligging, is vanaf 1920 stap voor stap aangelegd te midden van de overgebleven ruïnes van Ninfa. We hebben al die groene pracht te danken aan drie generaties vrouwelijke leden van de adellijke familie Caetani.

Deze familie had Ninfa al in de dertiende eeuw in handen gekregen. Zoals zo vaak was het een strategische plek waar fel om gestreden werd. Er waren zeker 180 huizen, veertien torens, een groot kasteel (dat deels nog te zien is), molens, een gemeentehuis, zeven kerken en een dubbele muur om de circa 1500 inwoners te beschermen.

Een zekere hertog Francesco legde in het begin van 1600 een hortus conclusus aan, waarvan de restanten nog altijd zichtbaar zijn bij de toegangspoort tot de tuin. In deze hortus werden vooral groenten en agrumi (citrusbomen) gekweekt en verzorgd.

Giardino-La-Ninfa-Lazio-tuin-6

Door allerlei geschillen en oorlogen raakte alles in verval, totdat de dames Caetani in 1920 een serieus begin maakten met de aanleg van de tuinen zoals ze vandaag de dag nog zijn. Het hele beschermde gebied van L’Oasi di Ninfa omvat maar liefst 1852 hectare. Niet alleen de tuin is adembenemend prachtig, ook het natuurgebied Pantanello, waarin de tuin zich bevindt, is mooi.

Giardino-La-Ninfa-Lazio-tuin-7 Giardino-La-Ninfa-Lazio-tuin-8

Wat de tuin zo bijzonder maakt, is de veelheid aan monumentale bomen, de enorme collectie Japanse kers, water en beekjes overal, de prachtige magnolia’s en de verscheidenheid aan struiken en bloemen zodat in ieder seizoen ruimschoots bloei vertegenwoordigd is. Bovendien is werkelijk alles behoorlijk groter dan normaal, soms wel tot drie keer zo groot!

Giardino-La-Ninfa-Lazio-tuin-9 Giardino-La-Ninfa-Lazio-tuin-10 Giardino-La-Ninfa-Lazio-tuin-11 Giardino-La-Ninfa-Lazio-tuin-12

Maar wat de tuin werkelijk uniek maakt, is de aanwezigheid van al die originele ruïnes, de overblijfselen van het oude vestingstadje Ninfa. Toen de Engelse landschapstuin in de mode kwam was een van de kenmerken daarvan het hebben van een zo oud mogelijk ogend theehuis of ander bouwwerk, zoals een theater of tempel. Nep, want dat werd tegelijk gebouwd met de aanleg van diezelfde landschapstuin en dan ‘oud’ gemaakt.

Giardino-La-Ninfa-Lazio-tuin-13 Giardino-La-Ninfa-Lazio-tuin-14

In de Giardini di Ninfa echter zijn al die overblijfselen meer dan echt. Met een goed oog voor detail is de beplanting zo aangelegd dat er werkelijk schitterende doorkijkjes zijn ontstaan. Het geheel straalt rust uit en onvervalste romantiek. Gaat dat zien!’

Giardino-La-Ninfa-Lazio-tuin-15 Giardino-La-Ninfa-Lazio-tuin-16

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Bedankt voor de prachtige Nederlandse uitleg van de schitterende Giardino di Ninfa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.