Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Giardino di Ninfa – een sprookjesachtige tuin vol rozen en ruïnes

Het is bijna voorjaar, tijd voor een bezoek aan de Giardino di Ninfa, een van de mooiste tuinen van Italië! In deze kleurrijke giardino in de regio Lazio, een stuk ten zuiden van de hoofdstad Rome, wandel je door een groene oase vol bloemen, planten, bomen, water en ruïnes.

Omringd door de geur van rozen (in de tuin zijn wel vierhonderd soorten te vinden) en het vrolijke gezang van vogels verken je deze historische tuin vol romantiek. We geven virtueel alvast een voorproefje!

Een van de mooiste tuinen van Italië

De Giardino di Ninfa staat al enige tijd in de top tien van de mooiste tuinen van Italië. Het is een romantische plek, die dankzij drie generaties vrouwen van de Caetani-familie is uitgegroeid tot een plek waar natuur en historie op een unieke manier samenkomen.

Betoverend botanisch sprookjesboek

Het is een botanisch sprookjesboek in een uniek decor, met klaterende watervallen, zeldzame bloemen en planten, een ondoordringbaar bamboebos, kleurrijke vogels en halfvergane bruggetjes. Samen vormen ze een magische, mystieke wereld die iedere tuinliefhebber zal betoveren.

De machtige familie Caetani

De wortels van de Giardino di Ninfa gaan terug naar de zevende eeuw, toen de rivier Ninfeo door dit gebied stroomde. In de achtste eeuw behoorde dit hele gebied tot de pauselijke staat. Er woonden maar weinig mensen, maar de streek was van groot strategisch belang vanwege de route voor de reis naar het zuiden van Italië.

In de elfde eeuw werd het dorp Ninfa gesticht. De achtereenvolgende lokale heersers breidden het dorp uit met nieuwe gebouwen en infrastructuur. In 1294 duikt voor het eerst de naam Caetani op in historische documenten van belang, als Benedetto Caetani paus Bonifatius VIII wordt.

Hij is een machtig en ambitieus man, die zijn neef Pietro in 1298 hielp om het hele dorp Ninfa op te kopen en uit te breiden. De invloed van de Caetani-familie zou maar liefst acht eeuwen aanhouden, zowel in Ninfa en omstreken als in de Monti Lepini.

Van hoogtij naar verval

Pietro Caetani liet al snel zijn invloed gelden en bouwde een groots palazzo in Ninfa, dat langzaam uitgroeide tot een plek van aanzien. Er waren zeker honderdtachtig huizen, veertien torens, een groot kasteel (dat deels nog te zien is), molens, een gemeentehuis, zeven kerken en een dubbele muur om de circa vijftienhonderd inwoners te beschermen.

De familie Caetani genoot veel aanzien en was door de band met de paus bijna onschendbaar. Tot eind veertiende eeuw. De Caetani’s stonden aan de zijde van de paus, Urbanus VI in die tijd, maar een van hun familieleden, Onorato Caetani, had daar lak aan en betuigde openlijk steun aan anti-paus Clemens VII.

De vete liep zo hoog op, dat Onorato Caetani in 1382 de opdracht gaf het dorp Ninfa met de grond gelijk te maken. Dat gebeurde helaas – en er resten slechts rokende ruïnes.

Dat het dorp niet meteen weer werd herbouwd, had te maken met een groot risico op malaria. De meeste Caetani’s trokken naar Rome, andere dorpsbewoners reisden verder zuidwaarts of richting de kust.

Ninfa wordt een spookstadje

De ruïnes raakten in de loop der tijd overwoekerd. Kon je met enige fantasie in eerste instantie de zeven kerken van het dorp nog herkennen, algauw was elke kerk nog maar een hoop stenen, bedekt met gras, mos en wilde bloemen.

Ninfa werd een spookstadje, tot Gelasio Caetani in 1921 naar het dorp terugkeerde. Hij wilde een aantal van de ruïnes restaureren om zo het dorp van zijn voorvaderen weer op de kaart te zetten.

Drie generaties vrouwen met groene vingers

Hij kreeg daarbij hulp van zijn moeder, Ada Wilbraham Caetani, die was geboren in Groot-Brittannië maar met een van de Romeinse Caetani’s was getrouwd. Zij was het die als eerste begon met het herstellen van het groen.

Ze plantte nieuwe soorten bloemen en bomen, die op hun beurt nieuwe bewoners aantrokken. Langzaam werd Ninfa een groene oase.

Roffredo Caetani besluit het voorbeeld van zijn broer te volgen. Samen met zijn vrouw Marguerite Chapin, en hun dochter Lelia Caetani Howard, nemen ze het in de jaren veertig over van Gelasio.

Lelia schilderde graag en goed en ze deed veel inspiratie op in de tuin. Het was een levend canvas, dat ze probeerde te reproduceren op haar doeken maar dat ze tegelijkertijd vormgaf, door nieuwe planten en bloemen te laten groeien.

Daarbij keek ze vooral naar harmonie in kleur en ruimte, hetgeen zorgde voor een uniek resultaat. Het leek wel een wilde tuin, zonder vooropgezet plan, waarin alle elementen bijdragen aan het grote geheel.

In liefdevolle herinnering aan Lelia

Dankzij Lelia’s toewijding, creativiteit en liefde voor tuinieren groeide de tuin uit tot een van de meest romantische tuinen van Italië. Haar kleurrijke erfenis strekt zich over meer dan acht hectare uit, met meer dan honderdvijftig soorten vogels en meer dan vijftienhonderd planten, waaronder vierhonderd verschillende soorten rozen.

De rivier stroomt nog altijd door de tuin, soms omzoomd door kersenbomen, soms verborgen in het groen. Snuif de geur op van pioenrozen, lavendel, salie, rozemarijn, klaprozen, tulpen en andere bloemen en denk al wandelend even aan Lelia, die dit paradijs tot leven wist te wekken.

De meest romantische tuin van Italië

Met een goed oog voor detail heeft zij namelijk de beplanting zo weten aan te leggen dat er in de loop der tijd werkelijk schitterende doorkijkjes zijn ontstaan. Het geheel straalt rust uit, maar vooral ook onvervalste romantiek.

In de jaren zeventig richtte Lelia de Fondazione Roffredo Caetani op, om het beheer van de tuin aan over te kunnen dragen, zodat de Giardino di Ninfa ook na haar dood goed verzorgd zou worden en niet weer in verval zou raken.

De afgelopen vijftig jaar heeft deze stichting voor de tuin gezorgd, waarbij zoveel mogelijk ecologisch gewerkt wordt en de natuur haar gang kan gaan. Dankzij het speciale microklimaat groeit en bloeit alles er alsof Lelia zelf haar adem door de tuin laat waaien. Mede daardoor is de Giardino di Ninfa in de loop der tijd uitgegroeid tot de meest romantische tuin van Italië, die je zeker een keer moet bezoeken.

Praktische informatie Giardino di Ninfa

Je vindt de Giardino di Ninfa aan de Via Provinciale Ninfina 68 in Cisterna di Latina (regio Lazio). De tuin is van april tot november elke eerste zaterdag en zondag van de maand geopend voor bezoekers (groepen kunnen ook buiten deze dagen een reservering aanvragen). Reserveren is – ook voor individuele bezoekers – verplicht en kan via de website van de Giardino Ninfa.

Ontdek nog meer mooie tuinen in Italië

De Ciao tutti Special Giardinissimo omvat de mooiste tuinen van heel Italië. Met deze unieke tuinenselectie, die meer dan honderd tuinen en ruim zeshonderd pagina’s beslaat, valt er lekker veel te genieten. Een voorproefje bekijk je via deze link.

Bestel Giardinissimo 

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je computer, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *