De hoogste bergtoppen van Europa zijn te vinden rond het centrale dal van Valle d’Aosta. Een van de spectaculairste manieren om deze reuzen te bewonderen, is vanuit de lucht.
Erwin stapte samen met zijn vrouw Nicole in een luchtballon van Charbonnier Mongolfiere, die al veertig jaar ballonvaarten organiseren in de regio Valle d’Aosta. Zo kun je deze prachtige regio in alle rust al zwevend van bovenaf aanschouwen!
Groen licht voor de ballonvaart
Erwin: ‘Het is een spannende dag, de dag voor de ballonvaart die ik al een aantal maanden van te voren heb gereserveerd bij Charbonnier Mongolfiere. Vandaag krijg ik te horen of het weerbericht voor morgen gunstig is en de ballonvaart door kan gaan.
Rond de middag ontvang ik het verlossende appje van Igor die samen met zijn broer Diego eigenaar is van het ballonvaartbedrijf. Het weer ziet er goed uit en we worden om zeven uur ‘s ochtends verwacht.
Omdat het al wat later in het jaar is, krijgen we het advies om warme kleding aan te trekken omdat het bij vertrek rond de acht graden zal zijn en de zon nog achter de bergen verscholen is.
De volgende ochtend vertrekken we in alle vroegte naar het industrieterrein naast het vliegveld van Aosta, waar we worden ontvangen door Igor, Diego en Federico.
Windcheck
Het is nog donker maar de voorbereidingen zijn al in volle gang. Terwijl we de benodigde formulieren invullen, controleren Diego en Federico nauwkeurig de wind, door middel van een ballon die ze loslaten en vervolgens blijven volgen. Zo kunnen ze de windrichtingen op verschillende hoogtes waarnemen.
Zelf probeer ik met de mannen mee te kijken. Ik zie weinig, maar Diego en Federico weten precies waar en hoe ze moeten kijken. Naar aanleiding van de ballontest wordt er besloten om vanuit Aosta op te stijgen en ons met de wind naar het oosten te laten zweven.
Als alles in gereedheid is gebracht, stappen we in bij Igor en rijden achter Diego en Federico aan naar een grote parkeerplaats naast de Arena Croix Noire, waar elk jaar de finale wordt gehouden van het jaarlijkse koeientoernooi. Anders dan bij stierenvechten, gaat het hier alleen om wie de sterkste koe is, die gekroond wordt tot koningin van Valle d’Aosta.
Op de parkeerplaats worden alle onderdelen van de ballon uitgeladen en nogmaals gecontroleerd. Daarna wordt alles in gereedheid gebracht om de ballon te kunnen vullen met warme lucht.
Langzaam de hoogte in
Terwijl de gasbrander hete lucht in de ballon blaast, krijgen we duidelijke veiligheidsinstructies van Igor. Wat moeten we doen in een noodgeval, maar ook – heel belangrijk – welke positie je aanneemt bij de landing.
Inmiddels beginnen de eerste kriebels een beetje op te komen. Langzaam vult de ballon zich met warme lucht en krijgt hij zijn vorm. Een paar minuten later staat de mand recht met daarboven de witte ballon, klaar om te vertrekken.
Ballonpiloot Diego helpt ons aan boord en dan is er nog een laatste check van de selfiecamera die aan de mand is gemonteerd. Diego vraagt toestemming aan de verkeersleiding van het vliegveld voor het opstijgen. Voor we er goed en wel erg in hebben zijn we los van de grond en stijgen we op.
Het is een unieke ervaring. Het is volkomen stil en je ervaart geen snelheid, omdat je net zo snel beweegt als de wind die je voort blaast. Als we nog maar net van de grond zijn, komt in het oosten de zon achter de bergen vandaan en die geeft gelijk een aangename warmte. In het westen zien we de stad Aosta steeds een stukje kleiner worden.
Tussen de bergtoppen
Al snel blijkt de wind die er vanmorgen vroeg nog was volledig te zijn gaan liggen, waardoor we nauwelijks in beweging zijn. In een vlakke omgeving als Nederland of Vlaanderen zou dit verre van ideaal zijn, maar omdat hier de bergen aanwezig zijn is dat eigenlijk geen probleem.
Hier kunnen we in plaats van een flinke afstand af te leggen in de vallei ook een heel stuk de hoogte in. Elke meter die we stijgen, zien we weer andere bergtoppen te voorschijn komen. We zien onder meer de hoogste berg van Europa, de Monte Bianco, met daarnaast de Dente del Gigante in het westen en de Monte Emilius en de Gran Paradiso in het zuiden.
Als we de maximale hoogte van 2480 meter boven zeeniveau hebben bereikt (dat is ongeveer 1900 meter boven de stad Aosta) zien we in het noorden de Grand Combain en de Monte Vélan en meer naar het oosten de kenmerkende piramidevorm van de Monte Cervino (Matterhorn) en de met een gletsjer bedekte Monte Rosa.
Ruim vijfentwintig jaar vliegervaring
Diego geniet zichtbaar van zijn werk. Tijdens de vlucht vertelt hij prachtige verhalen over zijn leven in Valle d’Aosta. Hij kent de omgeving op zijn duimpje en weet ook bijna elke bergtop bij naam te noemen.
Het ballonvaren is hem met de paplepel ingegoten. Al als vierjarige ging hij mee ballonvaren met zijn vader en op zijn zestiende startte hij met de opleiding tot ballonpiloot. Inmiddels vliegt hij al ruim vijfentwintig jaar bijna dagelijks met een ballon boven zowel Valle d’Aosta en Piemonte als tijdens evenementen over de hele wereld.
Zweven boven Aosta
Al zwevend boven de vallei komen we niet echt vooruit. We blijven boven de stad Aosta hangen. Voor ons maakt het niets uit, we genieten volop van het adembenemend mooie uitzicht.
Het zonnetje zorgt voor een aangename warmte en we vergeten bijna dat we in een hele kleine mand op ruim 1500 meter boven de aarde zweven.
Op de achtergrond houdt Diego nauw contact met de verkeersleiding van het vliegveld. Er landen hier slechts weinig vliegtuigen, maar er zijn wel regelmatig helikopters in de lucht.
Verder communiceert Diego veel met Igor en Federico die op de grond de vlucht volgen en het beetje wind in kaart brengen.
Landing op het vliegveld van Aosta
Helaas komt er na een tijdje een einde aan deze prachtige ballonvaart. Na het wisselen van een gastank laat Diego de luchtballon terug dalen. Ongemerkt gaat dit in een rap tempo. Op de GPS kunnen we zien dat we tot wel vier meter per seconde dalen, wat neerkomt op ruim veertien kilometer per uur.
Op enkele honderden meters van de grond begint de zoektocht naar de ideale landingsplek. Omdat we niet echt de stad uit zijn gekomen, zijn we erg beperkt in het aantal landingsplaatsen. Na goed overleg wordt er besloten om toestemming te vragen voor een uitzonderlijke optie, namelijk landen op het vliegveld.
In overleg met de luchtverkeersleiding wordt het vliegveld tijdelijk gesloten en kunnen we de landing inzetten. Diego wijst ons al in een vroeg stadium aan waar we precies gaan landen. Ik kan mij niet voorstellen dat het gaat lukken, zeker niet omdat we eigenlijk meer richting de snelweg afdrijven.
Ik vraag nog maar eens aan Diego of dit echt wel de bedoeling is, we komen voor mijn gevoel te dicht bij de snelweg, maar Diego verzekert mij dat de wind ons de juiste richting op zal blazen. Dat is precies wat er enkele momenten later gebeurt. Wat een vakmanschap!
Nauwkeurig zweven we over de landingsbaan naar de grasstrook die Diego heeft aangewezen en na een soepele landing staat de ballon weer aan de grond. Gecontroleerd laat Diego de ballon leeglopen en afkoelen, waardoor deze uiteindelijk op het grasveld komt te liggen.
Diego moet het even alleen doen aangezien Igor en Federico nog bezig zijn het vliegveld te betreden, wat natuurlijk niet zomaar is toegestaan. Uiteindelijk arriveren zij ook, onder begeleiding van het vliegveldpersoneel, en is het tijd voor een toost.
Een vluchtcertificaat als souvenir
Als alles is opgeruimd en ingeladen verlaten we onder begeleiding het vliegveld en rijden terug naar het kantoor, waar ons nog een heerlijk Italiaans ontbijt wacht, met verse koffie. Op een groot televisiescherm komen de foto’s van de selfiecamera voorbij.
We praten nog even na over de prachtige vlucht tussen de hoge bergen van Valle d’Aosta. Voordat we afscheid nemen van deze fijne groep enthousiaste ballonvaarders, krijgen we nog het certificaat van onze vlucht.
Praktische informatie voor een ballonvaart met Charbonnier Mongolfiere
Zorg dat je tijdens de ballonvaart een telefoonhoesje hebt met een koord eraan (dat om je nek kan) zodat je onbezorgd foto’s kunt maken en je je geen zorgen hoeft te maken dat de telefoon uit je handen glipt.
Charbonnier Mongolfiere is gevestigd op het industrieterrein naast de landingsbaan van het vliegveld van Aosta, in Località Amérique. Er worden zowel privé- als groepsvluchten aangeboden vanuit Valle d’Aosta en Piemonte.
In Valle d’Aosta kan het gehele jaar worden gevlogen. Voor de verschillende mogelijkheden en data kun je het beste de website van Charbonnier Mongolfiere bezoeken of telefonisch contact opnemen met Igor of Diego.
Het is goed om je te realiseren dat een ballonvaart alleen door kan gaan bij de juiste weersomstandigheden. Dit is ook de reden dat pas de dag voor de geplande vlucht een definitief besluit wordt genomen of de afspraak kan doorgaan.
Wat een mooie ervaring in de luchtballon!
Saskia ga je ook mee?
Dank voor de mooie foto’s