Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wijn proeven en koken bij Agriturismo Al Rocol in de Franciacorta

Tijdens Ciao tutti’s lezersreis naar Brescia en Bergamo, de culturele hoofdsteden van Italië dit jaar, brachten we ook een bezoek aan Agriturismo Al Rocol in Ome, in het hart van de Franciacorta, op een kurkworp afstand van het Lago d’Iseo.

Familiebedrijf in de Franciacorta

Agriturismo Al Rocol wordt gerund door de familie Vimercati Castellini, die hier al eeuwenlang wijn maakt. In de zeventiende eeuw was Al Rocol een van de eerste wijnmakers in de Franciacorta, een wijnstreek die tot ver over de grens bekend staat om de voortreffelijke bruisende wijn die hier wordt gemaakt.

Inmiddels staan Gianluigi Vimercati Castellini en zijn zus Francesca aan het roer. Ze namen de scepter over van hun vader Giovanni, die nog altijd in de wijngaarden te vinden is, en hun moeder Daniela Mantovani, die lange tijd de keuken bestierde en nog altijd graag in en om de cucina te vinden is.

Gezamenlijk runnen ze de agriturismo, waarbij de focus voornamelijk ligt op het maken van fantastische Franciacorta. Ze vertellen je er tijdens een rondleiding graag alles over, waarna je natuurlijk kunt aanschuiven voor een proeverij en eventueel ook wat flessen Franciacorta kunt meenemen voor thuis. De wijnen van Al Rocol zijn namelijk alleen bij hun eigen agriturismo te koop; je vindt ze niet in de winkel.

Daarnaast kun je blijven logeren, waarbij je elke ochtend wakker wordt met uitzicht op de wijngaarden. Als gast van de agriturismo schuif je aan voor een heerlijke lunch of een delizioso diner, bereid met veel producten van eigen land, van olijfolie tot honing.

Volg een kookworkshop bij Agriturismo Al Rocol

Je kunt bij Agriturismo Al Rocol ook terecht voor een kookworkshop, waarbij je onder leiding van chef-kok Fabio Orizio, Francesca en mamma Daniela de lekkerste gerechten bereidt.

We doen hieronder verslag van de kookworkshop tijdens de lezersreis, inclusief rondleiding door de wijnkelder en diner, maar neem gerust contact op met Francesca via info@alrocol.com of 0039-0306852542 om de mogelijkheden te bespreken voor een rondleiding met proeverij en/of kookworkshop tijdens jouw vakantie.

Je kunt bij Al Rocol ook terecht voor een fietstocht door de Franciacorta en voor Wine Trekking. Francesca vertelt je er graag meer over!

Van courgettetaartje tot tiramisù

Tijdens onze lezersreizen duiken we graag met de hele groep de keuken in. Meestal doen we dat op de laatste avond, want samen koken en eten is gegarandeerd een succes voor een onvergetelijke avond, zeker als iedereen elkaar al een beetje heeft leren kennen.

In Napels bakten we samen pizza’s, in Parma maakten we gezamenlijk tortelli gevuld met een mengsel van ricotta en kruiden. Dit keer staat er een heel menu op de planning: courgettetaartjes en gevulde tomaten als antipasto, gevolgd door vers gemaakte tagliatelle met tomaatjes en basilicum en tiramisù als toetje.

Na het warme welkom van Francesca en Fabio worden de taken verdeeld. Een aantal lezers maakt het deeg voor de pasta, anderen gaan met het luchtige mascarponemengsel voor de tiramisù aan de slag en weer anderen snijden courgettes, tomaatjes en taleggio. Mamma Daniela kwam hier en daar even helpen – en keuren! – zodat alle gerechten op de juiste manier bereid worden.

Als het meeste werk klaar is, is het tijd om tagliatelle te maken. Bijna iedereen verzamelt zich rond de pastamachines om gezamenlijk het pastadeeg uit te rollen. Het is heerlijk om te zien hoe gezellig het is en hoe iedereen er samen voor zorgt dat we straks heerlijk kunnen tafelen. De foto’s spreken voor zich!

Een kijkje in de kelder vol Franciacorta

Als alles voor het diner zo goed als klaar is, neemt Francesca ons mee naar de wijnkelder van Al Rocol, waar duizenden flessen Franciacorta liggen opgeslagen, plus een aantal rode en witte wijnen die ook bij Al Rocol wordt gemaakt.

Francesca vertelt ons wat Franciacorta eigenlijk is: mousserende wijn die op dezelfde manier wordt gemaakt als champagne.

Deze méthode champenoise wordt hier aangeduid als Franciacorta of metodo classico. Een tweede vergisting of tirage is bij de metodo classico een vereiste, deze vindt na achttien maanden plaats en zorgt voor een fijne perlage in de wijn.

Vaak vergelijken mensen Franciacorta met prosecco. Begrijpelijk, want het zijn beide mousserende wijnen uit het noorden van Italië, maar daarmee houdt de vergelijking op. Zowel de manier waarop de wijn gemaakt wordt als de smaak zijn heel anders.

Land zonder belasting

Franciacorta dankt zijn naam aan het gelijknamige gebied in de regio Lombardije, ongeveer vijftig kilometer ten oosten van Milaan. Het is de streek waar onder andere het Lago d’Iseo ligt, tussen de steden Brescia en Bergamo.

De naam Franciacorta komt waarschijnlijk van de woorden franchae curtes (of corte franca), hetgeen ‘land zonder belasting’ betekent.

Dit was een aanduiding voor gemeenten die onder de bescherming van Benedictijner monniken vielen en zodoende vrijstelling kregen voor het betalen van belastingen. De naam Franciacorta heeft dus niks met Frankrijk te maken, zoals wel eens wordt gedacht.

Het gebied is zo’n zesduizend hectare groot en dankt zijn vormen aan de ijstijd waar de gletsjers een gedeelte van het land omhoog hebben geduwd. Dit geeft Franciacorta een microklimaat en een rijke grond, perfecte omstandigheden voor het groeien van de druiven.

De eerste flessen Franciacorta

In 1961 werden de eerste drieduizend flessen Franciacorta verkocht. Sinds 1995 mag Franciacorta het DOCG-keurmerk dragen. Ook drie van Al Rocols Franciacorta’s zijn bekroond met deze hoogste kwalificatie voor wijn: de Ca del Luf, de Le Rive en de Martignac Millesimato.

We proeven deze meesterwerkjes niet in de cantina, maar tijdens het diner – waar de sprankelende wijn perfect samengaat met de met veel liefde en plezier bereide gerechten. Cin cin!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Een aanrader deze fantastische plek! De kookworkshop was een groot succes en onder de bezielende leiding van de koks hebben we een heerlijk diner gemaakt! Ik heb genoten van het maken van pasta en daarna van de heerlijke maaltijd! ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *