Taralli – kleine, ringvormige zoutjes – worden in Puglia in alle soorten en maten gemaakt en gegeten. Willemijn trakteert ons op een recept voor de variant met gedroogde peper, typisch voor Salento, het zuidelijke schiereiland. Daar worden ze steevast gegeten als borrelhapje, vergezeld van een glas rode wijn uit de streek. Het recept voor taralli met peper Je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Hiervoor heb je nodig: 500 gram bloem (liefst griesmeel) | 1 glaasje olijfolie | 1 blokje bakkersgist) | zout | gedroogde chilipeper Meng de bloem met de olijfolie in een kom, houd een klein beetje olijfolie achter. Laat de gist oplossen in een beetje lauw en …
Lees meer »Lees onze laatste blogs:
Meditatie in de bergen – Tenuta Kränzel
De tweede dag van onze reis door Zuid-Tirol begon met blote voeten in het nog vochtige gras, een warm zonnetje op ons gezicht, uitzicht op de majestueuze bergen om ons heen en een heerlijk ontspannen meditatie in de Labyrinttuin Kränzelhof. Om een beetje van de sfeer over te kunnen brengen via het scherm, presenteren we vanochtend vijf mooie – Italiaanse – quotes over meditatie, afgewisseld met wat foto’s van het meditatiemoment: La più alta forma di intelligenza umana è la capacità di osservare senza giudicare. Jiddu Krishnamurti Beato l’uomo che medita sulla sapienza e ragiona con l’intelligenza, e considera nel …
Lees meer »Knödel – het hart van de Zuid-Tiroler kok
Hoewel we in Zuid-Tirol ook hebben genoten van risotto en pasta, wordt de traditionele primo hier gevormd door knödel: balletjes gemaakt van oud brood gemengd met bijvoorbeeld kaas, spinazie of Tiroler speck. Tijdens een bezoek aan Praag aten we ooit aardappelknödel, die niet in de smaak vielen – dus we werden niet direct enthousiast van de knödel-keuze in Zuid-Tirol. Deze balletjes waren echter meer dan smakelijk. Diep in hun hart zijn de inwoners van deze regio immers Italianen, dus koken kunnen ze – ook met knödel! Ook bij het eten komt de Italiaanse aard van de bevolking naar boven. Net …
Lees meer »L’uomo che viaggia fra le stelle
Vanaf vandaag reizen we door naar Toscane voor een weerzien met alle heerlijks in deze regio. Aangezien jullie echter nog een verslag te goed hebben van Willemijns persreis naar Piemonte, Saskia’s reis in Zuid-Tirol en een beetje Puglia naar aanleiding van Willemijns nieuwe boek, laten we jullie in juli weer meegenieten van Toscane. Zo kunnen we ook nog een beetje vakantie vieren 😉 Maar eerst een bijzondere muzikale reis, als avventurieri di fortuna, zoals wordt beschreven in deze heerlijke canzone van Cesare Cremonini: ‘Questa canzone non è triste è solo tristemente vera parla di quel che non esiste finché la scienza …
Lees meer »Pakkende koffers
Afgelopen tijd hebben we heel wat keren onze koffers in – en uitgepakt. Zo vaak dat we nog niet eens van alle belevenissen op alle verschillende bestemmingen verslag hebben kunnen doen. Vandaar dat we dat komende weken een beetje gaan inhalen, want wat we allemaal gedaan, gezien en geproefd hebben is te mooi, te bijzonder en te lekker om niet met jullie te delen. De komende dagen nemen we jullie alvast even mee naar Zuid-Tirol, voor de eerste blogs over de perstrip die Saskia vorige week maakte. Daarna komt Puglia aan bod, naar aanleiding van het nieuwe boek van Willemijn, …
Lees meer »Universele liefdesverklaring in Verona
Met deze single van Max Pezzali laten we jullie muzikaal meegenieten van Verona: ‘Ti ho incontrata ma tu non mi hai visto, eri in macchina, è stato un attimo. Ma il mio cuore si è come bloccato o era fermo prima e ha ripreso a battere. Tante volte io l’ho immaginato rivedere te che effetto mi farà. Però adesso che è capitato non importa più se sia stata colpa tua o mia. Eravamo quel che tutti sognano quell’amore che i cantanti cantano tanto forte, potente, immenso che sembra esagerato e impossibile con il petto che sembra esplodere che non serve …
Lees meer »Chemische affiniteiten – debuutroman van Gaia Coltorti
Na onze Wine Quest in Zuid-Tirol reizen we vanavond door naar Verona. Om alvast in de stemming te komen lazen we de afgelopen dagen het net verschenen Chemische affiniteiten, de debuutroman van de jonge Italiaanse auteur Gaia Coltorti, over de vraag hoe ver twee mensen, een broer en een zus, mogen gaan voor hun liefde. Coltorti is pas eenentwintig en schreefChemische affiniteiten al op haar zeventiende. Ze studeert Italiaans, spreekt vloeiend Engels en is gek op Shakespeare. Geen wonder dus dat Verona een rol speelt in haar boek… De tweeling Giovanni en Selvaggia groeit gescheiden van elkaar op. Giovanni woont …
Lees meer »De adelaars van Simon Scarrow
Simon Scarrow (1962, Nigeria) verkocht alleen in Groot-Brittannië al meer dan 500.000 boeken. Hij werd wereldberoemd door de historische romans die hij schreef in de zogenaamde Adelaar-reeks en is ook succesvol als schrijver van young adult books (de Gladiator-serie). Het eerste deel van de Adelaar-serie is onlangs bij Athenaeum verschenen in Nederlandse vertaling. Willemijn sprak met Scarrow over nonchalant geparkeerde Vespa’s bij archeologische monumenten, en het belang van geschiedenis. Scarrow werd geboren in Nigeria, woonde op talloze plekken in de wereld en ging uiteindelijk studeren in Norwich, Engeland. Hij begon zijn carrière als leraar, eerst in geschiedenis en literatuur, later …
Lees meer »Vakantie vol mysterie en spanning
Mag je binnenkort je koffer pakken voor een vakantie in Italië? Stop dan deze tien boeken in je koffer (deels spiksplinternieuw, deels eerder al besproken op Ciao tutti), zodat je verzekerd bent van spanning, mysteries en verhalen die je tot ver na de laatste bladzijde blijven boeien. 1 De dood draagt rode schoenen Commissario Guido Brunetti staat op het punt te vertrekken voor een welverdiende bergvakantie met zijn familie. Zijn plan valt echter in duigen door de ontdekking van een lijk in de Marghera – het lichaam is onherkenbaar toegetakeld. De zoektocht naar de identiteit van het slachtoffer levert niets …
Lees meer »Sardijnse seadas – ricottapasteitjes om je vingers bij af te likken
Op Sardinië stuitten we op heerlijke soorten honing, waaronder een bittere variant, miele di Corbezzolo. Deze honing is afkomstig van de aardbeiboom. Bittere honing is vrij zeldzaam omdat de corbezzolo van november tot februari bloeit; een periode waarin het regelmatig regent en de temperatuur flink kan dalen. Wanneer het nat en koud is, vliegen bijen niet uit, waardoor de honingopbrengst beperkt blijft. De kleur van de bittere honing is over het algemeen licht goudbruin, de structuur compact, de geur fris maar vrij scherp en de smaak karakteristiek bitter. Het is een onmisbaar ingrediënt in de Sardijnse keuken. Seadas – hét …
Lees meer »Het Venetiaans verbond – Marina Fiorato
Een van onze lievelingsschrijfsters, Marina Fiorato, heeft een nieuw boek geschreven. Dit keer speelt het zich af in Venetië. Het begint in 1576, als vijf jaar na de nederlaag van het Ottomaanse Rijk een schip met dodelijke vracht ongezien Venetië weet binnen te varen. Even later strompelt een doodzieke man de loopplank af en valt neer op het San Marcoplein; hij heeft een ‘cadeau’ van Constantinopel voor Venetië bij zich. Binnen enkele dagen is de stad getroffen door een pestepidemie en heeft de Turkse sultan zijn revange. Maar het schip heeft nog een verstekeling aan boord Feyra, een mooie jonge …
Lees meer »Settimana Enigmistica
Een van onze favorieten in de kiosk is de Settimana Enigmistica. Heerlijk om even mee te ontspannen, maar vooral om nog beter Italiaans te leren. Het allereerste nummer lag op 23 januari 1932 in de kiosk. Het puzzelboekje kostte 50 cent (in lires) en bestond uit 16 zwart/witpagina’s met kruiswoordraadsels, rebussen en raadsels. De bedenker van het boekje, Giorgio Sisini, was zelf een fervent puzzelaar en bleef tot zijn dood betrokken bij het maken van puzzels en het bedenken van nieuwe raadsels. Nieuwsgierig naar deze eerste Enigmistica? Een digitale editie ervan kun je via deze link nog downloaden. Qua opmaak …
Lees meer »In edicola
Onze nieuwe boeken over Toscane en Puglia verschijnen bij uitgeverij Edicola. Een wellicht wat vreemde naam voor sommige Nederlanders, want het woord – en het fenomeen – zijn bij ons lang niet zo ingeburgerd als in Italië. Edicola betekent namelijk kiosk – een klein gebouwtje met een bonte verzameling kranten, tijdschriften, pockets, speelgoed en souvenirs dat op bijna elke Italiaanse straathoek te vinden is. Hier koopt een Italiaan zijn krant (abonnementen zoals bij ons in Nederland zijn veel minder gewoon), een tijdschrift of een kaartje voor de bus. Divina edicola In de wereld van de oude Grieken en Romeinen – …
Lees meer »Die dag in augustus
Deze maand hebben we gekozen voor een kinderboek als Boek van de Maand, onmisbaar voor in de vakantiekoffer – zeker als je met kinderen naar Italië reist, maar stiekem ook een prachtig Italiaans verhaal voor volwassenen. Die dag in augustus vertelt over Toscaanse zomerhitte, natuurrampen en heiligenlevens. Het is een ode aan de tekenaar/schilder als geschiedschrijver… ‘Enrico?’ vroeg Teresa. ‘Wat er ook gebeurt, wij blijven voor altijd bij elkaar, hè?’ ‘Voor altijd,’ zei Enrico. ‘Waarom zou ik niet meer bij je willen blijven?’ ‘Als ik een ongeluk krijg en een mismaakt gezicht heb en blinde ogen.’ ‘Voor altijd,’ zei Enrico. …
Lees meer »Come un pittore – kleurrijke muziek van Modà
Reizen naar Italië doe je met een toepasselijk muziekje: Come un pittore (‘Zoals een schilder’) van Modà, dat bol staat van de kleuren: ‘Ciao, semplicemente ciao. Difficile trovar parole molto serie, tenterò di disegnare… come un pittore, farò in modo di arrivare dritto al cuore con la forza del colore. Guarda… senza parlare. Azzurro come te, come il cielo e il mare e giallo come luce del sole, rosso come le cose che mi fai… provare. Ciao, semplicemente ciao. Disegno l’erba verde come la speranza e come frutta ancora acerba. E adesso un po’ di blu come la notte e bianco …
Lees meer »Risotto met pompoen en amaretti
Dinsdag verruilden we de blauwe Toscaanse lucht voor de grijze Nederlandse hemel. Die lucht is altijd een goede graadmeter voor de heimwee: strakblauw met zon doet iets minder terugverlangen naar Italië dan een met regenwolken beschilderde hemel. Gelukkig werd onze thuiskomst dit keer ietwat verzacht door de postbode die woensdag aanbelde en ons de bestelde FoodWeLoveBox overhandigde, vol met Italiaanse lekkernijen waar ons hart sneller van ging kloppen. Willemijn ontfermde zich meteen over de basilicumzaadjes om zelf te planten, terwijl Saskia bijna verliefd het blik risotto door haar handen liet rollen. De box bracht namelijk de ‘crème de la crème’, …
Lees meer »Al fresco – de mooiste fresco’s van Toscane
Tijdens onze reizen door Toscane vallen er met enige regelmaat schitterende fresco’s te bewonderen. Een uitzondering daargelaten zijn ze vaak redelijk goed bewaard gebleven. Bijzonder, zeker als je bedenkt dat een fresco makkelijk beschadigd kan raken of van de muur kan brokkelen. foto: Giovanni dall’Orto Het maken van deze fresco’s was een zeer intensief karwei. Anders dan bij een schilderij, kon de kunstenaar namelijk zeer moeilijk veranderingen aanbrengen aan wat er eenmaal op de muur stond. Ook moest hij van tevoren goed inschatten hoeveel werk hij op de dag die voor hem lag zou verrichten. Bij het maken van een fresco …
Lees meer »Op de steigers van de Santa Croce
De afgelopen tijd werden de fresco’s van de Cappella Maggiore in de Santa Croce grondig gerestaureerd. De schilderingen van Agnolo Gaddi, die vertellen over de legende van het Ware Kruis, bieden schitterende oorlogsscènes, wonderen, processies en vooral veel prachtig geklede figuren, in de mooiste gewaden, soms zelfs met goudbrokaat als versiering. De fresco’s zijn normaal gesproken niet van heel dichtbij te bewonderen. De eerste reeks kun je vanaf de grond nog wel zien, maar de allerhoogste fresco’s kun je met moeite bekijken, laat staan tot in detail bestuderen. Dat was tot voor kort voorbehouden aan de restaurateurs. De steigers worden nu …
Lees meer »Duivelse puntjes op de Duomo van Pisa
Een grappige wetenswaardigheid die we vanochtend in Pisa met eigen ogen zagen en die we jullie niet willen onthouden! Aan de zijkant van de Duomo, op de zijde die langs het Campo Santo loopt, is een stuk marmer te zien waarin allemaal kleine gaatjes zitten. Dat ziet er nogal vreemd uit, dus we waren heel benieuwd wat hier de oorzaak van zou zijn. Wat blijkt? Het verhaal wil dat deze gaatjes in het marmer zijn gemaakt door de nagels van de duivel, die de bouw van de kathedraal eigenhandig probeerde tegen te houden. Het schijnt overigens ook zo te zijn …
Lees meer »Campo dei Miracoli – een wereld vol wonderen in Pisa
Wie Pisa bezoekt, kan niet om de Torre Pendente, Scheve Toren, heen. Maar hoe bijzonder deze toren ook is, op het Piazza dei Miracoli, het Plein der Wonderen, vind je nog veel meer moois. Wij gaan het straks live bekijken, na onze aankomst in Pisa, voor jullie alvast een virtueel verhaal over deze wereld vol wonderen – en een unieke kijk vanaf de Scheve Toren: foto’s: Massimo Lenzo Aan het andere uiteinde van het Veld der Wonderen staat het Battistero, de doopkapel. Met een omtrek van ruim 107 meter is dit de grootste doopkapel van heel Italië. Wanneer je het …
Lees meer »De panter en de slak – de Palio van Siena
Siena is verdeeld in 17 verschillende contrade (wijken), met elk een eigen stukje stad, een eigen kerk, eigen contradaioli (wijkbewoners), een eigen fontein én een eigen dier. Van de wijk Pantera (panter) tot de wijk Chiocciola (slak met een huisje): het is overal in Siena één grote beestenboel, zeker net voor en op 2 juli en 16 augustus, de dagen dat de Palio di Siena, de beroemde paardenrace op het Piazza del Campo, wordt gehouden. Uiteraard wilden we jullie een kleurrijke kijk op de beroemdste paardenrace ter wereld niet onthouden. Geniet van onderstaand verslag van de voorbereidingen voor de Palio, …
Lees meer »Morgenzee – nieuw meesterwerk van Mazzantini
Deze nieuwe week beginnen we met een verhaal vol hoop, het net verschenen Morgenzee van Margaret Mazzantini, auteur van onder andere Ga niet weg en Ter wereld gekomen. Libië, zomer 2011. De jonge weduwe Jamila vlucht met haar zoontje Farid voor Khadaffi’s troepen naar zee. Ze hoopt op een betere toekomst in Europa en weet een plek op een boot te bemachtigen voor zichzelf en de jongen. Maar er ontstaat gebrek aan drinkwater en benzine en vele vluchtelingen zullen de overkant niet halen. Aan de andere kant van de Middellandse Zee woont de 18-jarige Vito. Hij is met zijn moeder …
Lees meer »Duivelse kip van Couperus
In het net verschenen kookboek Couperus Culinair roep je de verloren tijd op met recepten uit Couperus’ Den Haag, Italië en Indië. Maak zelf de vermouth americano waar hij zo graag aan nipte, geroosterde duif, Marietta’s tulband, abrikozentaart of brosse amandelkoekjes. In Couperus Culinair vind je alle recepten waar de fijnproever Couperus en zijn personages van hielden, gecombineerd met verrassende fragmenten uit Couperus’ werk en schitterende foto’s van bijzondere gerechten en locaties. Een deel van de recepten is afkomstig uit het Italiaanse kookboek van mevrouw Couperus-Baud, met daarin de lievelingsrecepten van haar man. Uit die recepten maakt Buschman een keuze, …
Lees meer »Pastarevolutie! Koken uit Pasta Artigiana
We hebben uren door Pasta Artigiana zitten bladeren, een prachtig uitgevoerd kookboek van de Italiaanse chef-kok Nino Zoccali. Hij laat je kennismaken met een keur aan pastarecepten, van saffraanlinguine met baby-inktvis tot duizendlaagjes-lasagne, van spaghetti alla chitarra tot zoete ravioli. Alle gerechten zijn schitterend gefotografeerd, met tussendoor nog meer mooie foto’s van verse en gedroogde pasta, die je zo aan de muur zou kunnen hangen. Tel daar de praktische tips en goede introducties bij op, en je hebt met dit kookboek goud in handen. We maken een feestelijke recept – iets dat we zelf nog nooit eerder aten, laat staan …
Lees meer »