Lees onze laatste blogs:

Trentodoc – Metodo classico in Italië

We duiken vandaag in de lange geschiedenis van mousserende wijnen. Al in de eerste eeuw na Christus schreef Lucius Columella, de belangrijkste schrijver op het gebied van wijn en landbouw binnen het Romeinse rijk, over wijnen die bewust werden geproduceerd met een kleine bubbel en over methoden om deze bubbels vast te houden. Landbouwkundige Bernardo Davanzanti beschreef in de zestiende eeuw een manier om wijn te vergisten met behoud van een bubbel. Hij was van mening dat wijnen zonder bubbels sowieso geen elegantie kunnen hebben. Een uitgebreidere beschrijving van mousserende wijnen in Italië volgt in De salubri potu dissertatio (1622) – …

Lees meer »

Little Dolce – de leukste bed & breakfast in Lecce

Willemijn had haar koffer nog niet helemaal uitgepakt (om zo lang mogelijk in Pugliese sferen te blijven), toen we in onze mailbox een reden vonden om weer naar Puglia af te reizen zodra het voorjaarszonnetje zich daar weer laat zien: bed & breakfast Little Dolce, midden in het historisch centrum van Lecce. Little Dolce is van de oorspronkelijk uit Amsterdam afkomstige Joelle. Joelle werkte als fashion designer, maar op een zomerse dag besloot ze het helemaal anders te gaan doen. Joelle: ‘Basta, ik was er klaar mee! Ik heb het gewoon gedaan. Dag goede baan, dag koophuis, dag schattig autootje, dag zekerheid en vooral dag Nederland! …

Lees meer »

Luister naar Lecce mia van Tito Schipa op het Piazza Sant’Oronzo in Lecce

Gisteren wandelden we al even over Piazza Sant’Oronzo, het kloppende hart van het historische centrum van Lecce. De heilige Oronzo is de patroonheilige van de stad en heeft daarom een prominente plek op het plein, bovenop een hoge zuil. Oronzo, de held van Lecce Het beeld werd hier in 1666 geplaatst bij wijze van dankbetuiging. De heilige zou de stad in 1665 namelijk van de pest hebben gered. De zuil waar Oronzo met zijn voeten op staat is zelfs nog ouder. Het is een van de zuilen die, toen deze weg nog in gebruik was, het einde van de Via …

Lees meer »

Caffè, puglia style

Onze derde dag in Puglia beginnen we in puglia style. Oftewel, met een typische caffè pugliese. In Italië kun je minstens zoveel koffievarianten vinden als er regio’s zijn. Naast de bij ons inmiddels volledig geïntegreerde espresso, cappuccino en latte macchiato variëren de lokale koffiespecialiteiten die je aan de bar kunt bestellen vaak flink per regio. Zo ook in Puglia. Mini-cappuccino Alleen in Puglia zal de barista je begrijpen wanneer je een espressino (letterlijk: espressootje) bestelt. Deze koffievariant vind je namelijk nergens anders in Italië. Een espressino is niets meer dan een kleine variant van de cappuccino, een mini-cappuccino dus, geserveerd …

Lees meer »

ArtHotel – kunstzinnig ontwaken in Lecce

Lecce is de Zuid-Italiaanse hoofdstad van de barokkunst. Dan is het wel zo toepasselijk om een artistiek hotel uit te zoeken! Tijdens het Lecce Fashion Weekend mochten wij iedere ochtend ontwaken in het ArtHotel, een viersterrenverblijf vol kunst en design. Waar de Jezuïeten sliepen Het Arthotel is een prachtig voorbeeld van een architectonisch ontwerp waarin oud en nieuw samenkomen. Het ‘oude’ deel is een voormalig Jezuïetenklooster, terwijl het nieuwe deel helemaal in de lokale steensoort pietra leccese is opgetrokken – het verschil is goed te zien in onderstaande foto. Binnen, zowel in de gezamenlijke ruimtes als in de gangen en de …

Lees meer »

Italiaans in beeld – La tavola di Natale

de kerstboom > l’albero di Natale kerstversiering > la decorazione natalizia kerstverlichting > l’illuminazione natalizia de kaars > la candela de vlam > la fiamma een fles champagne > una bottiglia di champagne kristallen glazen > bicchieri di cristallo een damasten tafelkleed > una tovaglia di damasco een lintje > un nastrino de dennenappel > la pigna In de Ciao tutti Special Buon Natale vind je nog veel meer Italiaanse inspiratie voor een bijzonder kerstfeest! De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti …

Lees meer »

De beste hazelnoten ter wereld komen uit… Italië!

De beste hazelnoten ter wereld komen uit… Italië! Uit Piemonte om precies te zijn, waar de hazelnoten zelfs een IGP-keurmerk hebben – een aanduiding die garandeert dat de hazelnoten uit dit gebied afkomstig zijn en voldoen aan een aantal strenge kwaliteitseisen. Een deel van de hazelnoten wordt verwerkt in lokale lekkernijen als torrone, gianduiotti en taarten – en in de wereldberoemde hazelnootpasta van Nutella. Torrone is een typisch Italiaanse kerstspecialiteit: 80% van de noga wordt in Italië rond kerst verkocht. Een van de lekkerste noga die we ooit hebben geproefd, komt van het familiebedrijfje Faccio, dat al sinds 1856 noga …

Lees meer »

Een beproefd recept voor het ware geluk

Gelukkig leven, dat wil iedereen. Maar wat is dat? Een universele vraag, waarop de Romeinse filosoof Seneca een helder antwoord heeft, een antwoord dat we nu dankzij vertaler Vincent Hunink en uitgeverij Athenaeum in zeer aantrekkelijke vorm tot ons kunnen nemen: Het geheim van een geslaagd leven schuilt niet in bezit. Niet in macht of grenzeloos genieten of wilde avonturen. Er is maar één hoogste goed: ‘morele integriteit’. Of met een stoïcijns begrip: ‘leven volgens de natuur’. Of met dat klassieke en tegelijk moderne woord: ‘deugd’. Daarbij stelt Seneca een uitdagende vraag: kun je rijk zijn en tegelijk moreel goed …

Lees meer »

Restaurant Diverso in Weert – een anders dan anders aanrader

Het gebeurt ons bijna nooit, dat we geen zin hebben in Italiaans eten. Maar na al die bordjes (of beter gezegd borden) vol Parmaham, verse pasta en kilo’s panettone die we afgelopen weken hebben gegeten, stond er zo af en toe bij hoge uitzondering een bordje andijviestamppot of erwtensoep op tafel. Het bloed kruipt echter – ondanks de extra Italiaanse kilo’s – waar het niet gaan kan, en toen we goede verhalen hoorden over Restaurant Diverso in Nederweert besloten we dan ook meteen te gaan proeven. Gelukkig is de menukaart bij Diverso, zoals de naam al doet vermoeden, ‘anders’, met …

Lees meer »

Risotto met venkel en wodka uit De Dikke Vinazza – kookboek uit een Italiaans paradijs

‘Een beeld van Vinazza, het paradijs waar het nog echt donker is ’s avonds en de Melkweg te zien is, waar honderden vuurvliegjes dansen van mei tot juni en de stilte zo enorm is, dat kikkers en krekels oorverdovend lijken. Een boek over geuren en smaken. En dat je nooit met minder genoegen moet nemen. Een persoonlijk document over de plek waar ik zoveel van houd. Een plek die ik graag met anderen wil delen.’ Zo schrijft Diane Lensink (1950-2012) voor in haar nieuwe boek, geheel en al gewijd aan haar aardse paradijs Vinazza (Ligurië), dat ze bij toeval ontdekte, in …

Lees meer »

Felicità – Italiaans geluk

Ciao tutti! Een bijzondere blog vanmiddag, want het is blog nummer 2000 die we hier op Ciao tutti posten! We hebben lang zitten dubben over welk stukje Italië in de tweeduizendste blog de hoofdrol mocht spelen, en uiteindelijk is het la felicità geworden – het geluk. Niet alleen omdat we zelf zo gelukkig worden van al die Italiaanse avonturen, maar vooral omdat we hopen dat we dit geluk nog héél lang met jullie kunnen blijven delen. De ode aan la felicità wordt vanmiddag ten gehore gebracht door Al Bano & Romina Power, met hun onvergetelijke geluksnummer: Zet net als bij ons de …

Lees meer »

Culatello – het lekkerste kontje van Italië

Naast de prosciutto di Parma proefden we tijdens ons verblijf in Parma ook culatello – een ware delicatesse die slechts door een twintigtal bedrijven wordt gemaakt. We gingen op bezoek bij een van deze bedrijven, Antica Corte Pallavicina, het domein van sterrenchef Massimo Spigaroli. Voor we aan tafel schoven voor een uitgebreide lunch, kregen we een rondleiding – die begon in een varkensstal. Culatello wordt namelijk gemaakt van de achterbil van – liefst zwarte – varkens. De dieren mogen een groot deel van het jaar vrij rond lopen en krijgen een vers, uitgebalanceerd dieet voorgeschoteld – zodat hun billen straks …

Lees meer »

Parma’s trots: ham met een kroontje

Als we na afloop van onze reizen en reisjes door Italië onze koffer weer op de bagageband zetten, is deze zonder uitzondering een paar kilo zwaarder. Die kilo’s verzamelen we onderweg, dankzij cadeautjes van vrienden en onbekenden die ons toch echt wat van hun lokale specialiteiten willen laten proeven, zelf ingeslagen lekkers, souvenirs, cadeaus voor konijnen- en kattenoppas en mooie boeken. Zelf komen we echter ook altijd wat zwaarder terug, hetgeen puur en alleen te wijten is aan de Italiaanse keuken en al het lekkers dat daarin wordt bereid. En hoewel we overal in Italië lekker hebben gegeten, spande onze …

Lees meer »

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand… – gespiegeld licht in het dorpje Viganella

Het Italiaanse dorpje Viganella (Piemonte), dat nog geen tweehonderd inwoners telt, werd een aantal jaar geleden wereldnieuws. Het dorpje had namelijk een ingenieuze oplossing bedacht voor de donkere winterdagen. Van eind november tot begin februari zagen de inwoners van het in een dal gelegen gehucht namelijk bijna geen zonlicht. De hoge bergen rondom maakten het voor de laagstaande zon onmogelijk om tot in het dal door te dringen. Giacomo Bonzani, een architect en ontwerper van zonnewijzers, bedacht een slimme oplossing: hij bouwde een gigantische spiegel op 870 meter hoogte, op een bergtop boven het stadje. Deze spiegel reflecteert het zonlicht, …

Lees meer »

Skiën tussen de sterren

In het Italiaanse Zuid-Tirol kun je skiën tussen de sterren – en daarmee bedoelen we niet dat de bergtoppen hier tot in de hemel reiken. Nee, deze Italiaanse regio heeft niet alleen schitterende skigebieden, maar ook een bijzonder hoog aantal sterrenrestaurants. Hier eet je letterlijk en figuurlijk op hoog niveau! Culinair op de latten Zuid-Tirol heeft een fantastische keuken en een uitzonderlijk mooi landschap. De Dolomieten, bekroond als Unesco-Werelderfgoed omwille van zijn uitzonderlijke natuurlijke schoonheid, zijn het langste aaneengeschakelde skigebied in Europa, met maar liefst 1200  kilometer aan pistes, onder de noemer Dolomiti Superski. Skiing with a view! En met lekker …

Lees meer »

Het gezicht van Toni Servillo

Je gezicht spreekt boekdelen. Een mooi gezegde dat slaat op de non-verbale expressies van emoties – iets waar Italianen nog meer dan wij meesters in zijn. Met als ultieme maestro de Italiaanse steracteur Toni Servillo – wiens rol in de film La Grande Bellezza filmblogger Ron Serra inspireerde tot een unieke kijk op diens expressieve gezicht. Ron: ‘Sinds de première van La Grande Bellezza is er werkelijk niemand te vinden die de rol van Toni Servillo als Jep Gambardella níét gedenkwaardig vindt. Het is alweer zijn vierde hoofdrol in een film van Paolo Sorrentino – een gouden combinatie, zo blijkt. Het …

Lees meer »

De enige echte Sinterklaas vind je in… Bari (Puglia)!

Vol verwachting klopt ons hart… Langzaam tellen we af naar het grote Sinterklaasfeest. De Goedheiligman, die afkomstig is uit Turkije maar volgens onze verhalen een groot deel van het jaar geniet van de Spaanse zon, is deze weken drukker dan druk met het uitdelen van cadeautjes. Maar wie is deze Sint nu eigenlijk echt? Willemijn vertelt ons vanuit Puglia, waar de enige echte Sinterklaas te vinden is, hoe het nu precies zit met de Goedheiligman: ‘Op 6 december van het jaar 324 stierf de goedaardige en alom geliefde bisschop Nicolaas in het stadje Myra, in Lycië. Later besloot de Kerk …

Lees meer »

Liefdesverhaal en moordroman in Florence

Florence, 1691. Beeldhouwer Gaetano Zummo krijgt van een van de laatst heersende Medici een bijzondere opdracht: hij moet een wassen beeld creëren van de perfecte naakte vrouw. Florence is in deze tijd een duistere stad – vol geheimen en verzwijgingen – waar alles verboden en juist daarom mogelijk is. De inwoners zijn geobsedeerd door kunst, verleiding en macht. Zummo voelt zich in deze hedonistische stad steeds onveiliger. Zijn geheimen uit het verleden achtervolgen hem en bedreigen zijn bestaan als kunstenaar. Dan raakt hij geobsedeerd door de mysterieuze Faustina, een vrouw die haar eigen duistere achtergrond heeft en misschien wel veel …

Lees meer »

Spaghetti alla chitarra

Onder leiding van chef-kok Marcello kookten we in Parma de sterren van de spreekwoordelijke hemel. Naast de vers gevulde tortelli (waarvan we het recept gisteren al met jullie deelden) maakten we spaghetti alla chitarra, vrij vertaald ‘gitaarpasta’. En nee, dat is geen pasta volgens recept van Jimi Hendrix of BB King. De pasta dankt zijn naam namelijk niet aan een beroemde gitaarsolo of aan het muziekinstrument zelf, maar aan het apparaatje waarmee de pasta wordt ‘gesneden’. Dit instrument heeft, net als een gitaar, een soort snaren, waar het pastadeeg doorheen wordt gedrukt, zodat je vierkante spaghetti krijgt. Dit soort pasta …

Lees meer »

De Italiaanse keuken als werelderfgoed

Italië is goed vertegenwoordigd op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het historisch centrum van Napels, Pompei, de Amalfikust, het centrum van Rome, Villa Adriana in Tivoli, de trulli in Puglia, de Etna, het historisch centrum van Florence, het Piazza del Duomo in Pisa… De lijst biedt tal van pareltjes. Maar weinig mensen weten echter dat ook de Italiaanse keuken op deze lijst staat. In 2010 voegde Unesco la cucina italiana toe aan de Werelderfgoedlijst. De Italiaanse keuken is immers niet alleen een gastronomisch, maar ook een sociaal-cultureel concept; eten is een sociale activiteit die sterk verbonden is met mensen en plekken. …

Lees meer »

Frittelle di Maria – Italiaanse oliebollen uit Home made van Yvette van Boven

Vandaag staan we in de keuken voor een simpel maar feestelijk recept uit Home Made Menu van Yvette van Boven. Dit kleine boekje staat vol met heerlijke menusuggesties, ideaal voor de feestdagen maar ook heerlijk om in te grasduinen voor een doordeweekse maaltijd met een bijzonder tintje. Een inspiratiebron die de komende tijd zeer welkom is. Want zoals Yvette van Boven het zelf verwoordt in haar voorwoord: ‘Het is me opgevallen dat lezers van mijn kookboek Home Made erg blij waren met de menu’s die ik achter in het boek had opgenomen. Ik heb daar zo veel leuke reacties op gekregen en …

Lees meer »

L’Anima Vola – Elisa

We beginnen de week met een liedje dat ons geluksgevoel goed uitdrukt: L’Anima Vola van Elisa: L’Anima Vola Le basta solo un po’ d’aria nuova Se mi guardi negli occhi Cercami il cuore Non perderti nei suoi riflessi Non mi comprare niente Sorriderò se ti accorgi di me fra la gente Sì che è importante Che io sia per te in ogni posto In ogni caso quella di sempre Un bacio è come il vento Quando arriva piano però muove tutto quanto E un’anima forte che sa stare sola Quando ti cerca è soltanto perché lei ti vuole ancora E …

Lees meer »

Marina, Marina, Marina!

Een Belgische kijktip deze zondagmiddag, om je even onder te dompelen in dat heerlijke Italiëgevoel en de aankomende winter te vergeten. In de Belgische bioscopen draait namelijk sinds vorige week Marina, de langverwachte nieuwe film van Stijn Coninx, geïnspireerd op de jeugdherinneringen van Rocco Granata: Italië 1948. Rocco, een jongen van tien, groeit op in een bergdorpje in Calabrië. Op een dag neemt zijn vader een moedig besluit: hij wil een betere toekomst voor zijn gezin. En België lijkt het beloofde land. Rocco’s vader werkt in de steenkoolmijnen van Waterschei. Zijn plan: als een rijk man naar Italië terugkeren. Maar al …

Lees meer »

Sardijnse hoedjes

Nina reist nog altijd over Sardinië, op zoek naar het echte Italië. Dat vond ze dit keer in een wel heel bijzondere winkel! ‘In de winkelstraat van Oristano stikt het van de kleine zaakjes. Een winkel vol objecten voor de bruidsschat, een pastafabriekje. We stiefelen van etalage naar etalage. Opeens beginnen Andrea’s ogen te stralen: een hoedenwinkel! Hij is al maanden opzoek naar een ouderwetse pet. Zo een die alle oude mannetjes in Italië hebben maar die tegenwoordig ook steeds meer door hippe jonge mannen wordt gedragen. We stappen het winkeltje binnen. De oppervlakte is niet meer dan vijf vierkante …

Lees meer »