Lees onze laatste blogs:

Santa polenta! – recept voor polenta-crostini met courgette en gerookte ham

Heilige polenta! We begrijpen dat dit wellicht een ietwat vreemde uitroep is voor iedereen die een Italiaan wel eens in volle hevigheid heeft horen tieren en vloeken – en wie heeft dat nu niet… Hoe heftig een Italiaan kan discussiëren, weten we allemaal, maar dat is nog niets vergeleken bij een stevige verwensing aan het adres van Maria of een hartgrondig uitgeroepen Vaff… We zullen het hier niet herhalen, wees gerust, we houden het bij Santa polenta! – het Italiaanse equivalent voor onze Nederlandse kindvriendelijke uitroep ‘chips’. Hoewel het voor ons geen dagelijks bezigheid is, voedsel aanroepen als heilig, is …

Lees meer »

Bijzondere museumstukken

We kijken niet gek op als we beelden, archeologische vondsten en schilderijen in een museum aantreffen. Maar paraplu’s, Mickey Mouse of tomaten? Vijf bijzondere musea in het noorden van Italië: Paraplu’s Het zou een Nederlandse uitvinding kunnen zijn: een museum voor de paraplu. Maar in plaats van op de natte Nederlandse bodem hebben bijzondere paraplu’s en parasolletjes een onderdak gevonden in Gignese, niet ver van Milaan. Wie het Nederlandse weer en de bijbehorende hulpstukken mist tijdens zijn vakantie in het noorden van Italië, kan  van 1 april tot en met 30 september kunstige pluutjes zien in het Museo dell’Ombrello e …

Lees meer »

Vijf keer culinair genieten in het noorden van Italië

De Italiaanse schrijver Umberto Eco heeft ooit gezegd: ‘Een reis naar Italië is altijd een ontdekkingsreis: je zult zien dat er niet één, maar meerder soorten Italië bestaan.’ En hij heeft gelijk! Neem bijvoorbeeld Noord-Italië, met steden als Milaan, Venetië en Bologna, maar ook schitterende bergen waartussen zich blauwe meren uitstrekken. Wie naar het noorden van Italië reist, moet zeker de reisgids 100% Noord-Italië in zijn koffer stoppen, met naast bezienswaardigheden, hoteltips, achtergrondinformatie, de leukste winkels, wandelingen en tips van locals ook de heerlijkste adresjes van oost naar west. Op Ciao tutti alvast een voorproefje van vijf tongstrelende adressen: Culinair …

Lees meer »

Birra Nursia – Benedictijner monniken brouwen bier in Norcia

We toosten deze zondagmiddag op la dolce vita met een glas door de Benedictijnen uit Norcia gebrouwen bier. Hoewel in veel kloosters, ook in Italië, al eeuwenlang bier wordt gebrouwen, is deze traditie hier in Norcia pas afgelopen augustus weer nieuw leven ingeblazen. En met succes, want de drieduizend flesjes bier die voor de opening werden gebrouwen, waren in een paar dagen tijd uitverkocht of cadeau gedaan – aan onder anderen de paus. Gelukkig is er inmiddels weer een nieuwe voorraad flesjes beschikbaar en kunnen ook normale stervelingen genieten van het door de Benedictijnen gebrouwen bier. Elke monnik heeft zijn eigen …

Lees meer »

Mijn winter met Zero – Paola Predicatori

De prachtige debuutroman van de Italiaanse schrijfster Paola Predicatori, die werkt bij een uitgeverij in Milaan, is echt een aanrader voor een winterse zondag. Voor je het weet, ga je geheel op in Alessandra’s wereld en beleef je, net als zij, een bijzondere winter met Zero. Alessandra is zeventien als haar moeder na een lang ziekbed overlijdt. Ze blijft alleen achter met haar oma, de enige met wie ze haar verdriet kan delen. Op school wil Alessandra met rust gelaten worden. Door wat ze heeft meegemaakt, vindt ze haar vriendinnen ineens stom en oppervlakkig. Om iedereen uit de buurt te …

Lees meer »

Gnocchetti van ricotta gevuld met pesto

Met dit recept uit het kookboek Heerlijk. Puur. Italië. serveer je gnocchi een keer anders dan anders; gemaakt van ricotta in plaats van met aardappel. Deze ricottagnocchi zijn iets zachter van structuur dan aardappelgnocchi en delicater van smaak. Het proberen waard – en dankzij de kortere bereidingstijd ook een recept dat doordeweeks kan worden gemaakt! Ingrediënten (voor 4 personen) 40 gram grana padano 400 gram ricotta 120 gram zachte tarwebloem ‘00’ 2 eieren nootmuskaat 1 potje Saclà Pesto alla genovese 1 potje Saclà Pomodori al forno verse basilicumblaadjes extra vergine olijfolie versgemalen zwarte peper en zout Rasp de grana padano …

Lees meer »

Surprise van Saclà

Toen ik vorige week zaterdag terugkwam van de markt, waar ik verse paddenstoelen had ingeslagen om voor broerlief een risotto te maken, stond de postbode voor de deur met een grote kartonnen doos. Hij tuurde op het etiket en drukte een beetje ongedurig op de bovenste bel. Ik vroeg hem of die doos soms voor vier hoog was, voor mij dus – en hij was zichtbaar opgelucht dat hij de doos met inhoud niet verder mee hoefde te sjouwen. ‘Volgens mij zit er iets lekkers in,’ zei hij nog. Waar hij dat op baseerde, geen idee – de doos verraadde …

Lees meer »

Snelle Siciliaanse pastasalade met tomaat naar recept van Jamie Oliver

In vijftien minuten een lekkere, gezonde maaltijd op tafel zetten? Het kan met het nieuwe kookboek van Jamie Oliver: Jamie in 15 minuten. In dit boek gaat Jamie nog verder terug naar de essentie van snel en efficiënt koken, zonder smaak en diversiteit uit het oog te verliezen: één heerlijk hoofdgerecht dat in slechts een kwartier op tafel staat. Jamie in 15 minuten bevat meer dan zestig recepten met steeds één doel: met minimale tijdsinspanning maximale smaak. De gerechten zijn superlekker, gevarieerd en met seizoensproducten bereid – natuurlijk met de bekende Jamie-twist. Op Ciao tutti een voorproefje van zo’n supersnelle …

Lees meer »

Pastapakketjes met aardappel en truffel naar recept van Tessa Kiros

Als ik eenmaal truffel in huis heb, wil ik er het liefst gelijk mee aan de slag. Deze pastapakketjes met aardappel en truffel uit het nieuwe boek van Tessa Kiros (waaruit ik ook al deze herfstsoep deelde) zijn niet moeilijk om te maken (al kost het wel wat tijd met die verse pasta), maar zorgen voor een prachtig verrassingseffect op tafel. Ingrediënten (voor 6 personen) voor de pasta: 200 gram patentbloem | 2 eieren, licht geklopt | 1 theelepel olijfolie | 1 theelepel zout voor de vulling en garnering: 500 gram aardappelen | 2 buitenste lagen van een prei, ongeveer …

Lees meer »

Truffels – het zwarte goud uit Norcia

Norcia staat niet alleen bekend als geboorteplaats van Benedictus of om haar lekkere vleeswaren, maar ook om haar zwarte truffel, de tartufo nero di Norcia. Over deze culinaire delicatesse laat ik vandaag culinair deskundige Johannes van Dam aan het woord op Ciao tutti. In zijn nu nog eens 15 procent dikkere naslagwerk Dedikkevandam komt elk ingrediënt van aardappel tot zwezerik aan bod, dus ook de truffel: ‘Traditionalisten doen het met varkens, pragmatici doen het met hondjes, high-technici doen het machinaal, experts doen het met vliegjes en de allerbesten doen het met alleen hun neus: truffels zoeken. Allemaal om het geurende …

Lees meer »

Italiaans reismozaïek van Hella S. Haasse

In de zomer van 1952 reisde de vorig jaar overleden Hella S. Haasse samen met haar man door Italië. De indrukken die zij tijdens haar rondreis langs onder andere Rome, Florence, Siena en San Gimignano opdeed,verbindt zij in haar Italiaanse impressies op aanstekelijke wijze met de Italiaanse geschiedenis. Ze schrijft over de hoogtijdagen van de renaissance, over Leonardo da Vinci, bezoekt het armoedige landhuisje waar Machiavelli woonde en eindigt haar reis in Umbrië. Een fragment: ‘Tenslotte een beeld dat mij lang zal bij blijven. Ergens in het Umbrische bergland, een steile weide, bezaaid met oppers hooi. Een daarvan schijnt te …

Lees meer »

Lasagne met pompoen en venkel uit Veg! – formidabel vegetarisch kookboek

Soms krijg je een kookboek in handen waarvan je letterlijk geen genoeg krijgt. Je leest ’s ochtends bij het ontbijt alvast wat recepten om iets lekkers voor die avond uit te kiezen, en neemt het ’s avonds weer mee naar bed om even heerlijk weg te dromen bij prachtige foto’s van gerechten en recepten waarvan het water je – ook laat op de avond – in de mond loopt. Zo’n kookboek is Veg!, waarin zoals de naam al doet vermoeden, groenten de hoofdrol spelen. De achterliggende gedachte van de maker van dit boek, Hugh Fearnley-Whittingstall, is heel duidelijk: we moeten …

Lees meer »

Vijgen met frambozencoulis

Een lekker makkelijk toetje, met de beste fruitcombinatie die we ooit hebben geproefd: vijgen en frambozen. Ideaal om in een handomdraai de maaltijd feestelijk en origineel af te sluiten. Ingrediënten (voor 4 personen): 8 rijpe vijgen | 200 gram frambozen | een halve deciliter rode port | 2 eetlepels suiker | 2 deciliter crème fraîche Mix de frambozen en port met de suiker en 1 eetlepel koud water tot puree. Snijd de vijgen voorzichtig open met een scherp mes van bovenaf tot in het vruchtvlees, zodat dat zichtbaar wordt. Schep een flinke eetlepel crème fraîche op elke vijg en besprenkel rijkelijk met de frambozencoulis. Serveer direct. Dit recept …

Lees meer »

Tiepolo en Veronese: kleuren van verleiding

Het is een unieke kans: voor het eerst kun je de twee delen van Giambattista Tiepolo’s Mosè salvato delle acque, die al sinds de jaren twintig van de negentiende eeuw van elkaar gescheiden zijn, herenigd zien. De originele compositie van het schilderij, zoals gedocumenteerd in een kopie van zoon Giandomenico Tiepolo, plaatst de Mozes (normaal gesproken in bezit van de Scottish National Gallery) naast De Hellebaardier (l’Alabardiere), een werk uit de Agnelli-collectie uit Turijn. De twee delen van het doek, die zolang elk hun eigen weg hebben gevolgd, laten nu lichte verschillen in kleuren zien. Giambattista Tiepolo (1696-1770), de kunstschilder …

Lees meer »

De engelen van Tiepolo

‘Er waren in de schilderkunst maar zelden zulke aantrekkelijke engelen te zien geweest als die van Tiepolo,’ zo schrijft Roberto Calasso in Het roze van Tiepolo. Toch was niet van meet af aan duidelijk dat Tiepolo zijn talent in hogere sferen moest zoeken. Pas toen hij in het bisschoppelijk paleis van Udine een prachtige engel schilderde, die Sara de geboorte van Isaak komt aankondigen, werd duidelijk dat Tiepolo meer in zijn mars had dan tot dan toe werd gedacht. ‘Na een aantal pogingen in verschillende richtingen ontdekt de jonge Tiepolo bij de fresco’s voor het bisschoppelijk paleis te Udine wat …

Lees meer »

Een engel liggend in de zon

Op zo’n gure novemberdag als vandaag lijkt de Italiaanse zon misschien wat ver weg, maar met de nieuwe single van Eros Ramazzotti, met de titel Un angelo disteso al sole, waan je je weer even op het terras van een Italiaanse strandtent. Non chiedi libertà lo sai non sono io a incatenarti qua il sentimento va già libero da se. Tu quanto amore dai? in cambio niente vuoi nell’ attimo in cui sei purezza e fedeltà davanti agli occhi miei. Ma tu chi sei? Ci credi che non lo so dire? Un angelo disteso al sole che è caduto qua, …

Lees meer »

Parmigianino – de kleine Parmezaan

Parmigianino, hetgeen zoveel betekent als ‘de kleine Parmezaan’ werd op 11 januari 1503 geboren als Girolamo Francesco Maria Mazzola. Hij kreeg deze bijnaam toen hij bij de schilder Correggio in de leer ging en over een uitzonderlijk schildertalent bleek te beschikken. Helaas weten we niet zo heel veel over deze getalenteerde inwoner van Parma. Hij schijnt diepe psychologische crises te hebben doorstaan voordat hij op 37-jarige leeftijd overleed. Met zijn ingewikkelde poses en bijna onnatuurlijke draaiingen, die beide heel duidelijk te zien zijn op het doek Madonna met de lange hals in de Galleria degli Uffizi in Florence, was hij …

Lees meer »

Een delicaat moment – Niccolò Ammaniti

Van de onverwachte momenten van geluk van vanochtend naar een verhaal uit de nieuwe bundel van Niccolò Ammaniti, die de titel Een delicaat moment heeft gekregen omdat het volgens zijn uitgever nu ‘een delicaat moment is om een verhalenbundel op de markt te brengen’. Maar net als zijn eerdere titels is dit boek in Italië reeds een groot succes – en ook in Nederland zullen de verhalen over liefde, dood en bedrog op tal van momenten door tal van mensen gelezen worden. Een klein voorproefje uit het verhaal Het medicijn van het moment: ‘Het leek alsof Rome was geëvacueerd vanwege …

Lees meer »

Momenten van onverwacht geluk

De zondagochtend heeft bij mij thuis het voorrecht op momenten van onverwacht geluk. Als de wereld buiten nog stil is omdat bijna iedereen nog slaapt, schijnt de zon alleen voor jou, waaien de herfstbladeren in hun prachtige kleuren alleen langs jouw raam, geurt de koffie beter dan op welke ochtend ook… Deze zondag begint extra gelukkig, dankzij het nieuwe boek van Francesco Piccolo, dat in vertaling is verschenen als Momenten van onverwacht geluk. Heerlijk herkenbaar, met de kleinste momenten in de schitterendste woorden gevangen. Kippenvel, glimlach, heimwee wisselen elkaar af. Vertaalster Miriam Bunnik geeft de kleine geluksmomenten van Piccolo perfect …

Lees meer »

Leonardo en het Laatste Avondmaal

Wat de Sixtijnse Kapel is voor Michelangelo, is het Laatste Avondmaal in de refter van de Santa Maria delle Grazie in Milaan voor Leonardo da Vinci. In zijn nieuwe boek Leonardo en het Laatste Avondmaal buigt Ross King zich over dit wereldberoemde werk, dat dagelijks door honderden mensen wordt bewonderd. King vertelt het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van dit schilderij, waaraan Da Vinci vijf jaar werkte. Maar niet alleen het werk en de kunstenaar zelf komen tot leven, Leonardo en het Laatste Avondmaal schetst ook een prachtig portret van de woelige situatie in Milaan in het Italië van eind vijftiende …

Lees meer »

Ravioli met geitenkaas en basilicum naar recept van Nicoletta Tavella

Vandaag staat er een recept uit Cucina di casa mia op het menu, het kookboek van Nicoletta Tavella. Nicoletta: ‘Mijn ‘geboortefamilie’ is heel belangrijk voor me en net zo belangrijk is mijn ‘gekozen familie’. Dat zijn mijn vrienden, de dierbare mensen met wie ik veel deel en dankzij wiens liefde, hulp en steun ik nu ben wie ik ben. We noemen ons groepje in Amsterdam ‘La famiglia’, een ware melting pot van nationaliteiten, die steeds groter wordt door kinderen, partners en vrienden van vrienden. Als je in een ander land woont en je bloedverwanten zijn ver weg is je gekozen familie erg …

Lees meer »

Cucina di casa mia – koken met Nicoletta Tavella

De Italiaanse Nicoletta Tavella groeide op in een familie waar eten en lekker leven onlosmakelijk verbonden zijn. In haar pas verschenen kookboek Cucina di casa mia vertelt Nicoletta over een jaar lang lekker Italiaans eten met de beste familierecepten en geheimen uit haar kookschrift. Wij duiken vandaag in de heerlijke herfst die Nicoletta ons voorschotelt. Nicoletta: ‘De herfst is zonder twijfel mijn lievelingsseizoen, én om de prachtige kleuren én om de onmiskenbare geuren – die van natte bladeren, paddenstoelen, geperste druiven en openhaardvuur doen mijn hart sneller kloppen. Het is natuurlijk ook mijn favoriete tijd van het jaar om de …

Lees meer »

De zaak Collini

Vanuit het noordelijke Friuli-Venezia Giulia trekken we vanmiddag nóg iets noordelijker, naar Duitsland, waar zich de thriller De zaak Collini afspeelt. De zaak Collini is het veelbesproken romandebuut van Ferdinand von Schirach, Duitslands beroemdste strafpleiter. Het werd door het boekenpanel van De Wereld Draait Door uitgeroepen tot boek van de maand – tijd voor een fragment op Ciao tutti. Vierendertig jaar heeft de Italiaan Fabrizio Collini als monteur bij Mercedes-Benz gewerkt. Altijd even onopvallend en correct. Tot hij in een Berlijns luxehotel een oude man vermoordt. Zonder reden, zo lijkt het. De jonge advocaat Caspar Leinen krijgt de verdediging toegewezen. …

Lees meer »