Lees onze laatste blogs:

Italiaans in beeld: Al ristorante (deel II)

Op vrijdagmiddag vind je op Ciao tutti een nieuwe blog in de categorie ‘Italiaans in beeld’. Aan de hand van een foto krijg je 10 Italiaanse woorden voorgeschoteld, zodat je spelenderwijs je kennis van de Italiaanse taal uit kunt breiden. Steeds met een praktische inslag, zodat je er tijdens je vakantie in Italië ook echt iets mee kunt. Deze week nemen we je mee naar het restaurant, oftewel al ristorante. Het toetje is net opgediend: het dessert > il dolce het dessertbord > il piatto da dessert de vork > la forchetta het mes > il coltello het lepeltje > il cucchiaino …

Lees meer »

De stilte van Isabella d’Este in Mantova

Een bezoek aan Mantova laat je vroeg of laat kennismaken met Isabella d’Este. Deze dame werd geboren in Ferrara, als dochter van hertog Ercole I d’Este en Leonora van Napels. Reeds op zesjarige leeftijd was Isabella klaar voor haar verloving. Alle Italiaanse edellieden wilden haar hand – niet zozeer vanwege het meisje zelf, maar vooral vanwege haar invloedrijke afkomst. Toen bekend werd dat er een verlovingsring om haar vinger geschoven mocht worden, kwamen vooraanstaande mannen van heinde en verre naar Ferrara om zich als verlovingskandidaat voor te stellen. De ambassadeur van de markies van Mantova arriveerde als een van de …

Lees meer »

Liefde en tragedie in Mantova

Mantova is een van de Italiaanse steden die wat ondergesneeuwd is geraakt door de nabijheid van grotere parels. In de schaduw van Verona en Venetië wordt Mantova, of Mantua, vaak overgeslagen. Ten onrechte, zo wisten we al na een eerder bliksembezoek, maar pas nu we zelf ook de tijd nemen voor een uitgebreid bezoek aan de stad ontdekken we hoe bijzonder Mantova is. De makers van de nieuwe film over Romeo en Julia, die waarschijnlijk begin 2014 in de Nederlandse bioscopen gaat draaien, ontdekten Mantova eveneens. Terwijl ze in Verona waren om de mooiste filmlocaties te zoeken, bezochten ze deze …

Lees meer »

Tenuta Roveglia – de wijngaarden van Catullus

We zijn niet de enigen die de dag plukken rondom het Gardameer. Al eeuwen geleden zorgde de omgeving voor de nodige inspiratie, onder andere bij Gaius Valerius Catullus. Catullus werd rond 84 voor Christus geboren in Verona. Zijn vader was een vriend van Caesar en een politieke carrière leek dan ook voor Catullus weggelegd. De Romein besteedde zijn tijd echter liever aan poëzie. In Sirmione, een plek die hij regelmatig bezong in zijn gedichten, liet hij een schitterende villa bouwen. De restanten van deze villa, de zogenaamde Grotte di Catullo (Grotten van Catullus), zijn nog steeds te bezoeken. Catullus’ wijngaarden …

Lees meer »

Bed & Breakfast Carpe Diem – pluk de dag in Solferino

Je ogen openen in Italië is altijd een feestje, maar deze ochtend nog meer dan anders. We logeren namelijk bij B&B Carpe Diem in Solferino, vlak bij het Gardameer. Op uitnodiging van de Vlaamse An Beirens, die hier al jaren woont en de omgeving op haar duimpje kent, plukken we een paar dagen al het moois dat Solferino, Le Colline Moreniche en de omliggende steden en dorpjes te bieden hebben. An is, naast eigenaar van B&B Carpe Diem, ook reisleidster voor dit gebied en heeft voor ons een programma vol pareltjes samengesteld, van een bezoek aan Il Vittoriale (het voormalige woonhuis van …

Lees meer »

Aceto Balsamico – het zwarte goud van Italië

Dat Aceto Balsamico van zeer wisselende kwaliteit kan zijn, is algemeen bekend. De prijzen lopen uiteen van € 2,99 in de reguliere supermarkt, tot meer dan € 250,- via gespecialiseerde webshops. Maar wat moeten we nou geloven? Wat maakt een Aceto Balsamico ‘goed’? Alie Doorten, ooit succesvol als topmanager bij KLM en directeur van Baker & McKenzie, produceert sinds 2004 haar eigen olijfolie. Pas toen ze in 2008 een terrein met 180 olijfbomen kocht aan de Via San Mauro en de unieke kwaliteit van deze olijfolie ontdekte, besloot ze in de voetsporen te treden van haar voorgangers; de Romeinen. Alie …

Lees meer »

Zachte pistachenoga met rozenwater

Volgens de inwoners van Cremona werd er in hun stad voor het eerst torrone, Italiaanse noga, gemaakt. Het lekkers zou deel uit hebben gemaakt van een bruidsbanket, zo staat in een document van 25 oktober 1441. Dat wordt nog elk jaar gevierd, met een nabootsing van het huwelijksbanket met tafels vol noga. Wij nemen alvast een voorproefje! Gaitri Pagrach-Chandra, auteur van het zeer succesvolle Nederlands bakboek, neemt je mee in de wereld van zoete lekkernijen.  Na het enorme succes van Het Nederlands bakboek (Kookboek van het Jaar 2012), betreedt Gaitri nu ook internationale gronden. Ze beschrijft met charme en precisie de lekkerste recepten voor …

Lees meer »

Courgettesoep van Jamie Oliver

Het koken van lekkere, voedzame maaltijden die niet duur zijn, dat willen we toch allemaal? In het nieuwe kookboek van Jamie Oliver, Bespaar met Jamie, schotelt de beroemde Engelse topkok je 120 lekkere low-budget recepten voor. Jamie leert je om slim in te kopen, het meeste uit je ingrediënten te halen, tijd te besparen en minder voedsel te verspillen. Zo kun je ook met een klein budget lekker en gezond koken – zonder in te leveren op goede smaak! Het resultaat is allesbehalve zuinig: vrolijke gerechten vol kleur en bomvol smaak – comfort food waar je blij van wordt. Bovendien: …

Lees meer »

Herfstlekkers: funghi porcini

Langzamerhand zie je ze weer verschijnen op de menukaart, de funghi porcini – Italiaans voor eekhoorntjesbrood – al heeft het Italiaans letterlijk niks van doen met eekhoorns. Porcini betekent ‘biggetjes’, hetgeen een verwijzing is naar het flinke formaat van de paddenstoelen. Als een van de weinige paddenstoelsoorten kan eekhoorntjesbrood wel tot 3 kilo wegen! Ook een hoedje met een diameter van 35 centimeter is geen uitzondering. Toch zijn de kleinere exemplaren het lekkerst; die zijn steviger en dus ook smaakvoller. De nootachtige en soms zelfs vleesachtige smaak van de paddenstoelen is bij de kleinere exemplaren veel intenser. Je hoeft er …

Lees meer »

Italiaans in beeld: Al ristorante

Op vrijdagmiddag vind je op Ciao tutti een nieuwe blog in de categorie ‘Italiaans in beeld’. Aan de hand van een foto krijg je 10 Italiaanse woorden voorgeschoteld, zodat je spelenderwijs je kennis van de Italiaanse taal uit kunt breiden. Steeds met een praktische inslag, zodat je er tijdens je vakantie in Italië ook echt iets mee kunt! Elke ‘Italiano illustrato’ wordt samengesteld door Anneke Panella-Drijver. Anneke is zeer ervaren in het geven van Italiaanse les op een inspirerende, interactieve manier. Deze keer neemt Anneke ons mee naar het restaurant, oftewel al ristorante, aan de hand van een foto die een van haar …

Lees meer »

Coquilles met doperwtenpuree en krokant gebakken pancetta

Monique van Loon is een van de meest invloedrijke foodwriters van dit moment. Ze schrijft, onderneemt, kookt, eet en is oprichter van het populaire Culy.nl. ‘Ik vind het heerlijk om mensen vrolijk te maken met lekker eten, mezelf incluis. Waarom voor matig eten of een saaie presentatie kiezen als je voor hetzelfde geld, met nét even wat meer moeite, een mooi en goed gerecht kunt maken?’ In haar boek, The Culy way of life, dat vandaag verschijnt, laat Monique zien dat culinair genieten op 1001 manieren kan. Van een dinner for one tot het ’s nachts naar de keuken sneaken. …

Lees meer »

Montefioralle – pareltje in de Chianti

Hoe bekend de Chianti ook is, er zijn nog steeds kleine pareltjes te vinden die nog niet zo bekend zijn bij de grote hordes toeristen. Zo ontdekten we tijdens ons verblijf bij Piazza Pinokkio het dorpje Montefioralle. Martijn en Angelique, de eigenaren van Piazza Pinokkio, namen ons mee om kennis te maken met dit pittoreske pareltje in de Chianti. Het dorpje dateert al van 1085 en is daarmee een van de oudste plaatsjes in deze streek. Dat ook Montefioralle zich zwaar heeft moeten verdedigen tegen de Florentijnen en de Sienezen die hier af en aan de baas waren, blijkt wel uit …

Lees meer »

In de olie

Nu de druiven grotendeels geplukt zijn (hier en daar hangen nog wat trossen die gebruikt worden voor de zoetere dessertwijnen), is het bijna tijd om de olijven te plukken. Voor het zover is, duiken we eerst nog even in de wijze woorden die de Italiaanse olijfolie met zich mee brengt, met een aantal spreekwoorden met olie in de hoofdrol. Olio nuovo, vino vecchio. ‘Nieuwe olie, oude wijn’ – Olijfolie gebruik je het best als hij nog ‘nieuw’ is, dus net is geperst. Wijn daarentegen moet in veel gevallen eerst rijpen en wordt vaak beter naarmate hij wat ‘ouder’ is. L’olio …

Lees meer »

Altijd terug naar de zee

Vanmiddag een boekentip: Altijd terug naar de zee, het meeslepende verhaal van drie zussen en datgene wat hen bindt, de zee die alle zorgen, verdriet en jaloezie wegspoelt en hen altijd weer verwelkomt. In de Italiaanse havenstad Piombino drijft de dichter Alessandro een wig tussen drie dochters uit één gezin. Een van hen zal hij huwen, maar wie? Trouwt hij met de oudste, Roberta, die hij in een Toscaanse kapel leerde kennen, of met Lucia, de succesvolle zakenvrouw? Of met de opstandige Nannina, die in München haar familie probeert te ontvluchten? De drie zussen hadden niet meer van elkaar kunnen …

Lees meer »

Musica! Mambo italiano – een swingend begin van je dag

Om je dag met Italiaanse flair te beginnen: het swingende Mambo italiano! ‘A boy went back to Napoli because he missed the scenery the native dances and the charming songs but wait a minute, something’s wrong… ’cause now it’s Hey mambo, mambo italiano Hey mambo, mambo italiano Go go go, you mixed up siciliano All you calabrese do the mambo like-a crazy with the Hey mambo don’t wanna tarantella Hey mambo no more of mozzarella Hey mambo, mambo italiano try an enchilada with a fish-a-baccala-la-la Hey goomba I love how you dance the rumba But take some advice paesano learn-a …

Lees meer »

De haren van Lucrezia en de navel van Venus – poëtische pastacreaties

Na Anieks verhaal over de Borgia-vertrekken in Vaticaanstad, staan we vanmiddag stil bij hoe Lucrezia Borgia een kok inspireerde tot een nieuwe creatie. Volgend weekend reizen we namelijk naar Bologna, waar we de échte tagliatelle, lasagne en tortellini gaan proeven. Volgens de kenners worden deze pastasoorten vooral in Bologna en omgeving tot in perfectie bereid. De lezers van onze culinaire special hebben het vast al gelezen, het mooie verhaal over het ontstaan van de tagliatelle. Het is te leuk om het niet met jullie allemaal te delen. Volgens een eeuwenoud verhaal werden de eerste borden tagliatelle namelijk in 1487 opgediend, ter gelegenheid …

Lees meer »

De Egyptische aspiraties van de beruchte Borgia-paus

Na hun hoofdrol in de prachtige televisieserie wordt de beruchte Borgiafamilie nu uitgebreid beschreven in de roman Schoonheid en schande van Sarah Dunant. We interviewden de schrijfster over haar nieuwe boek, waarbij Sarah Dunant zich keer op keer liet ontvallen dat ze de Borgia-vertrekken in het Vaticaans Apostolisch Paleis zo ontzettend mooi en bijzonder vond. ‘De Sixtijnse Kapel is er niets bij,’ zo vertrouwde ze Saskia toe. Voordat we later deze maand Sarah Dunant verder aan het woord laten, vroegen we Aniek Rooderkerken – die als kunsthistorica gespecialiseerd is in de Italiaanse renaissance – ons mee te nemen naar de …

Lees meer »

L’Eroica – wielerwedstrijd voor echte helden in de Chianti (Toscane)

Afgelopen zondag ging in Gaiole in Chianti de zeventiende editie van L’Eroica van start, een inmiddels wereldwijd bekende fietstour over de strade bianche van Toscane waaraan dit jaar maar liefst 39 verschillende nationaliteiten deelnamen. Het maximaal aantal deelnemers is vastgesteld op 5000. Door de toegenomen belangstelling heeft de organisatie dit jaar voor het eerst een loting voor deelname in moeten stellen. Het gaat nadrukkelijk niet om de competitie; het is een jaarlijks terugkerend festijn voor gepassioneerde, veelal oudere fietsers (70% is ouder dan 40 jaar), van wie een minderheid vrouw is (al is dit jaar een record aantal deelnemers vrouw, …

Lees meer »

Bacchus met een buikje in de Giardino di Boboli

In de Giardino di Boboli, het uitgestrekte park achter het imposante Palazzo Pitti in Florence, zit een dikke man op een schildpad. Deze fontein, de Fontana del Bacchino (de Fontein van de Kleine Bacchus) zorgt gegarandeerd voor hilariteit, zeker als je er met kinderen langs wandelt. Maar waarom is deze dikke man eigenlijk in steen vereeuwigd? Allereerst is de dikke man eigenlijk helemaal geen Bacchus. Het is niemand minder dan de hofdwerg van Cosimo I. Deze dwerg heette Braccio di Bartolo, maar werd meestal Morgante genoemd. Hij was een soort hofnar en trad op tijdens diners, banketten en andere belangrijke …

Lees meer »

De woede-uitbarsting van Beth – Christian Frascella

Het is Kinderboekenweek. Ook op Ciao tutti besteden we tijdens deze periode geregeld aandacht aan een kinder- of jeugdboek – uiteraard altijd met een Italiaans tintje. Vandaag De woede-uitbarsting van Beth: ‘Maar het meest veelzeggend was, tot slot, het zeventienjarige meisje Beth dat gisteren in Turijn de kamer van de rector van haar school is binnengegaan en zich heeft vastgeketend aan een verwarming. Het spontane protest van het meisje kreeg direct bijval van de meerderheid van de leerlingen van haar school die het gebouw bezetten en de rector en het lerarenkorps naar de gymzaal stuurden. Een medeleerling van het meisje …

Lees meer »