Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

L’Eroica – helden op witte paden

Terwijl de Tourliefhebbers zich elke dag verheugen op een nieuwe etappe of tijdrit, tellen wij af naar een van de meest bijzondere wielerraces ter wereld, die in oktober in Toscane wordt gereden: L’Eroica. Dit jaar extra bijzonder, omdat oud-collega Wouter is ingeloot en het bijzondere parcours mag afleggen.

Eroica (1)

Het parcours is zo bijzonder omdat het de deelnemers over de zogenaamde strade bianche, witte straten, voert. We hebben in juni een klein stukje van het parcours verkend, en het woord ‘straten’ is ietwat optimistisch voor de witte zand- en grindpaden die prachtig door de Toscaanse heuvels slingeren. Goede banden zijn dus een must!

Wie nu denkt dat dat met een hypermoderne fiets geen probleem is, heeft het mis. Want niet alleen het parcours is bijzonder; ook de fiets waarop je deelneemt is niet het eerste het beste exemplaar. Het stalen ros moet gemaakt zijn vóór 1987. Als je beide gegevens bij elkaar optelt, is de naam van het evenement, ‘de heroïsche’, niet meer dan terecht gekozen. Het met goed gevolg afleggen van het parcours is een prestatie op zich.

Eroica (2)

Questa non è solo una gara, ma la Woodstock del ciclismo vintage – L’Eroica

Op de eerste zondag van oktober tonen de amateur-renners zich ware helden op het stoffige parcours. Ze vertrekken in Gaiole in Chianti, om daar na 38, 75, 137 of 200 kilometer te finishen.

Eroica (3)

Eroica (4)

Voor wie geen startbewijs heeft, geen nood: je kunt het hele jaar door alleen of onder begeleiding van een gids (delen van) het parcours afleggen. De route is goed bewegwijzerd en de strade bianche schitteren je tegemoet.

Grappig om te weten is overigens dat deze ‘straten’ de aanleiding vormden voor de eerste race. Er werd namelijk gedreigd al deze paden te asfalteren. Als protest reed men in 1997 de eerste wielerrace over de strade bianche. Dat was zo’n succes dat het al snel een jaarlijks terugkerend evenement werd, met in het voorjaar zelfs een heuse L’Eroica voor profwielrenners. Maar eerst tellen we af naar oktober… Forza, speciaal voor Wouter!

Eroica (5)

Eroica (6)

foto’s: Eroicafan.it

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *