Home » Lees onze laatste blogs:pagina 170

Lees onze laatste blogs:

9 leestips voor de Boekenweek

Vandaag gaat de Boekenweek weer van start! Het thema is dit keer: ‘ondertussen ergens anders’. Reizen met een boek dus, gewoon vanuit je luie stoel andere landen ontdekken, door een mooi verhaal, een spannende thriller of persoonlijke reisverslagen. Ciao tutti tipt daarom negen boeken met Italië in de hoofdrol. Zo kun je elke dag van de Boekenweek een ander boek lezen en wegdromen bij verschillende bestemmingen in de laars. Andiamo! 1 Verloren onschuld – Elizabeth George Elizabeth George brengt in Verloren onschuld het beste van twee werelden bij elkaar: de oer-Engelse Lynley en Italië. Wanneer de 9-jarige Hadiyyah Upman plotseling verdwijnt uit …

Lees meer »

Italiaans in beeld – La bella Toscana

Terwijl Saskia in Puglia la grande bellezza van dit stukje Italië ontdekt, neemt Anneke jullie mee naar la bella Toscana: i girasoli > de zonnebloemen la montagna > de berg il meleto > de appelboomgaard il cipresso > de cipres la vigna > de wijngaard le colline > de heuvels il grano > het graan raccogliere > oogsten la strada di campagna > de landweg l’azienda agricola > het boerenbedrijf ♥♥♥ Italiaans in beeld Elke vrijdag krijg je aan de hand van een foto 10 Italiaanse woorden of uitdrukkingen voorgeschoteld, zodat je spelenderwijs je kennis van de Italiaanse taal uit …

Lees meer »

Monte Sant’Angelo (Gargano) & de route van de engel

We werden vanochtend wakker in de Gargano, het bergachtige schiereiland dat het noordelijkste deel van Puglia en het ‘spoor’ van de Italiaanse laars vormt. Dit stukje Italië heeft de naam nogal mystiek te zijn. Je vindt er bijvoorbeeld twee belangrijke pelgrimsplaatsen die nog altijd veel gelovigen, geïnteresseerden en nieuwsgierigen trekken: Monte Sant’Angelo en San Giovanni Rotondo. Monte Sant’Angelo We nemen jullie in deze blog mee naar Monte Sant’Angelo. Al duizenden jaren gaan reizigers op zoek naar een berg die wordt omgeven door mysterieuze verhalen. In mei van het jaar 490 zou de aartsengel Michaël op deze berg zijn verschenen aan de bisschop van Siponto, Lorenzo Maiorana. Er was iets wonderlijks gebeurd in …

Lees meer »

Italiaanse toestanden – leven en overleven in Italië (Stef Smulders)

Stef Smulders emigreerde in 2008 met man en hond naar Italië om daar de bed&breakfast Villa I Due Padroni te beginnen. Hij verkocht zijn huis, liet familie en vrienden achter en deed een sprong in het onbekende. Een huis was snel gevonden maar voordat de eerste gasten er konden komen logeren, moesten er heel wat hordes genomen worden. Nu, vijf jaar later, doet de auteur verslag van zijn belevenissen in een bundel vol heerlijke verhalen waarin evenzovele problemen op geheel Italiaanse wijze worden opgelost, wat vaak tot humoristische taferelen leidt. Het kopen en verbouwen van een huis, het importeren en …

Lees meer »

Italiaans licht

De Corriere della Sera zette Italië in februari op een bijzondere manier in het licht, met 50 schitterende foto’s waarbij de hoofdrol is weggelegd voor Italiaanse straatlantaarns. Aanleiding voor ons om eens in ons fotoarchief te duiken en de mooiste lantaarnpalen die we in de afgelopen jaren tegenkwamen te verzamelen in deze fotoblog, voor een schitterende kijk op Italiaans licht: Florence, langs de Arno Florence, zomaar een straathoekFlorenceSiena, tijdens de PalioSiena, Piazzetta delle Due PorteRome, Sint-Pietersplein lantaarns in Lecce lantaarn in Locorotondo (Puglia) warm licht in Parma lantaarn op de kade van het Piazza San Marco in Venetië

Lees meer »

Brieven van Michelangelo

Michelangelo kennen we als beeldhouwer, schilder en dichter, maar veel minder als auteur. Toch schreef hij zo’n vijfhonderd brieven, die ons stuk voor stuk een blik gunnen achter de schermen van zijn gepassioneerd en vaak tumultueus bestaan. Uit zijn brieven spreekt een heel aparte persoonlijkheid, soms heel agressief, dan weer zwaarmoedig, creatief en bezorgd, uit op geld en toch vaak erg royaal. Patrick Lateur maakte een bijzondere selectie van 28 brieven, die mooi gebundeld zijn in een boek dat als een brief van Michelangelo zelf voelt. Met zowel de Italiaanse als de Nederlandse tekst van zij brieven krijg je een …

Lees meer »

Amblé – Fresh Food & Old Furniture in Florence

Op een klein pleintje met de schitterende naam Piazzetta dei Del Bene, niet ver van de Ponte Vecchio, werd onze aandacht getrokken door een nieuw zaakje. Hoewel het buiten een beetje grijs was, ontwaarden we hier aan dit pleintje een en al kleur, achter het grote raam. Nieuwsgierig gingen we op onderzoek uit. De explosie van kleur bleek een soort concept store te zijn, een restaurant waar meteen ook alles te koop is. De stoel waarop je zit, de gekleurde lichtgevende letters die her en der verspreid staan, al dan niet in mooie combinaties, het speelgoed, de boeken… Alles mag …

Lees meer »

Boodschappen doen met Michelangelo

In Florence stuitten we geregeld op sporen van Michelangelo. Iedereen kent natuurlijk zijn marmeren David, maar heel wat lezers zijn inmiddels ook wezen kijken naar het gezicht dat de grote meester in de stenen van het Palazzo Vecchio kraste. Dit keer ontdekten we tijdens ons bezoek aan Florence een wel heel bijzonder aandenken aan Michelangelo: een van zijn boodschappenlijstjes! Het lijstje maakt deel uit van een collectie van in totaal 169 volumes vol schetsen en aantekeningen van het Casa Buonarroti, het voormalige huis van Michelangelo dat nu dienst doet als museum. Michelangelo heeft zijn boodschappenbriefje opgetekend in 1518. Wat er …

Lees meer »

Michelangelo’s verborgen graffiti

Aniek Rooderkerken liep stage bij de Galleria degli Uffizi in Florence. Op haar blog Italië Uitgelicht schrijft ze over de bijzondere belevenissen tijdens deze stage en tijdens haar regelmatig terugkerende bezoeken aan deze schitterende stad. Voor onze nieuwe special, met Florence in de hoofdrol, vertelt ze over de verborgen kamer van Michelangelo: ‘Verborgen onder de Sagrestia Nuova van de San Lorenzo, met de graftombes van Lorenzo en Giuliano de’ Medici, bevindt zich een geheime kamer waar niemand minder dan Michelangelo Buonarroti zijn toevlucht zou hebben genomen. In 1529-1530 werd Florence belegerd door de Spaanse troepen van Keizer Karel V. Michelangelo …

Lees meer »

Pici – pasta toscanissima uit de Val d’Orcia

Vorige week stonden we nog met beide voeten op de bijzondere bodem van het Toscaanse Val d’Orcia. Om de herinnering aan die heerlijke tour door dit gebied vast te houden, maken we vandaag een typisch pastagerecht uit deze streek: pici. Naar recept van Giulia Scarpaleggia, uit haar boek Eet, proef en beleef Toscane. Giulia: ‘De glooiende heuvels van de Val d’Orcia zijn in alle jaargetijden adembenemend: groen en mild in de lente, goudgeel in de zomer en met alle tinten bruin in de herfst en winter. Elk dorpje in het dal is een juweeltje dat op ontdekking wacht. Pienza is …

Lees meer »

La bestemmia

Isaac van Aggelen is Brabander van geboorte maar woont inmiddels in Rome. Hij voelt zich het grootste deel van de tijd ook een echte Romein. Hij deelt zijn ervaringen, zowel de leuke als de minder leuke, elke twee weken met ons. Vandaag vertelt hij over een van de verschillen tussen Nederland en Italië die in huize Van Aggelen nogal eens tot verbazing en discussie leidt: ‘Vorige week waren mijn ouders weer enkele dagen over. Naast het genieten van de twee kleinkinderen was het dit keer ook genieten van de Olympische Spelen. De Nederlandse televisie stond de hele dag aan om …

Lees meer »

Italiaans in beeld – Che buono!

Niets lekkerder dan eten in een Italiaans restaurantje, met authentieke gerechten op de kaart, versgemaakte pasta en de lekkerste dolci toe. Wil je weten hoe je de kok nu complimenteert met zijn kookkunst? Of juist hoe je duidelijk kunt maken dat iets toch echt niet in orde is? Anneke geeft in deze aflevering van Italiaans in beeld 10 uitdrukkingen waarmee je je tevredenheid óf ongenoegen kunt laten blijken. che buono! > wat lekker! questa pasta è buona > deze pasta is lekker ha un sapore delizioso / squisito > het smaakt verrukkelijk un piatto piccante > een scherp gerecht il …

Lees meer »

Eet, proef en beleef Toscane met Giulia Scarpaleggia

Een bezoek aan Toscane verandert je smaak voorgoed. De geuren, de kleuren, de smaken… Giulia Scarpaleggia, een van de populairste Italiaanse foodbloggers van dit moment, deelt de geheimen van de Toscaanse keuken op een wel heel bijzondere manier: ze geeft haar eigen familierecepten vrij! Begin dit jaar schreven we al over deze nieuwe kookboekaanwinst, die we – in het Italiaans – op de kop hadden getikt in Florence. Dit buitengewoon mooi uitgevoerde kookboek, met heerlijke recepten, unieke verhalen, fijne adresjes én mooie foto’s, is vanaf nu ook in het Nederlands verkrijgbaar. In Eet, proef en beleef Toscane neemt Giulia Scarpaleggia …

Lees meer »

Filmtip: Miele – het regiedebuut van Valeria Golino

Miele, Italiaans voor honing en de bijnaam van de hoofdpersoon in film, doet wellicht vermoeden dat het hier om een zoete film gaat. Niets is echter minder waar. Miele laat ons kennismaken met Irene, die terminaal zieken helpt bij een waardig einde. Ze reist geregeld naar Mexico, om inslaapmiddel voor honden in te slaan en Italië binnen te smokkelen. Het eigenzinnige meisje, dat je binnen enkele scènes in je hart sluit, gaat zorgvuldig te werk. Ze wil mensen helpen en is dan ook helemaal van slag als ze merkt dat haar laatste cliënt helemaal niet ernstig ziek is. Ze doet …

Lees meer »

Siciliaanse parmigiana di zucchine uit ‘The Green Kitchen’

Al een tijdje volgen we Green Kitchen Stories, het blog van David Frenkiel en Luise Vindahl, die hun lezers steeds weer weten te verrassen met heerlijke vegetarische recepten. Nu is er ook een kookboek, met een bundeling van de beste recepten van het blog, bijzonder mooie foto’s en heel veel inspiratie: David en Luise ontmoetten elkaar in Rome, zoals David vertelt: ‘Op een kleine dansvloer op minder dan 10 meter afstand van de rivier de Tiber en op 20 meter afstand van Castel Sant’Angelo in het centrum van Rome. Daar kwamen we elkaar zes jaar geleden voor het eerst tegen en …

Lees meer »

Chiacchiere – Siciliaanse kletskoppen voor carnaval

Een kleine vijf jaar geleden startte Ko Sliggers zijn Italiaanse avontuur. Hij laadde zijn spullen in een bus en vertrok naar het zuiden. Gewapend met een woordenboek Italiaans vroeg hij koks, huisvrouwen en vissers het hemd van het lijf over hun Italiaanse keuken. Hij deed hiervan verslag in het VPRO-programma ‘De zaterdagbijlage van de Avonden’. Het leven in Zuid-Italië beviel Sliggers zo goed dat hij bleef. Hij ging aan de slag als kok op het eiland Lipari en bleef ondertussen speuren naar de culinaire geschiedenis van deze streek. En naar de herkomst en merkwaardigheden van de ingrediënten die hij gebruikte …

Lees meer »

Sicilië, maffia en antimaffia

De Italiaanse maffia is in Nederland en België geen onbekend verschijnsel. Boeken als Gomorra en films als The Godfather, respectievelijk over Napels en het Siciliaanse stadje Corleone, hebben de achtergronden van de maffia bij het grotere publiek geïntroduceerd. Het groeiende verzet van de burgerbevolking in Zuid-Italië tegen de wurgende greep van de maffia is echter nauwelijks bekend. Vooral in Sicilië voeren de laatste jaren verscheidene organisaties acties om de bevolking wakker te schudden en tot opstand te bewegen tegen de Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia. Tineke de Wal is gefascineerd door dit verzet. Ze reisde zo vaak mogelijk naar Sicilië …

Lees meer »

Hai delle isole negli occhi (Tiziano Ferro)

Om alvast in eilandstemming te komen, luisteren we vandaag naar Tiziano Ferro’s Hai delle isole negli occhi (‘Je hebt eilanden in je ogen’): ‘Odio tante cose da quando ti conosco e non ne conosco neanche il perchè ma lo intuisco odio… il mio nome solo senza il tuo ogni fottuto addio io odio quando ti odi e mi allontani perchè hai delle isole negli occhi e il dolore più profondo riposa almeno un’ora solo se ti incontro e ti a-m-o e con le mani dico quello che non so e tu mi a-mi trama sintetica di una giornata storica e …

Lees meer »

Soep van tomaten en puntpaprika’s uit Kruidje roer mij

Kruiden zijn niet weg te denken uit ons leven. Van oudsher worden kruiden in de keuken gebruikt om gerechten te verbeteren of te verrijken met hun geur en smaak. Zelfs de kleinste hoeveelheid kruiden kan de uitkomst van een gerecht beïnvloeden en dat is precies waar het geheim in schuilt. De lezers van onze culinaire special Italië op tafel hebben al kennis kunnen maken met Kruidje roer mij, waarin Larisse van der Haar-Buijze laat zien hoe je culinair creatief kunt zijn met kruiden. Welke kruiden smaken goed in een gerecht en hoe maak je smaakvolle combinaties? Larisse: ‘Als ik in de …

Lees meer »

Olijfolie van Oliviero

Soms lijken onze reizen naar Italië voorbestemd. Niet alleen omdat we er steeds de prachtigste ervaringen opdoen, maar ook omdat we – zowel onderweg als ter plekke – steeds enthousiaste mensen ontmoeten die onze liefde voor Italië delen. Zo ook Wendie van den Eijnde, die nota bene geboren en getogen is in Italië maar nu in Lutjewinkel woont, in de kop van Noord-Holland. Een groter contrast kan er bijna niet zijn… Gelukkig draagt Wendie haar Italiaanse roots een warm hart toe. Terwijl we ons koesteren in de eerste warme zonnestralen van dit jaar (het was afgelopen week even echt lente …

Lees meer »