Lees onze laatste blogs:

De allereerste wijn ter wereld

Al die uitgestrekte wijngaarden die we afgelopen dagen bezochten, doen ons wel eens dromen van een eigen landgoed vol met wijnranken. Zelf wijn maken, je eigen wijn drinken… we zouden er wel iets voor voelen! Voor iedereen die ook zelf druiven wil verbouwen en wijn wil maken, ook in eigen land, is er nu Het nieuwe handboek druiven. Er komt van alles aan bod: de enorme verscheidenheid aan druivenrassen, hoe je een wijngaard begint, hoe je hem in stand houdt en natuurlijk ook hoe je wijn moet maken. De handige overzichten met geschikte rassen, de opkweekfase, de latere verzorging en …

Lees meer »

Sagra dell’Uva – wijnfeest in Cupramontana

Onze wijntour brengt ons vandaag in Cupramontana (Le Marche), met een vrolijk verhaal van Isabelle Blanquart die hier samen met man Erik en alle inwoners van het stadje elk jaar de Sagra dell’Uva viert. Speciaal voor Ciao tutti schreef ze een gastblog, waarin ze ons laat meegenieten van alle festiviteiten: ‘München viert haar wereldberoemde Oktoberfest, wij in Cupramontana kennen daarentegen la Sagra dell’Uva. Als hoofdstad van de witte Verdicchiowijn moet Cupramontana haar eer hoog houden, het betreft dan ook het belangrijkste druivenfeest van heel Le Marche en zelfs het op één na oudste van Italië! Elke eerste zondag van oktober …

Lees meer »

BellaUve Spa & Wellness in Torgiano – weldadig weken in wijn

Vanochtend genoten we van een van de bijzondere wijnen van Umbrië: de Sagrantino di Montefalco. Bij BellaUve Spa gebruiken ze de druiven echter niet om er wijn van te maken, nee, hier word je zelf gemarineerd in wijn! Druiven, druivenbladeren en wijn worden ingezet voor vinoterapia – wellnessbehandelingen op basis van wijn. Zo kun je hier baden in druivensap, genieten van pakkingen met druivenpitten of -bladeren of een massage met Sangiovese-most ondergaan. Uiteraard onder het genot van een glas wijn om ook de inwendige mens te onderwerpen aan vinoterapia. Een weldadig genot, zoals onderstaande foto’s laten zien: Benieuwd? De BellaUve …

Lees meer »

Schoonheid en schande – intriges rondom de Borgia’s

Welke historische familie is oogverblindender, gevaarlijker en beruchter dan de Borgia’s? We hebben genoten van de televisieserie waarin schoonheid en creativiteit gepaard gaan met machtswellust, wreedheid en corruptie. Maar nog beter dan de serie is Sarah Dunants nieuwe boek over de Borgia’s, Schoonheid en schande, dat op 24 september a.s. verschijnt. Wanneer kardinaal Rodrigo Borgia door middel van omkoping benoemd wordt tot paus Alexander VI, gebruikt deze charismatische en doortrapte politicus zijn familie om aan de macht te blijven. Zijn oudste zoon, Cesare, een man met een duizelingwekkend ijzig brein en een nog koudere ziel, is zijn grootste wapen. Zijn …

Lees meer »

Herfst in de keuken: gnocchi met pompoen-komijncrème

Herfst. In eigen land betekent dat regen, wind en storm. Warme truien en een plu, een pot vol thee en ’s avonds een dekentje en chocola. In Italië hebben we meteen een heel ander gevoel bij de herfst. Dan denken we aan de druivenoogst, aan gepofte kastanjes, velden vol pompoenen, risotto met paddenstoelen, truffels en meer van al dat lekkers. Een beetje van die Italiaanse herfst delen we graag met dit bordje vol najaarslekkers, voor een Italiaans herfstfeestje op je bord! Voor deze gnocchi van ricotta en basilicum met pompoen-komijncrème heb je voor 4 personen nodig: 500 gram ricotta | 1 …

Lees meer »

Een nieuw seizoen

De herfst staat voor de deur. Bladeren verkleuren, druiven worden geoogst en het is weer tijd voor kastanjes, risotto en rode wijn. Een nieuw seizoen, prachtig bezongen door de Italiaanse groep Nomadi: ‘Ecco che il tempo cambia già, comincia qui un nuovo ciclo ormai, e sento che la mia stagione è qui, fa freddo ma c’è il fuoco acanto a te. Di fuori no un suono non c’è più, le stagioni stan dormendo intorno a noi, scorre acqua nuova dentro agl’occhi tuoi, come è strano essere amanti io e te eravamo solo amici io e te. E così la vita …

Lees meer »

Op zoek naar de echte Mona Lisa

In augustus werd in Florence het graf geopend van mogelijke familieleden van de vrouw die model stond voor de Mona Lisa. Italiaanse onderzoekers vergelijken nu het DNA van deze overledenen met dat van het lichaam dat in april 2011 werd gevonden in het Convento di Sant’Orsola, een verlaten klooster in de wijk San Lorenzo, waarvan men vermoedt dat het wel eens de vrouw achter de Mona Lisa zou kunnen zijn. Als het DNA matcht, kunnen de geruchten dat Da Vinci’s Mona Lisa inderdaad niemand minder dan Lisa Gherardini del Giocondo is, worden bevestigd. Voor het grootschalige onderzoek werd een deel …

Lees meer »

De geheimen van Mona Lisa

Elk jaar bezoeken ruim 8 miljoen mensen het Louvre in Parijs om Leonardo da Vinci’s beroemde Mona Lisa te bewonderen. Hoe mooi ook, de dame die nu op ons neerkijkt lijkt nog maar weinig op degene die Da Vinci portretteerde. Na meer dan 500 jaar te zijn blootgesteld aan invloeden van buitenaf, heeft de Mona Lisa veel van haar oorspronkelijke glans verloren. Gelukkig kunnen we dankzij vooruitstrevende technologie wel achterhalen hoe stralend de Mona Lisa door Da Vinci werd vereeuwigd. De tentoonstelling ‘Da Vinci – The Genius’ wijdt speciaal voor dit doel een hele kamer aan de Mona Lisa. Van …

Lees meer »

Tour Italy – without leaving the sofa

Italiëliefhebbers van over de hele wereld kunnen hun hart ophalen met ‘Tour Italy – without leaving the sofa’. Dit is het nieuwe project van Can’t Forget It {aly}, een groep jonge, creatieve journalisten die door middel van foto’s, video’s en blogs hun Italiaanse ervaringen met de wereld delen. Van de Design en Fashion Week in Milaan tot een helikoptervlucht boven het Gardameer en een bezoek aan een van de beroemdste producten van Parmaham. foto’s: Can’t Forget It {aly} Alle materiaal dat de journalisten de afgelopen jaren hebben verzameld, hebben ze nu gegroepeerd, zodat je vanaf de bank in kunt zoomen op …

Lees meer »

Lunedì van Lucio Dalla – een muzikaal begin van de maandag

Ciao tutti! We beginnen deze week met het toepasselijke Lunedì van Lucio Dalla: ‘Mamma ho fame, è finito il pane e dentro il frigo cosa c’è, e la bacchetta me la dai; ma che domande vado al mare se mi svegli tu alle sei, poi ritorno lunedì. Ma che buone le lasagne con il vino e poi il caffè, e com’è bello stare qui. Quanta gente nuda al mare, com’è bianco quello lì e guarda l’altro com’è gay, poi la luce scende, mentre il cuore mi va su e giù, c’è un pensiero che l’accende come un faro o un ufo …

Lees meer »

Toscaanse Toppers

Net als bij Ciao tutti zijn ze bij Libelle enorme fans van Toscane. In hun nieuwe editie (nummer 38) besteden ze dan ook volop aandacht aan deze Italiaanse regio. Het is genieten, met onder andere prachtige foto’s in de stijl van Sophia Loren, rustieke wooninspiratie op z’n Toscaans en recepten uit de échte Toscaanse keuken. Het allerleukst is echter de fijne adressengids met allerlei tips in Toscane. ‘O, wat zijn wij toch fan van deze Italiaanse streek waar alles er mooier uitziet en beter smaakt… Daarom verzamelden we de leukste tips van experts, redacteuren en lezeressen. Resultaat: een nageniet-gids vol …

Lees meer »

Filmtip voor een herfstachtige avond: Staal

In december 2010 las Saskia in Napels het boek Acciaio, dat toen net de Premio Campiello Opera Primi gewonnen had, een belangrijke literaire prijs voor een debuutroman. Het verhaal over de dertienjarige Anna en Francesca die in Piombino dromen van een beter leven werd in het Nederlands vertaald als Staal en is nu ook op dvd verkrijgbaar. Een ideale filmtip voor een van de komende herfstachtige avonden! Verwacht echter geen groene Toscaanse heuvels en andere la dolce vita-taferelen. Het leven van Anna en Francesca is niet zo rooskleurig. Dat begint al bij de omgeving, een appartementencomplex in Piombino, een klein …

Lees meer »

Middeleeuws moordmysterie in de Maremma

Op een van de palazzi aan het Piazza Tolomei in Siena hangt  een fragment uit Dantes Divina Commedia. Het is een klein stukje van het verhaal van Pia de’ Tolomei, een van de belangrijkste vrouwen die voorkomt in de Divina Commedia. Legendarisch zijn haar woorden ‘Siena mi fe’, disfecemi Maremma’: Het hele stuk dat Dante in Purgatorio opvoert, luidt als volgt: ‘Zo sprak een ander nu, de derde keer, ‘Denk dan aan mij, die Pia ben geheten, Uit Siena; de Maremma werd mijn dood. Dat heeft dezelfde man op zijn geweten Die mij ten huwelijk zijn ring aanbood.’ Purgatorio, canto …

Lees meer »

Onvoltooid verhaal – Tatiana de Rosnay

In deze nieuwe roman van Tatiana de Rosnay, bekend van onder andere Haar naam was Sarah, reist de jonge bestsellerauteur Nicolas Duhamel samen met zijn vriendin Malvina naar een luxer dan luxe resort op een eiland voor de Toscaanse kust. Hier hoopt hij inspiratie te vinden voor zijn nieuwe roman, die minstens zo goed moet zijn als zijn eerste succes. Maar in dit paradijs voor de happy few zijn er te veel verleidingen die Nicolas plotseling in een wel heel oncomfortabele positie dwingen… Een fragment ‘Toen Nicolas bij het Gallo Nero aankwam vond hij dat het meer weg had van …

Lees meer »

Op bezoek bij Leonardo Da Vinci

In Italiaanse museumwinkels zijn prachtige gidsen en boeken te koop, waar we ons na een museumbezoek helemaal in kunnen verliezen. We neuzen dan ook altijd even in de kinderhoek, want er worden echt de leukste reisgidsen voor kinderen gemaakt. De meeste gidsen per i bambini zijn alleen in het Italiaans en in het Engels verkrijgbaar, maar gelukkig zijn er een paar uitzonderingen, waaronder Op bezoek bij Leonardo Da Vinci van Irene Stellingwerff. Leonardo da Vinci is heel verbaasd als Mira en Archimedes zomaar zijn atelier binnenkomen, twee kinderen uit de verre toekomst die hem beter willen leren kennen. Leonardo vertelt …

Lees meer »

Heerlijk Italiaans: chocoladetaart met limoncello

In het kookboek Heerlijk Italiaans nemen chef-koks Roberta Pagnier en Giovanni Caminita je mee naar hun thuisland om je kennis te laten maken met de echte, authentieke Italiaanse keuken, waarin de woorden ‘vers’ en ‘seizoensgebonden’ de boventoon voeren. Hun recepten zijn niet ingewikkeld maar boordevol smaak en traditie. Zo ook het recept voor de torta al cioccolato e limoncello, de chocoladetaart met limoncello. Roberta: ‘Een taart die niet in de oven hoeft en echt te lekker voor woorden is!’ Dat wilden we wel eens proeven, dus we gingen aan de slag. Buiten de ingrediënten heb je alleen een taartvorm nodig, …

Lees meer »

La dolce vita in tien stappen

Op veler verzoek delen we vandaag het ervaringsverhaal dat Saskia optekende na haar studie in Siena, waar ze in de zomer van 2009 via Italstudio de unieke La dolce vita-cursus volgde. Nog ver voor Ciao tutti, maar ook toen al tekende Saskia gelukkig achteraf een gedetailleerd verslag op voor Italstudio en de Scuola Leonardo da Vinci, met de titel La dolce vita in tien stappen, dat we hier vanmiddag integraal plaatsen: ‘Toen ik een van mijn vriendinnen vertelde over de talencursus die ik in Siena wilde gaan volgen, keek ze me een beetje raar aan. La dolce vita, dat is …

Lees meer »

Risottotaart met kersen

foto: Food We Love Piemonte, waar onze stagiaire Eline vakantie vierde, is de bakermat van de risotto. Daarom delen we vanmiddag graag het recept met jullie dat Jeannette, een van de winnaars van de Food We Love Box, ons stuurde vanaf haar vakantieadres, veel verder zuidwaarts. Jeannette schreef ons: ‘Wat was ik verrast toen ik een van de gelukkige winnaars bleek te zijn van de Food We Love Box! Ik ben dol op de Italiaanse keuken dus de inhoud kwam goed van pas. Zeker omdat ik op het punt stond om op vakantie naar Italië te gaan, met lekker veel …

Lees meer »

L’estate sta finendo

De zomer is bijna voorbij… De strandbedjes en parasols verdwijnen weer van de Italiaanse stranden, iedereen keert weer terug naar kantoor, winkel en bar en het dagelijkse ritme wordt hervat – maar niet voordat we afscheid hebben genomen van l’estate met dit heerlijke liedje van Righiera: ‘L’estate sta finendo e un anno se ne va sto diventando grande lo sai che non mi va. In spiaggia di ombrelloni non ce ne sono più è il solito rituale ma ora manchi tu. Languidi brividi come il ghiaccio bruciano quando sto con te. Baciami siamo due satelliti in orbita sul mar. È …

Lees meer »

Het zomerse zuiden

Gastblogger Paul Janssen maakte in juli, samen met zijn vrouw Lianne, een rondreis door de onderste vier regio’s van de Italiaanse laars: Calabrië, Campanië, Basilicata en Puglia. Om ons een impressie te geven én ons mee te laten genieten van dit prachtige stuk Italië onder in de laars, maakte hij schitterende foto’s. Het eerste deel van de fotoselectie lieten we begin deze week zien, deel twee volgt hieronder: bootprocessie op het strand van Monasterace Marina – Calabria dames in Acciaroli, Cilento – Campania het piazza centrale van Maria di Castellabate, Cilento – Campania Terradura, Cilento – Campania landschap van Basilicata …

Lees meer »

Een Nederlandse Romein

Een warm welkom aan onze nieuwe gastblogger, live vanuit Rome: Isaac van Aggelen. Isaac is Brabander van geboorte maar voelt zich inmiddels ook een echte Romein. Hij deelt zijn ervaringen, zowel de leuke als de minder leuke, voortaan elke twee weken met ons. Vandaag stelt hij zichzelf voor: ‘In tegenstelling tot vele mensen die na hun maatschappelijke carrière een huisje kopen in Italië om van hun pensioen te genieten, ben ik reeds naar Italië gegaan voordat mijn maatschappelijke carrière überhaupt begonnen was. Precies een maand na mijn afstuderen op het HBO heb ik een enkele reis Rome geboekt. Ik ging …

Lees meer »

Maffiarepubliek – De vloek van Italië

In 1946 werd Italië een democratie. Het land beleefde een economisch wonder en de Italiaanse industrie, de eetcultuur en de mode werden in heel Europa een lichtend voorbeeld. Maar tegelijk met de economie groeide de macht van de maffia. Waar Italië na de Tweede Wereldoorlog rijk werd met de productie van scooters, auto’s en tassen, verrijkte de maffia zich in de bouw en door tabakssmokkel, drugs en ontvoeringen. De confrontatie tussen de maffia en de overheid bereikte haar hoogtepunt in de jaren 1992-1993 met de moord op onderzoeksrechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino. De nasleep van die strijd is in Italië …

Lees meer »

De geniale vriendin – Elena Ferrante

Een prachtige roman over vrouwelijke vriendschap en rivaliteit, en een haarscherp portret van het Napels van de jaren vijftig, dat is De geniale vriendin van Elena Ferrante. Lila en Elena wonen in een volkswijk in Napels, in een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier. De geniale vriendin, een pageturner met twee kleurrijke hoofdpersonen …

Lees meer »

Limoncini – citroengebakjes

Nu we zo dicht bij de Amalfikust zijn, die bekend staat om haar heerlijke citroenen, kunnen we niet anders dan hier iets lekkers mee maken. Heerlijk voor tussendoor, maar ook meer dan smakelijk als ontbijt – met een schuimige cappuccino! Voor een mooi bord vol gebakjes heb je nodig: 30 gram gist, 1 glas melk, 50 gram boter, 250 gram suiker, ongeveer 400 gram bloem, 2 eieren, 2 citroenen, 1 sinaasappel en zonnebloemolie. Smelt de gist in de warme melk. Laat de boter in een kom met een eetlepel suiker zacht worden. Voeg de twee mengsels samen en laat afkoelen. …

Lees meer »