We beginnen dit weekend met een Siciliaans ontbijt, om alvast in de stemming te komen voor onze reisplannen. Naast koffie en brioches bestaat dit uit granita di mandorle, gemaakt naar een recept uit La Dolce Vita van Tessa Kiros.
Zomers ontbijt op Sicilië
‘Dit gerecht wordt aanbeden op Sicilië, helemaal als ontbijt in de zomer. Iedere dag. Sommigen maken het zelfs in de winter. Kunnen er geen genoeg van krijgen, zeggen ze. Veel Sicilianen hebben hier zelfs een machine voor, waarin ze ijs, suiker en amandelen doen en waaruit vervolgens een prachtige ijswitte heerlijkheid komt.
Om dezelfde stevigheid te krijgen zoals in de versie die ik at bij de Sicilianen, heb je een ijsmachine nodig die er verfijndheid en leven in klopt.’
Wat heb je nodig?
Voor twee tot drie kopjes heb je nodig: 250 gram geblancheerde amandelen, 130 gram suiker en 700 milliliter water.
Hoe maak je de amandelgranita?
‘Leg de amandelen in een droge koekenpan en rooster ze zachtjes tot ze net beginnen te kleuren, waarbij je ze voortdurend beweegt. Let op dat ze niet donker worden, want hierdoor verandert de melkwitte kleur van de granita. Haal de pan van het vuur en laat ze volledig afkoelen.
Meng de amandelen, suiker en ongeveer een kopje water in een keukenmachine tot een gladde pasta ontstaat. Voeg het resterende water toe en meng goed om het samen te laten voegen. Bedek een vergiet met mousseline en plaats het boven een diepe kom.
Schraap het amandelwater in het vergiet en zet het apart, losjes afgedekt, zodat het gedurende de nacht kan uitlekken. Haal het vergiet weg en knijp de mousseline met daarin de amandelen goed uit boven de kom: draai en knijp om de laatste restjes melk uit de pulp te krijgen (pas op dat de mousseline niet scheurt).
Je zou net iets minder dan 750 ml amandelmelk moeten hebben, afhankelijk van hoeveel textuur je wilt. De achterblijvende pulp heb je niet nodig en kun je dus weggooien.
Schenk de melk in een ijsmachine en roer om volgens de instructies van de fabrikant. Als het eenmaal bevroren is, kun je het in een geschikt trommeltje in de vriezer bewaren en het er kort voor het serveren uithalen, zodat het mooie zachte klodders vormt in een kopje (en geen harde bolletjes).’
De brioches zelf maken kan ook, het recept vind je eveneens in La Dolce Vita.
La Dolce Vita – Recepten voor een Italiaans leven | Tessa Kiros | ISBN 9789089895547 | uitgeverij Terra | bestel La Dolce Vita via deze link bij bol.com
Klinkt heerlijk! Bedankt voor het recept. Het boek zet ik op mijn wantlist.