Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Marino Marini – paarden, ruiters en een groot wonder in Pistoia, Florence, Den Haag en Rotterdam

Wie Pistoia bezoekt, kan niet om Marino Marini heen – een beroemde Italiaanse beeldhouwer die in Pistoia werd geboren. Hoewel hij de stad al op jonge leeftijd verliet, om te gaan studeren aan de Accademia delle Belle Arti in Florence, zijn er nog altijd schitterende werken van zijn hand te bewonderen.

In de hal van het Palazzo Comunale, aan het Piazza Duomo, steigert een van zijn paarden:

Marino-Marini (8)

Paarden, al dan niet met ruiters op hun rug, zijn een terugkerend thema in het werk van Marini. In het Museo Marino Marini in Pistoia zien we veel viervoeters, waarvan de mooiste te zien is in de Chiesa del Tau, gewijd aan Sant’Antonio Abate, die ook wel Sant’Antonio del Tau werd genoemd, vanwege de schitterende azuurblauwe T op zijn mantel.

Marino-Marini (3) Marino-Marini (4) Marino-Marini (5)

Het museum is meer dan de moeite waard en biedt naast de schitterende beeldencollectie in de Chiesa del Tau een mooi overzicht van Marini’s beeldhouwwerk en schilderijen:

Marino-Marini (2) Marino-Marini (7) Marino-Marini (10)

Bovendien biedt het museum onderdak aan de Fondazione Marino Marini, met een archief vol oude foto’s van de beeldhouwer, met familiekiekjes van zijn vroege jeugd tot foto’s waarop hij geconcentreerd aan het werk is.

Marino-Marini (9)

Het werk van Marino Marini is echter niet alleen in Pistoia te zien. Marini hield erg van reizen en trok er al op jonge leeftijd op uit om de wereld te ontdekken. Hij reisde graag naar Griekenland, waar hij inspiratie voor zijn beelden vond.

Zoals hij het zelf verwoord heeft, hield hij van reizen ‘per assorbire le atmosfere e le emozioni di altri paesi’. Vooral het noorden trok hem aan: ‘Ho sempre sentito di dovermi spostare al nord; il nord è il punto positivo per me. In quanto essendo io impregnato di sud, essendo impregnato di valori nostri italici ho bisogno di un contrasto, che è il nord, il nord ti da il tuo valore ed il tuo colore; per contrasto.’

Marino Marini in Nederland
Marini trok zelfs zo ver noordwaarts dat we in eigen land van zijn beeldhouwwerk kunnen genieten. Als een reisje naar Pistoia er niet in zit, kun je in zowel in Rotterdam als in Den Haag Marini’s werk bewonderen.

Het beeld in Rotterdam, met de naam Il Grande Miracolo (Het Grote Wonder) maakte Marini in 1953. De aankoopcommissie zag het beeld tijdens een tentoonstelling die in 1955 in Museum Boijmans Van Beuningen plaatsvond en wilde het graag in Rotterdam houden. Het werd eerst als losstaand kunstwerk geplaatst, maar vanaf 1988 maakt het deel uit van een herdenkingsmonument. Je vindt het op de hoek Pleinweg/Mijnsherenlaan.

Marino-Marini (1)Il Grande Miracolo, Rotterdam
foto: Wikifrits | Wikimedia Commons

In Den Haag vinden we Marini’s Paard en Ruiter, in het Marinipark. Dit park is vernoemd naar de kunstenaar – een hele eer voor een beeldhouwer uit Pistoia. Op de sokkel is de tekst te lezen die op de voet van het beeld werd aangetroffen: ‘Si construi, si ruppe, un canto desolato resta sul mondo.’ (‘Men bouwde, men brak af, een desolaat gezang blijft op de wereld voortbestaan.’).

Marino-Marini (6) Paard en ruiter, Den Haag
foto: Wikifrits | Wikimedia Commons

Marino Marini in Florence
Wie nog meer van Marini’s werk wil zien, kan ook terecht in het Museo Marino Marini in Florence. Het museum is gevestigd in de voormalige kerk San Pancrazio, hetgeen de bijna tweehonderd werken van Marini die er te zien zijn nog bijzonderder maakt.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Ook in het museum (binnen) Kröller Müller is werk van Marino Marini te zien; zowel schilder- als beeldhouw-werk.
    Daarnaast heeft het Gemeente Museum in Den Haag een Pomona.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *