Home » Reizen door Italië » Sicilië (pagina 3)

Sicilië

Tenuta Madonnina – waar het beste van Sicilië samenkomt

Een vakantie op Sicilië is eigenlijk een kleine wereldreis. Je rijdt door een steeds wisselend landschap, van sfeervolle dorpjes op de vruchtbare flanken van de vulkaan de Etna tot uitgestrekte bossen, van uitgestrekte olijfboomgaarden tot afgelegen baaitjes met helderblauw water dat meteen uitnodigt voor een duik. Je maakt bovendien als het ware een tijdreis, van Romeinse mozaïeken naar Griekse tempels, van Arabisch aandoende kerken en kapellen tot dorpjes waar elk huis is versierd met barokke balkonnetjes. Elk stukje Sicilië zal je verrassen, verleiden en langzaam aan bezit van je nemen, zodat je steeds weer terug wil om te genieten van …

Lees meer »

Slenteren tussen de ruïnes van Selinunte

Sicilië heeft een rijk Grieks verleden. Een van de mooiste plekken waar je de Griekse geschiedenis van het eiland voelt, is Selinunte, of eigenlijk Selinos, zoals de stad in de oudheid heette. Dit was niet zomaar een stad, maar in die tijd een van de machtigste steden ter wereld. En zelfs ruim tweeduizend jaar later voel je dit nog steeds. Selinunte ligt in het zuidwesten van Sicilië, niet ver van Mazara del Vallo. Het was ooit een van de belangrijkste Griekse kolonies van het eiland. Dwaal rond de talloze tempels, waaronder de Tempel van Hera, die het best bewaard is …

Lees meer »

Proef het lekkerste street food in Palermo

Tijdens een bezoek aan een van de markten in Palermo moet je zeker ook proeven van het cibo di strada, street food. Onze favoriet: arancine, gefrituurde risottoballen die hun naam danken aan het feit dat ze ongeveer net zo groot zijn als een sinaasappel. Soms zijn deze arancine gevuld met ragù, soms alleen met mozzarella, soms met erwtjes, ham en bechamelsaus en soms bevatten ze andere bekende of verrassende combinaties van ingrediënten. foto’s: Carola Willemsen | no10fotografie Naast deze arancine is er nog veel meer lekkers waar je in Palermo van kunt genieten. We delen de lekkerste tips! Panelle De lekkerste panelle, gefrituurde kikkererwtenkoekjes, …

Lees meer »

I Cuochini – ‘de kokjes’ in Palermo

Een bezoek aan Palermo is niet compleet zonder arancini, panelle en crocché (een soort aardappelkroketjes, maar dan zachter van smaak). De allerlekkerste eet je bij I Cuochini (letterlijk: ‘de kokjes’). Dit kleiner dan kleine zaakje zit verstopt in een cortile, binnenplaats, aan de Via Ruggiero Settimo 68. Een gekleurd keramieken bord wijst je het juiste palazzo, en de vriendelijke portier knikt je de juiste kant op. De ruimte binnen wordt bijna helemaal ingenomen door een grote vitrine vol met lekkers: aardappelkroketjes, arancini, pastatimbaaltjes, panzerotti, courgetteflapjes, focaccine con panelle (met de typisch Siciliaanse kikkererwtenkoekjes), hartige taartjes met mozzarella en ansjovis of met spinazie en ricotta… wat een feest! En dat ook …

Lees meer »

Schetsen in het Steri (Palazzo Chiaramonte)

Het Steri, oftewel het Palazzo Chiaramonte, ligt aan het Piazza Marina, in hartje Palermo. Hoewel het palazzo nu dienst doet als universiteitsgebouw, had het vroeger een veel luguberder functie: het was het Paleis van Inquisitie. De executies vonden meestal plaats aan de overkant van het palazzo, in de huidige Giardino Garibaldi, maar voor het zover was verbleven de gevangenen in het Steri. De voormalige cellen kun je nog altijd bezoeken. Een indrukwekkende ervaring, mede dankzij de schetsen en teksten die de gevangenen op de muren hebben achtergelaten: In dit palazzo bevindt zich overigens eveneens het schilderij dat de Siciliaanse schilder Renato Guttuso in 1974 maakte van de Vucciria-markt. …

Lees meer »

Street art: Giovanni Falcone en Paolo Borsellino

Vanaf ons huidige verblijf in Palermo, Zephyr Boat & Breakfast in de haven van de stad, kijken we prachtig uit op een van de nieuwste street art-aanwinsten in de stad: het dubbelportret van Giovanni Falcone en Paolo Borsellino. De murales prijkt op de gevel van het Istituto Nautico en is een prachtig portret van de twee onderzoeksrechters die streden tegen de maffia. Het werk van de Siciliaanse street artists Rosk en Loste werd onthuld op 19 juli 2017, precies vijfentwintig jaar na de aanslag in de Via d’Amelio, waarbij Borsellino om het leven kwam. Falcone was twee maanden eerder al door de maffia omgebracht. …

Lees meer »

Mozaïeken & un matrimonio in La Martorana

La Martorana is een van de mooiste kerken van Palermo, al kun je aan de buitenkant nog niet zien wat er binnen allemaal wacht aan pracht en praal. Mozaïekleggers hebben zich hier namelijk helemaal uitgeleefd, net als in de Cappella Palatina en in de kathedraal van Monreale. De kerk werd in de twaalfde eeuw gebouwd, tijdens de heerschappij van koning Rogier II. Officieel heette de kerk eerst Santa Maria dell’Ammiraglio, maar in de volksmond noemde men de kerk al snel La Martorana, naar het naastgelegen klooster. De nonnen van dit klooster waren degenen die ter ere van een bezoek van …

Lees meer »

Macabere catacomben in Palermo

Griezel mee op de meest macabere plek van Palermo: de Catacombe dei Cappuccini, oftewel de catacomben van de Kapucijners. In deze catacomben liggen en hangen ruim achtduizend min of meer gemummificeerde lichamen en geraamtes. Monniken, edellieden, dokters, professoren en kinderen van rijke families, in hun allermooiste kleding, hebben in de duistere gangen een laatste rustplaats gevonden. Sommigen zijn bijna tot stof vergaan, anderen lijken gisteren pas gestorven te zijn, zo intact is hun lichaam nog. In 1599 besloten de Kapucijner monniken die hier in het klooster woonden dat hun gestorven medebroeders voortaan zouden worden bijgezet in een onderaardse ruimte. Deze …

Lees meer »

40x de lekkerste granita van Oost-Sicilië en de Eolische Eilanden

Wat is granita en waar maken ze de lekkerste granita’s van Oost-Sicilië? Saskia vertelt het je in deze kleurrijke blog, met veertig buonissimo adresjes waar je van deze ijskoude Siciliaanse specialiteit kunt genieten. Saskia: ‘Het is een vast onderdeel van ons Siciliaanse ‘zeildieet’: een lekker verfrissende granita. Meestal kies ik voor pesca (perzik) met fichi (vijgen), gelsi (moerbei) of caffè (koffie), maar dankzij de grote hoeveelheid zomers fruit is er bij de meeste bars en kioskjes een brede selectie aan smaken, van amandel (mandorla) tot aardbei (fragola), van pistache (pistacchio) tot watermeloen (anguria). Het recept is simpel: ijs, suiker en …

Lees meer »

Filicudi – de grande finale van een fantastische zeilreis

Na een heerlijke zeilreis langs Salina, Stromboli en Panarea liggen we de laatste avond voor anker bij Filicudi. Dit eilandje is heel wat ruiger dan Panarea, maar juist dankzij de shabby chic-uitstraling sluit Saskia Filicudi meteen in haar hart. Saskia: ‘Net als op het nog kleinere buureiland Alicudi heeft de natuur op Filicudi veel meer vrij spel dan op de andere eilanden. Er was lange tijd geen elektriciteit, voor vers drinkwater waren de bewoners aangewezen op waterputten en de enige wegen waren (muil)ezelpaden. Op Alicudi zijn sommige huizen zelfs nog altijd alleen maar per (muil)ezel te bereiken! Filicudi mag de …

Lees meer »

Panarea – een picture perfect eiland

Vanaf Stromboli zet de Zephyr koers naar Panarea, het oudste, kleinste én het meest mondaine van de Eolische Eilanden. Hier vind je una vita notturna che ha nome di essere particolarmente frizzante, een bijzonder bruisend nachtleven. Veel beroemdheden van over de hele wereld komen speciaal voor dit kleurrijke nachtleven naar Panarea, maar wij kiezen voor een heel ander soort nacht en gaan voor anker in een afgelegen baai, waar we de ondergaande zon voor onszelf hebben. Saskia: ‘Na nog een vroege duik en een granita bij Ritrovo Ingrid op Stromboli halen we het anker op en varen we richting Panarea. De …

Lees meer »

Stromboli – spectaculair schouwspel boven op de vulkaan

Stromboli is de meest actieve vulkaan van Europa. Drie kraters op de top van de vulkaan zorgen continu voor explosies, gevolgd door gloeiende vulkanische bommen, die vooral ’s nachts voor spectaculaire beelden zorgen. In 2014 is er een grote uitbarsting geweest, waarbij de lava tot aan zee stroomde. Sinds die enorme explosie was Stromboli lange tijd zeer rustig en liet hij nauwelijks van zich horen. Tot het voorjaar van 2017; de explosies keerden tot vreugde van de gidsen en op Stromboli, weer terug zoals voor 2014, met zo’n mooie regelmaat dat je de vulkaan weer kunt beklimmen om al dat …

Lees meer »

Van Salina naar Stromboli

Eindelijk is Aiolos, de Griekse god van de wind, ons gunstig gezind. Na een paar nachten in de beschutting van de haven van Salina te hebben gedobberd, kan de Zephyr eindelijk de zee op. Op naar Stromboli! Saskia: ‘We zijn klaar voor vertrek. Mario heeft de Zephyr voorzien van een flinke voorraad water en brandstof. Bij de plaatselijke alimentari hebben we wijn, water, groente, fruit, brood, kaas, pasta en ander lekkers ingeslagen om de komende dagen geen honger te hoeven lijden. De touwen mogen los, we kunnen het ruime sop kiezen. De eerste twintig minuten houdt Aiolos ons een beetje …

Lees meer »

Ontdek het noorden van Salina per scooter

Salina is dan wel niet het grootste eiland van de Eolische archipel, maar wel het groenste. Niet voor niets wordt het ook wel il giardino delle Eolie genoemd, ‘de tuin van de Eolische Eilanden’. Het is een ideale plek voor lange wandelingen, waarbij de natuur je steeds opnieuw zal weten te verrassen. Saskia: ‘Voor wie liever niet wil wandelen of maar even de tijd heeft om het eiland te ontdekken, is er een goede busverbinding tussen alle dorpjes. Maar als je de allermooiste en allergroenste plekjes van Salina wil zien, kun je het beste een scooter huren om het eiland …

Lees meer »

Zeilavontuur op de Zephyr

Een week lang zout op je huid, wind in je haren en blauwer dan blauwe zee zo ver je maar kunt kijken. Elke dag nog voor het ontbijt een eerste duik om later in slaap gewiegd te worden door de golven. Een dieet van heel veel ijskoude granita’s, Siciliaanse pasta’s, verse vis en goudkleurige Malvasia. Mooie gesprekken, nog mooiere muziek en soms alleen het geluid van de golven. Wegdromen bij een schitterende sterrenhemel, een sprookjesachtige baai, kleurrijke dorpjes, uitbundig bloeiende bougainville, spectaculaire vulkaanuitbarstingen en een paar speelse dolfijnen. Dat klinkt niet alleen fantastisch, dat wás ook fantastisch, zoals Saskia deze …

Lees meer »

La bella Sicilia – Sicilië door de lens van Jeroen Savelkouls

Een reis naar Sicilië, dat stond al lang op het wensenlijstje van onze gastblogger Manon (van eet!verleden) en haar man Jeroen Savelkouls, fotograaf en journalist. Dit voorjaar kwam het er eindelijk van. Manon keerde terug met heerlijke herinneringen en een onovertroffen recept voor kaasbeignets met vlierbloesem, Jeroen liet het eiland achter zich met net zulke heerlijke herinneringen én duizenden foto’s. Vandaag deelt hij de mooiste foto’s ook met ons. Jeroen: ’Net als zo veel anderen houd ik van Italië vanwege de kunst, cultuur en het heerlijke eten. Als kind ging ik vaak met mijn ouders naar Frankrijk, waardoor ik lang …

Lees meer »

10x doen & proeven in Syracuse

Als we Cicero moeten geloven, was het Siciliaanse Syracuse de mooiste stad van de antieke wereld. De naam Syracuse is afgeleid van Syraka, de naam die de Siculi aan deze stad gaven. Het betekende ‘overvloedigheid aan water’, aangezien dit gebied lang geleden meer een moeras was. De Grieken noemden de stad ook wel Pentapoli, aangezien ze de stad hadden verdeeld in vijf verschillende wijken. De macht van het toenmalige Syracuse reikte ver; het was net als Athene, Rome en Carthago een stad om rekening mee te houden. De eerste beginselen van de stad die we nu kennen als Syracuse werden …

Lees meer »

Waar vind je het lekkerste ijs van Sicilië?

Elk jaar in september (in 2019 van 26  tot en met 29 september) vindt op Sicilië het Sherbeth Festival plaats. Villa Bellini in Catania staat dan vier dagen lang helemaal in het teken van ijs. Tijdens het ijsfestival kun je volop ijs proeven, in allerlei klassieke én bijzondere smaken. Tijdens het festival vindt ook de Internationale ijswedstrijd Procopio de’ Coltelli plaats. De competitie draagt de naam van de Siciliaanse chef Francesco Procopio Cutò, die ook wel ‘de vader van de gelato’ wordt genoemd. Hij nam de ijskoude lekkernij van Sicilië mee naar Frankrijk, toen hij daar in 1686 Café Le …

Lees meer »

Logeren tussen het gele goud

Een vleugje citroen doet ons altijd meteen denken aan Sicilië. Voor wie de geur van citroenen net zo graag opsnuift als wij, tippen we vandaag drie fijne agriturismi mét citroenboomgaarden in het zuidoosten van Sicilië. Op Sicilië zijn de citroenen nog net even zonniger geel dan elders in Italië. Ze worden net even wat langer door de zon gekust, waardoor ze nog sappiger zijn – en soms zelfs ietwat zoetig smaken. Dat proef je niet alleen terug in de citroenen zelf, maar ook in de limoncello die van deze citroenen wordt gemaakt. Zeker als de citrusbomen wortelen in de vruchtbare …

Lees meer »

Spectaculaire tempel in Segesta

In de schaduw van de tempel van Segesta waan je je even honderden kilometers verderop, in Griekenland. Deze indrukwekkende tempel zou zijn gebouwd door uit Troje gevluchte Grieken, de Elimi of Elymiërs – zo beweerden althans de Griekse geschiedkundigen. De eerste steen voor deze imposante tempel werd gelegd in de twaalfde eeuw voor Christus. We weten niet precies hoe lang de Elimi eraan bouwden, maar we weten wel dat de tempel nog voor hij helemaal werd voltooid onder Griekse heerschappij viel. De Grieken hadden in die tijd namelijk grote delen van Sicilië in hun bezit. Ook zij voltooiden de tempel …

Lees meer »