Home » Reizen door Italië » Puglia » 5 dingen die je moet doen in Puglia
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

5 dingen die je moet doen in Puglia

Dat je in Puglia, in de hak van de Italiaanse laars, de trulli in en om Alberobello moet bekijken, weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar wat moet je nog meer echt niet missen als je in de hak van de Italiaanse laars bent? Ter gelegenheid van het verschijnen van de vijfde druk van Willemijns boek over Puglia trakteert ze ons op vijf tips!

1. Naar de top van het ‘witte stadje’ wandelen
La città bianca, onder die aanlokkelijke naam staat Ostuni bekend. Het plaatsje ligt er inderdaad prachtig en stralend wit bij, op drie heuvels op zo’n 40 kilometer ten noordwesten van Brindisi. Wandel vanaf Piazza della Libertà helemaal omhoog, het historische centrum in, tot aan het Piazzetta Cattedrale, en laat je betoveren door de pittoreske straatjes en het mooie uitzicht over land en zee.

Ostuni-PugliaOstuni

Boven op een van de heuvels vind je de kathedraal en het Palazzo Vescovile. Schuif na de wandeling aan in een van de gezellige restaurantjes voor een uitgebreide lunch of diner vergezeld van een glaasje Ostuni DOC-wijn.

2. Monnikenwerk bekijken in Otranto
De romaans-gothische kathedraal is een van de juweeltjes van Otranto en de grootste die je in de hele regio kunt vinden. Binnen in de kerk, die verdeeld is in drie schepen, vind je in het midden een prachtig vloermozaïek dat dateert uit de twaalfde eeuw. Het maken van dit uit duizenden stukjes bestaande mozaïek was met recht een monnikenwerk: fra Pantaleone, een geduldige monnik uit het verderop gelegen klooster San Nicola di Casole, werkte er tussen 1163 en 1165 onafgebroken aan.

Otranto-Puglia

Op het mozaïek zijn onder andere de Ark van Noach, de Toren van Babel, de tekens van de dierenriem, Alexander de Grote en Koning Arthur te zien – een vreemd en bont gezelschap van bijbelse en heidense figuren. Het kunstwerk wist als een van de weinige te ontsnappen aan de vernielingszucht van de Turken en is daarom des te meer van waarde voor de stad.

Otranto-kathedraal

3. Je laten verbazen door het ‘binnenhof van de bisschoppen’ in Lecce
Vanwege de beschutte ligging wordt het Piazza Duomo in Lecce ook wel het ‘binnenhof van de bisschoppen’ genoemd. Het is een theatraal en prachtig vormgegeven geheel dat zich onverwacht voor je neus aandient wanneer je bij de ‘toegangspoort’ aankomt. Het huidige aanzien kreeg dit plein in 1761, toen de originele toegangspoort werd verwijderd om plaats te maken voor de huidige monumentale entree.

Lecce-Piazza-Duomo

Het plein zelf is ruim en wordt aan de ene kant gedomineerd door de Duomo en bijbehorende campanile (klokkentoren), aan de andere kant door het zeventiende-eeuwse Palazzo Vescovile (Bisschoppelijk Paleis) en het aangrenzende Palazzo del Seminario, dat werd gebouwd door een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de barocco leccese, Giuseppe Cino.

De Duomo zelf, gewijd aan Maria Santissima Assunta, is ouder: al in de twaalfde eeuw werd begonnen met de bouw. Het was echter de hand van architect Giuseppe Zimbalo die de kathedraal in de zeventiende eeuw de barokke uitstraling gaf die nu zo in het oog springt.

Piazza-Duomo-Lecce

Let wel: wanneer je het plein op loopt, kijk je naar de zijkant van de Duomo. Daar is een zij-ingang te zien waarboven Zimbalo een beeld van de heilige Oronzo plaatste onder een soort weelderige triomfboog. De hoofdingang is veel soberder en kan alleen bewonderd worden als je even doorloopt, de hoek om. Vanaf daar kun je ook de campanile beter aanschouwen, de 70 meter hoge klokkentoren die in 1682 werd voltooid. Wie de Duomo binnengaat, zal merken dat het interieur qua decoratie niet onderdoet voor de buitenkant. Naast de altaren en kapellen kun je ook afdalen in de crypte Santa Maria della Scala.

4. De zonsondergang bekijken in Gallipoli
Gallipoli, oftewel kalé pólis, Grieks voor ‘mooie stad’, doet zijn naam eer aan: het is prachtig gelegen op een eilandje in de azuurblauwe Ionische Zee. Dat eilandje is via een brug verbonden met het vasteland, zodat de Italianen ook wel spreken van een città-isola, een stadseilandje. De baai van Gallipoli ligt er schitterend en uitnodigend bij: vooral tijdens de avondschemer is het een prachtig gezicht.

Gallipoli (1)

Vergeet vooral niet om ook het stadje zelf te bezoeken, een grote barokke tentoonstelling die begint in het hart van het centrum, bij de kathedraal gewijd aan Sant’Agata. Binnen in de kathedraal kun je veel schilderingen bewonderen van lokale kunstenaars, gemaakt in de zeventiende en de achttiende eeuw. Ook de Chiesa della Purità, de Santa Teresa en de San Francesco zijn een bezoekje waard. Bijzondere stadspaleizen zijn het Palazzo Pirelli en het Palazzo Bellomo.

Leden van de  Anjou, een machtige adellijke familie uit Frankrijk, lieten in de middeleeuwen bij Gallipoli een burcht bouwen, om de in- en uitvoer van goederen van het havenstadje te kunnen controleren. Tegenwoordig is het vooral een verzamelplaats voor de vele vissersbootjes die dobberen in de baai van Gallipoli. Hun vangst van de dag staat op menig menukaart in de trattorie en osterie van het stadje.

Gallipoli (2)

5. Finibus terrae: op het einde van de wereld staan
In Santa Maria di Leuca, het uiterste puntje van de hak, vind je niet alleen een (nog werkende) vuurtoren uit 1864, maar ook een kerk die het symbolische ‘einde van de wereld’ markeert: de basiliek van Santa Maria de Finibus Terrae. Volgens de legende markeert de kerk daarmee ook de drempel naar het voorportaal van het paradijs.

Santa-Maria-di-Leuca

De heiligheid van de plek wordt echter vooral door een andere geschiedenis bepaald. Petrus zelf zou precies hier voor het eerst voet aan Italiaanse wal hebben gezet, om aan de inwoners van Salento het evangelie te verkondigen. Er was echter al voor de komst van Petrus iets van erkenning voor de symbolische, mystieke betekenis van de kaap van Leuca: de Santa Maria de Finibus Terrae werd op de plek gebouwd waar eens een tempel van de godin Minerva stond. Volgens de overlevering was de tempel echter spontaan ingestort toen Petrus erlangs liep.

De hooggelegen Santa Maria de Finibus Terrae ligt aan een weids plein dat je via een boogconstructie betreedt. Het uitgestrekte plein, de witte kleuren van de stenen die door de zon oplichten, het uitzicht op zee en op het lager gelegen haventje van de stad: alles hier ademt een bijzondere sfeer en markeert de speciale status die de inwoners vanaf de vroegste tijden aan deze plek hebben gegeven.

Santa-Maria-Leuca-Puglia

De huidige kerk dateert uit de zestiende eeuw en heeft met zijn eenvoudige gevel een heel andere aanblik dan sommige van de barokke kerken die je elders in Salento vindt. Paus Julius I verzorgde al in 343 de inwijding van een eerste heiligdom op deze plek. Binnen in de kerk kun je nu onder andere een schildering van de Madonna met kind bewonderen van de hand van Jacopo Palma il Giovane, een leerling van Titiaan. Neem na een bezoek aan de kerk een lekkere espresso bij caffè De Finibus Terrae en je kunt bij thuiskomst vertellen dat je koffie hebt gedronken aan het einde van de wereld…

Puglia-Willemijn-van-Dijk

Benieuwd naar meer leuks en lekkers uit de hak van de laars? Bestel dan nu Willemijns boek over Puglia!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

12 reacties

 1. Heel moooi! Alle tips gedaan en is absoluut de moeite waard 🙂
  Boek van willemijn is idd een aanrader die de regio wil verkennen

 2. Franca Schraven

  Als je Otranto bezoekt, maak dan ook tijd om een wandeling te maken bij het natuurgebied bij de oude bauxietmijn.
  Deze vindt je ten zuidoosten van Otranto. Het makkelijkst te vinden door vanuit de stad ( haven in stad ) richting Porto te rijden. Dit is de grote haven. Je komt dan op een rotonde met een rood kruis, die steek je recht over. Om ong. 150 meter zie je aan de linkerkant van de weg een soort v- splitsing die rijdt je in, en je komt dan bij het natuurpark uit.
  Ga niet met regen, want het kan er glad zijn, en trek stevig schoeisel aan. Het is een natuurbelevenis, met prachtige uitzichten, en kleurexplosies. Kijk je op googlemaps dan zie je onder Otranto een soort ronde kuil, daar moet je zijn.
  Succes met vinden, en veel wandelplezier.

 3. Wat een fijne tip, grazie mille!

 4. Momenteel bevinden we ons midden in het prachtige Puglia, in Cisternino. Voor vertrek al meerdere malen op je site geweest voor goede tips en ook hier nog regelmatig even kijken (in trulli met wifi!). Gisteren naar Ostuni geweest en zie nu dat ik toevallig dezelfde foto heb genomen. Die met die blauwe deur en cacti. Grappig!

  Bedankt voor alle tips! Wij genieten nog even door.

 5. Ciao Natasha! Wat heerlijk om te lezen dat je zo geniet in Puglia. Geweldig ook dat je die mooie deur ook hebt gevonden. Geniet van Puglia!!

 6. Hebben het plan om midden september naar puglia te reizen voor ca 14 dagen.
  Hoe is dan daar de sfeer, vorig jaar in Calabrië ,was het bijna uitgestorven.
  het is toch wel prettig als er bv in een restaurant wel redelijk wat mensen zijn.
  Han

 7. Ciao Han, Puglia is gelukkig wat drukker dan Calabrië. In september zul je er nog heel wat vakantievierders treffen en ook de lokale bevolking is dan weer terug van vakantie. Het is wat ons betreft samen met mei/juni de perfecte periode om Puglia te ontdekken. Buon viaggio!

 8. Als ik naar Puglia ga (hopelijk lukt het dit najaar) dan ga ik absoluut ook Castel del Monte bekijken, het 13e eeuwse kasteel dat keizer Frederik II bijgenaamd ‘stupor mundi’ heeft laten bouwen. Het is een UNESCO monument en staat afgebeeld op het Italiaanse eurocent muntje.

 9. marcel van den Heuvel

  Wij staan op het punt om te vertrekken richting Puglia.
  Ik neem bovenstaande tips zeker mee.
  Echt heel veel zin in !
  Het lijkt mij enorm leuk om een kookworkshop te doen.
  Heb jij ,of iemand anders een tip voor mij waar ik moet zijn ?
  Alvast bedankt .

 10. Heerlijk Marcel! Je zou voor een kookworkshop kunnen infomeren bij Carlijn (zie https://ciaotutti.nl/gastblog/carlijn-brindisi/koken-met-mijn-italiaanse-schoonmoeder/ ) of bij Ylenia (zie http://www.yltourpr.com/ ) Buon viaggio, geniet van Puglia!

 11. Wij wilden graag naar het Pugla gaan in oktober ,heeft het dan nog een heerlijk klimaat ,en is Bari ook een levendige stad ?

 12. Certo, het kan in oktober zelfs nog zomers warm zijn overdag (vorig jaar hrbben we nog gezwommen in november). En Bari is levendig, maar ook de andere steden en dorpjes bieden genoeg vertier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *