Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De kroonjuwelen van Bari: Molfetta, Bitonto en Giovinazzo

Even ten noorden van Bari liggen de ‘kroonjuwelen’ van Bari: Bitonto, Molfetta en Giovinazzo. Alle drie kleine pareltjes die vaak worden overgeslagen tijdens een rondreis door Puglia, maar die een bezoek meer dan waard zijn.

Bitonto

Bitonto heeft een charmant oud centrum. De kathedraal, die is gewijd aan San Valentino, de heilige Valentijn, vertoont opvallende gelijkenissen met de Basilica di San Nicola in Bari. Het Palazzo Sylos Calò huisvest de Galleria Nazionale della Puglia, met bijna tweehonderd werken van Pugliese schilders.

In de Chiesa del Crocefisso even buiten het centrum toverde de lokale kunstenaar Carlo Rosa de muren om tot levendige schilderwerken, terwijl de Abbazia di San Leo, een Benedictijner klooster uit de negende eeuw, juist schitterend is in al zijn eenvoud.

Molfetta

In Molfetta, een van de belangrijkste vissersplaatjes in de buurt van Bari, ademt alles visvangst. Zelfs de straatjes van het historisch centrum zijn aangelegd in de vorm van visgraten. Struin vooral zonder plattegrond rond, door achterafstraatjes met rekjes vol was en voetballende kinderen, langs kleurrijke Apes en oude mannetjes die ooit hun dagen doorbrachten op zee.

Je komt vanzelf de pareltjes van Molfetta tegen: de Duomo di San Corrado met zijn twee torens, de Torrione Passari, die deel uitmaakt van de vroegere verdedigingsmuren, de Sant’Andrea en – buiten de stadsmuren – de Cattedrale dell’Assunta, waar de relieken van San Corrado, de patroonheilige van Molfetta, worden bewaard.

Houd je van moderne kunst, neem dan een kijkje in het Palazzo Comunale, met schilderijen van onder anderen de Siciliaanse schilder Renato Guttuso. Ook een bezoek waard zijn het Santuario Madonna dei Martiri, net buiten het centrum, en Pulo di Molfetta, een indrukwekkend zinkgat van honderdzeventig meter breed en dertig meter diep, waarin restanten van een prehistorische beschaving zijn gevonden.

met dank aan Giambattista Lazazzera voor een aantal foto’s

Giovinazzo

Onze favoriet is Giovinazzo. Sfeer proeven doe je het best aan het haventje, waar je op slag al je zorgen vergeet. Hier kun je uren naar de dobberende bootjes staren en naar het geluid van de golven luisteren.

Ook goed toeven is het op Piazza Vittorio Emanuele II, waar het dorpsleven zich afspeelt rondom de Fontana dei Tritoni. De locals verzamelen zich hier voor een cappuccino en een praatje voordat ze naar de Mercato Coperto (Via Cappuccini 111) gaan om boodschappen te doen.

Een wandeling door Giovinazzo voert je langs de Sant’Agostino, aan het gelijknamige plein, het standbeeld van aartsengel Michaël op Piazza Costantinopoli en de Lungomare Esercito Italiano, de boulevard langs de zee. Zin in een duik? Doe net als de Giovinazzi en ga ter hoogte van nummer 157 het water in. Hier kun je ook heerlijk uit de wind liggen.

Liever afkoelen in de schaduw? Loop dan naar het park Villa Comunale (Piazza Giuseppe Garibaldi), met een kleine kiosk waar je in de zomer een espresso of ijsje kunt halen. Voor lekker ijs is ook Il Canaruto (Via Marina 21) favoriet.

Ruvo di Puglia

Geen kroonjuweel, maar een klein pareltje aan Bari’s kroon is Ruvo di Puglia. Het lokale museum, het Museo Nazionale Archeologico Jatta, is een van de mooiste archeologische musea van Puglia. Het beroemdst is de verzameling terracotta vazen, met onder meer een schitterend exemplaar uit de vijfde eeuw voor Christus, met Talos erop, de reus die op Kreta prinses Europa beschermde door driemaal daags langs de kust van het eiland te lopen.

De kathedraal, de Santa Maria Assunta, mag er ook zijn, met een prachtig versierd portaal vol fabeldieren en motieven die van filigraan lijken in plaats van van steen.

Nog meer tips voor je vakantie in Puglia

Ga je op vakantie naar Puglia? We hebben al onze praktische tips voor je vakantie naar Puglia voor je op een rijtje gezet, van alle vluchten naar Puglia tot mooie accommodaties voor een onvergetelijke vakantie.

Onmisbaar als voorbereiding en/of voor onderweg: Mijn Puglia, een persoonlijke reisgids met veel fijne tips, unieke adresjes en bijzondere bezienswaardigheden. Ga samen met Saskia op ontdekking in Puglia en je zult de prachtige regio voor altijd in je hart sluiten! Bestel Mijn Puglia via deze link, met persoonlijke boodschap van Saskia.

Ook maakten we een paar handige online overzichtslijstjes:

*ontdek de mooiste plekken van Puglia
*10x proeven van Puglia
*de lekkerste Slow Food-adresjes in Puglia
*ontdek de mooiste stranden van Puglia
*slapen in een trullo in Puglia
*de mooiste masseria’s in Puglia

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *