Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De kleurrijkste dorpjes van Italië – de mooiste plaatsjes met muurschilderingen

Italië kent heel wat kleurrijke dorpjes. Je hebt vast wel eens foto’s gezien van de regenboogkleurige huisjes op Burano (Venetië) of van de bloemrijke steegjes in Spello (Umbrië). Misschien heb je ook onze verhalen over Procida (Napels), over de kleurrijke keramieken details in Caltagirone (Sicilië) of over Bosa (Sardinië) gelezen.

In deze blog nemen we je mee naar dorpjes die hun kleur te danken hebben aan de vele muurschilderingen. Van sprookjes tot historische taferelen, van politieke pamfletten tot moderne street art – de muren van de dorpjes in onderstaande lijst hebben iets te vertellen.

Het zijn eigenlijk kleine openluchtmusea, waar je al wandelend de mooiste pareltjes ontdekt. Stuk voor stuk kleurrijke verrassingen!

Aielli (Abruzzo)

Aielli, in de provincie L’Aquila, is een middeleeuws pareltje dat hoog op een rotspunt prijkt. Het was zo goed als verlaten, maar dankzij de muurschilderingen van beroemde (inter)nationale street artists als Millo, is het tot leven gewekt.

Via deze link vind je alle murales die tot nu toe zijn gemaakt. Aielli is extra levendig tijdens het festival Borgo Universo, waarbij street art, muziek en theater samenkomen en het dorpje even het middelpunt van het creatieve universum is.

foto’s: Borgo Universo

Arcumeggia (Lombardije)

Dit dorpje in de provincie Varese was waarschijnlijk de eerste borgo dipinto van Italië. Al in 1956 opende de zogenaamde Galleria dell’Affresco, met als eerste werk een lieflijke Madonna van de hand van Achille Funi.

Het was een geliefde plek voor veel kunstenaars, die tijdens hun werk konden overnachten in La Casa del Pittore. Er ontstonden zo 168 kunstwerken, die nog altijd te bewonderen zijn. In de provincie Varese vind je nog meer borghi dipinti. In dit artikel lees je er meer over.

foto: Arcumeggia.it

Braccano (Le Marche)

Op de westelijke helling van de Monte San Vicino ligt Braccano, een gehucht met nog geen honderdvijftig inwoners. Dankzij de murales van studenten van de Accademia di Brera in Milaan en van de kunstacademies in Matelica en Urbino staat het dorpje nu op de kaart.

Je bewondert er een schitterende wolf, een meisje met een uil en een vos, katten en fantasiedieren, zoals je in deze blog van Racconti di Marche kunt zien. Nog veel meer foto’s bekijk je via deze link.

foto: Racconti di Marche

Casalciprano (Molise)

Casalciprano is, een klein dorp in de provincie Campobasso, in de nog vrij onontdekte regio Molise. Het bijna vergeten dorp blies zichzelf vijftien jaar geleden nieuw leven in door het Museo della Memoria Contadina te openen, een museum dat de herinnering aan vervlogen tijden warm houdt. Niet in een museale opstelling, met vitrines vol bijzondere objecten en documenten, maar in de openlucht, in de straatjes van het dorp zelf.

Een aantal jonge Italiaanse kunstenaars dook tot in het kleinste detail in de geschiedenis van de kleine gemeenschap en legde deze vast in muurschilderingen, beelden, keramieken boeken en huiselijke scènes, die je meevoeren naar de geschiedenis van dit boerendorp. In deze blog lees je er meer over en bekijk je meer foto’s.

Castelli Romani (Lazio)

In de zeventien heuveldorpjes die samen de Castelli Romani vormen, vind je hier en daar ook wat street art. Ga zeker op zoek naar muurschilderingen van Miro Fondi en zijn vrienden in Rocca di Papa.

In de wijk Pavona in Albano Laziale vereeuwigde street artist Mauro Pallotta (alias MAUPAL) onder meer een wolkenwassende paus op de muur.

foto: Mauro Pallotta

Cibiana di Cadore (Veneto)

De circa vijftig muurschilderingen in dit dorpje in de provincie Belluno brengen de geschiedenis van het dorp en de oude lokale ambachten en tradities tot leven. Via Magico Veneto en Veneto Secrets maak je alvast een virtuele wandeling door het dorpje.

foto’s: Veneto Secrets

Civitacampomarano (Molise)

Het normaal zo stille Civitacampomarano is tijdens CVTà Street Fest, een lokaal street art-festival waar duizenden bezoekers op af komen, een zinderend spinnenweb van straatjes, waar bezoekers op zoek gaan naar kleurrijke muurschilderingen.

In deze blog vertelt Saskia je er meer over en deelt ze de mooiste plaatselijke muurschilderingen van onder anderen Alice Pasquini, die in Civitacampomarano werd geboren.

Diamante (Calabrië)

In het centro storico van het Calabrese Diamante zijn meer dan driehonderd muurschilderingen te vinden. Al sinds 1981 vormen de muren van het dorp een schildersdoek voor kunstenaars van over de hele wereld.

Het idee kwam van schilder Nani Razzetti, die bij de toenmalige burgemeester aanklopte om Diamante door middel van muurschilderingen op de kaart te zetten. Dat leidde uiteindelijk tot een keur aan verschillende kunstwerken van meer dan tachtig street artists.

Benieuwd naar de kunstwerkjes van Diamante? In deze blog vind je een mooie verzameling en meer achtergrondinformatie over de murales van Diamante.

Dozza (Emilia-Romagna)

Dozza is een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Mede dankzij de kleurrijke muurschilderingen, die gemaakt zijn door kunstenaars uit de omgeving, is het ook echt een plaatje.

Geniet van de ruim honderd verschillende afbeeldingen die je onderweg tegenkomt en fotografeer de kunstwerken die het dorpje extra cachet geven. In deze blog zie je een aantal van de kleurrijke muren van Dozza, maar ter plekke wachten er nog veel meer verrassingen op je!

Favara (Sicilië)

Favara, een klein dorp in het zuiden van Sicilië, in de provincie Agrigento, was ooit een onbeduidend stipje op de kaart. Geen enkele reiziger hield er halt. Dankzij Andrea Bartoli en zijn vrouw Florinda Saieva, die in Favara opgroeide, veranderde dit.

Zij hingen allebei hun carrière (respectievelijk als advocaat en notaris) aan de palmbomen en toverden een deel van het dorp om tot een cultureel park. Acht jaar geleden kochten ze een aantal huizen in het historisch centrum op en vroegen aan bevriende architecten en kunstenaars van over de hele wereld om deze om te toveren tot levende kunstwerken.

Steen voor steen, muur voor muur en kleur voor kleur kreeg Farm Cultural Park, zoals ze dit stukje van Favara waren gaan noemen, vorm. In deze blog lees je er meer over en bewonder je ook een muurolifant van de hand van de Belgische street artist Roa.

Ook vind je in Favara een mooi werk van Alice Pasquini (een van onze favoriete street artists, die we hierboven bij Civitacampomarano al noemden):

foto: Alice Pasquini

Grottaglie (Puglia)

Grottaglie staat in eerste instantie bekend als het dorp van de keramiek, maar je bewondert er ook veel street art. In het keramiekkwartier zie je bijvoorbeeld deze vrolijke bellenblazer:

Ook buiten het centro storico ontdek je veel street art, zoals je in deze blog kunt zien.

Lentini (Sicilië)

De wijk Badia in het Siciliaanse Lentini kent een wedergeboorte dankzij dertien muurschilderingen. Onder de noemer Badia Lost and Found geniet je van werken van onder anderen Gianluca Militello, Doriana Pagani en Nicola Alessandrini. Via deze link bekijk je vast een voorproefje.

foto’s: Nucio Costa voor Badia Lost and Found

Montelupo Albese (Piemonte)

Op de muren van dit dorpje prijken wolven, voornamelijk uit sprookjesverhalen – van De wolf en de zeven geitjes tot minder bekende fabels. Al wandelend door het dorp ontdek je alle verschillende lupi die hier vereeuwigd zijn. Via deze link vind je alle plekken waar de wolven te vinden zijn.

foto: Cascina Bricchetto

Mugnano (Umbrië)

Het dorpje Mugnano ligt niet ver van het Lago Trasimeno, op circa twintig kilometer van Perugia. In 1983 probeerde de lokale kunstenaar Benito Biselli zijn dorp nieuw leven in te blazen, door acht bevriende kunstenaars uit te nodigen en hen de eerste muurschilderingen te laten maken.

Sindsdien hebben vele kunstenaars hun weg naar Mugnano weten te vinden. Je ziet onder meer de heilige Franciscus van Assisi, een boerenprotest tegen Mussolini’s graanquota en de eenwording van Italië in 1861.

Villa in Umbria postte dit foto-artikel over Mugnano. Meer informatie vind je ook op de website van Mugnano.

foto: Villa in Umbria
foto’s: gemeente Mugnano

Orgosolo (Sardinië)

Dankzij de film Banditi a Orgosolo (Vittorio de Seta) is dit dorp op Sardinië beroemd en berucht. Inmiddels zijn de meeste bandieten met pensioen, maar saai is Orgosolo zeker niet. De prachtige muurschilderingen maken een wandeling door het dorp, niet ver van Nuoro, meer dan bijzonder.

De eerste muurschildering van Orgosolo is gemaakt door een groep Milanese anarchisten in 1969. Al snel volgden er meer. Zowel de lokale bevolking als kunstenaars van buitenaf gebruikten de muren van Orgosolo als klankbord voor hun ideeën.

De meeste murales gaan over sociale, historische of politieke thema’s. In deze blog lees je er meer over en bekijk je meer kleurrijke muren in detail.

Saludecio (Emilia-Romagna)

Saludecio, een klein dorpje in de provincie Rimini, in het zuiden van de regio Emilia-Romagna, vlak bij de grens met Le Marche, staat ook wel bekend als la città dei muri dipinti, de stad met beschilderde muren.

De muurschilderingen die je hier ziet, zijn echter niet zomaar aangebracht. Ze vertellen de geschiedenis van de negentiende eeuw en brengen grootse gebeurtenissen en uitvindingen uit die eeuw tot leven.

Zo zie je al dwalend door de smalle straatjes en over sfeervolle pleintjes de uitvinding van de cinema (door de gebroeders Lumière), de eerste spijkerbroek en de karakteristieke Borsalino-hoed, de eerste spoorlijn van Italië tussen Napels en Portici, de accordeon en de kaleidoscoop. Geniet van onze uitgebreide blog over deze historische muren in Saludecio.

Sant’Angelo di Roccalvecce (Lazio)

Er was eens… Een klein dorpje in de heuvels in de provincie Viterbo, in het noorden van Lazio, dat tot leven moest worden gewekt. Maar hoe? Gianluca Chiovelli en zijn neef Alessandro geloofden in sprookjes als redmiddel van hun dorp. Ze richtten de Associazione Culturale Arte e Spettacolo (ACAS) op en gingen op zoek naar een kunstenaar die een tot de verbeelding sprekend sprookje tevoorschijn kon toveren op een van de muren van het dorp.

Ze wilden Sant’Angelo di Roccalvecce omtoveren tot een dorp vol sprookjes, met dank aan muurschilderingen die de mensen moesten laten dwalen door de straten en steegjes, op zoek naar bekende verhalen. Dat is inmiddels aardig gelukt, zoals je in deze blog kunt zien. Een wandeling door Sant’Angelo di Roccalvecce is een wandeling door een kleurrijk sprookjesbos waarbij de muren de mooiste verhalen vertellen.

Stigliano (Basilicata)

In het hart van de regio Basilicata, in de provincie waarin ook Matera ligt, parelt het kleine Stigliano. Dankzij het festival appARTEngo maakt kunst tegenwoordig onlosmakelijk deel uit van de straten en steegjes van Stigliano.

foto’s: appARTEngo.com

Tinnura (Sardinië)

Tinnura telt slechts zo’n tweehonderdvijftig inwoners, maar is dankzij de originele muurschilderingen meer dan een bezoek waard. De meeste murales vind je in de Via Nazionale, de hoofdstraat van Tinnura, maar dwaal ook door de zijstraatjes, waar hier en daar nog meer muurschilderingen opduiken. In deze blog lees je er meer over en bewonder je meer foto’s van Tinnura.

Usseaux (Piemonte)

Op 1416 meter hoogte kom je in Usseaux (in de provincie Turijn) in een andere wereld terecht. Dit bergdorpje in het Parco Naturale Orsiera Rocciavrè herbergt veertig murales die vertellen over het leven in het dorpje, over de inwoners, lokale legendes en de natuur rondom.

Valloria (Ligurië)

Het dorp Valloria staat bekend om de beschilderde deuren. Dankzij het jaarlijkse festival A Valloria fai baldoria komen er elk jaar drie kunstenaars naar het dorpje om nieuwe deuren om te toveren tot een kunstwerk.

Valogno (Campanië)

Op de grens van de regio’s Campanië en Lazio ligt het gehucht Valogno, waar nog maar nauwelijks negentig mensen wonen. Dankzij Giovanni Casale en zijn vrouw Dora Mesolella is het geen spookdorp geworden, maar een street art-pareltje.

Al tien jaar lang komen er voor het project I Colori del Grigio verschillende kunstenaars naar het dorp, die allemaal een of meer kleurrijke werken achterlaten. Via deze link wandel je aan de hand van veel foto’s even virtueel door het dorpje.

foto: Giovanni Rossi Filangieri

Vernante (Piemonte)

Dit kleine dorp in de Alta Val Vermenagna is helemaal gewijd aan Pinokkio. Al wandelend door de straten, lees je als het ware het verhaal van de marionet, naar de illustraties van Attilio Mussino, de beroemdste Pinokkio-tekenaar van Italië.

Er zijn meer dan honderdvijftig reproducties van zijn beroemde illustraties uit het verhaal van Pinokkio te zien, allemaal even kleurrijk en gedetailleerd. Op de website van de ProLoco Vernante bekijk je meer foto’s.

Nog meer muurschilderingen vind je in San Giovanni in Persiceto (Emilia-Romagna), Parlasco (Lombardije), Taceno (Lombardije), San Sperate (Sardinië) en Bettolle (Toscane).

We zijn benieuwd welke van deze dorpjes jij al hebt bezocht en welke er voor een volgende reis op je wensenlijstje staan!

Nog meer street art in Italië

Ook in de grotere plaatsen vind je uiteraard schitterende street art. Ga met ons mee op ontdekkingstocht in Borgo San Giuliano in Rimini, in de wijk Tor Marancia in Rome, in Palermo, in Salerno, in Napels, in Padova of in Turijn. Al onze blogs over street art vind je via deze link.

Andere kleurrijke plekken die we hier nog even willen tippen zijn de Cappella del Barolo (Piemonte), de Giardino dei Tarocchi (Toscane), het Parco Sculture del Chianti (Toscane), het openluchtmuseum MuSaBa (Calabrië) en de kleurrijke kasbah in Mazaro del Vallo (Sicilië).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *