Favara, een klein dorp in het zuiden van Sicilië, in de provincie Agrigento, was ooit een onbeduidend stipje op de kaart. Geen enkele reiziger hield er halt.
Dankzij Andrea Bartoli en zijn vrouw Florinda Saieva, die in Favara opgroeide, veranderde dit. Zij hingen allebei hun carrière (respectievelijk als advocaat en notaris) aan de palmbomen en toverden een deel van het dorp om tot een cultureel park.
In 2010 kochten ze een aantal huizen in het historisch centrum op en vroegen aan bevriende architecten en kunstenaars van over de hele wereld om deze om te toveren tot levende kunstwerken.
Farm Cultural Park
Steen voor steen, muur voor muur en kleur voor kleur kreeg Farm Cultural Park, zoals ze dit stukje van Favara waren gaan noemen, vorm. Er werden kleinschalige exposities georganiseerd, spontane concerten en avonden waarop er tot in de kleinste uurtjes werd gedanst.
Langzaam maar zeker werd het park een begrip. Je vindt er steeds andere tentoonstellingen, soms zeer tijdelijk, soms wat langer te zien. Er zijn installaties in de openlucht, op elk denkbaar formaat: van een verkeersbord tot een bijna onopvallende spreuk bij een openbare asbak, van een groots houten kunstwerk van Byobu (dat eigenlijk gemaakt werd voor de Expo in Milaan) tot zachtjes in de wind wapperende foto’s. Kijk maar mee:
de olifant is van de hand van de Belgische street artist Roa
Maar niet alleen kunstenaars komen van over de hele wereld, ook reizigers uit alle uithoeken van de aardbol weten Favara inmiddels te vinden. Naast alle kunst vind je er daarom inmiddels ook een aantal restaurants en bed & breakfasts, zoals Community Room & Wine en Casa Al Qamar.
Nieuwsgierig naar Farm Cultural Park? In de zomer kun je er dagelijks, behalve op maandag, een kijkje nemen. Van dinsdag tot en met vrijdag kun je er terecht van 10.00 tot 24.00 uur, op zaterdag en zondag zelfs van 10.00 tot 02.00 uur.
In de lente, herfst en winter kun je er van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 22.00 uur heen, in het weekend van 10.00 tot 24.00 uur.
Kleurrijke street art in Favara
Leuk: dankzij Farm Cultural Park vind je ook op andere plekken in Favara kleurrijke street art, zoals een vintage Vespa.
Marzipan | Museo della Mandorla
Als je dan toch in Favara bent, mag je een bezoek aan Marzipan niet overslaan. Dit is een klein maar fijn museum, dat helemaal is gewijd aan de grote trots van Agrigento en omgeving: la mandorla, de amandel.
Je leert alles over de amandel en wat men er hier allemaal voor lekkers van maakt. Wist je bijvoorbeeld dat er alleen op Sicilië al ongeveer driehonderd verschillende soorten amandelen groeien?
Aan de wanden hangen prachtige oude foto’s van het pellen van de amandelen, dat in familieverband gebeurde. Je zou zo plaats willen nemen tussen die families in zwart-wit, om een handje mee te helpen.
Vanaf het dakterras heb je een prachtig uitzicht over de daken en koepels van Favara. Na een uitgebreide fotosessie worden we in de bij het museum behorende latteria getrakteerd op een glas amandelmelk en vers gebakken amandelkoekjes.
Wil je ook een kijkje nemen bij Marzipan? Je vindt het amandelmuseum aan de Via Vittorio Emanuele 96-100 in Favara. Het is van maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 18.30 uur. Op zaterdag en zondag is het museum gesloten.
Bijzondere Siciliaanse paaslammetjes
In het Museo della Mandorla maak je ook kennis met de traditie van het paaslam. Favara staat namelijk bekend als ‘de hoofdstad van het paaslammetje’. De marsepeinen lammetjes worden hier in allerlei soorten en maten gemaakt, allemaal even vakkundig en vooral allemaal even nauwkeurig vormgegeven.
Als je rond Pasen in het zuiden van Sicilië bent, moet je hier zeker een lammetje komen proeven. Dat kan bijvoorbeeld bij Pasticceria Cosi Dunci (Via Madrice 10), bij Pasticceria La Dolceria (Corso Vittorio Veneto 18), bij Pasticceria di Sicilia (Viale Aldo Moro 199h) of bij Pasticceria Vetro (Via Mameli 2).
Nóg leuker is een bezoek aan de Sagra dell’Agnello Pasquale, een speciale culinaire happening voor het marsepeinen paaslam. Ook een aanrader is Mandorlo in Fiore, het amandelbloesemfeest dat elk jaar in het vroege voorjaar (meestal begin maart) in Agrigento en omgeving wordt gevierd.
Hoi hoi, gisteren het Farm Cultural park bezocht, wat een gaaf initiatief. Een van de medewerkers vertelde dat er deze week veel buitenlands bezoek was geweest (veel landen vakantie) dus dat was heel positief! Wil alleen iedereen die via deze site ook het plan opvat dit fantastische plekje te bezoeken en met eigen vervoer komt even waarschuwen dat het verstandig is de auto een beetje aan de buitenrand van het plaatsje te parkeren en verder te lopen. Dat bespaart een hoop stress. En verder wil ik je een compliment maken met deze site! Het is zo leuk om onze bezoeken voor te bereiden met de info van jou! Heel veel succes gewenst!