Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Street art in Palermo – kleurrijke speurtocht door de stad

Palermo voelt soms als één groot openluchtmuseum, met al haar kerken, pleinen en markten. Als je oog hebt voor het werk van street artists, zie je bovendien op de meest onverwachte plekken als verlaten binnenplaatsen of achterafstraatjes kleurrijke kunstwerken verschijnen.

Saskia ontdekte samen met fotografe Carola tijdens een rondreis over Sicilië ook het bruisende Palermo. Ze spotten heel veel street art, van kleurrijke Madonna’s tot een prachtig portret van Borsellino en Falcone.

In de hele stad zijn muren, gebouwen en soms zelfs hele wijken onder handen genomen door bekende en minder bekende kunstenaars. Het gaat soms om bij toeristen iets minder bekende wijken, maar ook in het centrum van de stad valt er genoeg street art te zien.

In deze blog delen we vijftig prachtige pareltjes, maar er is nog veel en veel meer te zien. Ook elders op Sicilië: als je een rondreis over het eiland maakt, vind je ook in Lentini, Catania en Caltanisetta kleurrijke street art. Bovendien komt er bijna wekelijks nieuwe street art bij (al verdwijnen soms ook street art-werken, dat is helaas inherent aan deze openbare kunstvorm…).

Street art in de wijk Capo

We beginnen onze rondreis door Palermo in de wijk Capo, waar ook de beroemde Mercato del Capo plaatsvindt. Je vindt hier allereerst veel werken van de Palermitaanse street artist Tutto e Niente (dat letterlijk ‘alles en niets’ betekent). Hij heeft geen uitgebreid repertoire, maar zijn Madonna’s in alle kleuren van de regenboog en andere gestencilde iconen zijn elke keer fotogeniek.

De street art op de foto hieronder is te vinden aan de Via Beati Paoli, aan het einde van de Mercato del Capo, net voorbij de kraampjes aan je rechterhand. Daarna sla je meteen rechts de Via Carrettieri in voor nog meer street art.

Carlos Atoche is geboren en getogen in Peru. Na een rondreis door Europa is hij nu neergestreken in Rome, waar hij onder andere in de wijk Torpignattara kleurrijke street art maakte. Samen met de Napolitaanse Zolta geeft hij kleur aan de muur langs een trappartij die vanaf de Via Carrettieri omhoog leidt.

Even verderop aan de Via Carrettieri, maar ook in de andere straatjes en steegjes rondom het Piazza Sant’Anna al Capo, ontdek je nog meer street art, met naast de kleurrijke figuren van Zolta en een cannolo in een carro die wordt voortgetrokken door een walvis, werk van onder anderen Exit/Enter, James Boy, Hopnn, BDN, Ache77 en Leonardo Borri.

Street art in de wijk Vucciria

Was de Vucciria-markt ooit het kloppend hart van de stad, nu zie je er vooral toeristen en nog maar een handvol kraampjes. Het lijkt in niets meer op de markt die hier meer dan zevenhonderd jaar lang te vinden was.

Nu vind je er nog slechts een paar groente- en fruitstalletjes en een kleine vismarkt onder de loggia op het Piazza Caracciolo, met rood/witte mannetjes én vissen van Hopnn. Over de vissen waakt een prachtige Don Vito Corleone uit The Godfather van C215, alias Christian Guemy, die om de hoek ook een kat en een mysterieuze man vereeuwigde.

In de straten rondom vind je ook werken van Exit/Enter, BDN, JamesBoy en Julieta XLF. Het epicentrum van de street art in Vucciria is het Piazza Garraffello, dat na de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog een beetje aan zijn lot is overgelaten. Een perfect terrein voor street artists als Axel Void, Hopnn, K2M, Uwe, Trebel en Tadlock.

Street art in de wijk Kalsa

Kalsa heeft de afgelopen jaren een grote verandering ondergaan. Van een achterstandswijk is dit deel van Palermo uitgegroeid tot een creatief, hip stukje stad, met als kloppend hart het Piazza Magione, waar in 2009 ook het eerste street art-festival, Wallpaper, plaatsvond. Nog altijd vind je aan en om dit plein allerlei street art-pareltjes, van onder anderen Hopnn, Eisk, Exit/Enter en de Spaanse kunstenaar Astro Naut.

Ozmo begon tijdens het Wallpaper-festival aan een kleurrijk kunstwerk, maar moest het werk vanwege bureaucratische rompslomp helaas onvoltooid laten. Zijn kunstwerk nog altijd niet af.

Ietwat macaber is de dertig meter lange street art van de uit Como afkomstige Ema Jons, die in het smalle steegje Vicolo del Caccamo all’Alloro skeletten en andere sombere figuren tekende.

Dwalend door de wijk Kalsa stuit je her en der op een aantal kleurige meisjes en vosjes van de Spaanse Julieta XLF, onder andere aan het Piazzetta della Vittoria en aan de Vicolo delle Travi.

Aan de haven van Palermo prijkt het dubbelportret van Giovanni Falcone en Paolo Borsellino. De twee onderzoeksrechters die streden tegen de maffia schitteren op de gevel van het Istituto Nautico (aan de kant van de Via Cala). In deze blog lees je er meer over.

Street art in de wijk Ballarò

Ballarò is de meest kleurrijke wijk van de stad, niet alleen vanwege de markt met verkopers uit alle windstreken, maar ook vanwege de vele street art die in dit deel van de stad te vinden is.

Veel street art is geconcentreerd rondom het Piazza Mediterraneo, met onder meer de portretten van winnaars en verliezers van Collettivo FX, werk van Tutto e Niente, Exit/Enter, Elisa Muliere, Hopnn en Luvi.

Ook aan en om het Piazza Ecce Homo zul je verrast worden door veel verschillende straatkunst, met onder andere een donkerblauwe nachtvlinder van Sbrama, Madonna’s van Tutto e Niente, een meisje van Julieta XLF en grote en kleinere werken van I Mangiatori di Patate, Gab_el, SinMetro, Gio Pistone en Salvo Ligama.

In de Rua Formaggi vind je een aaneenschakeling van street art-meesterwerken, van onder anderen Idrami Animabili, Ricky Boy, Andrea Casciu, Julieta XLF en Pang.

De bewoners van de Via dell’Università zijn trots op ‘hun Caravaggio’s jongen met een fruitmand’, een warm portret van de hand van C215.

Street art in de wijk Borgo Vecchio

Achter het Teatro Politeama strekt zich een echte volkswijk uit, Borgo Vecchio genaamd. Hier vind je de hoogste concentratie street art van heel Palermo, grotendeels gemaakt tijdens omvangrijke projecten als St.Art en Borgo Vecchio Factory. Je vindt er street art van ZedOne, Corn 79, Hunto, Coquelicot Maffille, Ema Jons, Alleg, Aris, Pang en Poki.

Vijf dagen kostte het Rosk, Mister Thoms & Zed1, Mr. Fijodor & Corn, Hunto en DMS om de Street Art Parking van het Ibis Styles Hotel Palermo om te toveren tot een openluchtmuseum. Van 24 februari tot 1 maart 2014 voorzagen ze de muren van bijzondere schilderingen, die nog altijd te zien zijn op deze parkeerplaats tussen de wijk Borgo Vecchio en de ferryhaven van Palermo.

Mr. Fijodor & Corn schilderden een eerbetoon aan Pippo Fava (1925-1984), die slachtoffer werd van de maffia. DMS zet de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un en diens schending van de rechten van de mens centraal, terwijl Mister Thoms & Zed1 de samenleving weergeven als ware een Russische matroesjka.

Het mooist is La libertà è un dovere van de Siciliaanse street artist Rosk, met een prachtige vredesduif en een reeks doorleefde gezichten.

Street art-plattegrond van Palermo

De meeste street art vonden we door gewoon door de stad te dwalen, met name door de achterafstraatjes. Wil je liever niet zomaar op pad, dan wijst de plattegrond van StreetArtFactory je de weg naar een aantal kleurrijke kunstwerken.

Nog veel meer tips voor Palermo

We hebben een lekker dikke digitale reisgids voor Palermo gemaakt, met meer dan 400 pagina’s aan inspiratie voor je stedentrip. We delen de mooiste plekken, met naast de beroemde highlights ook onbekende pareltjes, van een bijzonder uitkijkpunt tot een magische kamer.

We nemen je mee naar de kleurrijkste markt van de stad, laten je proeven van street food en delen de beste adresjes voor cappuccino, lunch, aperitivo en diner. Tot slot nemen je ook even mee buiten de stad, de Monte Pellegrino op, naar Monreale en naar Mondello, voor een dagje ontspannen aan zee. Boek dus maar vast je ticket; Palermo ti sta aspettando, Palermo wacht op je!

Bestel de Special over Palermo

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, je laptop of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

  1. Mooi artikel, maar 1 foutje: streetartist “HOPNN” bestaat niet; op de afbeeldingen ziet men Cyrillisch schrift.
    Het is gewoon een Rus, Joeri of ook Yuri genaamd.

    Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Joeri_(naam)

    Een Italia fan.

  2. Ciao Joeri, dat is wellicht helemaal waar, maar de street artist noemt zichzelf toch echt zo, in elk geval als artiestennaam (Exit/Enter heet uiteraard ook anders). Zie zijn website https://hopnn.com/

  3. Ciao Saskia

    ga op de website die je noemt, eens kijken bij “Contact”. Daar zie je zijn naam staan bij zijn emailadres… Yuri.

    Cordiali saluti
    Joeri

  4. Si, dat heb ik gezien – het zal ook zeker zijn echte naam zijn maar zijn artiestennaam is echt Hopnn. Hij wordt als street artist geen Yuri genoemd. C215 heet officieel ook Christian, maar die noemt ook niemand zo als het over zijn werk als street artist gaat. Juist vanwege het soms deels illegale karakter van dit soort werk is een alias/artiestennaam hier vrij normaal. Als ik aan Palermitani vraag of ze het werk van Yuri kennen, zal dat niemand iets zeggen. Het werk van Hopnn kent iedereen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *