Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Padova – sterren, street art & een naamloze Santo

Padova, grofweg gelegen tussen Verona en Venetië, in de regio Veneto, staat bij de Italianen bekend als la città dei tre senza, ‘de stad van de drie zonders’. Dankzij Guia, de eigenaresse van bed & breakfast This is Home, ontdekten we deze drie bij-zonder-heden – en nog veel meer uitzonderlijke pareltjes in Padova.

Een heilige zonder naam, een café zonder deuren en een weide zonder gras
Allereerst is Padova de stad van il santo senza nome, de heilige zonder naam. Want hoewel de heilige van Padova niemand minder is dan Sant’Antonio, wordt deze heilige eigenlijk nooit bij naam genoemd. Hij wordt kortweg aangeduid als il Santo, de Heilige.

Zelfs de basiliek die aan hem gewijd is wordt de Basilica del Santo genoemd en ligt aan het Piazza del Santo. De kerk is een van de grootste trekpleisters van Padova en zeker een bezoekje waard, waarbij je ook even de tijd moet nemen voor een wandeling door de verschillende chiostri, kloostertuinen.

Ten tweede vind je in Padova een caffè senza porte, een café zonder deuren: Caffè Pedrocchi. Dit café dankt zijn naam niet aan het feit dat geen deuren zijn, maar aan het feit dat er tot 1916 geen openings- en sluitingstijden waren. Caffè Pedrocchi was simpelweg altijd geopend.

Tegenwoordig kun je er niet meer vierentwintig uur per dag terecht, maar we raden je aan zeker even te gaan proeven. Bestel er in elk geval een speciale Pedrocchi-cappuccino, met mint – een bijzonder aangename smaakervaring!

Ten slotte heeft Padova volgens de Padovani het grootste plein ter wereld, het Prato della Valle genaamd. Deze weide (prato betekent weide) kreeg van de Padovani de bijnaam prato senza erba (‘weide zonder gras’), aangezien het hier tot eind achttiende eeuw nogal moerassig was en er ondanks de naam geen groot grasveld te bekennen was.

Nu wordt het plein omsingeld door een kanaal en een reeks standbeelden van beroemdheden, met onder anderen Dante, Canova en Giotto.

Naast deze drie bij-zonder-heden valt er nog veel meer te zien, te doen, te ontdekken en te proeven in Padova. We delen graag een aantal tips voor een bezoek aan deze stad zonder pretenties.

Staren naar Giotto’s schitterende sterrenhemel
In Padova vind je een schitterende sterrenhemel, een helderblauw gewelf bespikkeld met gouden sterren, boven een reeks kleurrijke fresco’s. Het is het werk van Giotto, die elk hoekje van de Cappella degli Scrovegni voorzag van levendig geschilderde fragmenten.

In onze blog Giotto’s opgerolde hemel lees je meer over Giotto’s schitterende fresco’s in de Cappella degli Scrovegni.

Flaneren langs fresco’s van formaat
Hoewel veel mensen speciaal voor Giotto’s fresco’s naar Padova komen, vind je op nog veel meer plaatsen in de stad fantastische fresco’s van formaat. Zo vergaapten wij ons ruim een half uur lang aan de prachtig versierde wanden en plafond van het Battistero (de doopkapel), meteen naast de Duomo.

De fresco’s die je hier ziet, met scènes uit het Oude en Nieuwe Testament, zijn van de hand van de Florentijnse kunstenaar Giusto de’ Menabuoi, die zichzelf overtreft met zijn paradijs, aan de binnenzijde van de koepel.

Aan de andere kant van de Duomo, in het Palazzo Vescovile, vergaap je je aan de meer dan negenhonderd vierkante meter (!) fresco’s in de Salone dei Vescovi. Na een recente restauratie schitteren de portretten van de eerste honderd bisschoppen van Padova, allemaal vereeuwigd door Bartolomeo Montagna, als nooit tevoren.

Ook het bewonderen waard zijn de fresco’s van Jacopo da Montagnanan, in de Cappella di Santa Maria degli Angeli, die eveneens deel uitmaakt van het Palazzo Vescovile.

Speuren naar street art
Naast kleurrijke fresco’s stuit je in Padova ook op bijzondere street art. We speurden naar de donkere silhouetten (vaak vergezeld van kleurige vlinders, een zwarte kat of kleine vogeltjes) van Kenny Random.

Ook dit meeuwenmeisje is, hoewel in heel andere stijl van Randoms hand:

Tony Gallo voorziet de straten van Padova van kleurrijke knuffels; je wil zijn creaties meteen aanraken en in je koffer stoppen, om mee te nemen op een volgende reis.

Zoek zeker ook naar het bijzondere Strani Incontri, waar Kenny Random en Tony Gallo prachtig tegenover elkaar staan en samen een uniek stukje street art hebben gecreëerd.

Nog een naam om te onthouden is Alessio B., het brein achter onder meer deze kunststukjes:

Benieuwd naar alle street art in Padova? Op de Italiaanse blog Il pensiero viaggiatore vind je een plattegrond met een groot aantal street art-pareltjes in Padova.

Genieten van het uitzicht vanaf de galerij van Palazzo della Ragione
Midden in Padova, tussen het Piazza delle Erbe en het Piazza della Frutta, prijkt het Palazzo della Ragione. Neem zeker de tijd voor een bezoek aan dit palazzo, met naast een grandioze galerij (met plafonds vol fresco’s en uniek uitzicht op het Piazza delle Erbe) een nóg indrukwekkender binnenzijde.

De Sala del Tribunale (die van 1218 tot 1797 werd gebruikt door zowel rechters als kooplieden) laat je mond openvallen van verbazing. Wát een ruimte (ruim tachtig bij bijna dertig meter), wát een constructie (met een dak van lood, in de vorm van een omgekeerde scheepskiel) en wát een prachtige fresco’s, met de sterrenbeelden en de maanden van het jaar. Alsof dat nog niet genoeg is, staat er in de zaal een groots houten paard uit de vijftiende eeuw. Bellissimo!

Smullen van lokale delicatessen bij Sotto il Salone
Vergeet na je bezoek aan dit imposante palazzo ook niet even ónder de enorme Sala del Tribunale te kijken, bij Sotto il Salone. Vanaf het Piazza delle Erbe en het Piazza della Frutta wandel je zo de galerijen in die je aan weerszijden onder het Palazzo della Ragione vindt en die je trakteren op een keur aan delicatessenzaakjes.

Van verse pasta tot geurige kazen, van vers gevangen vis tot knapperig brood en verschillende vleeswaren, je vindt het hier allemaal. Kies lekker wat specialiteiten om als souvenir mee te nemen of stel ter plekke een picknick samen.

Terug in de tijd reizen aan Padova’s universiteit
Al sinds 1222 heeft Padova een universiteit, waarmee het een van de oudste universiteitssteden van Italië (en van heel Europa) is. De Cortile Antico (‘antieke binnenplaats’) van Palazzo Bo doet ons denken aan het Archiginnasio in Bologna, met ook hier oude wapenschilden van de families die hier hebben gestudeerd.

Bewonder ook de Sala dei Quaranta, met de katheder van waarachter Galileo Galilei, die van 1592 tot 1610 in Padova colleges gaf, ooit zijn studenten toesprak; de Aula Magna, met eveneens veel familiewapens; en het beroemde Teatro Anatomico, dat het oudste anatomisch theater ter wereld is. Dankzij de ellipsvorm konden meer dan tweehonderd studenten meekijken wat er op de snijtafel in het midden gebeurde. Wat zouden we hier graag even terug in de tijd kunnen kijken…

Wandelen door de oudste botanische tuin ter wereld
Padova heeft niet alleen een historische universiteit, maar ook de oudste botanische tuin ter wereld. ‘De Orto Botanico di Padova is de origineelste van alle botanische tuinen in de wereld en vertegenwoordigt het ontstaan van de wetenschap, van wetenschappelijke uitwisselingen en het begrip van de relatie tussen natuur en cultuur. De tuin heeft grote bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van vele moderne wetenschappelijke disciplines,’ aldus de Unesco, die de Orto Botanico in Padova op de Werelderfgoedlijst zette.

Benieuwd naar Padova’s botanische wonder? In deze blog nemen we je mee naar dit unieke stukje groen in de stad.

Culinair genieten in het voormalige getto
In het voormalige getto vind je sfeervolle straatjes en pleintjes en een keur aan trattoria’s, bars en restaurants. Wij genieten van een lekker lange lunch bij Osteria Dal Capo, met onder meer een courgettetaartje met een saus van Asiago-kaas en een lasagne met voorjaarsgroenten.

’s Avonds schuiven we op aanraden van Guia van This is Home (die voor al haar gasten een heel scala aan culinaire adresjes in een persoonlijk online kaartje heeft gezet) aan bij Osteria dei Fabbri, waar we de befaamde bigoli all’anatra proeven, een lokale, lekker dikke soort spaghetti met eend. Da leccarsi i baffi!

Nog een paar fijne culinaire tips:

*Caffeine – voor een heerlijke cappuccino

*5x aperitivo (met lekker veel Spritz & street food)

*voor een lekker broodje ga je naar Dalla Zita (Via Gorizia 12). Tafeltjes zijn er niet en het menu prijkt, in kleurrijke kaartjes, op de wanden, maar de broodjes zijn hier al meer dan honderdvijftig jaar onovertroffen!

*de prachtige authentieke gevel van Drogheria Preti (Prato della Valle 26) trekt meteen de aandacht, maar wip er ook zeker even binnen voor een stukje chocolade, lekkere snoepjes of de lokale likeur.

Sterren kijken in La Specola
We sluiten af met net zo een prachtige sterrenhemel als waar we onze tips voor Padova mee startte: althans, als je een beetje geluk hebt. Dan tref je namelijk de sterrenwacht, La Specola, aan met open deuren en laat je je door een gids langs alle geheimen van het heelal leiden.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *