Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

MuSaBa – uniek museum met kleurrijke kunstwerken in Calabrië

Een tijdje geleden kregen Frans en Anna van Anna’s broer de tip om MuSaBa te bezoeken, een interessant museum in Calabrië. Het museum is het levenswerk van de Italiaanse Nik Spatari en zijn Nederlandse vrouw Hiske Maas.

Frans: ‘Omdat de foto’s die Anna’s broer stuurde er prachtig uitzagen, maakten we meteen plannen om MuSaBa te gaan bezoeken. Het ligt op bijna vierhonderd kilometer afstand van onze trullo en ofschoon Puglia ook in de winter een paradijs is, genieten we er toch ook van dat we in deze rustige tijd van het jaar maar een paar uurtjes hoeven te rijden om in een totaal andere wereld terecht te komen.

Waar Puglia ons telkens weer zachtjes en liefdevol verleidt met glooiende heuvels, rustige stranden en weelderige olijfbomen, lacht Calabrië ons uit. Zoals het daar reusachtig, ruig en ongenaakbaar ligt, lijkt het een onneembare vesting.

Maar als we hoog boven de spiegelende zee over kronkelige kustwegen rijden of landinwaarts woeste bergen, bossen en rivieren bewonderen, kunnen we niet anders dan hopeloos verliefd worden en alle schitterende decors in ons opslaan om ze nooit meer te vergeten.

Musaba ligt vlakbij Mammola, op de grens van het meest zuidelijke natuurreservaat van Calabrië, het Parco Nazionale dell’Aspromonte. Vijftig jaar geleden kochten Nik en Hiske daar een ruïne van een middeleeuws klooster met bijbehorend stuk land en begonnen er hun project.

Nik Spatari is inmiddels 91 jaar oud, maar hij werkt nog steeds. Op elfjarige leeftijd verloor hij tijdens de oorlog zijn gehoor als gevolg van een bomexplosie. Als autodidact was hij nieuwsgierig naar alles en iedereen. Hij reisde de wereld over en kwam in contact met bekende kunstenaars als de Corbusier, Picasso, Max Ernst en Cocteau. In Parijs leerde hij Hiske kennen. Ze leefden samen een paar jaar in Milaan, in de kunstenaarswijk Brera.

Afgezien van de bijzondere ligging van MuSaBa, verspreid over verschillende niveaus, is onze eerste indruk verpletterend . Hier lijkt het alsof een kunstzinnige bom is ontploft. Overal, echt in elke hoek van het zeven hectare grote terrein, zie je sculpturen, mozaïeken, schilderijen en andere kunstuitingen in de meest fantastische kleuren, die bovendien perfect in de natuurlijke omgeving passen.

In een van de door Nik zelf ontworpen gebouwen hangt een groot deel van zijn schilderijen. Hij heeft er zoveel gemaakt dat voor achthonderd andere eigenlijk nog een geheel nieuw gebouw zou moeten verrijzen. Ik geloof dat hij het liefst morgen zou beginnen met bouwen…

Aan de voet van de heuvel ligt een complex van gebouwen die indien nodig onderdak bieden aan gasten. Ze zijn volledig versierd met mozaïeken die verschillende verhalen vertellen. Een gigantisch beeld van een man torent er boven uit.

Omdat Nik en Hiske net als wij een Italiaans-Nederlandse combinatie vormen, leek het ons leuk ze een exemplaar van Fratello & Sorella cadeau te doen. Dat viel in goede aarde en als geste van hun kant mochten we ook hun woning boven het museum bekijken, die normaal gesproken voor het publiek gesloten is.

Ook deze ruimte is een indrukwekkende verzameling van smaak, creativiteit en schoonheid. Nik maakte er een tekening van ons. Heel bijzonder om door een levende legende (want dat is hij écht) geportretteerd te worden.

MuSaBa biedt overigens aan andere kunstenaars de mogelijkheid om er te werken en te exposeren. Bovendien worden er excursies georganiseerd voor kinderen, die zo in aanraking komen met deze fantastische wereld en er, onder begeleiding, hun artistieke vaardigheden kunnen ontdekken. Als je door Calabrië reist en een bijzondere ervaring wil opdoen, mag je dit niet missen!’

Je vindt het museumpark MuSaBa aan de Viale Parco Museo Santa Barbara even buiten Mammola. MuSaBa is dagelijks geopend, het hele jaar door. Kijk voor meer informatie en details op de website van MuSaBa.

met dank aan Anna voor de mooie foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *