Napels is een bruisende stad. Naast het bezoeken van alle bekende bezienswaardigheden is het zeker aan te raden om gewoon zonder vooropgesteld plan door de straten te lopen. Luister naar de geluiden van voetballende kinderen, kletsende nonna’s en luid discussiërende barbezoekers, snuif de geuren op van espresso, vers gebakken pizza en nog warme sfogliatelle, proef de sfeer en houd je ogen goed open.
Behalve prachtige kerken en volkse straatjes kun je in het centrum van Napels namelijk ook een enorme hoeveelheid kunst op straat zien. Tim neemt je mee op pad om de mooiste street art-pareltjes te ontdekken.
Tim: ‘Joël van Ontdek Napels is mijn gids. Hij belooft me een aantal schitterende straatkunstwerken te laten zien. We beginnen op Piazza Dante en lopen richting het funicolare-station Montesanto.
Onderweg komen we al allerlei moois tegen, zoals een afbeelding van de iconische Italiaanse actrice Anna Magnani, een werk van Roxy in the box (de artiestennaam van Rosaria Bosso):
Van deze street artist is nog meer zogenaamde vascio art te vinden. Vascio’s zijn kleine huizen met slechts één of twee kamers op de begane grond, met directe toegang tot de straat, zoals die in Napels veel voorkomen.
De Franse kunstenaar Blase zoekt vlooienmarkten af naar negentiende-eeuwse schilderijen en geeft ze een tweede leven door ze een humoristische draai en naam te geven. We bewonderen Where’s your head at, Fais-moi jouir en Femme fatale.
Een stukje verderop zien we een andere grappige afbeelding, van de Britse koningin die aan het barbecueën is:
Daarna volgt een wat minder vrolijk maar prachtig uitgevoerd doodshoofd met drie handen:
Op de plantenbakken voor het funicolare-station van Montesanto staan bekende Napolitanen afgebeeld die in het midden van de vorige eeuw grote beroemdheden waren. We zien Concetta Barra, een Italiaanse zangeres en actrice die vooral bekend was om haar interpretaties in de Napolitaanse taal, en zangeres Ria Rosa.
Natuurlijk ontbreekt ook Totò niet, een van de populairste acteurs van Italië in die tijd.
Op een muur achter de marktkramen op het Piazza Pignasecca is een enorme muurschildering van Mattia Fagnoni te zien. Dit jongetje overleed in 2015 aan een zeldzame ziekte. Op initiatief van de vereniging die gewijd is aan Mattia en het bestrijden van zeldzame kinderziektes en van de nabijgelegen kerk Santa Maria delle Grazie in Montesanto kreeg David Vecchiato (alias Diavù) de opdracht om deze blijvende herinnering te maken.
We duiken de Quartieri Spagnoli in. Hier zien we allereerst een houten kunstwerk van beeldhouwer Mario Schiano, van de in Napels geboren acteur Carlo Pedersoli, beter bekend als Bud Spencer.
Geef hier je ogen goed de kost, want op heel veel deuren en luiken is street art te bewonderen. Let bij de laatste foto ook op de uitspraak in de linkerbovenhoek…
Al wandelend ontmoeten we een indrukwekkend blauw portret. Dit buitenaards lijkend meisje is het werk van de Argentijnse kunstenares Irene Lasivita.
Van de schilder Leone Peretti zijn meerdere werken in het Quartieri Spagnoli te bewonderen. Dit is een afbeelding van de typisch Napolitaanse Pulcinella, uit de commedia dell’arte:
Natuurlijk ontbreekt ook de bekende Italiaanse actrice Sophia Loren niet:
Een andere vrouwelijke aanwinst op de muren van de stad is deze enorme schildering van de godin Isis, gemaakt door de kunstenaar Bosoletti. Al in de Romeinse tijd bestond er in Napels een cultus rond deze Egyptische godin.
L’oro di Napoli, het goud van Napels, zo heet het eerbetoon van Leone Peretti aan drie beroemde Napolitanen: de acteurs Totò en Massimo Troisi en de singer/songwriter Pino Daniele:
Een stukje verderop is een afbeelding van dezelfde kunstenaar te zien, dit keer van de in Italië zeer bekende muzikant, acteur en componist Lucio Dalla:
Van het kunstenaarsduo Cyop & Kaf zijn veel werken te bewonderen. Je zult hun heel eigen stijl al snel herkennen. Er is een plattegrond van de Quartieri Spagnoli met alle locaties van hun street art.
Kunstenaar Carlos Atoche, die we eerder al in Rome en in Palermo zagen, heeft in Napels een soort Medusahoofd geschilderd:
Mooi is ook het werk van de Italiaanse feministe en kunstenares MP5. Haar Care for knowledge is geïnspireerd op de Griekse Hypatia, de eerste vrouwelijke wetenschapper uit de vierde eeuw.
We verlaten de Quartieri Spagnoli en lopen naar het Piazza Gesù Nuovo, het begin van de Spaccanapoli. In deze buurt komen we weer mooie dingen tegen, waaronder deze vrolijke schildering van een bloem met ogen in de blaadjes:
Street artist Hopnn maakt aardig gebruik van de aanwezige balkons:
Maar liefst vier werken zijn van de hand van Carlo Oneto Knet. Het zijn hommages aan de schoonheid, diversiteit en geschiedenis van de LGBT-beweging:
Een van de bekendste street art-werken van Napels is de vijftien meter hoge muurschildering van San Gennaro, de beschermheilige van Napels, is gemaakt door Jorit Agoch (die een Nederlandse moeder heeft):
Ook de bekende street artist Banksy heeft zich in Napels laten zien. Hij vereeuwigde er zijn Madonna con la pistola. Aangezien Banksy’s werken bijzonder populair en waardevol zijn, is er een beschermende lijst omheen gemaakt.
Verderop duiken we de Vico San Domenico Maggiore in. Deze steeg wordt ook wel de Vico Creativo genoemd, vanwege de leuke artistieke winkeltjes die je er vindt én vanwege de street art die er te zien is, zoals de stripachtige werken van Luca Serafino en Ormai.
In de buurt van Piazza Bellini, waar veel boekwinkels en kraampjes met tweedehands boeken te vinden zijn, krijgen we nog een paar mooie werken te zien op gesloten winkeldeuren.’
Wil je ook street art spotten in Napels? Natuurlijk kun je zelf ronddwalen, maar als je de mooiste werken niet wil missen, dan nemen Joël en Iris van Ontdek Napels je graag mee op pad. Via deze link vind je alle info over hun street art-tour.