Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een rondje langs het Lago Trasimeno – het op drie na grootste meer van Italië

Het Lago Trasimeno, het op drie na grootste meer van Italië, ligt in het noorden van Umbrië, vlak bij de grens met Toscane.

Lago-Trasimeno-Umbrie (9)

Op deze plek lokte Hannibal de Romeinen in 217 voor Christus in een hinderlaag. De ruïnes van het slagveld tussen de Romeinen en de Carthagers kun je nog altijd bekijken, bij het plaatsje Tuoro sul Trasimeno. Houd je meer van moderne kunst? Wandel dan aan het meer, bij het Lido di Tuoro, door de beeldentuin Campo del Sole.

Lago-Trasimeno-Umbrie (9a)

Het Lago Trasimeno is het decor voor een ontspannen vakantie aan het water, met kleine dorpjes, mooie strandjes en eilandjes. We delen een aantal mooie tips aan het meer.

Castiglione del Lago

Het dorpje Castiglione del Lago kijkt al eeuwenlang uit over het Lago Trasimeno. De hoge stadsmuren omringen een rustig middeleeuws dorpje met geplaveide straatjes, idyllische kerkjes en hier en daar zelfs een verdwaalde olijfboom.

De drie hoge poorten heten je van harte welkom en de deuren naar salumerie, trattorie en boetiekjes lijken altijd voor iedereen open te staan. Het dertiende-eeuwse stadsplan is nog zo goed als intact en hierdoor waan je je letterlijk even in vervlogen tijden.

Castiglione-Lago-Trasimeno-Umbrie (1) Castiglione-Lago-Trasimeno-Umbrie (3) Castiglione-Lago-Trasimeno-Umbrie (5) Castiglione-Lago-Trasimeno-Umbrie (6)

Het machtige vijfhoekige fort, de Rocca del Leone, steekt met zijn vier torens en driehoekige hoofdtoren hoog uit boven het dorp. Dit kasteel is zeker een van de meest interessante voorbeelden van militaire architectuur in Umbrië en stond in de zestiende eeuw bekend als onneembaar. Deze machtige air hangt er nu nog steeds.

Castiglione-Lago-Trasimeno-Umbrie (4) Castiglione-Lago-Trasimeno-Umbrie (7)

Vanaf dit kasteel loop je door een bijzondere gang naar het elegante renaissance-palazzo van de Della Corgna-hertogen. De zestiende-eeuwse schilderingen die je in het huidige stadhuis kunt bewonderen, zijn een feest voor het oog.

Bezoek ook de parochiekerk, waar je tevens van fraaie fresco’s kunt genieten, waaronder La Madonna del Latte, Maria die Jezus de borst geeft. Kom even bij van al deze indrukken in het groen rondom het fort en geniet van het spectaculaire uitzicht op het meer.

Castiglione-Lago-Trasimeno-Umbrie (2)

Isola Maggiore & Isola Polvese

Twee van de drie eilanden in het Lago Trasimeno kun je bezoeken: Isola Maggiore en Isola Polvese (het derde eiland, Isola Minore, is helaas privébezit). Het Isola Polvese is het grootste van de drie eilanden. Het is een schitterend natuurreservaat waar je urenlang kunt wandelen.

eilanden-Lago-Trasimeno-Umbrie (2) eilanden-Lago-Trasimeno-Umbrie (6) eilanden-Lago-Trasimeno-Umbrie (7)

Op het visserseiland Isola Maggiore vind je een standbeeld van de Heilige Franciscus van Assisi, die hier enige tijd gewoond zou hebben. Ook de moeite waard is het kleine Museo del Merletto, het kantmuseum. Tijdens een wandeling door de dorpsstraat kun je met een beetje geluk de handwerkende dametjes op hun vingers kijken.

Het wandelpad dat rond het licht heuvelachtige eiland loopt, is ook bij Italianen uit de omgeving bijzonder geliefd als bestemming voor een zomeruitstapje. Voor een vers menu vol vis schuif je aan bij Da Sauro, aan de Via Guglielmi, de hoofdstraat van het eiland.

eilanden-Lago-Trasimeno-Umbrie (4) eilanden-Lago-Trasimeno-Umbrie (5)

De culinaire trots van het meer is la fagiolina del lago, een piepklein boontje dat rondom het meer zijn ideale grond vindt en met haar dunne schilletje en delicate smaak makkelijk verteerbaar is. Probeer ook i pici co’ la nana; dikke spaghettislierten overgoten met een saus van eend en Parmezaanse kaas.

La regina in porchetta, een grote zoetwaterkarper uit de oven op smaak gebracht met venkel, knoflook, zout en peper, is een andere lokale specialiteit. Drink hier een goed glas rode wijn bij uit de Colli del Trasimeno, de heuvels rondom het meer.

fagiolini-Lago-Trasimeno-Umbrie Lago-Trasimeno-Umbrie-delicatessen

Passignano sul Trasimeno

Passus Jani, de pas van Janus, zo luidt de oorspronkelijke naam van het charmante vissersdorpje Passignano sul Trasimeno. De god met de twee gezichten keek op deze plek aan de ene kant naar Toscane, aan de andere kant naar Umbrië. Breng een bezoek aan de Madonna dell’Oliveto, ten westen van het stadje.

De kerk dankt haar naam aan een stuk muur, beschilderd met de Madonna, dat in 1521 werd uitgehakt om het te redden van hoog water. Het werd opgehangen aan de takken van een van de bomen in de olijfgaard.

Passignano-Lago-Trasimeno-Umbrie

Nog een paar tips rondom het Lago Trasimeno

*bezoek het Castello di Cavalieri di Malta in Magione
*rijd naar de Badia di Sant’Arcangelo, aan de zuidkant van het Lago Trasimeno
*bewonder het Castello di Montalera, eveneens aan de zuidelijke oever van het meer
*bezoek het middeleeuwse dorp Fontignano, waar de schilder Perugino in 1523 overleed en waar zijn laatste werk, een Madonna met Kind, te bewonderen is
*bekijk de fresco’s in het Santuario della Madonna di Mongiovino, vlak bij Tavarnelle

Lago-Trasimeno-panorama (1) Lago-Trasimeno-panorama (2)

Vakantie vieren aan het meer

Een fijne plek om vakantie te vieren aan het Lago Trasimeno is Le Tre Isole, midden in een olijfboomgaard met een oppervlakte van vijfentwintigduizend vierkante meter, rondom het middeleeuwse Castello di Zocco. Voor een frisse duik in het meer hoef je maar tweehonderdvijftig meter te wandelen, voor een dagje Perugia hoef je maar twintig kilometer te rijden. Ideaal!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Heb vandaag 2x!! Het eiland rondgelopen,voor het standbeeld van Fransicus van Assisi,en het castello..NIETS gezien
    1 gedeelte was wel gesloten…te koop of te huur…
    Hadden we die weg moeten hebben dan?

  2. Ciao Jeanet,
    helaas weet ik niet hoe jij bent gelopen vandaag, maar het standbeeld staat gewoon op Google Maps aangeduid. Het ligt net aan de andere kant dan waar je met de boot aankomt. Het lijkt me sterk dat dat hele gedeelte afgesloten wordt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *