Download gratis de Ciao tutti app!

Procida – kleurrijk pareltje voor de kust van Napels wordt Culturele Hoofdstad van Italië in 2022

Procida, het kleinste eiland voor de kust van Napels, is uitgeroepen tot de Italiaanse Culturele Hoofdstad van 2022. Terecht, want dit kleurrijke pareltje zal je hart meteen weten te veroveren. Niet vanwege de grootse monumenten, maar simpelweg vanwege de betovering van het doodgewone eilandleven.

Vaar erheen vanuit Napels of Pozzuoli, slenter door Marina Corricella met de bekende kleurrijke huisjes, klim naar het hoogste punt van het eiland voor een adembenemend uitzicht over al die kleurenpracht, dwaal door de nog vrij ongerepte natuur en eet een bord spaghetti ai frutti di mare of vers gevangen vis bij een van de restaurantjes aan of op het strand. In deze blog deelt Saskia haar beste tips voor een bezoek aan Procida.

Marina Grande
Bij aankomst in Marina Grande laat je de eilandsfeer eerst even rustig op je inwerken. Dat kan bij Pasticceria Roma (Via Roma 164), met een lingua (tong), een bladerdeeggebakje gevuld met citroencrème. Deze eilandspecialiteit kom je bij veel barretjes op Procida tegen, maar bij Pasticceria Roma eet je de lekkerste. Ook de andere gebakjes (met vers fruit, ricotta en citroen) zijn een terrasbezoek waard.

Maximaal zesduizend stappen
Procida is slechts drie kilometer lang, dus je hebt alle tijd om het eiland te verkennen. Volgens Tony Ponticiello van de plattegrond Procida a passi kun je van punt A naar punt B – hoe afgelegen ook – nooit meer dan zesduizend stappen zetten. Je kunt natuurlijk een scooter huren, maar ook wandelend kun je heel wat van het eiland zien, met Marina Corricella als absoluut hoogtepunt.

Marina Corricella
Vanuit de aankomsthaven (Marina Grande) wandel je hier in een kwartiertje naartoe. Als je er van bovenaf op neerkijkt, lijkt dit haventje zeker in het vroege ochtendlicht net een schilderij. Al gauw maakt een rondwandelende kat duidelijk dat dit kleurrijke tafereeltje levensecht is.

Na een bezoek aan de Santa Maria delle Grazie, de warmgeel geschilderde koepelkerk aan Piazza dei Martiri, hoog boven Marina Corricella, is het tijd om af te dalen en de haven van dichtbij te bekijken. Je zult meteen verliefd zijn op de pastelkleurige huizen die als blokken op elkaar gestapeld lijken, soms zo schots en scheef dat een zuchtje wind genoeg lijkt om alles omver te blazen.

Ondanks wat afbladderende verf hier en daar staat het kleurenpalet echter stevig overeind, met aan haar voeten de zee, waarin vissersbootjes met namen als Angela, Lucia en Maria dobberen. Op de kade zitten een paar vissers in plastic tuinstoeltjes, bezig met het repareren van hun netten.

Hun gezichten zijn verweerd door de dagen op zee, maar hun glimlach is warm en open. Ze hebben altijd tijd voor een praatje, trots als ze zijn op de wereldwijde reputatie van Procida als zeemacht. Zoals een van de oudste vissers me wel tien keer inprent: ‘Er is geen zee ter wereld waar niet iemand van ons is geweest. Hoe klein we ook zijn, we hadden ooit een van de grootste handelsvloten van Italië.’

Piazzetta Massimo Troisi herinnert aan de hoofdrolspeler in de film Il Postino, die je voor vertrek naar Procida eigenlijk een keer moet kijken. Tijdens zijn ballingschap sluit de Chileense dichter Pablo Neruda vriendschap met de postbode Mario Ruoppolo (een rol die perfect wordt vertolkt door Massimo Troisi).

Mario probeert het hart van zijn grote liefde Beatrice te veroveren met dichtregels uit het oeuvre van Neruda. Wil je in stijl van de film eten, schuif dan aan bij La Locanda del Postino, een restaurant dat eveneens een rol in de film had, als de trattoria waar Beatrice werkte.

Het strand Pozzo Vecchio, aan de andere kant van het eiland, staat bekend als La Spiaggia del Postino, aangezien de postbode hier de geluiden van de zee en de wind registreerde. Overigens werden ook verschillende scènes uit The Talented Mr. Ripley geschoten op Procida; het eiland is een gewild decor voor films.

Heerlijk genieten van de kleurenpracht en de sfeer in de haven kan op een van de vele terrassen. Voor een espresso in kopjes versierd met de pittoreske huisjes waar je tegenaan kijkt, strijk je neer bij de buitenbar Felice Mare. Het is een ietwat krakkemikkig geheel, met overal visnetten en bootjes als plantenbakken, maar het is hier altijd gezellig.

Elke ochtend zijn er vers gebakken lingue (de citroenbladerdeeggebakjes) en op een warme dag is de granita al limone (geschaafd ijs met citroen) heerlijk verfrissend.

Even verderop kun je voor een tussendoortje ook nog terecht bij Bar Graziella. Aanraders zijn de bruschetta en de visgerechten, zoals de impepata di cozze (goed gepeperde mosselen). De bar is vernoemd naar de roman Graziella van de Franse schrijver Alphonse de Lamartine, waarin een Franse dichter tijdens een storm verzeild raakt op Procida.

Hij wordt warm opgevangen door een vissersfamilie en verliest zijn hart aan Graziella. Zijn familie dwingt hem echter om terug te keren naar Frankrijk, hetgeen het hart van beide geliefden breekt, ook al belooft de dichter om terug te keren…

Graziella leeft nog altijd voort op het eiland, niet alleen bij deze bar maar ook tijdens de jaarlijkse missverkiezing die naar deze jongedame is vernoemd. Tijdens de Sagra del Mare (die tijdens het laatste weekend van juli wordt gevierd) wordt de mooiste mediterrane schoonheid tot Graziella gekroond.

Nog weer een stukje verder ligt Vineria letteraria L’Isola di Arturo, een literaire wijnbar die zijn naam dankt aan een ander boek over Procida, L’Isola di Arturo (vertaald als Het eiland van Arturo) van Elsa Morante.

Een van de mooiste zinnen uit dit boek geeft precies het gevoel weer dat Procida bij mij oproept: ‘Quando mi voltai, e vidi che Procida si faceva lontana, mi prese una nostalgia così amara che non potei sopportarla. Rivoltai la prua e tornammo indietro.’

Toen ik me omdraaide, en zag dat Procida steeds verder weg was, kreeg ik een bittere heimwee, die ik niet kon verdragen. Ik draaide de boot en we keerden terug…

Nog een aantal culinaire aanraders in het haventje van Marina Corricella:
*Chiaro di Luna, voor een ijsje met uitzicht op de dobberende vissersbootjes

*Ristorante Pizzeria Fuego, voor heerlijke pizza’s (vooral de Sophia Loren met citroen is een aanrader)

*Ristorante Caracalè, voor lekkers uit zee in een voormalig boothuis

*Il Pescatore, het modern ingerichte restaurant van boetiekhotel San Michele Suites, met op het menu veel verse vis en ander eilandlekkers

*Da Maria alla Corricella, het restaurant van Maria, ooit de enige vrouwelijke visser van Procida

*La Lampara, helemaal aan het einde van Marina Corricella, met een terras met prachtig uitzicht over zee en een menu vol traditionele eilandgerechten met een eigentijdse twist (hier is reserveren wel aan te bevelen)

Boottocht rondom Procida
Vanuit Marina Corricella kun je een boottocht rond het eiland maken. Boeken kan bij Cesare, die je in een provisorisch ingericht tentkantoortje halverwege de kade, vertelt wanneer de volgende afvaart gepland staat.

Wil je verder varen, bijvoorbeeld naar Capri, Ischia of de Amalfikust? Informeer dan naar de mogelijkheden bij Blue Dream Charter.

Terra Murata
Voor het mooiste uitzicht op de regenboog aan huizen die Marina Corricella vormt, klim je omhoog, naar Terra Murata. Vanaf het panoramaterras langs Salita Castello blijf je foto’s maken!

Heel anders maar net zo mooi is het uitzicht vanaf het kerkje Santa Margherita Nuova, voor de ingang naar het middeleeuwse burchtdorpje Terra Murata.

Dit ommuurde dorp is het oudste én het hoogste gedeelte van Procida, met als grootste blikvangers het Palazzo D’Avalos, de voormalige gevangenis die helaas alleen tijdens speciale openstellingen te bezoeken is, en de Abbazia di San Michele, die is vernoemd naar de patroonheilige van het eiland, de aartsengel Michaël.

In 1535, toen de sultan van Algerije het eiland wilde veroveren, zou de engel boven de piratenvloot verschenen zijn en hen hebben verjaagd. De kerk die bij de abdij hoort, herbergt schitterende fresco’s van onder anderen Luca Giordano. Onder de kerk vind je een doolhof aan catacomben en een geheime kapel.

Het Conservatorio delle Orfane, het vroegere weeshuis, herbergt La Casa di Graziella, een klein maar mooi ingericht museum dat je even mee terug in de tijd neemt, naar het leven op Procida in de negentiende eeuw, toen Alphonse de Lamartine verliefd werd op zijn Graziella.

Voor een hapje, een drankje én schitterend uitzicht over Terra Murata vraag je bij Bar del Castello (Via Giovanni da Procida 11) om een plekje op het dakterras.

Nog een aanrader in Terra Murata is het Museo dei Misteri (Salita Castello), waar je terecht komt in de wereld van de Misteri, de beelden die op Goede Vrijdag in processie over het eiland worden gedragen. Een fascinerende traditie, die op Procida nog springlevend is en elk jaar weer zorgt voor een unieke ‘viering’ van de kruisweg die Christus moest afleggen.

Chiaiolella
Deze ‘kleine baai’ aan de westkant van het eiland is de perfecte plek voor wie een lunch aan het haventje wil combineren met een middag aan het strand. Na een bord pasta met verse vis bij Ristorante Da Mariano of Crescenzo (beide aan Via Marina Chiaiolella) strijk je neer op het strand langs Lungomare Cristoforo Colombo.

Blijf totdat de zon in zee zakt, want dit punt biedt het mooiste zicht op de zonsondergangen. Je kunt er ook van genieten op het houten dakterras van Ristorante Vivara, met een aperitivo die net zo warm oranje kleurt als de hemel boven de horizon…

Vanaf het strand zie je Isola di Vivara, dat ooit echt een eiland was maar inmiddels met een brug met Procida is verbonden. Het is een beschermd natuurgebied, dat alleen onder begeleiding van een gids toegankelijk is, maar de zee rondom Vivara is dankzij zijn natuurlijke rijkdommen een waar paradijs voor duikers.

4x proeven van Procida
Als je graag wat langer op het eiland blijft, moet je deze drie restaurants zeker ook nog met een bezoek vereren:
*Ristorante La Conchiglia (Via Pizzaco 10) aan Spiaggia della Chiaia, waarvoor je ‘s zomers vanuit Marina Grande of Marina Corricella een lift krijgt met de boot (tenzij je liever de circa tweehonderd traptreden bewandelt)
*Ristorante Medusa (Via Roma 116), een van de eerste restaurants die je bij aankomst op Procida ziet en waar je meteen goed zit voor gerechten met verse vis en schelpdieren
*Ristorante La Pergola (Via Salette 10), waar je onder een dak van citroenen geniet van smakelijke antipasti, pasta’s en secondi naar traditioneel eilandrecept
*Pizzeria Vefio (Via della Libertà 57), voor de beste Napolitaanse pizza’s van het eiland

Culturele Hoofdstad 2022
Procida is op 18 januari 2021 uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Italië in 2022. Alle evenementen, tentoonstellingen en andere activiteiten die in 2022 worden georganiseerd, vind je in aanloop naar 2022 op Procida2022.com. Wij delen nog een paar laatste foto’s én tips voor overnachtingen, zodat je volop van al het moois op Procida kunt genieten.

Overnachten op Procida
Je kunt prima een dagje Procida doen vanuit Napels, maar wij blijven graag een paar nachtjes slapen, om ook de wat minder bekende plekken in alle rust te kunnen bekijken en de tijd te nemen voor lange wandelingen en een middag aan het strand met een goed boek.

B&B Mediterraneo (Via Santo Ianno 20) is favoriet, aangezien het op een van de rustigste plekken van het eiland ligt, vlak bij zee en vlak bij het strand van Il Postino. De bed & breakfast heeft (nog) geen website, maar je kunt eigenaar Vincenzo mailen via vincenzocapezzuto@libero.it of een berichtje sturen via 0039-3387097610.

Ook fijn zijn deze vijf adresjes:
*Borgo dei Pescatori
*La Casa di Titina
*L’angolo segreto di Giovanni il pescatore
*San Michele Suites
*Villa Caterina B&B

Buon viaggio!

Meer lezen over Napels en omgeving?
Bestel dan een gesigneerd exemplaar van Mijn Napels! Via deze link lees je meer over deze kleurrijke reisgids vol tips, waar onder andere Procida op de cover prijkt. Klik hiervoor op onderstaande button en vul je gegevens (en eventueel een gewenste signeertekst) in.

Bestel Mijn Napels

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

6 reacties

 1. Om vrolijk van te worden!

 2. Geweldig Procida!. In 2019 eiland hoppen aangedaan op de fiets. Ook erg leuk dat het nu culturele hoofdstad wordt.

  Toch nog een keer terug gaan??

 3. Marjelly Jongsma

  Wat een prachtige foto’s! Wat een heerlijke ontsnapping aan het druilerige weer hier. En wat een mooie verhalen bij de foto’s. Mijn complimenten voor alweer zoveel mooie informatie over het land van mijn dromen.
  Ik kan niet wachten om er weer heen te gaan.
  Bedankt.

 4. Grazie mille!

 5. Heerlijk eiland, ik hoop er dit jaar ook nog even terug te gaan. Al is het maar voor een dagje vanuit Napels.

 6. Louise Holsters

  Heerlijk mooi, om van te dromen. Dank voor al de prachtige foto’s en verhalen.
  Louise

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *