Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Street art in Salerno

In een van Felicia’s eerste blogs voor Ciao tutti bracht ze een aantal zaken in beeld die je zeker moet doen wanneer je de havenstad Salerno bezoekt. Een van de dingen is het bewonderen van de bijzondere street art die de stad rijk is.

In dit artikel wil Felicia graag iets meer laten zien van deze bijzondere kunstvorm die je op verschillende plekken in de stad kunt tegenkomen.

Alice Pasquini
Bij een van de eerste initiatieven van de Fondazione Alfonso Gatto, de stichting die bij veel street art-projecten in de stad een rol speelt, was een internationale bekende artiest van Italiaanse bodem betrokken.

Over de hele wereld kun je de kenmerkende, kleurrijke afbeeldingen van Alice Pasquini tegenkomen. Ook aan Salerno heeft ze een indrukwekkend stukje street art geschonken, als eerbetoon aan de poëzie van Alfonso Gatto.

Dit gebeurde onder artistieke leiding van GreenPino, waarbij op de treden van Scalinata dei Mutilati afbeeldingen van personen worden afgewisseld met regels poëzie.

Muri D’Autore
Na dit geslaagde project werd er een jaar later begonnen aan het initiatief Muri d’Autore in de rione, wijk, Fornelle. Je kunt wel stellen dat Muri d’Autore deze wijk een betere reputatie heeft gegeven. Hierdoor heeft dit stukje Salerno zelfs een nieuwe identiteit aangenomen.

Want ook al is Le Fornelle de plek waar de beroemde auteur Alfonso Gatto het levenslicht zag, het werd vooral beschouwd als een plek om te vermijden, ook door de locals. Hier zul je bijvoorbeeld ook niet de beroemde lichtjes vinden die gedurende de kerstperiode de hele stad sieren, ook al ligt de wijk midden in het centrum.

De stichting Alfonso Gatto heeft hier verandering in gebracht en de wijk op een goede manier onder de aandacht weten te brengen. Dichter Valeriano Forte en kunstenaar GreenPino hebben met behulp van deze stichting ervoor gezorgd dat poëzie toegankelijk is voor iedereen.

Niet alleen op de bewoners zelf hadden de teksten die de muren van de smalle steegjes sieren een positieve werking, ook het toerisme kreeg hierdoor een enorme boost. Mensen van buiten de stad willen de werken van kunstenaars vanuit de hele wereld met eigen ogen bekijken en vastleggen en er lopen vaak ook buitenlandse toeristen die de weg naar de wijk hebben weten te vinden.

Naast de verzen van Gatto zelf vind je ook teksten van andere dichters en artiesten, zoals Nazim Hikmet en Antonio De Curtis (Totò). Daarnaast zie je er veel verschillende schilderingen, waaronder een enorme afbeelding van Apollo. Deze verwijst naar de ontdekking van het bronzen hoofd van Apollo in de Golf van Salerno op 2 december 1930, dat tegenwoordig te zien is in het archeologisch museum van Salerno.

Op onderstaande foto zie je L’estasi di Dafne, door de kunstenaar Davide Brioschi. De kunstenaar wilde met deze afbeelding verschillende dingen overbrengen, het symboliseert onder andere de mythe van Apollo en Daphne.

Jorit Agoch
Een andere internationaal bekende artiest is de Napolitaans/Nederlandse Jorit Agoch. Hij heeft afgelopen jaren op verschillende plekken prachtige werken neergezet. Zijn schilderingen zijn immens en niet over het hoofd te zien.

Ongetwijfeld zul je onder de indruk raken van Jorit en zijn talent. In het centrum van Napels vind je een imposante afbeelding van San Gennaro van zijn hand, maar ook een Maradona, Marek Hamsik en Che Guevara. Het zijn slechts enkele voorbeelden want Jorit is behoorlijk actief.

Ook andere steden in Italië kunnen af en toe rekenen op een bezoekje van Jorit. Zo ook Salerno. Voor een project, waar wederom ook de stichting Alfonso Gatto bij betrokken was, werd een nieuwe parkeerplaats onder handen genomen.

foto: Paola de Roberto

Jorit heeft iemand in beeld gebracht van wie eigenlijk niet zeker is hoe zij eruit heeft gezien. Het is een belangrijk personage voor de stad Salerno. Het gaat om Trotula de Ruggiero, een arts die in de elfde eeuw actief was voor de Scuola Medica Salernitana.

foto: Fondazione Alfonso Gatto
foto: Michele Piastrella

Naast Jorit hebben ook andere artiesten een steentje bijgedragen om andere muren die de parkeerplek omringen, te versieren met de prachtigste taferelen, onder anderen de eerder genoemde GreenPino, die nauw betrokken was bij het project in de Fornelle, en Andrea Casciu.’

foto: Fondazione Alfonso Gatto
foto: Paola de Roberto

Krijg je geen genoeg van street art? Felicia leidt je graag rond door de straten van Salerno, op zoek naar de mooiste muurschilderingen. Ook in Napels kun je met haar op pad voor een street art-tour.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *