Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

50 bijzondere plekken aan de Italiaanse kust

De lange kustlijn van Italië herbergt veel pareltjes, van fijne zandstranden tot ruige rotskusten, van prachtige wandelpaden tot andere verrassingen. We tippen maar liefst vijftig unieke plekken langs de Italiaanse kust, stuk voor stuk de moeite van een bezoek waard!

Vissershutjes aan de kust (Abruzzo)

De regio Abruzzo grenst aan de Adriatische kust, met schitterende stranden die nog maar door weinig toeristen worden bezocht. De Italianen weten de mooie stranden en baaitjes langs de kustlijn van deze regio (die meer dan honderddertig kilometer lang is) wel te vinden en genieten er van zon, zand en zee.

Extra genieten is het als je vanaf het strand uitzicht hebt op de trabocchi, houten vissershutjes op palen van waaruit de vissers makkelijk hun netten uit kunnen gooien en weer binnen kunnen halen.

Je kunt de trabocchi niet bezoeken als ze nog echt in gebruik zijn, maar een paar vissershutjes die niet meer werden gebruikt zijn nu omgebouwd tot restaurant. Een romantische setting voor een lunch of diner!

trabocchi-Abruzzo-kust

Spaghettistalagmieten (Basilicata)

Dicht bij Maratea vind je fijne stranden, zoals Acquafredda, Fiumicello, Santavenere en Castrocucco. Ook een boottochtje is de moeite waard, bijvoorbeeld voor een bezoek aan een van de grotten die alleen over zee te bereiken zijn.

Blijf je liever met beide benen op de grond? Bezoek dan de Grotta delle Meraviglie (Grot der Wonderen), een kleine druipsteengrot, met bijzondere stalactieten en stalagmieten. Ooit gehoord van stalagmieten ‘a spaghetto’, een opeenvolging van hele lange en dunne rotsformaties die heel erg op de bekende pastasoort lijken? Je ziet ze hier met eigen ogen!

Maratea-Basilicata

Het Pad van de Goden (Campanië)

In de heuvels boven de Amalfikust liggen, aan de voet van het Sant’Angelomassief, machtig mooie uitdagende wandelwegen die je schitterende vergezichten langs de grillige kust bieden. De állermooiste route is Il Sentiero degli Dei (Het Pad van de Goden) dat zijn naam meer dan waar maakt.

Deze adembenemende en duizelingwekkende wandelroute tussen de bergdorpjes Bomerano en Nocelle leidt je langs rotsen, wijnranken, afgronden, grotten, spectaculaire uitzichten, struikgewassen, kruidenbloesem, vijgenbomen en bramenstruiken.

Op een hoogte van vijfhonderdvijftig meter waan je je halverwege de hemel en de zee en kronkelt het voetpad zich langs de kust in de richting van Positano, dat tien kilometer verderop in de middagzon ligt te dutten en zich aan de hellingen en rotsen vast lijkt te klampen.

pad-goden

Blauwer dan blauw water (Campanië)

Het water van de zee voor de kust van Campanië kleurt vele tinten blauw. Het allermooiste blauw vind je in de Grotta Azzurra in Palinuro. Als de zon op een bepaalde manier in de grot schijnt, is het water van het mooiste azuurblauw dat je ooit hebt gezien!

Grotta-Azzurra-Palinuro

Via Krupp op Capri (Campanië)

De Via Krupp slingert hoog boven de kust van Capri, met flinke haarspeldbochten die adembenemend uitzicht op de onderliggende rotsen en zee bieden. De weg verbindt het klooster San Giacomo en de Tuinen van Augustus met Marina Piccola, een heerlijk strandje aan de voet van de rotsen, over een (verticale!) afstand van ongeveer honderd meter.

Volgens veel inwoners van het eiland is de weg niet zomaar een weg, maar een kunstwerk. Niet alleen vanwege de uitzichten, maar ook vanwege de harmonie van de weg zelf, die ondanks de vele bochten geheel in evenwicht is – en in harmonie met de omgeving.

Capri-Via-Krupp-3

Furore (Campanië)

Vanaf het strandje van Furore heb je prachtig uitzicht op de kloof en de brug die het water overspant, maar nóg mooier is het uitzicht vanaf die brug, op het strand en het dorpje in de diepte. Lees meer over Furore

Furore-strand-Campanië (3)

Atrani (Campanië)

Nog zo’n pareltje aan de Amalfikust is Atrani, met smalle steegjes, die soms zelfs midden op de dag verstoken blijven van de zon, verstopte binnenplaatsen, pleinen en pleintjes en tal van trappen en trappetjes die naar de verschillende huizen leiden. Er is ook een klein strand, vanwaar vroeg in de ochtend de vissersbootjes vertrekken, de blauwe zee op.

Vergeet ook de Grotta di Masaniello niet, met eronder het huis waar de beroemde Tommaso Aniello d’Amalfi, ook wel bekend als Masaniello, werd geboren. Je bereikt de grot na een klim van vijfhonderd treden, dus bereid je vast voor op de klim!

Echt een aanrader is de Grotta dei Santi, waarschijnlijk een gedeelte van een oud benedictijner klooster. Na de ingang kom je op een terras vol citroenbomen. In de grot zelf vind je schitterende fresco’s uit de tijd van de Byzantijnen, met onder andere een afbeelding van Sint Joris.

Atrani-Amalfi-strand

Isola di Dino (Calabrië)

Het Isola di Dino ligt voor de kust van Praia a Mare. Het is er heerlijk toeven, ver weg van alle drukte. Huur een bootje of zwem naar de Grotte Azzurra, de Grotta delle Cascate, de Grotta del Frontone, de Grotta del Leone, de Grotta del Monaco en de Grotta delle Sarde, stuk voor stuk pareltjes der natuur.

Isola-di-Dino

Chiesetta di Piedigrotta (Calabrië)

De beginselen van deze bijzondere grotkerk zijn volgens Beppe, een van de locals die we er tot twee keer toe ontmoetten, eind negentiende eeuw uitgehakt door Angelo Barone, een van de toenmalige inwoners van Pizzo.

Zijn zoon, Alfonso, nam het werk na zijn vaders dood over en voltooide de grotkerk. Zijn neef Giorgio maakte de bijzondere beelden in de kerk, net als de medaillons met afbeelding van paus Johannes Paulus II en John Kennedy.

Piedigrotta-Pizzo-Calabro (1)

Tropea (Calabrië)

Aan de zogenaamde Costa degli Dei, de kust van de goden, ligt Tropea. Echt een juweeltje, mede dankzij de hoge ligging waardoor je een fantastisch uitzicht hebt over zee.

Het stadje heeft smalle straatjes waar het heerlijk slenteren is, met als beloning een onverwacht doorkijkje of een gezellig terrasje. In de diepte wachtten schitterende zandstranden en heerlijk helder water.

Pentedattilo (Calabrië)

Het stadje Pentedattilo, op de berg Calvario, dankt zijn naam aan het Byzantijnse woord Pentedaktilos, vijf vingers. Na een flinke aardverschuiving in de jaren zestig trokken de meeste inwoners bergafwaarts, waarna de huizen aan hun lot werden overgelaten. Gelukkig keren er langzaamaan steeds meer mensen terug en vind je er nu een paar winkels en een restaurant.

Pentedattilo

Het natuurlijk theater van Baia Grotticelle (Calabrië)

Deze bijzondere baai bij Capo Vaticano, die ook wel Baia di Santa Maria wordt genoemd, vind je een fijn strand met helderwit zand, ingesloten tussen twee rotsen. De baai vormt bijna een natuurlijk amfitheater, beschermd door de Calabrese kustlijn.

Capo-Vaticano-Grotticelle-Calabrië-2

Flamingo’s in de Podelta (Emilia-Romagna)

Het gebied rondom Comacchio staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In dit bijzondere natuurgebied vind je tal van flora en fauna, langs de kanaaltjes, meren, riviertjes en de kust. Je kunt hier prima fietsen, maar ook te voet of in een bootje het gebied verkennen.

In en om de Valli di Comacchio (de visbassins van Comacchio) leven circa driehonderd vogelsoorten, met onder andere steltkluten, oosterse grote zilverreigers, purperreigers, ijsvogeltjes, wilde eenden, aalscholvers en zelfs flamingo’s.

Comacchio-waterComacchio-natuurgebied

Sprookjeskastelen uit vervlogen tijden (Friuli-Venezia Giulia)

Langs de Rivièra van Trieste vind je ware sprookjeskastelen. Het beroemdst is het schitterend witte Castello di Miramare, romantisch gelegen op het puntje van het Grignano-voorgebergte.

Miramare kijkt – de naam verraadt het al – uit over zee en wordt omringd door een mooie botanische tuin. Ooit was het de residentie van hertog Ferdinand Maximiliaan van Habsburg. Zijn negentiende-eeuwse meubilair en kunststukken kun je binnen nog altijd bewonderen.

Zand van goud (Friuli-Venezia Giulia)

Het fijnste strand in de noordelijke regio Friuli-Venezia Giulia is dat van Lignano. Eigenlijk bestaat dit strand uit drie stukken: Lignano Pineta (met een dicht pijnbomenbos), Lignano Riviera en Lignano Sabbiadoro. Die laatste is onze favoriet, niet in het minst vanwege de mooie naam: zand van goud.

strand-Lignano-Sabbiadoro

De lagune van Grado (Friuli-Venezia Giulia)

In de lagune van Grado liggen tientallen eilandjes, onderbroken door kanalen, smalle riviertjes en kreken. Stilte en sereniteit zijn hier aan de orde van de dag, zeker als je er ook kunt blijven logeren en van zonsopkomst tot zonsondergang van de bijzondere sfeer in de lagune kunt genieten. Lees meer in deze blog over Grado’s lagune.

lagune-Grado

Grotta di Tiberio in Sperlonga (Lazio)

De driehonderd meter lange Grotta di Tiberio werd in 1957 ontdekt. Men vermoedt dat de grot bij de villa van Tiberius hoorde en dat de keizer het complex, dat onder andere bestond uit een waterbassin, decoreerde met beelden die de avonturen van Odysseus uitbeelden. Tiberius zou hier vaak gasten voor het diner hebben ontvangen, waarbij er van allerlei delicatessen werd genoten onder toeziend oog van Odysseus.

Mooie stranden langs de Riviera van Odysseus, zoals de baai bij Sperlonga wel genoemd wordt, zijn La Spiaggia dell’Angolo en La Spiaggia Bazzano.

Sperlonga-strand-Tiberius (1)

Prachtig Ponza (Lazio)

Voor de kust van Lazio ligt het eiland Ponza, ooit het favoriete vakantieoord van de Romeinse keizers. Dat begrijp je helemaal als je de sfeer van het eiland hebt geproefd.

Slenter door de smalle steegjes (met veel trapjes!) van Ponza Porto, het havenstadje, wandel via de zogenaamde ezelsroute naar de Monte Guardia, het hoogste punt van het eiland en zonnebaad een paar uurtjes op het strand Chiaia di Luna (aan de baai op de foto).

Vaar voor een spectaculaire finale met een bootje naar de Cala d’Inferno, de Baai van de Hel. Dit is, anders dan de naam doet vermoeden, een paradijselijke plek…

Cala-dell-Inferno-Ponza

Riviera delle Palme (Le Marche)

Tussen Cupra Marittima en San Benedetto del Tronto waan je je even in de tropen, met dank aan de vele palmen langs de kust. De bomen hebben zelfs hun naam gegeven aan dit stukje kustlijn!

Riviera-delle-Palme-San-Benedetto-al-Tronto-Le-Marche (2)Riviera-delle-Palme-San-Benedetto-al-Tronto-Le-Marche (1)

Riviera del Conero (Le Marche)

Aan dit stukje kust parelen paradijselijke baaitjes met stranden in dezelfde witte kleur als de rotsen van de Monte Conero. De beroemde Italiaanse dichter Giacomo Leopardi (1798-1837), die in Le Marche werd geboren, was een groot liefhebber van de berg:

Sempre caro mi fu quest’ermo colle, e questa siepe, che da tanta parte dell’ultimo orizzonte il guardo esclude. Ma sedendo e mirando, interminati spazi di là da quella, e sovrumani silenzi, e profondissima quiete Io nel pensier mi fingo.’

‘Steeds was mij deze eenzame heuvel lief en deze heg, die aan zoveel zijden de verre horizon aan ’t oog onttrekt. Telkens als ik hier zit, stel ik me erachter onmetelijke ruimten voor, en stilten die ’t menselijk begrip te boven gaan, en peilloos diepe rust.’

Riviera-Conero-Le-Marche

Punta Crena (Ligurië)

Ruige natuur, bijna verticale rotswanden en een heldere zee: het strand van Punta Crena is een van de mooiste stranden van heel Italië. Zwem of roei erheen of dobber er langzaam naartoe op je luchtbedje.

Punta-Crena-Ligurie

Bergeggi (1)

La Grotta di Bergeggi (Ligurië)

Deze twee grotten aan de Ligurische kust, bij Savona, zijn absoluut de moeite van een bezoek waard. Niet alleen vind je in de grotten een heel scala aan stalagmieten en stalactieten, er is zelfs een klein meer. Daarna is het heerlijk ontspannen op het strand bij de grotten, dat deel uitmaakt van een bijzonder mooi natuurgebied.

Bergeggi (2)

Via dell’Amore – Cinque Terre (Ligurië)

Deze Via dell’Amore is te vinden bij de Cinque Terre, om precies te zijn tussen de dorpjes Manarola en Riomaggiore. De ‘weg van de liefde’ is een wandelpad dat over de rotsen slingert, met op veel plekken schitterend uitzicht over zee.

Onderweg kom je op verschillende plekken odes aan de liefde tegen: van een kussend koppel tot hangslotjes die eeuwige liefde symboliseren.

Helaas is deze weg voorlopig gesloten (de heropening staat gepland voor juli 2024; een deel zal in mei 2023 weer begaanbaar zijn).

Via-Amore-Cinque-Terre

San Fruttuoso (Ligurië)

Tussen Camogli en Portofino ligt de schitterende baai van San Fruttuoso. Aan de voet van de abdij ligt een klein maar fijn strand, waar het dankzij het betoverende decor op elk uur van de dag goed toeven is.

San-Fruttuoso-Ligurië (1) San-Fruttuoso-Ligurië (2)

Lido delle Bionde (Lombardije)

De letterlijke vertaling van Lido delle Bionde is ‘strand van de blondjes’, maar dit strand heeft helemaal niets te maken met blondharige dames. De naam is afgeleid van biunda, dialect voor een omheinde plaats.

Dit publieke strandje ligt in een prachtige, romantische baai, helemaal aan het einde van het schiereiland Sirmione, tussen het park van Villa Cortine en de Grotten van Catullus.

Het is de ideale plek om te zonnen op de grote platte stenen en te zwemmen in het kristalheldere water van het Gardameer. De groene natuur en het turquoise-blauwe water zorgen voor een unieke en prachtige setting.

Strand-Sirmione

Saline di Margherita di Savoia (Puglia)

Aan de kust van Puglia, in de provincie Barletta-Andria-Trani, wordt niet alleen gezonnebaad en gezwommen maar ook zout gewonnen. Dat gebeurt in zogenaamde saléne, saline in het Italiaans, rechthoekige zoutpannen waarin het water kan verdampen.

Dit gebied is het grootste zoutpannengebied van heel Europa. Sinds 1977 staan de Saline di Margherita di Savoia op de lijst van beschermde natuurgebieden.

saline-zoutpannen-Puglia

De Maldiven van Italië (Puglia)

Bij Pescoluse waan je je op de Maldiven – zo blauw is het water hier en zo witter dan wit het zand. In het voorjaar zorgen de acacia’s en witte lelies voor een nog schitterender aanblik.

Maar de Salento kent meer mooie stranden. Ga bijvoorbeeld naar de Punta Prosciutto, de Hampunt. Het strand is kilometers lang en grotendeels vrij toegankelijk, met voor je de blauwe zee en achter je schitterende rotsen, die tot soms wel acht meter hoogte de lucht in schieten.

De kust van Torre Sant’Andrea wordt ‘bewaakt’ door torenvormige rotsen, die trots uit het water oprijzen. Een paradijsje op aarde, net als het nabijgelegen strand van Alimimi, dat volgens de Pugliesi een van de schoonste stranden van Italië is.

Pescoluse-Salento-Puglia-strand

Baia dei Turchi (Puglia)

Heerlijk is het ook bij de Baia dei Turchi bij Otranto. Rondom deze stad, een van de mooiste kustplaatjes ten zuiden van barokstad Lecce, vind je sowieso veel mooie stranden. Ook de stranden van Porto Muggio tussen Castro en Santa Cesarea Terme, net buiten Otranto, zijn een dagje zonnen en zwemmen waard.

strand-Otranto

Twee zussen en trillende eilanden (Puglia)

Niet alleen aan de kust van Puglia maar ook er vlak vóór vind je het paradijs, bijvoorbeeld bij Le Due Sorelle, de Twee Gezusters, twee klippen vlak voor de kust – het prachtigste uitzicht dat je je maar kunt wensen als je op het strand geniet van de zon, een boek en een aperitivo.

Dat geldt ook voor de Isole Tremiti, vijf kleine eilandjes in kristalhelder water waarin je prachtig kunt duiken. De eilandjes danken hun naam aan de vele trillingen die hier ooit voorkwamen, maar nu liggen ze sereen in de heldere zee.

Isole-Tremiti-eilanden-Puglia Tremiti-Puglia

Stranden in de Gargano, het spoor van de laars (Puglia)

Op het schiereiland Gargano, het ‘spoor van de laars’ vind je schitterende stranden, zoals het strand van Mattinata, dat ook wel la farfalla bianca, de witte vlinder, wordt genoemd. Het dankt deze bijnaam aan het feit dat het tegen een heuvel met olijf- en amandelbomen aan ligt, als een witte vlinder die is neergestreken op een bloem.

Eveneens een bezoek waard is de Baia delle Zagare, met zijn beroemde klippen en schitterende grotten, zoals de Grotta dei Sogni (Grot van de Dromen), de Grotta dei Pipistrelli (Grot van de Vleermuizen) en de Grotta dei Contrabbandieri (Grot van de Smokkelaars).

Baia-delle-Zagare-Gargano-Puglia

Zeilen op zee (Puglia)

Ciao tutti-lezer Erwin van Heteren maakte vanuit Monopoli een excursie met een originele Turkse gulet (een traditionele houten zeilboot). Het was een bijzondere ervaring, zo vertelt hij in deze blog.

Turkse-gulet-Puglia-Erwin-van-Heteren (3)

Flamingo’s spotten (Sardinië)

De Golf van Cagliari wordt omringd door stagni, kleine strandmeren, die een prima habitat vormen voor flamingo’s. Vooral bij het Stagno di Molentargius kijk je je ogen uit: je ziet talloze flamingo’s!

Ga vanuit Cagliari ook zeker even naar Capo Spartivento, het meest zuidelijke puntje van Sardinië. Je kunt het uiterste stukje eiland redelijk goed bereiken, met als beloning een ongekend uitzicht over de Middellandse Zee!

Cagliari-PoettoCagliari-flamingo

Costa Verde (Sardinië)

De zuidwestkust van Sardinië heet niet voor niets Costa Verde. De aardbeienbomen, jeneverstruiken en mastiekbomen groeien van de bergen tot aan de zee en geven de kustlijn een groene tint. Maar je vindt er ook ongerepte zandstranden waar het heerlijk ontspannen is! Lees meer over de Costa Verde

Sardinie-Costa-Verde (2)Sardinie-Costa-Verde (3)

Isola di San Pietro (Sardinië)

Het eiland San Pietro ligt ten zuidwesten van Sardinië. De scherp oprijzende rotsen, deels verweerd door de wind, geven de kustlijn van het eiland een woeste en ongerepte aanblik. Veel van de stranden zijn dan ook rotsstranden – met spectaculaire baaitjes en grotten. Het meest uitgestrekte strand, il Giunco, loopt ongeveer door tot aan het stadje Carloforte, de enige bewoonde plek op het eiland.

De noordwestelijke kust is het meest ongerept. Hier vind je ook de Grotta di Punta delle Oche en de Grotta di Nasca. Breng vooral ook een bezoek aan de Punta delle Colonne, de rotszuilen die in het zuiden in de zee staan. Op het eiland vind je een bijzondere flora en fauna, met een aantal dier- en plantensoorten die alleen op dit eiland voorkomen. De flamingo’s die je er ziet rondscharrelen, geven het eiland een exotisch tintje.

La Maddalena (Sardinië)

Het eiland La Maddalena behoort tot de gelijknamige archipel van eilandjes ten noorden van Sardinië. De enige stad op het eiland, die eveneens La Maddalena heet, bevindt zich aan de zuidkust. Het eiland is via een veerdienst bereikbaar vanuit het kustdorpje Palau in het noorden van Sardinië.

Vanaf La Maddalena kun je de andere eilandjes van de archipel onder andere verkennen via een lange dam die naar Caprera en Giardinelli leidt, twee van de andere eilanden. La Maddalena is beschermd natuurgebied, waardoor je er heerlijk kunt genieten van onbedorven stranden en andere natuurlijke schoonheid.

La Maddalena Sardinië

Stintino-Sardinië (2)

Asinara & een adembenemend strand (Sardinië)

Ooit een gevangenis, nu een beschermd natuurgebied. De geschiedenis van Asinara maakt het eiland tot een unieke plek, waar je ongerepte natuur en zeldzame diersoorten vindt. De naam Asinara komt van asino, wat ezel betekent, omdat op het eiland de zeldzame albino-ezel voorkomt.

Asinara werd oorspronkelijk bewoond door enkele vissers en herders. In 1885 werden alle vijfhonderd bewoners gedwongen geëvacueerd, aangezien koning Umberto I een strafkolonie van het eiland wilde maken. De oorspronkelijke bewoners stichtten vervolgens Stintino, dat inmiddels een bekende toeristische attractie is vanwege het adembenemend mooie strand.

De Baai van de Maan (Sardinië)

Het strand van Cala Luna wordt beschermd door steile rotswanden die op zeeniveau diepe inkepingen en grotten herbergen. Het strand is daardoor alleen bereikbaar over zee, vanuit het haventje van Cala Gonone of het strand van Marina di Orosei. Trekkingliefhebbers kunnen eventueel ook via een avontuurlijk pad vanuit Cala Fuili afdalen.

Cala-Luna-Sardinië

Een kaartje voor het strand van Bidderosa (Sardinië)

Het strand van Bidderosa maakt deel uit van een beschermd natuurreservaat. Je mag er dan ook alleen van zon en zee genieten als je een kaartje koopt bij de gemeente van Orosei. Na een wandeling van zo’n vier kilometer, tussen jeneverbesstruiken en kurkeiken, kom je bij het strand, dat bestaat uit vijf baaitjes met kristalhelder water.

Bidderosa-Orosei-Sardinië

Grotten van Neptunus (Sardinië)

In het noordwesten van Sardinië ligt de adembenemende Capo Caccia, oftewel ‘kaap jacht’. Deze naam stamt uit de negentiende eeuw, toen rijke eilandbewoners er op duiven jaagden. Nu is het een beschermd natuurgebied. Je vindt er prachtige kalkrotsen, kleine strandjes, zeldzame diersoorten en de beroemde Grotten van Neptunus.

Deze grotten kun je bezoeken met een georganiseerde boottocht of via de enorm lange stenen trap die afdaalt tot in de grotten. Wees wel voorbereid op een steile trap met ruim zeshonderdvijftig treden, die als bijnaam ‘trap van het hert’ heeft omdat je inderdaad zo lenig moet zijn als een jong springhertje om deze trap af te dalen.

Onder begeleiding van een gids kun je tussen de enorme stalactieten en stalagmieten rondlopen. Er bevindt zich zelfs een zoutmeer van honderdtwintig meter lang!

Neptunus-grotten-Sardinië

Spiaggia dei Conigli – Lampedusa (Sicilië)

Lampedusa is tegenwoordig vooral in het nieuws vanwege de vele bootvluchtelingen die er aan land komen, maar het herbergt ook een van de mooiste stranden van Italië. Het heldere water weet je als het ware te omhelzen als je na een uurtje zonnen een frisse duik neemt.

Lampedusa

La Scala dei Turchi (Sicilië)

Is het een gletsjer? Het lijkt er wellicht wel op, maar deze witte rots bij Realmonte, ten zuidwesten van Agrigento, is gemaakt van marna, een soort witte kalksteen. Weer en wind hebben in de loop der tijd een soort trap in de rots uitgehouwen. Dit schitterende stukje Sicilië heet dan ook de Scala dei Turchi (‘trap van de Turken’).

Scala-dei-Turchi-Agrigento-Sicilië (2)

Op de fiets langs de zoutpannen (Sicilië)

Een bijzondere vermelding waard is de kust bij Marsala en Trapani. Niet omdat je hier zo fijn kunt zonnebaden en zwemmen, maar omdat je langs de zee veel zoutpannen vindt, met zo af en toe een molen die aan Don Quichotte doet denken. Het is een prachtig plaatje, dat je prima per fiets kunt verkennen.

zoutkust-Trapani-Sicilie (18)zoutkust-Trapani-Sicilie (9)

Isola Bella (Sicilië)

Dit ‘mooie eiland’ voor de kust van Taormina is een beschermd natuurgebied. Als het water laag staat, kun je zo vanaf het strand aan de voet van Taormina oversteken naar het eiland – waar wederom een klein strandje wacht. Bella!

Isola-Bella-Taormina-Sicilie

Lo Zingaro (Sicilië)

De hele westkust van Sicilië is prachtig, maar natuurliefhebbers zullen vooral worden getroffen door de schoonheid van het Riserva Naturale dello Zingaro.

Dit natuurgebied, het eerste beschermde natuurreservaat van Sicilië, strekt zicht uit van Scopello tot aan San Vito lo Capo. Het biedt over een lengte van zo’n zeven kilometer betoverende baaitjes, indrukwekkende rotsen, bijzondere bloemen- en plantensoorten, zeldzame vogels en fijne strandjes.

Zingaro Rocky Coastline, Sicily, Italy

Vulkaaneiland Stromboli (Sicilië)

Even ten noorden van Sicilië liggen de Eolische Eilanden. Zeven zeer verschillende eilandjes, met als grote gemene deler hun vulkanische oorsprong. Een van die zeven is Stromboli.

Het eiland werd in één klap beroemd toen het als decor diende voor de film Stromboli (1949) van Roberto Rossellini, met in de hoofdrol Ingrid Bergman. Stromboli is tevens de naam van de vulkaan, waarvan het eiland feitelijk slechts de top vormt.

Fascinerend is het leven in de dorpjes op Stromboli. Er kunnen geen auto’s door de smalle straatjes, dus bijna alles gebeurt per Vespa of per Ape. Aan de zuidwestkust van het eiland ligt Ginostra, een piepklein plaatsje met slechts 30 inwoners dat je alleen over zee kunt bereiken. Hier vind je volgens het Guinness Book of Records het kleinste haventje ter wereld.

Capraia (Toscane)

Dit kleine eiland voor de Toscaanse kust is ideaal voor een dagtochtje. Vaar om het eiland of leg de boot in een van de baaitjes voor anker voor een duik in zee. De hemel op aarde!

Capraia (1)

Cala Violina (Toscane)

Een strand dat romantisch klinkt? Ja, zelfs dat kan in Toscane. Althans, als je heel stil bent, lijkt het net of het zand van Cala Violina vioolmuziek voortbrengt. Vandaar ook de naam van dit paradijselijke strand in de Maremma. Hier vind je geen strandbedjes en parasols, maar fijn zand, een blauwe zee en een onbetaalbaar uitzicht. Uiteraard extra romantisch bij zonsondergang…

Toscane-Cala-Violina-strand

Tombolo della Feniglia (Toscane)

Na een unieke wandeling of fietstocht door het beschermde duingebied van Feniglia, op het schiereiland Monte Argentario, sta je met beide voeten in zee. Op het fijne strand is het heerlijk nagenieten van alle bijzondere dieren en vogels die je onderweg hebt gezien. De combinatie van schitterende natuur en een prachtig lang strand maken dit plekje onweerstaanbaar!

Feniglia-Toscane-1Feniglia-Toscane-2

Lido di Venezia (Veneto)

Ook in Venetië kun je naar het strand – en wel op het Lido. Het Lido is een eiland van twaalf kilometer lang en circa één kilometer breed. Het is het enige Venetiaanse eiland waar je auto’s zult tegenkomen.

Het Lido is een heerlijke bestemming voor een ontspannend dagje strand tussen al het Venetiaanse cultuur snuiven door, maar je kunt er ook een fiets huren (bijvoorbeeld bij Lido on Bike aan de Gran Viale Santa Maria Elisabetta) om een rondgang over het eiland te maken.

Geniet van de originele villa’s in Liberty-stijl maar ook van het oude vissersdorpje Malamocco. Bezoek ook de Tempio Votivo (een herinnering aan slachtoffers van de twee wereldoorlogen), de oude joodse begraafplaats, de kerk San Nicolò en het bijbehorende klooster, het Palazzo del Casinò en het Palazzo del Cinema.

strand-Lido-Venetië

Waar staat jouw strandbedje deze zomer?

Uiteraard zijn er nog véél meer mooie plekken aan de Italiaanse kust. We zijn benieuwd naar jouw favoriete stukje kust!

strand-Italie

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Volgens Google maps is Chiesetta di Piedigrotta, Calabrië definitief gesloten.

  2. Nee hoor, je kunt er nog gewoon heen! Het is nu in handen van een kleine organisatie die een kleine toegangsprijs vraagt, maar nog gewoon open. Zie ook bijvoorbeeld http://www.tripadvisor.it/Attraction_Review-g669647-d2658658-Reviews-Piedigrotta_Church-Pizzo_Province_of_Vibo_Valentia_Calabria.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *