Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De Via Krupp op het eiland Capri – een kronkelende weg als kunstwerk

De regio Campanië heeft patent op mooie kustwegen. Eerder namen we jullie al mee naar ‘de weg van de duizend bochten’, langs de Amalfikust, vandaag wandelen we over de Via Krupp op het eiland Capri, voor de kust van Napels.

Capri-Via-Krupp-1

Adembenemende haarspeldbochten

De Via Krupp slingert boven de kust van Capri, met flinke haarspeldbochten die adembenemend uitzicht op de onderliggende rotsen en zee bieden. De weg verbindt de Tuinen van Augustus met de zee, met een heerlijk strandje aan de voet van de rotsen, over een (verticale!) afstand van ongeveer honderd meter.

Saskia moet even diep zuchten voor ze de eerste stap zet – met hoogtevrees is deze weg wel een uitdaging. Maar de schitterende uitzichten en het vooruitzicht straks met beide voeten in zee te staan, maken alles goed. Gelukkig heeft de fotograaf nergens last van en kunnen jullie goed met ons meekijken als we langzaam afdalen richting zee.

Capri-Via-Krupp-2 Capri-Via-Krupp-3Capri-Via-Krupp

Een weg als een kunstwerk

Volgens veel inwoners van het eiland is de weg niet zomaar een weg, maar een kunstwerk. Niet alleen vanwege de uitzichten, maar ook vanwege de harmonie van de weg zelf, die ondanks de vele bochten geheel in evenwicht is – en in harmonie met de omgeving.

Een architect schreef in 1965: ‘The road… moves at a constant slope, and yet those who take it experience no fatigue, either in walking up or down, because they discover at every turn a new sight, a new view of the sky or coast that each step helps renew.’

Iedereen is meteen betoverd door de eerste aanblik van de weg: schrijvers als Jean-Paul Sartre, Thomas Mann en Pablo Neruda, net getrouwde stelletjes, kleine kinderen, schilders en fotografen, ervaren Italiëreizigers en stoere scholieren. Niemand kan een oh of ah onderdrukken.

Capri-Via-Krupp-4 Capri-Via-Krupp-5

De erfenis van Friedrich Krupp

De Via Krupp werd tussen 1900 en 1902 aangelegd in opdracht van de Duitse staalmagnaat Friedrich Krupp, naar een ontwerp van de Napolitaanse architect Emilio Mayer. Krupp verbleef enkele maanden per jaar op Capri, waaraan hij zijn hart had verloren.

Hij logeerde meestal in Hotel Quisisana en trok er veel op uit op een van zijn twee jachten. Om makkelijk van zijn hotel naar Marina Piccola te lopen, waar een van zijn schepen voor anker lag, vroeg hij Mayer om een weg te ontwerpen en aan te leggen.

Krupp gebruikte het pad echter ook nog met een andere reden, als we onze gids moeten geloven. Hij zou meer dan eens seksueel getinte feestjes met lokale jongeren in de Grotta di Fra Felice hebben bezocht. Toen dit aan het licht kwam, in 1902, werd Krupp dringend verzocht het eiland te verlaten. Hij kon dit niet over zijn hart verkrijgen en pleegde zelfmoord.

De weg die naar hem is vernoemd schittert ondanks dit schandaal nog altijd even mooi boven het heldere water van de zee rondom Capri. Het is een van de meest fotogenieke plekken op het eiland, een van de wegen in Italië die je minstens één keer in je leven moet hebben bewandeld…

Capri-Via-Krupp-6

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *