Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Lo Zingaro – een van de mooiste natuurgebieden van Sicilië

Zingaro2

De hele westkust van Sicilië is prachtig, maar natuurliefhebbers zullen vooral worden getroffen door de schoonheid van het Riserva Naturale dello Zingaro. Dit natuurgebied, het eerste beschermde natuurreservaat van Sicilië, strekt zich uit van Scopello tot aan San Vito lo Capo.

Het biedt over een lengte van zo’n zeven kilometer betoverende baaitjes, indrukwekkende rotsen, bijzondere bloemen- en plantensoorten, zeldzame vogels en fijne strandjes.

Wij starten onze toch even buiten Scopello. Helaas hebben we geen tijd om het ruim 1600 hectare grote natuurgebied helemaal te doorkruisen, maar ook als je maar een paar uur door de schitterende natuur kunt wandelen, krijg je een goede indruk van Lo Zingaro.

Zingaro Rocky Coastline, Sicily, Italy

We laten het eerste strand, Punta della Capreria, voor wat het is. Hier is het namelijk nog vrij druk; veel mensen lopen niet verder dan dit punt. Zonde, want verderop wachten Cala della Disa, Berretta Marinella en Torre dell’Uzzo. Heerlijk voor een verfrissende duik in zee!

Tussen de strandjes door biedt het pad langs de kust tal van magnifieke vergezichten. Elke keer weer stuiten we op een adembenemend mooie plek. Voor de echte wandelaars is er ook een pad in het binnenland. Dit is wel wat zwaarder dan het kustpad, met een lengte van zestien kilometer en een hoogteverschil van ruim zeshonderd meter. Zorg dus voor voldoende water, proviand en bescherming tegen de zon als je dit pad bewandelt.

Zingaro-Sicilie-strand

Buiten het steeds wisselende maar altijd schitterende uitzicht en de unieke natuur biedt het natuurreservaat een aantal kleine informatiecentra over de specifieke kenmerken van dit deel van het eiland. Zo krijg je bijvoorbeeld informatie over de tonijnvisserij, over verschillende authentieke ambachten en over de bijzondere flora en fauna in het natuurgebied.

Duikers kunnen ook naar het zogenaamde ‘onderwatermuseum’, vol met schatten die zijn gevonden op de bodem van de zee. Ook ligt er een oud scheepswrak voor de kust van Lo Zingaro. Het zijn de overblijfselen van de Capua, een koopvaardijschip dat hier in 1943 is gezonken, op weg naar Afrika.

Lo Zingaro vanaf het water
Wil je wel genieten van het natuurschoon van Lo Zingaro, maar vind je het ’s zomers te heet om te gaan wandelen? Vanuit San Vito lo Capo maak je met Buena Vida een boottocht langs de kust van het natuurgebied, tot aan de tonnara van Scopello. Onderweg kun je zwemmen in het heldere water, maar ook snorkelen behoort tot de mogelijkheden. Zo zie je nóg meer van het natuurschoon dat dit stukje Sicilië mede zo mooi maakt!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *