Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Op ontdekkingstour op de Eolische Eilanden

Ten noorden van Sicilië liggen de Eolische Eilanden, die hun naam danken aan Aiolos, de Griekse god van de wind. Het zijn zeven zeer verschillende eilandjes, met als grote gemene deler hun vulkanische oorsprong.

Eolische-Eilanden (8)

De eilandengroep bestaat uit de eilanden Lipari, Salina, Vulcano, Stromboli, Filicudi, Alicudi en Panarea. Vandaag nemen we jullie mee naar het diepe zuiden voor een korte kennismaking met de zeven eilandjes, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijken.

Eolische-Eilanden (6)

Lipari

Lipari is het grootste eiland, met een oppervlakte van ruim zevenendertig vierkante kilometer. Er wonen zo’n tienduizend mensen, voornamelijk in het plaatsje Lipari. Het eiland telt maar liefst twaalf vulkanen, met onder meer de Monte Chirica, de Monte Sant’Angelo en de Monte Pelato.

Het mooiste uitzicht heb je vanaf de Monte Guardia, in het zuiden van Lipari, waar een klim beloond wordt met een uniek uitzicht op Vulcano. De vulkanen zijn allemaal niet meer actief, maar wel geniet je op het eiland dankzij de vulkanische grond van natuurlijke warmwaterbronnen.

In het plaatsje Lipari is met name de door de Spanjaarden gebouwde burcht een bezoek waard, niet in het minst vanwege het prachtige panorama dat je boven hebt en de in de burcht geïntegreerde kathedraal, gewijd aan San Bartolomeo, de beschermheilige van de hele archipel. In deze blog lees je nog meer tips voor een bezoek aan Lipari.

Lipari-Eolische-Eilanden

Leuk om te weten: vanuit Lipari werden in het verleden enorme hoeveelheden obsidiaan, zwart vulkanisch glas, geëxporteerd. De notoire piraat Khair ad-Din (circa 1475-1546), beter bekend als zijn alter ego Barbarossa (Roodbaard), heeft deze grondstof regelmatig geprobeerd van Lipari te roven.

Salina

Salina ligt ten noordwesten van Lipari en is het op één na grootste eiland. Het is ongeveer zevenentwintig vierkante kilometer groot en er wonen iets meer dan tweeduizend mensen. Salina dankt haar naam aan de grote zoutpan die op het eiland ligt, op een landtong in de buurt van de haven.

Het eiland telt twee niet-actieve vulkanen, de Monte Fossa delle Felci (met bijna duizend meter hoogte de hoogste vulkaan van de eilandengroep) en de Monte de Porri (met bijna negenhonderd meter eveneens geen kleine jongen).

Eolische-Eilanden (4)

De wilde bloemen, wijngaarden en kappertjesstruiken zijn een lust voor het oog. Niet gek dus dat filmmakers het eiland kozen als decor voor de Oscarwinnende film Il Postino (1994), met in de hoofdrol Massimo Troisi, Philip Noiret en Maria Grazia Cucinotta.

Lees ook:
Een dag op Salina, het eiland van Il Postino
Ontdek het noorden van Salina per scooter
Zeilen van Salina naar Stromboli

Vulcano

Vulcano is het meest zuidelijk gelegen eiland van de Eolische eilanden en dankt zijn naam aan de vuurgod Vulcanus, die volgens de Romeinen op het eiland woonde. Hij was de wapensmid van de goden op het eiland, dat uit een aantal vulkanische centra bestaat. De grootste vulkaan zou de schoorsteen van zijn werkplaats zijn geweest waaruit onwelriekende dampen hemelwaarts stijgen.

Eolische-Eilanden (2)

Dat ruik je meteen al, voordat de boot voor anker gaat. De zwavellucht omringt je al gauw als een tweede huid en nestelt zich diep in je neus. Net als de herinnering aan dit prachtige eiland draag je die lucht ook na terugkeer nog wel even met je mee.

Dat is grotendeels te danken aan de nog rokende krater, de Gran Cratere die zware zwaveldampen uitstoot. Volgens de eilandbewoners zijn die dampen goed voor aandoeningen aan de luchtwegen, maar wees gewaarschuwd als je de klim naar boven waagt. De geur en de dampen kunnen je letterlijk even de adem benemen. Ook gezond zijn de talloze modderpoelen op het eiland, waar veel kuurgasten gebruik van komen maken. De mooiste is een soort van bubbelbad.

Naast deze grote krater zijn er op Vulcano nog vijf andere vulkanen actief. Ze barsten niet zo vaak uit, maar het kan zomaar gebeuren. Buiten de kraters vind je op het eiland ook talloze fumarolen, een soort kleine holtes in de grond waaruit hete dampen ontsnappen. Trek daarom goede schoenen aan als je over het eiland wil wandelen, anders wordt het letterlijk te heet onder je voeten!

Eolische-Eilanden (7)

Stromboli

Stromboli (mooi in zijn geheel te zien op de foto hierboven) is het eiland van de heerszuchtige, gelijknamige vulkaan die voortdurend gloeiende lava uitbraakt. Een fascinerend visueel spektakel, zoals je in deze blog kunt zien.

Het eiland werd in één klap beroemd toen het als decor diende voor de film Stromboli (1949) van Roberto Rossellini, met in de hoofdrol Ingrid Bergman. Stromboli is tevens de naam van de vulkaan, waarvan het eiland feitelijk slechts de top vormt.

Fascinerend is het leven in de dorpjes op Stromboli. Er kunnen geen auto’s door de smalle straatjes, dus bijna alles gebeurt per Vespa of per Ape. Aan de zuidwestkust van het eiland ligt Ginostra, een piepklein plaatsje met slechts dertig inwoners dat je alleen over zee kunt bereiken. Hier vind je volgens het Guinness Book of Records het kleinste haventje ter wereld. Voor de kust vind je nog een klein rotseilandje, Strombolicchio geheten.

Eolische-Eilanden (11)Eolische-Eilanden (9)

Panarea

Panarea, het kleinste van de zeven eilanden, is exclusief, elegant en populair bij de internationale jetset. Dat is niet nieuw; de eilandengroep is altijd al in trek geweest bij beroemde reizigers. In vroeger tijden bezochten onder meer de Franse dramaturg en schrijver Alexandre Dumas, bekend van De drie musketiers, en zijn landgenoot en collega-schrijver Guy de Maupassant de eilanden.

Eolische-Eilanden (1)

Tegenwoordig hebben de Italiaanse (mode)ontwerpers Dolce & Gabbana er hun favoriete vakantievilla, waar ook Brad Pitt en Robert De Niro regelmatig te gast zijn. Ook de Belgische koninklijke familie, Giorgio Armani, Naomi Campbell, Sean Connery, Dustin Hoffman en Sting weten moeiteloos de weg te vinden naar dit Siciliaanse paradijs. In deze blog nemen ook wij je mee naar dit picture perfect eiland.

Eolische-Eilanden (3) Eolische-Eilanden (5)

Filicudi & Alicudi

Filicudi en Alicudi ten slotte zijn het meest geïsoleerd. Dit zijn de ruigste eilanden qua natuur en de minst toeristische, met slechts minimale faciliteiten, zoals je ook in onze blog over Filicudi kunt lezen.

Hier word je omringd door de natuur, met als belangrijkste gezelschap kappertjes, olijven en druiven (voor de honingzoete Malvasia) van superieure kwaliteit.

Eolische-Eilanden (10)

Het bekendst is het donkergroene kappertje, càpparu of chiàppara in het eilanddialect. Dit is geen groente of vrucht, maar een bloemknopje dat geplukt wordt voordat het opengaat. Ze groeien in overvloed en vaak gewoon in het wild, aan lage struiken.

Na het plukken (dat van eind mei tot en met begin augustus voor zonsopkomst plaatsvindt) zijn de kappertjes niet meteen gereed voor gebruik. Ze moeten eerst enkele dagen rusten en worden daarna, laag voor laag en bestrooid met grof zeezout in panari ( hoge, met de hand gevlochten manden) gelegd. Gedurende een week wordt er regelmatig door de kappertjes geroerd.

Na zeven dagen wordt het water afgegoten en worden ze opnieuw laag voor laag met zout in de panari gelegd. Deze handeling wordt nog een keer herhaald en daarna worden de kappertjes ingemaakt of ingelegd.

kappertjes

Digitale reisgidsen voor álle unieke Werelderfgoed-plekken in Italië

Ter ere van Ciao tutti’s Werelderfgoed Weken hebben we drie digitale reisgidsen gemaakt met alle Werelderfgoed-plekken in Italië. Vanwege de omvang (in totaal beslaan de drie Specials ruim 1100 pagina’s) hebben we de Specials onderverdeeld in Noord-Italië, Midden-Italië en Zuid-Italië.

In het noorden geniet je onder meer van de Dolomieten, een unieke spoorweg, Da Vinci’s Laatste Avondmaal, kleurrijke fresco’s in Padova, de dorpjes van de Cinque Terre en het sprookjesachtige Portovenere.

In Midden-Italië prijken onder andere de portici in Bologna, de mozaïeken in Ravenna, het landschap in de Val d’Orcia, de villa’s en de tuinen van de familie De’ Medici, Assisi, Urbino, de keizerlijke tuinen in Tivoli, Siena, San Gimignano en Longobardische pareltjes in Umbrië op de Werelderfgoedlijst.

In het zuiden geniet je tot slot van de schatten in Pompeï, Herculaneum en Oplontis, het gigantische paleis in Caserta, de adembenemend mooie Amalfikust, de ongerepte Cilento, de Sassi in Matera, de trulli in Alberobello, Griekse tempels op Sicilië, letterlijk schitterende mozaïeken, barokke balkonnetjes en de kleurenpracht van de Eolische Eilanden.

Bestel de Special Werelderfgoed in Zuid-Italië via deze link of bestel hier het pakket met de drie Werelderfgoed Specials (Noord-, Midden- en Zuid-Italië).

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, smartphone en tablet) van alle moois in de Special genieten.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *