Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Scopello – bloemenzee op de rotsen

Scopello-Sicilie (7)

Het charmante vissersdorpje Scopello, op de route van Palermo naar San Vito lo Capo, ligt hoog boven op een rots. Daaraan dankt het dorp ook zijn naam; skopelos is Grieks voor rots. Sinds de Grieken het dorp zijn naam gaven, is er echter veel veranderd. Wie anno 2014 naar Scopello trekt, treft een dynamisch dorpje vol restaurantjes, bed & breakfasts en bedrijvigheid.

Dat begint al meteen op het centrale pleintje. Tegen de muur van de grote tuin aan de linkerzijde zitten een paar oude mannetjes met een grote kist vol citroenen. Te koop voor een prikkie, net als de krakend verse amandelen, pistachenootjes en ander lekkers van de man die met zijn kleurrijke kar midden op het plein staat, bij de zachtjes stromende waterpomp.

Scopello-Sicilie (15) Scopello-Sicilie (4)

Aan de rechterzijde van het pleintje geeft een grote poort toegang tot de zogenaamde baglio, een zeventiende-eeuwse binnenplaats waar je nu wat winkeltjes en restaurantjes vindt. Wij strijken even neer bij Nettuno, in de schaduw van een grote vijgenboom, voor caffè freddo met een cannolo.

Scopello-Sicilie (17)

Dat geeft ons genoeg energie voor de wandeling naar de Faraglioni (twee flink uitstekende rotsen in zee) en de oude tonnara van Scopello. De route voert ons dwars door een kleurrijke bloemenzee, die mooi afsteekt tegen de blauwe zee en de zo mogelijk nog blauwere hemel.

Scopello-Sicilie (8) Scopello-Sicilie (9) Scopello-Sicilie (10) Scopello-Sicilie (11) Scopello-Sicilie (5) Scopello-Sicilie (6)Scopello-Sicilie (13)

Leuk om te weten: een paar scènes uit Ocean’s Twelve zijn opgenomen in en om Scopello. Zo komen de trappen van de oude tonnara terug in de film. Helaas is de tonnara privéterrein. Je mag als bezoeker het terrein achter de slagboom wel op, maar alleen als je 3 euro p.p. betaalt. Foto’s maken om te publiceren mag ook al niet…

Scopello-Sicilie (12)

We besluiten dan maar terug te wandelen om nog even lekker te genieten van de heerlijke sfeer in Scopello en de geur van bloemen diep op te snuiven. Che bel paesino!

Scopello-Sicilie (1) Scopello-Sicilie (3) Scopello-Sicilie (16)foto’s: Merle van de Reep

 

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

  1. En slapen moet je in Pensione Tranchina, top ontbijt en super diner!!

  2. Salomé Philips

    Feest van herkenning 🙂 Wellicht vind je het leuk om mijn impressie van Scopello ook te lezen? Wij mochten naar hartenlust fotograferen 😉

  3. Heel leuk! Vanaf het water weer een heel ander beeld. Daar hadden wij helaas geen tijd voor, maar na jouw verslag gaan we gauw maar een keer terug!

  4. Was hier drie jaar geleden in september. Prachtig dorpje. Werd toen een grootse bruiloft gevierd met veel glam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *