Download gratis de Ciao tutti app!

Furore – ‘het dorpje dat er niet is’

Welkom in Furore, een van de borghi più belli, de mooiste dorpjes, van Campanië. De bijnaam van Furore is il paese che non c’è, het dorpje dat er niet is. Althans, niet in de zin zoals wij ons een dorpje voorstellen. Furore is meer een verzameling van huisjes, in het lokale dialect monazzeni genaamd, die verspreid liggen over de rotsen, tussen Amalfi en Positano, als een door de wind verspreid kaartspel. Het oudste gedeelte van Furore ligt aan zee, met huisjes van vissers die wel op de rotsen lijken vastgelijmd.

Furore-strand-Campanië (3)Furore-strand-Campanië (1)

Een woedende duivel
Furore dankt zijn naam volgens de legende aan de duivel, die ooit door dit gebied trok. Hij had geen vaste verblijfplaats en sliep waar het hem uitkwam. Op een dag trok hij een pol gras uit de grond om te gebruiken als toiletpapier. De duivel had echter niet goed opgelet en een stekend onkruid geplukt. Je snapt het gevolg: brandende pijn en een razende duivel, die zijn woede, furore in het Italiaans, aan iedereen kenbaar maakte. De duivel vervloekte het dorp en verdween, maar Furore bleef…

Een ander verhaal vertelt dat de bewoners van deze plek van de ene op de andere dag in blinde woede ontstaken en de beelden van drie heiligen vernielden. Weer anderen geloven dat de naam Terra Furoris is afgeleid van het oorverdovende lawaai dat je tijdens een stormachtige nacht hoort, met name in en om Il Fiordo, het fjord.

Furore-strand-Campanië (4) Furore-strand-Campanië (6)

Dit is een bijzonder mooie plek, bestaande uit een diepe inham met een klein strand dat deels wordt bevolkt door vrolijk gekleurde vissersboten. Het is er heerlijk toeven, met uitzicht op een soort loopbrug hoog boven het strand. Voor durfals een bijzondere plek voor een foto van dit unieke strandje!

Furore-strand-Campanië (7) Furore-strand-Campanië

Il paese dipinto
Furore heeft nóg een bijnaam: il paese dipinto, het beschilderde dorpje. Elk jaar in september worden kunstenaars van over de hele wereld uitgenodigd om tijdens het evenement Muri d’Autore muurschilderingen te maken, die de muren van de huizen het hele jaar door kleur geven.

Schilderachtig is echter niet alleen het dorpje zelf, maar ook de natuur eromheen: de olijfbomen, de wijngaarden, verspreid over terrassen, kleurrijke bloemen, de talloze citroenbomen en het weidse uitzicht over de azuurblauwe zee, tot zover het oog kan kijken.

Boven het fjord vind je onder andere een oude molen, die gebruikt werd voor het maken van papier. Als de grote vellen in de zon te drogen hingen, gaf dat het dorpje een heel bijzondere aanblik. Nu is de molen, samen met een aantal andere voormalige bedrijfjes, omgetoverd tot expositieruimte. Bezoek zeker het ecologisch museum van Furore, met een kas voor biologische producten, een oude molen en een herbarium.

Anna Magnani & Roberto Rossellini
Neem ook even een kijkje in de Villa della Storta, waar een permanente foto-expositie is gewijd aan Anna Magnani, een van de diva’s van de Italiaanse cinema. Haar naam is, net als die van haar echtgenoot Roberto Rossellini, sterk verbonden met het dorp. Hun voormalige woonhuis is nu een museum met foto’s en verhalen over hun grote liefde.

Anna-Magnani-Roberto-Rossellini

Nog meer mooie dorpjes in het zuiden van Italië
Deze ruim 250 pagina’s tellende Special is een unieke reisgids voor een ontdekkingstocht langs alle borghi più belli in het zuiden van Italië. Andiamo!

Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-Zuid-Italië

Bestel De mooiste dorpjes van Zuid-Italië

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, tablet of smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

3 reacties

  1. Joanna Pietryga

    Voor wie leest in het Italiaans: Twee jaar geleden verscheen het boek van Enzo Capuano “Quel ponte sul fiordo di Furore”.

  2. Wauw, wat een gave plek!

  3. Hier zo genoten in juni 2021; de hele dag aan het water liggend op een lettino, boekje erbij,biertje erbij, zwemmen , praatje met de uitbaters over het huis van Magnani,,…dolce far niente…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *