Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Stromboli – spectaculair schouwspel boven op de vulkaan

Stromboli is de meest actieve vulkaan van Europa. Drie kraters op de top van de vulkaan zorgen continu voor explosies, gevolgd door gloeiende vulkanische bommen, die vooral ’s nachts voor spectaculaire beelden zorgen.

In 2014 is er een grote uitbarsting geweest, waarbij de lava tot aan zee stroomde. Sinds die enorme explosie was Stromboli lange tijd zeer rustig en liet hij nauwelijks van zich horen. Tot het voorjaar van 2017; de explosies keerden tot vreugde van de gidsen en op Stromboli, weer terug zoals voor 2014, met zo’n mooie regelmaat dat je de vulkaan weer kunt beklimmen om al dat spektakel van dichtbij te zien.

Linda Draak, die voor Tururi Tours de social media verzorgt, trekt samen met Marco en Giovanni de wandelschoenen aan en trotseert de vulkaan om de kraters van dichtbij te bewonderen.

Linda: ‘Met de wind in de zeilen stevenen we af op Stromboli. We gaan voor anker bij het gelijknamige dorp, aan de voet van de vulkaan. We liggen zij aan zij met enkele andere zeilschepen en genieten van het uitzicht op het vulkanische eiland, maar ook van een kleine versie in zee, Strombolicchio.

Het is een oude vulkaan waarvan alleen de kern nog zichtbaar is. Het gesteente eromheen is afgebrokkeld en in de zee verdwenen, waardoor Strombolicchio een vulkaan is zonder de kenmerkende afgevlakte piramidevorm.

Het is nog warm als we ons om zes uur melden bij de gids die ons in tweeëneenhalf uur de vulkaan op zal leiden. Bergschoenen zijn noodzakelijk, net als voldoende water en proviand voor de heen- én terugweg.

Met helm en hoofdlampje aan onze rugzakken zetten we onze eerste stappen bergopwaarts. Het hoogteverschil vanaf het dorpsplein tot aan de kraters is bijna negenhonderd meter, maar haalbaar voor zowel jong als oud. Samen met avonturiers met diverse nationaliteiten wandelen we gestaag, in een rustig tempo, omhoog.

Een paar jonge knulletjes van Zwitserse afkomst, gewend aan het lopen in de bergen, gaan dartelend omhoog en lijken geen cent moeite te hebben met de vulkaan. Zigzaggend gaat het pad omhoog, met steeds een prachtig uitzicht op het dorp, de haven en Strombolicchio onder ons.

Na enige tijd is er een rustpauze, waarbij we het nodige vocht, dat we onderweg hebben uitgezweet, weer aan kunnen vullen. Enkele enthousiastelingen binnen de groep lijken echter voor zonsondergang boven te willen zijn en nemen het voortouw om verder te lopen.

Terecht merkt onze gids op: ‘My group is going without me, I think I’m going to the square and take a beer’. De woorden ‘Follow the leader’ uit de mond van Marco doet hen gelukkig beseffen dat we niet voor niets een gids bij ons hebben.

Het stenige pad is inmiddels een zanderig pad geworden, met aan beide kanten hoge rietstengels. Het zand is zwart, hetgeen betekent dat we te maken hebben met as uit de vulkaan. Al gauw laten we de boom- en struikgroei achter ons en slingert het pad verder omhoog over vulkaanstenen en as.

Terwijl we klimmen, horen we het geluid van een explosie, Stromboli verwelkomt ons! We bevinden ons aan de noordoostkant van de vulkaan, de veilige kant om deze tocht te maken. We zullen uiteindelijk hoger uitkomen dan de kraters, die zich net onder de top bevinden.

Op de zwarte keien van de vulkaan hebben we nog een rustmoment, waarbij we gretig happen in onze meegenomen pizzapunt. Inmiddels is de zon ondergegaan en zien we prachtige kleuren verschijnen aan de horizon. Er is nog voldoende licht om het laatste stukje van de beklimming te volbrengen. Vol spanning kijken we omhoog naar de top; het kan nu niet ver meer zijn.

Vlak onder het hoogste punt van Stromboli hebben we een eerste uitzicht op de buitenste krater. De gids vertelt ons dat we hier een half uur blijven, om er zeker van te zijn dat we een mooie explosie zien.

We zijn er nog maar net als er een uitbarsting plaatsvindt. Een heftige explosie, een vuurbal gevolgd door as en gloeiende lavabommen die enkele honderden meters de lucht in worden geslingerd. Het maakt een overweldigende indruk; een werkende vulkaan met eigen ogen te kunnen zien op een relatief korte maar veilige afstand.

Iedereen staat vervolgens paraat met zijn camera om dit moois vast te leggen. Want ja, Stromboli trakteert ons om de vijf à tien minuten op een voorstelling.

Het laatste stukje naar de top duurt maar een kwartier. Met helm en hoofdlampje op volgen we elkaar in een rij omhoog. Het is echt donker nu en voorzichtigheid is geboden.

Uiteindelijk zien we de kraters in de diepte, continu vuur spuwend. Om de paar minuten is er wel één die explodeert. Ook hier krijgen we een half uur de tijd om van dit schouwspel te kunnen genieten.

Inmiddels is het tien uur geworden. Voordat we aan de terugweg beginnen, overhandigt de gids ons mondkapjes. Het pad van de afdaling loopt door de as van de vulkaan, waar we flink in weg zakken. De mondkapjes zijn noodzakelijk voor de opstuivende asdeeltjes, die we door het lopen zelf veroorzaken.

Door deze grote ‘zandbak’ stappen we in vijf kwartier terug naar het startpunt, het piazza van Stromboli. Met schoenen vol as, maar een prachtige ervaring rijker!’

Linda maakte naast deze prachtige foto’s ook een video waarin ze je meeneemt naar de kraters van Stromboli:

Praktische informatie

Wil je ook graag de vulkaan beklimmen en Stromboli’s explosies van dichtbij bekijken? Dat kan met een van de ervaren gidsen van Magmatrek (Via Vittorio Emanuele, Stromboli). In kleine groepjes (van maximaal twintig personen) nemen zij je mee naar de top van de vulkaan.

De excursies vinden plaats van 15 maart tot en met 31 oktober. Afhankelijk van het seizoen vertrek je tussen 15.00 en 18.00 uur. De excursie kost € 28,- per persoon, plus de toegangsbelasting die de gemeente Lipari voor een bezoek aan de vulkaan heft.

Het is aan te raden deze excursie een paar dagen van tevoren te reserveren. Dat kan ter plekke maar ook via deze link.

Magmatrek zorgt voor een helm, zelf moet je in elk geval goede wandel/bergschoenen en een hoofdlampje of zaklamp meenemen, plus iets te eten, voldoende water (reken in de zomer op anderhalve liter per persoon), een extra T-shirt en een vest of jas. Veel benodigdheden (van schoenen en sokken tot wandelstokken en hoofdlampjes) zijn ook te huur bij Totem Trekking (Piazza San Vincenzo, Stromboli).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. tjitse johannes dondorp

    do i need special shoes and walking-stcik is trhat really requaerred/demanded/obliged? I want be there soon and will be napels next week.aAre there no day time excursions? Is it not possible climb the mountain alone withouth a gide? If people go at evening with guide waht time in evening wil they be back ? Early next day?Please send me some information

  2. You can definitely not go alone – that is forbidden and some people who tried died during their hike. So better go to the office we mention in our blog and check all the details there. Time is depending on the season and the weather so there are no generic answers. You can also rent shoes etc there.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *