Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

5x doen op het Lido di Venezia

Het Lido di Venezia, of kortweg het Lido, is bijna twaalf kilometer lang en slechts één kilometer breed. Het beschermt het hart van Venetië tegen de Adriatische Zee. Het Lido biedt heerlijke stranden, maar het is ook wereldberoemd vanwege het Venetiaanse Filmfestival, de prachtige art deco-architectuur en een aantal grootse hotels.

Als je een paar dagen in Venetië bent geweest, zul je vreemd opkijken als je voet zet op de bodem van het Lido: hier tref je opeens weer auto’s, bussen en scooters aan. Toch kun je ook het Lido uitstekend te voet verkennen, al kun je ook een fiets huren. Ga je mee op ontdekkingsreis?

Bijkomen tijdens een relaxed dagje strand
Een bezoek aan Venetië is een overrompelende ervaring. Als je na een paar dagen even behoefte hebt aan rust en ruimte, dan ontvangt het Lido je met open armen, voor een onbezorgd dagje strand.

Ruim tien kilometer strand vind je op het Lido di Venezia, met een magnifiek uitzicht op de Adriatische Zee. Let wel even op je budget: er zitten grote prijsverschillen tussen de privéstranden, die zwaar in de meerderheid zijn (en waarvan een van de fijnste dat van Hotel Excelsior is), en de openbare stranden.

Het grote openbare strand van het Lido bevindt zich aan het noordelijke uiteinde van het eiland. Zoek een mooi plekje bij het water, adem in adem uit en relax!

foto’s: Hotel Excelsior

Bewonder de Tempio Votivo
De Tempio Votivo is een Venetiaans oorlogsmonument. Als je op de vaporetto zit en je richting het Lido vaart, is het een van de eerste gebouwen die in het oog springen. Eenmaal aan wal kun je niet om de enorme tempel met de grote groene koepel aan de Gran Viale Santa Maria Elisabetta heen. Het monument werd tussen 1925 en 1935 gebouwd door architect Giuseppe Torres en is het laatste grote religieuze gebouw dat in de Venetiaanse lagune werd gebouwd.

De Tempio Votivo werd opgericht omdat de Venetianen zo blij waren dat hun stad geen ernstige schade had ondervonden tijdens de Eerste Wereldoorlog, ook niet na het Oostenrijks-Hongaarse bombardement van 27 februari 1918.

Struin rond in Malamocco
Malamocco is een schilderachtig dorpje dat zich aan de zuidzijde van het eiland bevindt. Het is een op zichzelf staand eilandje, dat met het Lido verbonden is door een aantal bruggen.

De meest prominente plekken om te bezoeken zijn de Santa Maria Assunta, de Ponte Borgo (de oudste brug van het dorpje) en het Palazzo del Podestà, waar tot en met 1339 de burgemeesters van  Malamocco woonden. Het Palazzo del Podestà is gebouwd in gotische stijl en biedt een prachtig uitzicht over de lagune.

Nu wonen er geen burgervaders meer, maar bezoek je er het Museo di Malamocco (geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur en op dinsdag- en donderdagmiddag van 14.30 tot 16.30 uur).

Waan je een filmster
Ieder jaar is het Lido eind augustus, begin september gastheer van het Venetiaans Filmfestival. Het oudste filmfestival ter wereld zag voor het eerst het levenslicht in 1932. Samen met Cannes en Berlijn behoort de Venetiaanse editie tot de drie belangrijkste filmfestivals ter wereld.

De eerste editie van het festival vond plaats op het terras van Hotel Excelsior. Ondernemer Nicolò Spada en architect Giovanni Sardi wilden aan het begin van de twintigste eeuw het Lido omtoveren tot een glamourous bestemming. Binnen achttien maanden werd het hotel uit de grond gestampt, uitgevoerd in de sierlijke belle époque-stijl met diverse elementen uit de Moorse architectuur.

foto’s: archief Hotel Excelsior

Winston Churchill verpoosde hier graag, maar ook Marlene Dietrich, John Steinbeck en Ingrid Bergman verbleven hier regelmatig. Maar zo mooi als vijftig jaar geleden is Hotel Excelsior helaas niet meer. De vroegere grandeur is ten prooi gevallen aan het succes.

Dat mag de pret echter niet drukken. Stap deze oosterse betovering binnen, drink een Bellini of een prosecco op het prachtige terras en waan je voor even een filmster uit lang vervlogen tijden.

foto’s: Hotel Excelsior

Waan je een schrijver of filmmaker bij Hôtel Des Bains
Het beroemdste hotel van het Lido di Venezia, Hôtel Des Bains, is helaas niet meer. De toegangshekken zijn hermetisch gesloten en de wilde bomen benemen grotendeels het zicht op de façade van dit wereldberoemde hotel.

In 2010 sloten de deuren van dit illustere hotel, waar veel schrijvers verbleven om zich te laten betoveren en inspireren door Venetië. Een van de beroemdste boeken die zich hier afspeelt is Der Tod in Venedig (Death in Venice, 1912) van Thomas Mann. Mann logeerde in 1911 in het hotel, samen met zijn vrouw en broer.

Dit boek vertelt het verhaal van Gustav von Aschenbach, een schrijver die kampt met een writer’s block en Venetië bezoekt om rust te vinden en nieuwe inspiratie op te doen. In plaats van rust en schrijflust ervaart de schrijver er echter een soort van midlife crisis, waarbij de donkere, ietwat claustrofobische sfeer van Venetië verre van inspirerend blijkt te werken. Zeker als hij de bloedmooie Poolse jongen Tadzio ziet en door hem zowel artistiek als homo-erotisch geobsedeerd raakt, komt er van schrijven niet veel meer terecht.

Manns boek werd in 1971 prachtig verfilmd door Luchino Visconti, waarbij er een prominente rol is weggelegd voor het hotel. De prachtige muziek is van Gustav Mahler op wiens leven Thomas Mann zijn novelle volgens Visconti zou hebben gebaseerd. De film kreeg tijdens het Filmfestival van Cannes een Gouden Palm.

Harry Mulisch vierde graag zijn verjaardagen in dit legendarische hotel. Hij vereeuwigde het Hôtel des Bains zelfs in zijn boek De procedure, waarin hoofdpersoon Victor de tweede brief schrijft vanuit het hotel.

Hoe kom je op het Lido di Venezia?
Veel vaporetti varen naar het Lido di Venezia, waaronder de lijnen 1, 5.1 en 5.2. Je bent vanaf Riva degli Schiavoni bij het Piazza San Marco ongeveer vijftien minuten onderweg met de vaporetto.

Nog meer eilanden in de lagune
Nog meer bijzondere Venetiaanse eilandjes bezoeken? Burano is een van de grote publiekstrekkers, maar minstens zo bijzonder is het onbekendere San Lazzaro degli Armeni.

Ten zuiden van het Lido ligt ook Pellestrina, waar je met een beetje geluk geen enkele andere toerist tegenkomt. Benieuwd naar dit kleurrijke eiland? In deze blog lees je meer over een fietstocht van het Lido di Venezia naar Pellestrina.

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

2 reacties

  1. Goedemiddag,

    Hoe kom je met de fiets op op het Lido om dan naar Palestrina te fietsen?

    Groet Tineke

  2. Ciao Tineke,
    zoals in het speciale fietsartikel staat > https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/venetie/fietsen-van-het-lido-naar-het-eiland-pellestrina/ gingen wij met de vaporetto naar het Lido om daar op de pedalen te stappen voor de route naar het eiland Pellestrina. Met de fiets heb je verschillende opties, afhankelijk waar je vandaag komt (Mestre, Venetië zelf, Punta Sabbioni…). Zie https://www.veneziaunica.it/it/content/arrivare-bicicletta voor meer informatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *