Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

21 best gelezen blogs van 2021 – van een wijnroute in Piemonte tot de portici in Bologna

It’s that time of the year… Met het nieuwe jaar in aantocht blikken we terug op de best gelezen blogs van 2021. Het is voor ons altijd weer een verrassing te zien welke verhalen door jullie het vaakst worden gelezen.

Dit jaar gaat het om heel diverse onderwerpen, van spectaculaire hangbruggen tot de leukste wijken van Rome, van de portici in Bologna die werden uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed tot de mooiste campings bij de Cinque Terre.

We hebben de eenentwintig best gelezen verhalen die we dit jaar publiceerden op een rijtje gezet (in willekeurige volgorde), maar zijn ook erg benieuwd naar jouw favoriete Ciao tutti-verhaal van dit jaar. Laat je ons in de reacties weten van welke blog jij het meest hebt genoten? Grazie mille!

Spectaculaire hangbruggen

We hebben waarschijnlijk veel avonturiers onder onze lezers, want onze blog over de Ponte nel Cielo en andere spectaculaire hangbruggen in Italië werd ontzettend vaak gelezen.

Als je wel van een bijzondere wandeling houdt en geen last hebt van hoogtevrees, dan zorgen deze spectaculaire hangbruggen in verschillende regio’s in Italië voor een unieke ervaring.

De kleurrijkste dorpjes van Italië

Niet alleen wij zijn dol op street art – ook jullie kunnen wat kleur op de muren van Italiaanse dorpjes wel waarderen, te zien aan hoe vaak ons artikel over de Italiaanse dorpjes met de mooiste muurschilderingen is gelezen.

Jullie dwaalden digitaal naar hartenlust door dorpjes die hun kleur te danken hebben aan de vele muurschilderingen, van sprookjes tot historische taferelen, van politieke pamfletten tot moderne street art.

Naast het overzichtsartikel genoten jullie ook van de street art in de Romeinse wijk Trullo, de muurschilderingen tussen de ruïnes van het Siciliaanse Montevago en van het street art-project HollAndMe, waarbij het werk van Nederlandse kunstenaars op de muren in zes Italiaanse steden prijkt.

De portici van Bologna

Sinds de zomer van dit jaar staan de portici, de booggangen, van Bologna op de Werelderfgoedlijst van Unesco, als 58ste site in Italië (waarmee Italië de meeste Unesco-sites op haar naam mag schrijven).

Wij waren uiteraard zeer verguld met dit nieuws en poetsen onze blog over de portici op met nieuwe foto’s, voor een unieke wandeling onder de mooiste portici die je in Bologna kunt vinden.

De leukste wijken in Rome

Voor wie graag op stedentrip gaat, tipten we de tien leukste wijken van Rome, met een paar bekende favorieten als Trastevere en de buurt rondom Campo de’ Fiori, maar ook met voor velen nog onbekende(re) wijken als Pigneto, Ostiense en San Lorenzo.

Virtueel struinden jullie dit jaar heel vaak door deze wijken. Hopelijk zijn er ook heel wat wijken met eigen ogen bewonderd, want Rome verveelt nooit.

Acqua in bocca en andere Italiaanse uitdrukkingen

Jullie lezen niet alleen graag over Italië, ook artikelen over de Italiaanse taal vallen goed in de smaak. Zeker onze blog over het nieuwe boek van Van Dale: Acqua in bocca, met vijfhonderd (!) uitdrukkingen in het Italiaans die veel worden gebruikt.

Bij elke uitdrukking vind je naast de vertaling ook informatie over herkomst, stijlniveau, betekenisnuances en een voorbeeld, zodat je de uitdrukking beter begrijpt en makkelijker kunt onthouden en toepassen. In dit artikel lees je er meer over.

Betoverende wijnroute rondom Barbaresco

De prachtige wijnroute door het land van de Barbaresco die we uitstippelden, viel enorm bij jullie in de smaak. Tijdens de slow route van circa zeventig kilometer proef je met name van deze stoere wijn, maar laat je zeker ook verrassen door de veelzijdigheid aan vini die er bij enoteca’s, cantina’s en osteria’s op de kaart staat.

Nessun Dorma – het mooiste terras van de Cinque Terre

Ook ons artikel over Nessun Dorma in Manarola, een van de dorpjes van de Cinque Terre, was populair. Liza ging er op bezoek en vertelt je waarom dit prachtige terras én de gloednieuwe wijnkelder zeker op het programma moeten staan als je de Cinque Terre bezoekt.

In dezelfde reeks genoten jullie ook van ons bezoek aan de heldhaftige wijnmakers van de Cinque Terre en van een prachtige wandeling van Manarola naar Corniglia.

De tien beste campings bij de Cinque Terre

De Cinque Terre zijn sowieso populair – in het echt maar ook virtueel. Een van de best gelezen artikelen van dit jaar is ons overzicht van de tien fijnste campings in de buurt van de Cinque Terre, van Ameglia tot Deiva Marina, van Levanto tot Sestri Levante.

In het nationale park waar Cinque Terre deel van uitmaakt, zijn er namelijk geen campings, maar in de omgeving van deze vijf kleurrijke dorpjes vind je genoeg mooie plekken om te kamperen.

De nieuwe Ciao tutti App

Wat vinden we het leuk om te zien dat ook het artikel over de nieuwe Ciao tutti App zo goed gelezen is. De app is ontzettend vaak gedownload sinds we hem in mei van dit jaar hebben gelanceerd. Zo kunnen we nóg makkelijker met jullie mee op reis, om al onze tips te delen.

We voegen nog dagelijks nieuwe tips aan de app toe (die overigens (nog) niet allemaal op de website staan), dus neem geregeld een kijkje.

Op dit moment werken we aan een nieuw design, zodat je volgend jaar alle tips nog beter kunt terugvinden. Ook zullen we onze Italiaanse tips in Nederland en België gaan invoeren, zodat je ook in eigen land gebruik kunt maken van de app voor een vleugje Italië.

Cannobio – het mooiste dorpje aan het Lago Maggiore

Onze blogs over de meren in het noorden van Italië vinden ook gretig aftrek. We publiceerden dit jaar onder meer een blog over Cannobio, aan het Lago Maggiore, van de hand van Mirjam Viveen van Travel Store, die tot over haar oren verliefd is geworden op Cannobio en je er graag meer over vertelt.

Greenway del Lago – wandeling aan het Comomeer

Voor een vakantie aan het Comomeer tipten we de Greenway del Lago di Como, een wandeling die de schoonheid van het meer combineert met authentieke dorpjes, imposante villa’s, kleurrijke tuinen en prachtig gelegen kerkjes. Het is een prachtige route om de westelijke oever van het Comomeer te verkennen, met dorpjes als Colonno, Sala Comacina en Tremezzo.

Ook de blogs over Bellagio en Varenna, twee pareltjes aan het Comomeer, zijn erg goed gelezen.

De leukste podcasts voor wie Italiaans wil leren

Na de lancering van onze eigen podcast (waarvan je alle reeds gemaakte afleveringen hier kunt luisteren), kregen we van jullie veel vragen over fijne podcasts om Italiaans mee te leren. Daar zijn we eens goed ingedoken, met een fijn lijstje podcasts als resultaat – dat door jullie goed gelezen / beluisterd is.

De mooiste fonteinen van Florence

Midden in de warme zomer tikten we een verkoelend artikel over de fonteinen in Florence. Dit spetterend waterspektakel met Neptunus, zeewezens en een zwijntje in de hoofdrol zorgde voor veel frisse blikken, niet alleen in de zomer maar ook in het najaar – de ideale tijd voor een stedentrip Florence.

Ook onze blog over het eerste Sophia Loren-restaurant in Florence viel goed in de smaak, net als die over de Giardino delle Rose, die sinds dit jaar op Unesco’s Werelderfgoedlijst staat.

In het spoor van Wie is de mol? in Toscane

Het jubileumseizoen van Wie is de mol? speelde zich af in Toscane. Naast de spannende strijd tussen de kandidaten betekende dat prachtige plaatjes van het Toscaanse landschap, met pareltjes als Bolgheri, Elba, Florence en Vinci.

In dit artikel traden we in de voetsporen van Wie is de mol? en deelden we alle locaties die in de verschillende afleveringen van het programma voorbijkwamen met jullie, met extra tips – zodat je zelf een mooie mollenroute kunt uitstippelen in la bella Toscana.

De historie van de Autogrill

Het is een van onze favoriete artikelen van dit jaar en ook jullie doken massaal in het lezersverhaal over de Autogrill, waarin Ciao tutti-lezer Arjan van den Berg vertelt hoe de koffiebar van een Italiaanse koekjesbakker uitgroeide tot een internationaal icoon.

Arjan dook in de historie van Autogrill en nam je in zijn Fiat 500 mee naar een aantal prachtige pareltjes langs de snelweg, die qua architectuur niet onderdoen voor bekende musea.

Vespa – Italiaans icoon met een eigen museum

Enrico Piaggio – An Italian Dream, een prachtige film over de Vespa, die in april verscheen op Netflix, was de perfecte aanleiding om la Vespa nog eens in het zonnetje te zetten en deze blog te wijden aan dit Italiaanse icoon, met een virtueel bezoek aan het Vespa-museum in Pontedera (Toscane).

De smaak van Sardinië

Sardinië was als bestemming niet zo in trek als in 2019, maar het artikel met tien typische gerechten van Sardinië werd vaak gelezen. Niet gek, want de keuken van het eiland heeft een heel eigen karakter.

We tipten tien authentieke gerechten uit de traditionele Sardijnse keuken, van pane carasau tot filindeu, waarmee je de pure smaak van Sardinië proeft.

Autoroutes in Noord- en Midden-Italië

Jullie hadden massaal zin om een prachtige route uit te stippelen voor je vakantie in Italië, zo blijkt uit de populariteit van deze blog met de aankondiging van een nieuwe reisgids met prachtige routes in Italië.

In de Capitool reisgids Autoroutes Noord- en Midden-Italië vind je vijfentwintig heerlijke routes, met onderweg mooie dorpen, adembenemende landschappen, authentieke restaurants en gastvrije hotels.

Sporen van Italië in Sittard

Dat jullie ook graag buiten de vakanties om van Italië genieten, blijkt uit de populariteit van onze nieuwe Italiaanse stadswandeling in Sittard. Velen van jullie traden in onze voetsporen om te genieten van Italiaanse sferen in deze Limburgse stad. We kregen van een aantal van jullie ook fijne foto’s (vooral van de ‘heilige met hoofdpijn’). Heerlijk om te zien en zo op afstand mee te kunnen genieten van jullie wandeling door Sittard!

De Italiaanse prinses van Oranje

Er belandde nog een boek in de top 21 van 2021: De Italiaanse prinses, Willemijns nieuwe boek over Marianne van Oranje en haar liefde voor Italië. In deze blog deelden we het voorwoord van het boek, waarin Willemijn vertelt hoe ze in Rome onverwacht op de naam van deze Nederlandse prinses stuitte.

Ook mochten we drie exemplaren van het boek weggeven, wat altijd zorgt voor een stormvloed aan reacties. Maar nu helemaal, want aan deze winactie deden ruim negenhonderd lezers mee!

Kookworkshop met Mamma Agata in Ravello

Het verhaal over de heerlijke kookworkshop van Mamma Agata staat nog niet zo lang online, maar velen van jullie hebben al gesmuld van Annerikes goedgevulde dag in Ravello, met op het menu onder meer parmigiana, pasta, pomodori, polpette & limoncello.

Ravello en omgeving waren sowieso populair, want ook het artikel over Villa Cimbrone werd goed gelezen, net als de blog met tips voor een dagje Sorrento, het artikel over de nieuwe aanwinst in Pompeï, het verhaal over de trappen met uitzicht in Napels en de blog over Napels en de liefde voor Dries Mertens.

Zoals gezegd zijn we ook erg benieuwd naar jouw favoriete Ciao tutti-verhaal van dit jaar. Laat je ons in de reacties weten van welke blog jij het meest hebt genoten? Grazie mille!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Siete una squadra fantastica, complimenti

  2. Grazie mille Gaspar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *