Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Ontdek de 10 leukste wijken van Rome!

Ga je op stedentrip naar Rome? Zorg dan dat je deze tien leukste wijken van de stad niet mist. Met een paar bekende favorieten als Trastevere en de buurt rondom Campo de’ Fiori, maar ook met voor velen nog onbekende(re) wijken als Pigneto, Ostiense en San Lorenzo.

Testaccio

We beginnen met onze favoriete Romeinse wijk: Testaccio. Deze volksbuurt is het kloppend hart van de Romeinse keuken en dus een waar paradijs voor foodies. Dankzij de grote markt, de vele restaurants, delicatessenzaken (zoals Volpetti, op onderstaande foto) en de lange culinaire geschiedenis is Testaccio the place to be als je écht van Rome wil proeven!

Ook op cultureel gebied blijft de wijk niet achter. Het Campo Cestio, het kerkhof waar veel niet-katholieke buitenlanders hun laatste rustplaats vonden, is dankzij de vele beelden een waar openluchtmuseum, met op de achtergrond de indrukwekkende Piramide die erover lijkt te waken.

Voor moderne kunst zorgt het MACRO, met expositieruimtes die nog altijd de vroegere functie van dit gebouw, een voormalig slachthuis, onthullen. Laat je verrassen door Testaccio en wandel aan de hand van onderstaande blogs met ons mee langs alle hoogtepunten in deze honderd procent Romeinse wijk!

wandel rond de Schervenberg in het hart van Testaccio
ontdek de eeuwige rust op het Campo Cestio
maak een pitstop bij Tram Depot in een oud tramstel
proef van tongstrelend Testaccio
bestel een broodje bij Mordi & Vai
ontdek Testaccio met onze City Walk

Ostiense

Ostiense is een relatief grote wijk ten oosten van de Tiber, die begint ten zuiden van Testaccio, bij de Piramide van Gaius Cestius, en doorloopt tot aan het Parco del Ninfeo, waar de wijk EUR begint. Het is een karakteristieke Romeinse volkswijk vol street art en culinaire adresjes, maar ook met de op één na grootste kerk van Rome, de Sint Paulus buiten de Muren.

Het is een voormalig industrieel gebied, waar tussen het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw vooral fabrieksarbeiders woonden. De eeuwenoude Via Ostiense, gebouwd door de Romeinen om de Eeuwige Stad te verbinden met de haven in Ostia, loopt dwars door de wijk heen.

Hierdoor vestigden vele arbeiders zich in de wijk, die werkten voor onder andere de Italgasfabriek (nog steeds te herkennen aan het geraamte van de gashouder) of de Acea-elektriciteitscentrale (nu het Museo Centrale Montemartini).

De erfenis van de fabrieksarbeiders is nog steeds te voelen. Ostiense is nog altijd een authentieke, ietwat ruige wijk vol sociale centra, street art en bezette kraakpanden.

Ostiense is bij uitstek een wijk die tot leven komt vanaf aperitivo-tijd, waar je heerlijk kunt eten, een cocktail kunt drinken en kunt uitgaan, maar als je eerder op de dag komt kun je je ook prima vermaken met een museumbezoek, een wandeling langs street art of een kennismaking met de karakteristieke wijk Garbatella, die aanvoelt als een klein dorpje midden in Rome.

Benieuwd naar Ostiense? In deze blog nemen we je mee naar dit relatief onbekende stukje Rome.

Trastevere

De Romeinse wijk Trastevere ligt, zoals de naam al zegt, aan de andere kant van de Tiber. Volgens de trotse inwoners van Trastevere liggen hier de wortels van Rome. Ze beschouwen zichzelf dan ook als de enige echte Romeinen. In juli wordt dit tien dagen lang gevierd, tijdens het feest van de Noiantri, zoals de inwoners van Trastevere zich noemen.

Ook op gewone dagen staat Trastevere bekend vanwege het bruisende avondleven. Er zijn veel gezellige restaurantjes, bars en terrassen te vinden, die tot diep in de nacht voor een levendige sfeer zorgen.

Minstens zo heerlijk is het om overdag door Trastevere te dwalen, als je de charmante straatjes nog bijna helemaal voor jezelf hebt. Slaperige katten, steegjes met wapperende was, de middagzon die straalt op een oude Fiat500, bakkers en restauranteigenaren die druk in de weer zijn…

Als je het echte Trastevere wil leren kennen, moet je de sfeer ook overdag hebben geproefd. In deze blog nemen we je mee op pad, maar voor een mooie wandeling kun je ook goed uit de voeten met onze wandelroute in Trastevere, die je ook nog even meeneemt naar de Gianicolo, voor prachtig uitzicht op Rome.

Het kloppend hart van Trastevere is Piazza di Santa Maria in Trastevere. De trappen van de fontein zijn een populaire ontmoetingsplaats, maar ook de terrassen rondom zijn een fijne plek om de bedrijvigheid op het plein gade te slaan.

Je blik wordt vrijwel meteen naar de mozaïeken van de kerk Santa Maria di Trastevere getrokken. Op de gevel is een dertiende-eeuws mozaïek te zien van Maria die het kindje Jezus voedt. Ze wordt geflankeerd door tien vrouwen die lantaarns dragen. Ook helemaal boven in de romaanse klokkentoren zit een klein mozaïek van de Madonna verstopt.

Loop zeker ook even naar binnen en laat je blik van het prachtige houten plafond naar de pronkstukken van de kerk dwalen: de mozaïeken in de apsis, achter het altaar. Je ziet weer de heilige maagd Maria, dit keer samen met haar zoon Jezus Christus op een en dezelfde troon. In de mozaïekstrook eronder worden verschillende scènes uit het leven van Maria uitgebeeld.

Nog meer tips voor Trastevere:
ontdek de lekkerste adresjes van Trastevere
bewonder een bijzondere kloostertuin
haal koekjes bij Biscottificio Innocenti
wandel naar het monument van de grootste dichter van Trastevere
geniet van Rafaëls fresco’s in de Villa Farnesina

Monti

De wijk Monti is een van de best bewaarde geheimen van Rome. De meeste toeristen bezoeken het Colosseum, maar ze vergeten de wijk die daarachter ligt: Monti. Daarmee missen ze niet alleen Rione I, de eerste wijk van Rome, maar ook het meest charmante woonwijkje dat je in het oude centrum van Rome nog kunt vinden.

In de oudheid was dit stukje Rome een dichtbevolkte en arme volkswijk vol sjacheraars en prostituees. Ook in de afgelopen decennia was Monti vooral een volkswijk, maar vandaag de dag wordt de buurt bevolkt door kunstenaars, ambachtslieden, designers, architecten en schrijvers, die voor een creatieve bohemiensfeer zorgen.

De wijk heeft, ondanks de inmiddels flink gestegen huizenprijzen, altijd een shabby chic karakter weten te behouden en is the place to be voor wie op zoek is naar vintage, handwerk, alternatieve modeboetieks, hippe cafés, wijnbars en restaurants en street food van de beste kwaliteit. We nemen je graag mee voor the full Monti, met ontelbaar veel tips voor een van de hipste wijken van Rome.

Piazza Madonna dei Monti is het centrale plein van de wijk. Als het begin van de avond nadert en het tijd is voor een aperitivo, is de sfeer hier op zijn best. Vooral met mooi weer nemen veel Romeinen hun drankje mee het plein op, waar ze ontspannen rond de fontein met elkaar borrelen (maar let op: je drankje meenemen naar buiten mag alleen bij de cafés die direct aan het plein liggen).

Klets wat met elkaar aan de rand van de fontein en schuif dan aan bij Civico 4, op de hoek van Piazza Madonna dei Monti en de Via del Boschetto, voor een ruime keuze aan wijn per glas en goedgevulde bordjes.

Ook een aanrader is wijnbar Ai Tre Scalini (Via Panisperna ). Deze authentieke bottiglieria (anno 1895) is een begrip in Monti en in de avonduren een heerlijke plek voor een glas wijn. Andere huiselijke wijnbars die een goede reputatie en een enorme wijnkaart hebben, zijn Al Vino Al Vino (Via dei Serpenti 19) en Fafiuché (Via della Madonna dei Monti 28).

Vanaf een uur of acht is het tijd voor het diner. Aan de Via della Madonna dei Monti schuiven we graag aan bij Taverna Romana (op nummer 79), een taverne met op het menu veel Romeinse klassiekers. Een andere aanrader is Broccoletti, aan de Via Urbana. Deze straat is een aaneensluiting van lekkere adresjes, zoals je in deze blog kunt lezen. Voor de lunch is Zia Rosetta onze favoriet, dankzij de bijzondere broodjes die stuk voor stuk smaakbommetjes zijn.

De Via Madonna dei Monti is het thuis van La Casetta della Madonna dei Monti, een charmant klein café in een met groen bedekt ‘tuinhuisje’ in het midden van de straat. Een perfecte plek voor een aperitivo of cocktail!

Aan het einde van Via Madonna dei Monti stuit je op Via Tor de’ Conti, de meest westelijke grens van de wijk. Aan je voeten liggen de keizerlijke fora, achtereenvolgens van de Romeinse keizers Nerva, Augustus en Trajanus, die je vanaf deze kant wat minder goed kunt zien dan vanaf de Via dei Fori Imperiali.

Aan de andere kant van de wijk vind je, net als in New York, een Flat Iron Building. Kijk maar eens omhoog op de hoek van de Via di Santa Maria Maggiore en de Via Urbana. Met onze wandeling in Monti ontdek je nog meer bijzondere plekjes van deze wijk.

Quartier Coppedè

Een stukje Efteling in Rome, dat is waar Quartiere Coppedè aan doet denken. Deze wijk is vernoemd naar de Florentijnse architect Gino Coppedè, die rond 1915 de vrije hand kreeg om hier een aantal unieke huizen neer te zetten. Dat liet Coppedè zich geen twee keer zeggen.

Hij leefde zich, zoals je in deze blog kunt zien, helemaal uit en werkte tot aan zijn dood in 1926 aan de verfraaiing van de huizen. Je staat ademloos te kijken naar alle details: een enorme kroonluchter onder een poort, mozaïeken, schilderingen, grappige reliëfs, monsterachtige wezens, een zonnewijzer, kleine schoorsteentjes, grappige afdakjes, balkonnetjes, erkers…

Coppedè bouwde ook een grappige fontein, de zogenaamde Fontana delle Rane (Fontein van de Kikkers), die volgens een van de inwoners van de wijk bedoeld was als knipoog naar de Fontana delle Tartarughe (de Schildpaddenfontein) in het voormalige getto.

Het voormalige joodse getto

Het voormalige getto in hartje Rome geeft geen trieste aanblik. Sterker nog, het hart van deze wijk, Via del Portico d’Ottavia, bruist van het leven. Je vindt er tal van (koosjere) barretjes, restaurants en bakkerijtjes, met voor de deur vaak een klein terras, en de schitterende Schildpaddenfontein.

Deze Fontana delle Tartarughe is misschien wel onze favoriete fontein in heel Rome. Ook het verhaal dat ermee verbonden is, dat je in deze blog kunt lezen, is fascinerend.

Een minder bekende bezienswaardigheid is de binnenplaats van het Palazzo Mattei di Giove, dat onderdak biedt aan het Centro Italiano di Studi Americani en aan een bibliotheek met een grote collectie boeken over de hedendaagse geschiedenis.

Wanneer je naar de tweede binnenplaats loopt, zie je een fontein met een groot masker erboven. Ooit was dit bassin een antieke Romeinse sarcofaag, die nu weer bruist van leven.

Het is echter niet allemaal pracht en praal. De geschiedenis van deze joodse wijk kent een paar inktzwarte pagina’s. Voor het jaar 1500 woonden de meeste joden op de linkeroever van de Tiber, in de huidige wijk Trastevere. Tijdens de contrareformatie dwong paus Paulus IV de joden te verhuizen naar een getto op de andere oever.

De toegangspoorten bleven van zonsondergang tot zonsopgang gesloten. Ook moesten de joden zich bekeren tot het katholieke geloof en wekelijks de mis bijwonen. Vandaar het relatief grote aantal katholieke kerkjes dat je in deze wijk tegenkomt.

In 1848 werd het getto door paus Pius IX weer geopend. Het duurde echter nog tot 1870 voordat de joden volledige burgerrechten kregen en ze zich ook buiten het getto mochten vestigen. Heel wat families bleven toch trouw aan hun buurt, waardoor het karakter van het getto lange tijd onveranderd bleef.

Tijdens de opkomst van het fascisme werden de joden wederom uitgesloten van het openbare leven. Op 16 oktober 1943 vond er een grote razzia plaats in het getto. In totaal werden er ruim tweeduizend joden naar Duitsland gedeporteerd. Slechts vijftien mannen en één vrouw keerden terug.

De slachtoffers worden in het voormalige getto onder andere herdacht door goudkleurige struikelstenen die her en der de plek innemen van de gewone straatstenen, voor de ingang van het gebouw waar ze ooit woonden. Op de stenen staan de namen en de geboorte- en sterfdatum van de omgekomen joden. Op de muur van een van de huizen aan de Via della Reginella zie je een aantal plaquettes met joodse symbolen, zoals de menora en de davidsster.

Aan het einde van het vroegere getto staan de restanten van de oude porticus die de straat haar naam heeft gegeven, de Portico d’Ottavia. Hier vond vroeger de levendige vismarkt plaats. Achter de Portico d’Ottavia schittert het Teatro di Marcello, gebouwd in de eerste eeuw voor Christus.

Het theater was een idee van Julius Caesar. Na zijn dood heeft Augustus het theater laten voltooien en het vernoemd naar zijn overleden neef en schoonzoon Marcus Marcellus, die vijf jaar voor de afronding van het theater overleed.

Het theater van Marcellus is na het Colosseum het grootste theater in Rome. Er werden in dit theater geen gladiatorengevechten gehouden; het was bedoeld voor toneelstukken met veel zang en dans. Het theater is zwaar beschadigd maar werd dankzij de familie Savelli grotendeels van de ondergang gered. Zij lieten de bovenverdieping ombouwen tot luxe appartementen en namen hun intrek in het theater.

Dit stukje stad bewijst maar weer eens hoe veel geschiedenis er in Rome samenkomt. Zoals een van mijn Italiaanse vrienden ooit zei: ‘Rome is net als lasagne, waarbij elk laagje staat voor een andere periode uit de geschiedenis. Je ziet het hier allemaal bij elkaar, vaak letterlijk in laagjes op elkaar gestapeld. En elk laagje heeft zijn eigen verhalen, zijn eigen monumenten, zijn eigen invloed op hoe Rome nu is, op hoe wij nu zijn…’

Meer mooie plekjes in het voormalige getto ontdekken? In deze City Walk nemen we je mee op pad in dit unieke stukje Rome. In deze blog vind je onze culinaire tips voor het Romeinse getto en hier vertellen we je meer over een van de joodse specialiteiten op het Romeinse menu, de carciofi alla giudia.

De buurt rondom Campo de’ Fiori

Campo de’ Fiori is zonder twijfel het bekendste marktplein van Rome. Je kunt er terecht voor verse groente en fruit, kruiden, olijfolie en allerlei culinaire souvenirs. We halen er graag een bosje vrolijk gekleurde fiori di zucca, courgettebloemen. Het zijn eetbare bloemen; vaak worden ze gefrituurd opgediend, al dan niet gevuld met mozzarella en ansjovis.

Behalve op de markt kun je op Campo de’ Fiori goed inkopen doen bij Norcineria Viola (op nummer 45), waar al meer dan honderd jaar lang het beste varkensvlees wordt verkocht, in elke verschijningsvorm die je maar kunt bedenken. Er zijn in totaal meer dan vijftig soorten salami te koop, maar ook prosciutto, pancetta, guanciale, pastrami, lardo en worstjes van wild zwijn.

Een prachtige collectie culinaire souvenirs én een lange historie vind je ook bij Salsamenteria Ruggeri, waar je sinds 1919 naast verrukkelijke vleeswaren ook kazen, brood, pasta, olijfolie, truffels en nog veel meer ander lekkers kunt kopen.

In deze blog lees je meer over de geschiedenis van het Campo de’ Fiori, over de prachtige Passetto del Biscione dicht bij het marktplein, over andere bezienswaardigheden én onze favoriete culinaire adresjes in de buurt van het Campo de’ Fiori.

Pigneto

Een paar jaar geleden had de Romeinse wijk Pigneto niet bepaald een goede reputatie. Nu is het echter een van de hippere wijken van de stad en vind je er naast veel kunstenaars, studenten en street art ook een heleboel culinaire adresjes die het proeven meer dan waard zijn.

Jesper en Saskia tippen in deze blog de lekkerste adresjes van Pigneto, terwijl je in deze blog meer leest over de street art in deze wijk.

Romeinse historie vind je hier overigens ook, met onder meer het bijzondere bakkersgraf bij de Porta Maggiore. Het is een uniek historisch monument, midden in de verkeersdrukte: het graf van bakker Marcus Vergilius Eurysaces, waarop zijn levensverhaal in een soort stenen stripverhaal is vereeuwigd.

Bovenaan zijn verschillende reliëfs te zien die scènes uitbeelden van de werkzaamheden van een bakker, van het kneden van het deeg tot het brood in de oven schuiven. Hij liet ook een tekst op zijn graf achter, waarin de wereld kan lezen dat Eurysaces bakker was: EST HOC MONIMENTUM MARCEI VERGELEI EURISACIS PISTORIS, REDEMPTORIS, APPARET (‘dit is de tombe van Marcus Vergilius Eurysaces, bakker, aannemer’).

Ook liet Eurysaces aanwijzingen maken waarmee voorbijgangers direct de link moesten leggen met het bakkersvak. De ronde gaten staan symbool voor de kneedmachines, de zuilen voor de buizen of cilinders waarin het deeg gekneed werd.

San Lorenzo

Net als Pigneto is San Lorenzo op het eerste gezicht niet de beste wijk in Rome. Toch is een bezoek aan deze wijk ten oosten van station Termini iets dat je niet mag overslaan als je voor de tweede of derde keer in Rome bent. Niet alleen is het dé studentenwijk van Rome, je ontmoet er ook nog échte Romeinen, je eet er voor een prikkie en ontdekt de mooiste street art.

In San Lorenzo vind je geen Caravaggio’s of boetieks met designerkleding. Dankzij de studenten vind je er wel volop bars en restaurantjes met lage prijzen. Barmannen en serveersters hebben een zwaar Romeins accent en zijn direct maar vriendelijk. In deze blog nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze authentieke wijk, met onder meer het monumentale Cimitero del Verano (de grootste begraafplaats van de stad), een chocoladewalhalla en perfecte pizza’s.

Flaminio

In het noorden van de stad ligt de wijk Flaminio, met onder meer het Museo Nazionale delle Arti del XXI secolo (Via Guido Reni 10). Het museum, dat kortweg MAXXI wordt genoemd, is het eerste nationale museum voor hedendaagse kunst in Italië.

Het beslaat bijna dertigduizend vierkante meter, verdeeld over verschillende kathedraalachtige zalen die elkaar overlappen en kruisen. De architecte, Zaha Hadid, heeft het gebouw heel knap geïntegreerd in een voormalige kazerne. Het MAXXI is een van de meest bijzondere architectonische werken die je ooit hebt gezien.

Ook in Flaminio: Piccola Londra, een straat die je eerder in hartje Londen dan in Rome verwacht, en de Ponte Milvio met een heleboel hippe restaurants rondom. Als je hier op een zaterdagavond komt, is het geen uitzondering om een bekende voetballer met een model aan zijn arm tegen te komen. In deze wijk vind je de hippe restaurants, coole cocktailbars en luxueuze boetieks.

Maar het stukje stad rondom Ponte Milvio kent ook een aantal historische bezienswaardigheden en je kunt je er ook als niet-voetballer met een klein budget ook zeker vermaken, zoals we in deze blog laten zien.

Geniet van de diversiteit van deze tien wijken in Rome, van de verschillende sfeer, de bijzondere bezienswaardigheden – ook buiten de gebaande paden – en de heerlijke restaurants die je laten proeven van het karakter van de wijk.

Nog meer tips voor een stedentrip Rome

Heb je naar aanleiding van dit artikel zin in een stedentrip naar Rome? We helpen je op weg op deze pagina met praktische informatie – van het vinden van de meest voordelige vluchten tot de leukste logeeradressen en de mooiste bezienswaardigheden (inclusief skip the line-tickets en insiders tips). Via deze link vind je al onze artikelen over Rome. Buon viaggio!

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

2 reacties

  1. Marcel Le Moine

    Ik lees zojuist jullie artikel over “Ontdek de 10 leukste wijken” in Rome.
    Van harte proficiat: niet alleen de inhoud is super interessant maar ook, en vooral, de foto’s zijn subliem !
    In deze tijden van alleen maar slecht nieuws en somber weer zijn deze dingen zowaar een zonnestraaltje !

  2. Grazie mille Marcel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *