Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Napels: la città delle scale – de stad van de trappen

Je zou het niet zeggen als je door het historisch centrum loopt, maar Napels is een stad van trappen. Je vindt er meer dan tweehonderd trappartijen, verstopt tussen de smalle steegjes en de città alta, de ‘hoge stad’, met onder meer de wijk Vomero.

In deze blog tippen we de mooiste trappen, voor adembenemende wandelingen met vergezichten om voor altijd vast te leggen. We raden je wel aan om deze trappen na je bezoek aan de wijk Vomero af te dalen en ze niet vanuit het stadscentrum te beklimmen; anders zijn niet alleen de uitzichten adembenemend…

La Pedamentina di San Martino

Een van de mooiste trappen is La Pedamentina, die van het Certosa di San Martino naar het centrum loopt. De klim omspant maar liefst zeshonderdvijftig meter, met vierhonderdveertien treden. De afdaling begint op het plein voor het klooster. Het is een brede trappartij, met lage, lange traptreden, zodat paarden makkelijk naar boven en beneden konden lopen.

Het afdalen van de trappen vereist een langzaam tempo, maar dat is niet erg; je komt ogen te kort om al het moois dat zich aan je voeten en aan de horizon bevindt te zien en vast te leggen: wapperende was, Maria-altaartjes, een tuin vol sinaasappelbomen en zelfs een kleine wijngaard. Iets verder weg ligt de hele stad aan je voeten, met als opvallendste herkenningspunt het groene dak van de Santa Chiara.

De trappartij werd in eerste instantie aangelegd voor het transport van materialen voor de bouw van het Certosa di San Martino. De route ligt in het noordoosten, waardoor je er ’s ochtends wel even in de zon loopt, maar de rest van de dag geniet van veel schaduw.

Iets meer heuvelafwaarts worden de treden smaller, om vlak voor je de Corso Vittorio Emanuele betreedt weer breder te worden, zodat je je stappen nog even kunt vertragen voor je in de drukte terechtkomt. Aan de overzijde van deze grote weg kun je de Scala di Montesanto nemen, een monumentale dubbele trappartij met hier en daar wat street art.

Gradini del Petraio

Deze trap loopt als het ware van kasteel naar kasteel, van het Castel Sant’Elmo, boven op de Vomero-heuvel, tot aan het Castel dell’Ovo, aan zee. De trappartij begint op de Via Annibale Caccavello, direct achter station Morghen (Funicolare di Montesanto).

Van boven vang je al een glimp op van de zee, die je al afdalend steeds blijft zien, ingeklemd tussen kleurrijke gevels, balkons met wasgoed in alle kleuren van de regenboog en elektriciteitskabels. Op Largo del Petraio wordt het uitzicht weidser en ontwaar je ook de Vesuvius en het silhouet van Capri, aan de horizon.

Vanaf hier volg je de Salita Petraio en de Gradoni Santa Maria Apparente naar de Corso Vittorio Emanuele. Aan de overzijde van deze drukke weg daal je verder af over de Gradini Corso Vittorio Emanuele, Vico Santa Maria Apparente en Salita Santa Maria Apparente, die je al zigzaggend naar Salita Betlemme voert.

Als je hier links afslaat, kom je in de chique wijk Chiaia en kun je langs de zee naar het Castel dell’Ovo wandelen.

Nog meer trappen die de moeite van een wandeling waard zijn:
*Gradoni di Chiaia, een niet al te lange maar stijlvolle trap in de wijk Chiaia
*Calata San Francesco, van de wijk Vomero naar de Via Caracciolo, de boulevard langs de zee
*Salita Villanova, van de Via Manzoni naar de Via Posillipo en de zee
*Gradini Cinesi en Gradoni di Capodimonte (ook wel Scale della Principessa Jolanda genoemd), van Capodimonte naar de Via Foria
*Il Moiariello, van Capodimonte naar de Via Foria
*Gradini Capodimonte, van Bosco di Capodimonte naar de zee bij Gaiola (Posillipo)

Festival delle Scale di Napoli

De organisatie Coordinamento per il Recupero Scale di Napoli houdt zich bezig met het herstel van de Napolitaanse trappen. Steeds meer trappen worden schoongemaakt en gerestaureerd, zodat ze toegankelijk worden voor een breder publiek.

Tijdens het jaarlijkse Festival delle Scale di Napoli zijn er evenementen op de verschillende trappartijen. Het festival wordt, net als andere evenementen op de trappen van Napels, aangekondigd via de website van Scale di Napoli.

Meer lezen over Napels en omgeving?

Bestel dan een gesigneerd exemplaar van Mijn Napels! Via deze link lees je meer over deze kleurrijke reisgids vol tips, waar onder andere Procida op de cover prijkt. Klik hiervoor op onderstaande button en vul je gegevens (en eventueel een gewenste signeertekst) in.

Bestel Mijn Napels

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Heb vanmiddag vele uren genoten van alle info, verhalen met prachtige foto’s over: Napoli, Campania, Amalfi, Pompeï etc. Grazie mille!
    Non vedo l’ora di viaggare a Napoli !

    Heb de website aan vrienden doorgegeven.
    MARIANA

  2. Grazie Mariana!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *