Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Schitterende street art tussen de ruïnes van Montevago (Sicilië)

We zijn dol op street art, die op de meest onverwachte plekken opduikt. Soms stuit je midden in een stad plots op bijzondere muurschilderingen, zoals de tekeningen van C215 in Rome en de duikbrillen van Blub in Florence.

Andere keren zijn hele wijken of dorpjes getransformeerd tot kleurrijke openluchtmusea, zoals Tor Marancia (in Rome) of Tinnura (op Sardinië). Bij Montevago, op Sicilië, sieren street art-werken de muren van een dorp in puin.

Percorsi Visivi

Op 15 januari 1968 werd een deel van Sicilië getroffen door een zware aardschok, die later de naam Terremoto del Belice kreeg. Montevago was een van de getroffen dorpjes en wat ooit een gemeenschap was, werd getransformeerd tot puin – net als in Poggioreale.

Tussen de ruïnes van het oude centrum is dankzij de ongebreidelde inzet en energie van de culturele vereniging La Smania Addosso begin dit jaar een bijzonder openluchtmuseum verrezen. Onder de naam Percorsi Visivi bewonder je schitterende street art op de soms grotendeels afgebrokkelde muren van het dorp.

De mooiste werken zijn van de Siciliaanse Ligama (geboren en getogen in Caltagirone, gestudeerd in Catania). Ligama maakt al sinds 2017 kunstwerken op de muren van half ingestorte huizen, in alle uithoeken van het eiland. Op de website van Ligama zie je wat voor prachtigs hij allemaal op muren heeft vereeuwigd.

In Montevago voorzag hij enkele muren van poëtische schilderingen, met onder meer Universo dentro (‘het universum binnen’).

Luna Piena (‘volle maan’) is een van onze favorieten. Deze murales is een eerbetoon aan de kleine Nicolò, die met een bal speelt in het licht van de maan. Zijn hele familie kwam om tijdens de aardbeving, maar Nicolò overleefde die tragische nacht.

Primavera in gennaio (‘lente in januari’) is een ode aan nieuw leven. Het herinnert ons aan het feit dat je na een val in het donker alleen maar het licht kunt vinden. Het wit van de bloem staat voor het ontstaan van nieuw leven, voor de mogelijkheid tot vrijheid, vrede en nieuwe mogelijkheden.

Umana Memoria (‘menselijke herinnering’) verhaalt over de breekbaarheid van het leven in het algemeen en het leven van de vroegere dorpsbewoners in het bijzonder. Hun thuis werd weggevaagd, slechts een aantal muren bleef overeind, maar zonder het leven daartussen staan deze muren niet langer symbool voor een huis, voor huiselijkheid, voor een familie.

foto’s: Ligama & Percorsi Visivi

Ook de Franse kunstenaar Pascal Catherine heeft een bijdrage geleverd. Zijn schilderijen van de natuur lijken bijna foto’s en als zodanig passen ze perfect in de ramen van de oude huizen, voor een bijzondere blik naar buiten.

Bruno D’Arcevia, een street artist afkomstig uit de regio Le Marche, tekende eveneens voor een aantal werken, net als Patrick Ray Pugliese (die aan de Italiaanse versie van Big Brother meedeed). Via de Facebookpagina van Percorsi Visivi blijf je op de hoogte van speciale evenementen én van nieuwe street art in Montevago.

Kleurrijke Cabine d’Arte

In het huidige centrum van Montevago tovert Giuseppe Monreale een aantal elektriciteitshokjes van Enel – cabine genaamd –om tot kunstwerkjes. Je vindt ze onder meer aan de Via Giovanni XXIII, aan het Piazza Aldo Moro en aan het Piazza De Gasperi:

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Het verhaal van de kleine Nicolò ontroert mij zeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *