Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Vespa – van Piaggio’s droom tot wereldberoemd Italiaans icoon met een eigen museum

De Vespa is een van de bekendste iconen van Italië. Of je nu door Rome, Napels of een klein dorpje loopt, overal zie je deze iconische scooter langs de kant van de weg geparkeerd staan of voorbij scheuren.

Ook op Ciao tutti zie je de Vespa dagelijks terugkomen; hij staat immers in ons logo. Afgelopen week genoten we van Enrico Piaggio – An Italian Dream, een prachtige film over de Vespa die te zien is op Netflix.

De perfecte aanleiding om la Vespa in het zonnetje te zetten en een (virtueel) bezoek te brengen aan het Vespa-museum in Pontedera (Toscane).

Van vliegtuigen naar Vespa’s

De Vespa maakt voor ons echt deel uit van het Italiaanse straatbeeld. We fotograferen ze graag als ze geparkeerd staan in pittoreske straatjes en genieten als we zien hoe Italianen schijnbaar moeiteloos door het drukke verkeer laveren of hun hele huishouden per Vespa vervoeren.

Het is dankzij Enrico Piaggio dat de Vespa zo’n Italiaans icoon geworden is, zoals je in de film kunt zien. We zullen daar niet te veel over verklappen, zodat je zonder spoilers van de film kunt genieten. Wel duiken we wat dieper in de geschiedenis van Piaggio, die nauw verbonden is met het plaatsje Pontedera, in de provincie Pisa.

Vijfenzeventig jaar Vespa

Na de Tweede Wereldoorlog was het maken van vliegtuigen, waar Piaggio zich sinds 1917 op had toegelegd, geen optie meer. Enrico Piaggio vroeg zijn ingenieur Corradino d’Ascanio om iets nieuws te ontwerpen, iets dat gemakkelijk en goedkoop was en waarmee iedereen – mannen én vrouwen – zich zouden kunnen voortbewegen.

De magische handen van D’Ascanio ontwierpen de allereerste Vespa, die op 23 april 1946 – deze maand dus precies vijfenzeventig jaar geleden – werd gepresenteerd. Hij had toen vast niet kunnen vermoeden dat zijn creatie nog altijd zó populair is…

Museo Piaggio in Pontedera (bij Pisa)
een museum vol Vespa’s

In de loop der jaren is het een echt cultsymbool geworden waar nog dagelijks duizenden mensen vrolijk op rond toeren. ‘De Vespa is een oude dame die na al die jaren nog de charmes van een jong meisje heeft,’ zo sprak de directeur van het Vespa-museum.

Je vindt dit gratis toegankelijke Museo Piaggio in Pontedera, waar je – nu we niet kunnen reizen – gelukkig wel een virtuele tour kunt maken, via deze link. Het museum opende in maart 2000 de deuren in een van de oudste gedeelten van de Piaggio-fabriek.

Je bewondert er de Vespa in allerlei soorten en maten – van de allereerste die in 1946 de fabriek uit zoemde tot moderne modellen van de afgelopen jaren. Zo vind je er de originele Vespa waarmee Gregory Peck en Audrey Hepburn in de film Vacanze Romane (ook wel bekend als Roman Holiday) door Rome snelden, net als de Vespa die op verzoek van twee Italiaanse studenten gesigneerd is door niemand minder dan Salvador Dalí.

Een klein voorproefje van het museum in beeld:

Ciao tutti’s podcast over de Vespa

In een van onze podcasts vertelt Saskia je alles over een van de bekendste Italiaanse iconen: de Vespa. Niet voor niets prijkt deze stijlvolle scooter in het logo van Ciao tutti en hoor je hem in elke podcast.

Saskia: ‘Vespa’s maken voor mij echt deel uit van het Italiaanse straatbeeld. Ik fotografeer ze graag als ze geparkeerd staan in pittoreske straatjes en geniet als ik zie hoe Italianen schijnbaar moeiteloos door het drukke verkeer laveren of hun hele huishouden per Vespa vervoeren. In deze podcast maak ik ruim baan voor de Vespa, met veel details uit de unieke historie van Piaggio en vintage reclamefragmenten.’

Piaggio’s authentieke Ape

Naast ruim tweehonderdvijftig Vespa’s omvat het Museo Piaggio ook een ruime collectie Apes, het ‘broertje’ van de Vespa.

Waar de Vespa Italiaans is voor wesp (waarbij het niet helemaal duidelijk is of dit voertuig zijn naam kreeg vanwege het monotoon zoemende geluid of vanwege de slanke wespentaille die duidelijk herkenbaar is in elk model), de Ape is het Italiaanse woord voor bij.

De Ape is net als de Vespa een echt Italiaans icoon geworden, geliefd in binnen- en buitenland. Nog steeds worden er in Pontedera elk jaar zo’n tienduizend gloednieuwe Apes geproduceerd. In deze blog lees je meer over dit Italiaanse bijtje.

Een speciale verjaardags-Vespa

Ter ere van de vijfenzeventigste verjaardag presenteert Piaggio de Vespa 75th, een editie van de Vespa Primavera’s in 50 en 125 cc en van de Vespa GTS-en in 125 en 300 cc die alleen in 2021 beschikbaar is.

De jubileumversie heeft een gloednieuwe metallic Giallo 75th-kleur en een verchroomd bagagerek met een ronde tas van nubuck velours, dat doet denken aan de reservewielbak. Via deze link vind je meer informatie.

De leukste Vespatours in Italië

Elke Italiëliefhebber zou in elk geval één keer in zijn leven tijdens een vakantie in Italië op een Vespa moeten stappen. Wees wel gewaarschuwd, want als je de smaak eenmaal te pakken hebt, wil je al snel meer Vespatochten maken…

In dit artikel tippen we de leukste Vespatours in heel Italië. Er zijn tours waarbij je met een gids op pad gaat en tours waarbij je zelf een vooraf uitgestippelde route kunt rijden, met mooie tussenstops. Ook zijn er meerdaagse Vespatrips, waarbij je er een aantal dagen met je Vespa op uit trekt.

De leukste Vespa-hebbedingetjes

Dol op de Vespa? In deze blog hebben we een overzicht gemaakt van de allerleukste Vespa-hebbedingetjes, stuk voor stuk ideale cadeaus voor jezelf en andere Italiëliefhebbers.

foto’s: Sandro Amato, Matteo Bracali, Angela Bragato,
Willemijn van Dijk, Erwin van Heteren,
Paul Janssen, Elisa Ristori & Stefano Termanini

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *