Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De Ponte nel Cielo en andere spectaculaire hangbruggen in Italië

Houd je wel van een bijzondere wandeling? Heb je geen last van hoogtevrees en ga je een uitdaging niet uit de weg? Dan zijn deze spectaculaire hangbruggen iets voor jou!

Ponte nel Cielo (Lombardije)

een van de hoogste hangbruggen van Italië vind je bij Tartano, in de provincie Sondrio. De tweehonderdvierendertig meter lange hangbrug loopt van de Valle di Tartano naar Frasnino, op honderdveertig meter hoogte. Met recht een ‘brug in de lucht’ dus, zoals je ook op onderstaande foto’s kunt zien:

Op de website van de Ponte nel Cielo vind je meer informatie over actuele openingstijden en toegangstickets. Deze video laat je alvast even een virtueel kijkje nemen:

Ponte Tibetano delle Gorge di San Gervasio (Piemonte)

De Ponte nel Cielo is niet de langste hangbrug van Italië. Die titel is voor de Ponte Tibetano delle Gorge di San Gervasio bij Claviere, in de regio Piemonte.

Deze hangbrug is maar liefst vijfhonderdvierenveertig meter lang en hangt grotendeels op ongeveer dertig meter hoogte. De route voert door de Gorge di San Gervasio en bestaat eigenlijk uit drie opeenvolgende bruggen. De laatste brug, die ongeveer negentig meter lang is, hangt zelfs circa negentig meter boven de grond.

Meer informatie over onder meer openingstijden vind je via de website PonteTibetano.net. Bekijk ook deze video voor een mooie indruk van een wandeling over deze hangbrug:

Ponte Cristallo (Veneto)

De Ponte Cristallo maakt deel uit van de Via Ferrata Ivano Dibona, een van de bekendste hikes in de Dolomieten. Vanaf Rifugio Lorenzi wandel je naar de Monte Cristallo (Località Ospitale), over een lengte van bijna dertig meter. Zie voor meer informatie over de Via Ferrata Ivano Dibona ook dit artikel op Dolomiti.org en dit verslag van In a Far Away Land.

Ponte Tibetano della Valsorda (Veneto)

In de provincie Verona wandel je van Malga Biancari (op bijna zeshonderd meter boven zeeniveau, in de gemeente Marano di Valpolicella) naar het gehucht Mulino del Cao (op ruim driehonderd meter hoogte), waarbij een deel van de route over de ruim vijftig meter lange hangbrug voert.

Ponte delle Ferriere (Toscane)

De Ponte delle Ferriere ligt bij San Marcello Piteglio, in de provincie Pistoia. De brug verbindt de beide zijden van de rivier de Lima, tussen Mammiano Basso en Popiglio.

In 1990 werd deze brug opgenomen in het Guinness Book of Records, als langste wandelloopbrug ter wereld. Het record is inmiddels gesneuveld, maar de Ponte delle Ferriere is met een lengte van tweehonderdzevenentwintig meter en een maximale hoogte van zesendertig meter boven de grond nog altijd een aanrader.

Ponte Sospeso in het Vagli Park (Toscane)

In het Vagli Park kun je voor een flinke dosis adrenaline een kaartje kopen voor de spectaculaire zipline. Tussen de bergen rondom het meer is een stalen kabelconstructie van vijftienhonderd meter gemaakt, waaraan je zo van de ene naar de andere kant kunt vliegen, over het meer op een hoogte van driehonderdvijftig meter.

Liever lopen dan vliegen? In 2016 werd een indrukwekkende hangbrug gebouwd, die hoog boven het water hangt. Een deel van het loopgedeelte is van glas, waardoor je even boven het meer lijkt te zweven. Zodra het schemerig wordt, verandert de brug in een mooi lichtspektakel en ziet het meer er sprookjesachtig uit.

met dank aan Vagli Park voor een aantal foto’s

Ponte Tibetano di Laviano (Campanië)

In Laviano, in de provincie Salerno, vind je deze hangbrug die je op tachtig meter hoogte door de natuur voert. Onderstaande foto’s spreken voor zich…

Ponte di Roccamandolfi (Molise)

In Roccamandolfi, in de provincie Isernia, vind je een hangbrug boven de kloof die is uitgesleten door de rivier de Callora. Niet zo spectaculair als de andere hangbruggen in dit artikel, maar zeker de moeite van een wandeling waard als je vakantie viert in de regio Molise.

Ponte Tibetano della Gravina (Basilicata)

In het Parco della Murgia Materana bij Matera is een samenspel van kale rotsen, goed verborgen rotswoningen, schitterende rotskerken en grotten, met ook een hangbrug over de rivier de Gravina, die het natuurgebied verbindt met Matera.

Via de website Ponte Tibetano Matera vind je meer informatie over deze hangbrug, inclusief details als actuele openingstijden en de kosten van een toegangskaartje.

foto: Pier Giorgio Carloni

Ponte alla Luna (Basilicata)

Bij Sasso di Castalda, in de regio Basilicata, wandel je over een ruim driehonderd meter lange hangbrug die op honderdtwintig meter hoogte tussen twee bergtoppen van de zuidelijke uitlopers van de Apennijnen zweeft.

De naam ‘Brug naar de Maan’ is een verwijzing naar ingenieur Rocco Petrone, die in Sasso di Castalda werd geboren en later bij de NASA werkte. Hij was onder meer betrokken bij de lancering van de eerste Apollo-raket.

Via deze link vind je meer informatie over deze hangbrug, inclusief details als actuele openingstijden en de kosten van een toegangskaartje. Onderstaande video neemt je alvast even mee naar de Ponte alla Luna:

Volo dell’Angelo (Basilicata)

Nog een extra tip! Ook de Volo dell’Angelo (‘Vlucht van de Engel’) staat namelijk garant voor een spectaculaire ervaring. Je loopt niet over een brug, maar zweeft door de lucht van Pietrapertosa naar Castelmezzano. In deze blog lees je er alles over.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

  1. Mooie artikelen en zo veel informatie! Super!!! En heel veel dank, grazie mille! Ik lees jullie blog al jaren met heel veel interesse passie en plezier

  2. Alle artikelen worden door mij met veel plezier en aandacht gelezen. Heel fijn zo uitgebreid steeds iets uit Italie te vernemen. Wat mij alleen stoord, is het de wel erg vele “kans weet ik wat te winnen” Ik deze zeeer dikwijls zelfs ingevuld. Nooit enige reactie. Van mij mogen deze aanbiedingen stoppen. Het begint mij zelfs tegen te staan. Verder ben ik zeer te spreken over de blog van Saskia. Graag een reactie op bovenstaande.

    Hartelijke groet, mevrouw Hetty Rijkers.

  3. Ciao Hetty,
    allereerst dank voor je compliment. Aan onze winacties doen per keer ongeveer tussen de 700 en 1200 mensen mee. Niet iedereen kan dus winnen. Zoals we duidelijk bij elke winactie vermelden, krijgen alleen de winnaars bericht. We kunnen niet alle niet-winnaars mailen, dan blijft er geen tijd meer over om artikelen en nieuwsbrieven te schrijven en alle e-mails van lezers te beantwoorden. Of je meedoet of niet, is natuurlijk aan jou, maar wij blijven deze winacties wel organiseren zodat we toch steeds één, twee of drie lezers blij kunnen maken met een mooie prijs. In februari zijn het er altijd meer, omdat we dan onze verjaardag vieren; door het jaar heen organiseren we er niet zoveel tegelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *